Kan björnar lukta genom konserver?

Att åka in i björnlandet kan vara nervkittlande för förstagångsbackpackers och campare. Björnar kan känna lukten av maten på mils avstånd och du vill inte av misstag locka en hungrig björn till lägret. Luktar en björn rakt igenom dina ansträngningar för att luktskydda din mat och finns det andra sätt att hålla björnar borta från lägret? Campare använder luktbeständiga påsar/containrar för att minska lukten, men hur är det med konserver?

Kan en björn lukta genom burkar med mat? Björnar kan inte lukta genom konserver. Syre kan inte passera genom aluminiumbarriären, varför konserver håller så länge. Ingen lukt ska komma ut utan att syre kommer in eller ut ur burken. Kom bara ihåg att burkmat är tungt så det är svårt att packa och björnar kommer att ta upp lukten så fort du öppnar burken.

Att försöka hålla björnar borta från ditt läger är en omöjlig kamp. Björnar har sakta blivit domesticerade under åren (de är fortfarande farliga) och de förknippar människor med mat. Björnar kanske inte kan lukta genom dina konserver, men de vet att mat finns i närheten av din närvaro.

Du bör fortfarande använda björnburkar eller hänga en björnpåse, även om allt förvaras i luktsäkra påsar och förseglade burkar. Det finns bara en verklig fördel med att minska lukten av din mat. Det gör det svårare att hitta mat när en björn sticker in huvudet i lägret och de kommer och letar efter mat om något är i närheten.

Kan björnar lukta genom burkar?

Konserverad Mat På Skafferihyllan

Det är svårt att säga exakt hur långt en björn kan lukta, men de flesta uppskattningar säger att den är 20 mil. Grizzlybjörnar (alias Kodiak och brunbjörn) och isbjörnar har det bästa luktsinnet eftersom de har större näshålor, men svartbjörnar kan fortfarande lukta mat på mils avstånd.

Björnar tros ha det bästa luktsinnet av något djur på jorden. De måste konsumera mycket mat för att lagra tillräckligt med fett för att överleva vintern och för att hitta parningspartners på mils avstånd. Björnar är territoriella djur med en livsmiljö på 60-300 kvadratkilometer. Det är ungefär 10 gånger den yta av New York City som täcks av en björnhane.

Till exempel är en blodhunds luktsinne 300 gånger bättre än en människas, och en björns luktsinne är 7 gånger bättre än en blodhunds. Luktsinnet hos en björn är därför inte mindre än 2100 gånger bättre än en människas! Det är nästan omöjligt för en människa att förstå hur starkt en björns luktsinne är.

Så vad har det att göra med att björnar luktar genom konserver? Björnar kan inte lukta genom en förseglad burk mat, men de kan känna lukten av maten så fort du öppnar den. De luktar också på de tomma burkarna och man kan inte låta dem ligga i skogen.

  Vad ska jag packa för en 3-dagars ryggsäckstur?

Dessutom har björnar blivit domesticerade genom åren och har lärt sig att associera människor med mat. Att bara lukta på en människa kommer att locka dem till läger. Det finns inget sätt att helt eliminera din lukt på en camping-/ryggsäckstur. Att luktskydda din mat minskar risken för att en björn ska hitta din matförråd, men det kommer inte att hålla dem utanför lägret.

Därför ska du ha all mat i en björnlåda eller hänga en björnpåse. De björnvalv är den i särklass populäraste björnlådan och den rymmer mycket mat. Det medelstora BV450 Bear Vault kan rymma upp till 4 dagars mat och det större BV500 Bear Vault kan rymma upp till 7 dagars mat. Jag ska gå igenom några tips på hur man förvarar mat i björnburkar och förklara varför de är bättre än att använda en björnpåse nedan.

Ska jag ta med burkmat camping?

