Kan björnar lukta genom doftpåsar?

Om du planerar att tillbringa tid i björnlandet måste du vara uppmärksam på hur din mat förvaras. Björnar kan plocka upp doften av mat på mils avstånd, invadera din camping och slita igenom din mat. Du har säkert funderat på att köpa luktbeständiga påsar, men fungerar de verkligen? Kan björnar lukta genom doftpåsar?

Att använda en luktsäker påse blockerar inte helt björnarnas matlukter, men det kommer att göra det mindre benäget att hitta din mat. Björnar har ett starkt luktsinne och kan lukta mat på mils avstånd. En luktsäker påse kommer att sakta ner dem, men de kommer fortfarande att kunna hitta den. Så se till att skydda din mat med en björnburk eller björnpåse.

Låt oss ta en titt på varför luktsäkra påsar inte nödvändigtvis är säkra och diskutera varför du kanske fortfarande vill använda dem. Det finns produkter som kraftigt begränsar en björns luktsinne (blixtlåspåsar räcker inte). Fortsätt läsa för att lära dig hur du använder luktsäkra påsar och skyddar din mat med björnburkar.

Är luktsäkra påsar tåla?

Svaret på denna fråga är ett rungande ”nej”. Björnar kan lukta genom de flesta lukttäta påsar och kommer snabbt att få tillgång till din mat. Även om luktsäkra påsar inte är helt björnsäkra, kan de fortfarande hjälpa till att minska lukten av din mat och minska sannolikheten för björnar.

De flesta rekommenderar luktsäkra påsar som t.ex LOKSAK OPSAK eftersom de använder lufttäta vattentäta tätningar för att skydda din mat från nyfikna djur som försöker komma åt din mat. De går ut ur deras sätt att se vad som finns inuti och nosar igenom påsen för att få en uppfattning om vad som finns inuti. Så hur effektiva är luktsäkra påsar?

Jag använder Opsak-påsar i mina björnburkar för att minska lukt, men björnar är intelligenta varelser. De kan lukta nästan vad som helst och har lärt sig att associera människor med mat. En björn kanske inte kan peka ut var maten finns, men det hindrar den inte från att leta runt. Jag har inte haft några problem med att björnar kommit in i min björnlåda och väska, men jag vidtar också försiktighetsåtgärder genom att tvätta utsidan av mina väskor och försöker förvara alla illaluktande föremål i luktsäkra påsar.

Men även dessa är inte helt effektiva för att stoppa alla lukter från att nå en björns skarpa nos. De kommer inte att kunna lukta på avstånd, men det kommer att vara svårt att gömma din mat när de väl kommer in i lägret. En luktsäker påse i kombination med en björnburk bör ge dig tillräckligt med tid att avskräcka dem.

  Vad betyder fuktavledande tyg?

Förvara din mat i ett Bearvault björnbuss eller någon av de andra björnbussarna på marknaden. Jag föredrar BearVault eftersom det är prisvärt och den perfekta storleken för en helg (BV450) eller veckolång (BV500) campingresa. Dessutom behöver du inga specialverktyg för att öppna burken.

Vad är luktresistenta påsar?

Luktsäkra påsar kan hålla din mat fräsch och begränsa din exponering för björnar. Det bästa är att de inte tar mycket plats och de är återanvändbara! Du kan använda samma luktbeständiga påse om och om igen för att luktsäkra din matförsörjning.

Luktsäkra väskor är ett utmärkt sätt att packa din campingmat utan att locka djur till din camping. De fungerar genom att förhindra luft, lukt och ånga från att komma in i eller lämna påsen tack vare kolfodret. Fodret fångar alla luktmolekyler som kommer i kontakt med påsen och fångar dem i deras porer! Det neutraliserar lukten och gör det mycket svårare för djur att ta upp en doft.

Luktsäkra påsar blev populära i stater där marijuana är olagligt och folk var tvungna att dölja den starka lukten för poliser. De var starka nog att dölja lukten av droghundar, så det var vettigt att hoppa in på camping-/ryggsäcksmarknaden. Björnar har ett mycket starkare luktsinne än hundar, så de kanske kan ta upp en doft, men det kommer säkert att hjälpa till att begränsa en björns räckvidd.

Du måste fortfarande använda en björnbuss

BV500 Ölbuss

Luktsäkra påsar minskar sannolikheten för möten med björn, men du bör fortfarande använda en björnburk för att skydda din mat. Björnar har lärt sig att associera människor med en lätt måltid. De kommer inte att jaga dig och äta dig (förmodligen inte), men de kommer att leta runt på din campingplats.

Om det finns mat någonstans i ditt läger kommer en björn med största sannolikhet att hitta det. Du kan vidta alla försiktighetsåtgärder i världen, men en björns luktsinne är extremt stark och de är mycket intelligenta. Målet med björntätningsmetoder är att bromsa en björn medan du har tid att skrämma bort dem. Luktsäkra påsar kommer att hjälpa, men de är ingen match för en matdriven björn.

Förvara därför alltid din mat i en björnlåda. De flesta statliga/nationalparker kräver någon form av björnbuss, men de är en bra idé även om du campar i en park där de inte krävs. Björnburkar kommer att hålla tvättbjörnar, possums, skunks, gnagare och alla andra typer av djur borta från din matförsörjning.

