Kan bränning av ruttet ved göra dig sjuk?

Efter år av att ha varit utelämnad i väder och vind har dina vedhögar sett bättre dagar. Regn, snö och vem vet vad mer som hamnat i din vedhög och sakta ruttnat bort den. Är det dags att kasta högen, eller är det säkert att bränna? Kan bränning av ruttet ved göra dig sjuk?

Att bränna ruttet ved borde inte göra dig sjuk. Rutten ved är inte idealisk, men det är helt säkert att kasta in i den öppna spisen eller lägerelden. Det kommer att vara svårt att bekämpa lite rök och kommer att brinna snabbt, men det är inte farligt. Jag tänder gärna mina brasor med välkryddad ved som är lätt att tända och som kan bränna den blöta ruttna veden efter att eldarna har brunnit ett tag.

Jag skulle inte gå ur mitt sätt att elda ruttet ved, men det är oftast bättre än ingenting. Lägg märke till att jag sa ”För det mesta”! Läs vidare för att lära dig när du ska göra dig av med ruttnande ved och hitta sätt att förhindra att din ved ruttnar.

Kommer jag att bli sjuk av att bränna ruttet ved?

Att bränna ruttet ved är inte så illa. Röta och röta är en del av den naturliga nedbrytningsprocessen. Oavsett hur väl du tar hand om din ved. Du kan tillfälligt bromsa nedbrytningen, men så småningom kommer träet att ruttna. Du kan låta moder natur ta sin gång eller så kan du bränna den ruttna veden.

Så varför undviker folk att bränna ruttet ved? Blir du sjuk av att bränna ruttet ved? Ingen brinnande ruttet ved ska inte göra dig sjuk. Se upp för mögel- och mögeltillväxt, som kan orsaka andningsproblem hos personer med astma och svåra allergier. Även i de extrema fallen är människor vanligtvis säkra så länge du eldar veden utanför.

  Kan bakterier överleva kokande vatten?

Problemet med att bränna ruttet ved

Det finns några mindre problem när man hanterar ruttet trä. Röta och förfall påskyndas av fukt, så träet kommer sannolikt att bli blött. Du kan testa träet med en billig/lyxig fuktmätare (som dessa) eller så kan man bara anta att träet är blött och därför inte riktigt kryddat.

Man kan elda blöt ved, men det blir mycket svårare att tända, avge mycket rök och glöda vid låg temperatur. Inget av det är bra när du försöker starta en eld. Jag gav upp att bråka med tända och tog upp en propanfackla för några år sedan.

Jag köpte en billig hamnbloss för $30, men jag höll ett öga på detta Flame kung fackla som kommer med en detonator (ingen tändare krävs). Oavsett hur blött ditt trä är, kan en propanfackla tända den på en minut eller två. Dessutom är det faktiskt en mini eldkastare, så det är väldigt roligt att använda.

Det finns ett annat stort problem som du stöter på med ruttet, ruttet trä. En stor del av den energi som lagras i träet har redan använts i sönderfallsprocessen. Så det kommer att brinna snabbt och inte avge så mycket värme. Det är inte så illa om du blandar det med vanligt trä, men det är värt att notera.

Vad orsakar ruttet trä?

Röta är en del av trädens naturliga rötcykel, men det finns sätt att bromsa den. Håll ditt trä torrt och det kommer att ta väldigt lång tid att ruttna bort. Tänk på några av de gamla ladorna som är utspridda runt om i landet. Några av dessa lador är över 100 år gamla och står fortfarande starkt. De skulle inte stå ut om vatten kom in i dem.

  Vad är Mil Spec Paracord?

Trä blir aldrig för gammalt för att brinna, men det börjar sakta torka ut och ruttna under hundratals år. Gammalt trä brinner snabbt och går upp som en tändsticka eftersom det nästan är helt torrt. Så hur håller du ditt virke torrt för att förhindra röta.

Krydda och förhindra ruttet trä

Att hålla ditt trä torrt är det viktigaste steget för att förhindra träröta. Se till att ditt trä är väl kryddat för att förhindra röta. Kryddningsprocessen används för att torka ut ved och förbättra förbränningskvaliteten. Torrt trä tänds lättare, brinner konsekvent och ger inte ifrån sig mycket rök.

Allt som krävs är tid och ordentlig förvaring för att smaksätta din ved. Efter 6-12 månaders lagring bör din ved vara redo att brännas. Hur smaksätter du ved?

  • Få det från marken: Att få ditt virke från marken är det viktigaste steget i kryddningsprocessen. De nedersta 2-3 raderna av ved ruttnar nästan alltid bort när ved staplas på marken. Du kan stapla ved på pallar eller tryckimpregnerat virke, men jag rekommenderar att du bygger eller köper ett kommersiellt vedställ. Du kan använda en billig presenning så länge sidorna är utsatta för att underlätta luftflödet. Metallfästen för vedställ (min favorit) som du använder med 2×4 är det överlägset bästa alternativet när det kommer till kommersiella ställ.
  • Täck toppen: Du vill åtminstone täcka ditt trä med en presenning. Du kan bygga ett litet träskjul som det på bilden ovan, men det kommer att kosta $200-300. Köp ett billigt fodral från Amazon (min favorit) som fungerar med alla kommersiella vedställ. De är verkligen inte så dyra och gör att ditt trä ser ut och brinner så mycket bättre.
  • Tillåt luftflöde: Täck inte båda sidor av din ved. Att tillåta tillräckligt luftflöde kommer att påskynda kryddningsprocessen avsevärt. Den lilla mängd regn som blåser ner på sidorna av ditt trä kommer att torka på 2-3 dagar om solen skiner.
  • Öka solljuset: Placera din vedhög på en trevlig solig plats för att maximera solljuset. Ibland är dina alternativ begränsade av din trädgårdsinställning, så detta är inte det viktigaste steget.
  Kan jag stapla ved mot mitt hus?

Ibland är det bäst att slänga ruttet ved

När det kommer till ved så lever jag efter en enkel regel. Den kommer att gå i elden så länge jag kan ta upp veden utan att den faller isär. Om ditt trä är så ruttet att det faller sönder i dina händer, är det dags att bli av med det. Här är ett annat inlägg som beskriver vad man ska göra med en rutten vedhög, men jag ska ge dig en kort översikt.

Du kan kasta tillbaka virket i skogen för att bryta ner själv, bränna veden, hitta ett utlämningsställe, anlita en sophämtningstjänst eller hitta andra användningsområden i trädgården (kompostmaterial, trädgårdskanter, etc.). Det spelar egentligen ingen roll hur du gör dig av med virket. Det hjälper inte dig att bränna det när det är så långt borta.