Konserverad mat är ett utmärkt komplement till din campinglista om du campar nära din bil. Räkna bara inte med att ta mer än en burk eller två på en lång ryggsäckstur. En tom burk väger bara en halv uns, men innehållet inuti är fullt av vatten som är extremt tungt.

Den genomsnittliga burken med soppa eller bönor väger cirka 1 pund, så se till att maten innehåller mycket kalorier om du vill lägga till den i din ryggsäck. Jag gillar att begränsa mig till 2 pounds mat per dag backpacking och du bör ta i 2 500 till 4 500 kalorier. Det kan vara svårt när hälften av din dagliga vikt tas upp av en enda burk soppa.

En burk musselsoppa (390-500 kalorier) eller potatistvål (450-550 kalorier) är den högsta kalorisoppan jag kan tänka mig och de kommer inte i närheten av att tillgodose en halv dags kaloribehov. Du bör gå upp mycket i vikt med resten av din mat, om du inte planerar att bära med dig några extra kilo mat.

Kom ihåg att varje extra kilo i din ryggsäck saktar ner dig och belastar din kropp extra. Att få ut 5-10 pund ur ryggsäcken kan göra en enorm skillnad på en lång ryggsäckstur.

Björnar kan känna lukten av mat så fort du öppnar dina burkar

Björnar kan lukta öppna burkar med mat

Vad tänker du göra med burkarna när du öppnar dem och äter upp innehållet? När du väl öppnat burkarna kan björnar känna lukten av dem på mils avstånd. Du kan inte bara kasta den tomma burken på golvet, så du måste bära den med dig.

Att kasta en tom burk mat direkt i din björn kan motverka syftet att luktskydda resten av din mat. Du kan hålla tomterna borta från din matförråd, men björnar och andra djur hittar dem snabbt om de bär bort dem. Det är lika illa som att kasta burkarna på golvet och lämna dem kvar.

  Är löparskor bra för landsvägslöpning?

Om du vill hålla din mat luktbeständig, placera de tomma burkarna och resten av din kasserade mat i en separat luktsäker påse. Opsak luktbeständiga påsar är de överlägset bästa luktsäkra påsarna på marknaden. Billigare alternativ finns tillgängliga, men de flesta är utformade så att folk inte kan lukta genom dem. Opsak är det enda märke jag känner till som är starkt nog för djur.

Björnar ska inte kunna lukta genom en säckpåse. Du bör fortfarande förvara din mat i en björnburk eller björnpåse, men en luktsäker påse gör det svårare för djur att hitta din mat. Personligen rekommenderar jag att du förvarar din mat i en björnburk eftersom björnar har lärt sig att ta björnpåsar och ta dem till populära campingplatser.

Björnbussar är svårare att ta sig in i och de kommer inte att kunna bära dem. Stora björnar kanske kan komma in om du ger dem tillräckligt med tid och det finns en hävstångspunkt för dem att lägga sin vikt på, men det borde ge dig tillräckligt med tid att skrämma bort dem.

Hur man använder en björnpåse (använd inte björnpåsar)

BV500 Ölbuss

De allra flesta backpackers/campare har bytt till björnbussar under resan genom björnlandet. Björnpåsar brukade vara populära, men björnar har lärt sig att ta ner dem i populära statliga/nationalparker. Plus att andra djur som tvättbjörnar, möss, ekorrar, etc. har inga problem med att klättra och ta sig in i björnpåsar.

De Ursack är den enda björnpåsen som är värd att överväga, eftersom den tål stötar, men du behöver ett aluminiumfoder för att förhindra att björnar krossar den. Knyt bara Ursack till ett träd med en halkfri knut så är du igång. De kanske fortfarande kan komma in med tillräckligt med tid, men det borde ge dig tillräckligt med tid för att skrämma bort dem. Se bara till att kolla vilken park du vistas i eftersom många av dem förbjuder Ursack och tillåter endast björnbussar.

