Kan björnar lukta genom plast?

Att skydda din mat från det lokala djurlivet kan vara en kamp, ​​särskilt när det kommer till björnar. Du kan hänga björnpåsar och använda björnburkar för att hålla dem borta från maten, men de kommer fortfarande att lukta sig in i lägret. Finns det något som kan hindra en björn från att känna lukten av din mat?

Kan björnar lukta genom plast? Ja, en björn kan lukta genom plast. Björnar har några av de starkaste doftreceptorerna i världen, och de kan lukta ännu bättre än en blodhund. Det finns sätt att göra det svårare för björnar att nosa på maten, men du bör ändå förvara allt i björnburkar.

Hur kan jag hålla björnar borta från min mat? Du bör förvara allt inlåst i björnsäkra behållare som bear safe bv500 och använd luktbeständiga påsar som Säck för att minska lukt. Fortsätt läsa för att få veta mer.

Kan björnar lukta genom plast?

Björnar är ökända för att hamna i problem och det beror mest på deras otroliga luktsinne. Deras nyfikenhet och höga intelligens kan orsaka allvarliga problem. Lämna ut lite mat och du kommer att locka björnar på flera kilometers avstånd.

Men hur bra är en björns luktsinne? Kan en björn lukta genom en plastbehållare? Ja, björnar kan lukta genom nästan vad som helst. De är ökända för att gräva i soptunnor för att komma till rester och plundra lägerkylare. De kan lätt lukta genom plast, och om mat finns i närheten kommer en björn säkerligen att hitta den.

Vissa kylare med hänglåsområden är tillräckligt robusta för att hålla björnar ute, men jag skulle inte lita på dem. Dessutom vill du inte att en björn sliter sönder din $300 yeti-kylare samtidigt som du försöker skydda granolabarer och några påsar ris. Använd kylaren för öl/dryck och förvara allt annat i en ölburk.

  Kan du mikrovåga en Nalgene vattenflaska?

Björnar kan lukta genom björnburkar, men de kommer att ha svårt att komma till din mat. Det finns inte mycket du kan göra för att hålla dem ute helt. Det handlar om att sakta ner dem och ge dig tillräckligt med tid för att skrämma bort dem. En björnbuss kommer att fungera ett tag, men en bestämd björn kommer så småningom att hitta en väg in.

Björnvalvet är den i särklass populäraste björnbussen på marknaden. De innehåller tillräckligt med mat för en flerdagarsresa och är robusta nog att stå emot en nyfiken björns fulla vikt. Dessutom klarar de björnbusscertifieringar i varje stat/nationalpark. Jag ger dig några tips nedan för att hjälpa dig använda en björnbuss.

Hur är det med luktsäkra påsar?

Juryerna är fortfarande ute om huruvida björnar kan lukta genom luktsäkra påsar som Loksak Opsak. Det är bevisat att björnar inte kan lukta genom påsarna, men de kan känna lukten av människor och förknippa människor med mat. Så de känner till mat någonstans i närheten, men kanske inte kan hitta den.

Så att förvara maten i en lukttålig påse skadar förmodligen inte, men om tiden räcker till hittar de förmodligen din mat ändå. Eftersom du bara försöker bromsa dem kan du ha tillräckligt med tid för att skrämma bort dem.

Hur långt kan en björn lukta?

Det är svårt att säga exakt hur långt björnar kan lukta, men vi vet att en svart björn kan lukta 7 gånger längre än Bloodhound Dog. De flesta forskare tror att björnar kan lukta minst 20 mil bort när vinden är vänd mot dem.

En människa har cirka 5 miljoner doftreceptorer i näsan och björnar/hundar har mer än 300 miljoner doftreceptorer. Björnar har en enorm fördel på grund av sin enorma näshåla. De har mer utrymme för doftreceptorer att sprida sig och luktlökar som är 5 gånger större än våra.

  Är tält säkra i ett åskväder?

Det faktum att de kan följa ett doftspår i hundratals mil och upptäcka lukter över två veckor gamla är ännu mer imponerande.

Hur du låser in din mat i björnburkar

De flesta björnvalven är ganska enkla strukturer. De har ett skruvlock med någon form av låsmekanism. jag använder BV500 björnsäker, eftersom det är relativt billigt och lagrar ungefär en veckas mat. Låsmekanismen fungerar som en tablettflaska, så det kan vara lite knepigt att komma in i.

När du har öppnat behållaren är det dags att fylla i mat. Ta ut all din mat ur lådorna och börja fylla ziplock-påsar. Blixtlås gör det lättare att fylla varje skrymsle och vrår i din behållare. Du kanske vill kolla in mitt inlägg där jag jämför olika björnburkar och förklara hur mycket mat som får plats i var och en.

Se till att ha allt som luktar i behållaren. Självklart går all mat in, men du bör även tillsätta deodorant, tvål, tandkräm, tuggummi/mints osv. Du vill inte att en björn sliter igenom din ryggsäck för att komma till en tub med tandkräm.

När du har stängt locket, förvara behållaren 100 meter i vinden från ditt tält. Håll den på golvet där den är lätt att upptäcka. Vissa rekommenderar att du håller den i undervegetation eller bakom stenar, men det kommer bara att göra det svårare för dig att hitta det. En björn kommer att lukta på din mat oavsett var den är, så det gör verkligen ingen skillnad. Se till att den är borta från avsatser, kullar och vattenkällor. De kommer att vända det lite och du vill kunna hitta det.

  Kan man tvätta ett tält i badkaret?

När du är klar med att äta, försök att konsolidera soporna och lägg tillbaka det i behållaren. Jag gillar att förvara allt skräp i ett 1-liters blixtlås så att jag inte behöver rota runt i soporna för att hitta min mat.

Jaga bort björnar från din mat

Det enda sättet att hålla en björn borta från din mat är med en certifierad björnsäker björnbehållare och även de kan penetreras med tillräckligt med tid/ansträngning. De flesta backpackers kommer så småningom att stöta på en hungrig björn. Det finns två sätt att reagera på en snokande björn. Gör din närvaro känd och skrämma bort dem, eller sitt och vänta på att han ska bli uttråkad och gå vidare.

Det är upp till dig, men de flesta experter rekommenderar att göra din närvaro känd och avskräcka svarta björnar, eftersom de är ganska skygga. Att växa upp, skrika och göra sin närvaro känd räcker för att skrämma bort de flesta svartbjörnar.

Grizzlybjörnar är en helt annan historia. Försök att skrämma bort dem så kommer du säkert att slitas isär. Det tar inte lång tid för en erfaren grizzly att bli irriterad på en björnbuss och gå vidare. Yngre, mindre erfarna björnar kanske vill prova bussen ett tag. Kanske har de tur och hittar en hävstångspunkt för att bryta upp behållaren.

Allt detta förutsatt att din mat är i en björnsäker behållare och de inte äter aktivt. Försök inte komma mellan en björn och dess måltid. Du får inte tillbaka din mat när han väl ligger i en kylare och tuggar. Han kommer att jaga dig genom skogen och fortsätta komma tillbaka.