  Kommer ett rithuvud så småningom att dyka upp?

jag rekommenderar verkligen BearVault! Det är prisvärt, extremt hållbart och lätt att använda. BV500 björnskåpet är tillräckligt stort för en veckas mat (för en person) och BV450 har rätt storlek för en 4-dagars weekendresa. Det finns andra alternativ tillgängliga, men inget av dem matchade priset och användarvänligheten för Bearvault. Här är några av de andra alternativen så att du kan se själv.

Modell Vikt Kubik inuti Äter i dagar
Bear Vault BV450
(Favorit helgbuss)
33 uns 440 4
Bear Vault BV500
(Favorit förlängd resa)
41 uns 700 7
Backpackers cache 43 uns 614 6
Gränsbuss 56 uns 734 7
Omatad björnbuss
(Budgetval)
38 uns 500 5
Counter Assault Bear Keg
(Premiumversion)
56 uns 716 9
Naken boxare
(lättviktig)
25 uns 275 3
Lil Sami 21 uns 300 3
Stor pappa 36 uns 650 6

Kan björnar lukta genom doftande ziplockpåsar?

ja! Nästan alla djur kan lukta genom en doftande ziplock-påse. De kan hjälpa till att minska lukter för människor, men det tunna plastfodret är inte tillräckligt starkt för de flesta djur. Björn kan lukta lukter upp till 20 miles away, så en återförslutningsbar påse är ingen match för dem.

Om du planerar att campa i björnlandet är det värt att lägga de extra pengarna på en riktigt luktsäker väska (Loksak Opsak). Även om din ziplock-väska är lufttät kommer den inte att ha ett foder som är tillräckligt starkt för att absorbera varje lukt. Björnar kommer att kunna lukta rakt igenom den.

Matmolekyler är mikroskopiska, vilket gör dem små nog att klämma igenom plastmolekyler. Du kommer förmodligen inte ens att kunna känna lukten av maten inuti, men lukt kommer att passera genom den tunna plasten i Ziploc-påsarna. Det är inte ens lätt att jämföra en björns luktsinne med en människas.

En björn kan lukta 7 gånger starkare än en blodhund och mer än 2100 gånger bättre än en människa. Studier uppskattar att en björns luktsinne sträcker sig allt från 2 miles till 20 miles. Det beror på vem du frågar, men en Ziploc-väska är ingen match för en björns skarpa luktsinne.

Återanvändbara kontra engångs luktsäkra påsar

Det finns många luktbeständiga påsar på marknaden och de är alla lite olika. Du måste undra om du vill köpa en engångspåse eller en återanvändbar. Det kan tyckas självklart att välja återanvändbara, men de kan bli dyra. Jag kommer snabbt att diskutera skillnaden mellan varje stil och ge dig några produktrekommendationer.

  Behöver du slå upp ett fristående tält?

De flesta campare och backpackers föredrar återanvändbara lukttäta väskor. Återanvändbara påsar är fyllda med ett kolskikt som filtrerar bort lukten. Med tiden kan det kolskiktet bli igensatt, men du kan återanvända påsarna dussintals gånger innan det blir ett problem.

De Loksak Opsak är den överlägset mest populära återanvändbara lukttäta väskan på marknaden. De finns i en mängd olika storlekar, det finns en tätning i två nivåer och de är återanvändbara. Jag har provat billigare alternativ, men de håller inte alls lika länge.

Engångsmylarpåsar hjälper också till att dölja lukter, men de har inga kolfilter. Så de fångar upp lukten av mat, men de absorberar dofterna i påsen. De hjälper verkligen, men engångspåsar är mycket mindre effektiva och används vanligtvis för att dölja lukten av marijuana.

Vilken storlek luktsäker påse behöver jag?

Du behöver en luktsäker påse som är tillräckligt stor för att rymma all din mat och allt annat som kan locka björnar. Allt som luktar ska finnas i påsarna. Mat är självklart, men det inkluderar tvål, tandkräm, deodorant, etc. Allt som blir kvar utanför påsen kan lätt luktas av björnar.

Jag rekommenderar att du delar upp din mat i individuella måltider eller lägger en hel dags mat i varje påse. Jag använder en 9″x10″ luktsäker påse för att packa en hel dags mat och sedan packar jag varje måltid i individuella ziplocs. Kom ihåg att var och en av ziplocs måste gå i din luktsäkra väska.

Se upp för läckor

Se upp för läckor när du använder en lukttät påse. Kolfodret behåller doften av allt det kommer i kontakt med. Mat som läcker in i påsen kommer snabbt att täppa till kolporerna, så försök att skydda insidan av dina påsar.

Se till att packa särskilt illaluktande mat och allt som kan läcka. Jag förvarar all mat i ziplocs innan jag lägger den i den luktsäkra påsen. Detta minskar risken för läckage och gör rengöringen av påsarna enklare.

Hur rengör man en luktfri påse?

Att rengöra en luktsäker påse är ganska enkelt. Du kommer aldrig att kunna rengöra kolfodret helt, men att rensa upp lös mat och torka av insidan förlänger livslängden på din väska. Luktsäkra påsar kan vara dyra! Så du vill inte orsaka för tidigt slitage av kolfodret. Så hur rengör du en luktsäker påse?

OPSAK-väskan absorberar mycket lukt, så du bör tvätta dem regelbundet mellan användningarna. Jag rekommenderar att du tvättar din väska med oparfymerad diskmedel och vatten för att bli av med det mesta av lukten. Du kan också behöva använda en vinäger-vattenblandning om det är en särskilt udda lukt. Lämna påsen öppen och låt den torka så ska du inte ha någon lukt efteråt.