Björnburkar är det överlägset mest pålitliga sättet att skydda din mat från björnar och andra djur. De är starka och nästan omöjliga för en björn att komma in i. Det har förekommit några fall där björnar har krossat björncontainrar med stenar som hävstångspunkter och rullat dem från klippor, men de är sällsynta.

Det finns många björnbussar på marknaden med Björnvalv är överlägset mest populära. Det är hållbart, svårt att öppna och ett av de billigaste alternativen på marknaden. Dessutom finns det 2 olika storlekar tillgängliga, vilket gör den perfekt för helgcampingresor och längre 7-dagarsresor. Det påskruvade locket fungerar som en pillerflaska, så det lossnar inte lätt och du behöver inga specialverktyg för att öppna det som de flesta andra björnburkar.

  Vad är Hikers Legs aka Trail Legs?

Frontiersman Bear Canister är ett annat prisvärt alternativ, men det är jobbigt att öppna. Den rymmer en veckas mat, som Bearvault BV500, men du behöver en platt skruvmejsel, ett mynt, en kniv, etc. för att få upp den. Bearvaults påskruvade säkerhetslock är så mycket enklare att använda.

Här är en snabb titt på några av de andra björnbussarna du kan välja mellan. Notera hur många dagars mat var och en av dessa björnburkar kan hålla.

Modell Vikt Kubik inuti Äter i dagar
Bear Vault BV450
(Favorit helgbuss)
33 uns 440 4
Bear Vault BV500
(Favorit förlängd resa)
41 uns 700 7
Backpackers cache 43 uns 614 6
Gränsbuss 56 uns 734 7
Omatad björnbuss
(Budgetval)
38 uns 500 5
Counter Assault Bear Keg
(Premiumversion)
56 uns 716 9
Naken boxare
(lättviktig)
25 uns 275 3
Lil Sami 21 uns 300 3
Stor pappa 36 uns 650 6

Är björnar farliga?

Jag skulle tveka att säga att björnar inte är farliga, men björnangrepp är extremt sällsynta. Det är bara 11 björnattacker (i genomsnitt) i Nordamerika per år och 2-5 dödsfall per år. Med 30 000 grizzlybjörnar i USA och 300 000 svarta björnar skulle man tro att det skulle bli mycket fler attacker om björnar var riktigt farliga.

De allra flesta björnmöten är händelselösa. Du kommer att möta dem på stigen, de kommer att plundra dina soptunnor, fågelmatare eller gå in i ditt läger och leta efter mat. Björnar ser människor som ett hot och attackerar sällan människor som en matkälla.

Att skrika på en björn, kasta stenar och vifta vilt med armarna i luften kommer vanligtvis att skrämma bort dem. Mamabjörnar kan attackera för att skydda sina ungar, så var försiktig om du ser ungar i närheten. Det finns några undantag från den regeln och vissa svartbjörnar, grizzlybjörnar och isbjörnar har varit kända för att förtära sig på vandrare/jägare när det är ont om mat, men det är sällsynt.

Därför ska du alltid ha med dig en burk björnspray när du jagar i björnland. Frontiersman Bear Spray har en räckvidd på 30 fot, vilket håller dig på säkert avstånd om en björn attackerar. Se till att det är lättillgängligt och att du vet hur du använder det.

En kraftfull revolver som en 44 magnum eller högre kan döda en björn, men de flesta experter är överens om att den är mycket mindre effektiv. Du kan skjuta en björn med ett dödligt skott, men du måste ha tur och dödligt exakt. De flesta skott saktar ner en björn och gör den förbannad.

Även ett dödligt skott kan ta ett tag för björnen att blöda ihjäl. Vilken jägare som helst vet att man vanligtvis måste spåra ett djur efter att ha skjutit det och det är då man inte är på en farlig plats med kikarsikte. Att försöka få ett exakt skott mot huvudet på en björn händer sällan när en björn attackerar och du är under press. Det är säkrare att spraya ner en burk björnspray som täcker ett brett spektrum och som du vet kommer att vara effektiv.