Kan björnar lukta genom burkar?

Du vill campa, men du kanske är rädd att lukten av din mat ska locka till sig alla typer av vilda djur, särskilt björnar. Du planerar att ta med konserver så att lukterna hålls tillbaka, men räcker det verkligen för att hålla dem borta? Om du ska på en weekendresa i björnlandet måste du känna till alla fakta. Att låsa och förvara mat felaktigt kan snabbt förvandla ett äventyr till en mardröm. Jag tänker inte låta det hända dig. Jag svarar på din fråga och ger dig tips för att garantera din säkerhet när du campar. Björnar, se upp!

Så kan björnar lukta mat genom burkar?

Böron kan inte lukta genom konserver. Eftersom konserver ofta finns runt annan mat när de campar, kan björnarna ta upp doften på utsidan av burken, liksom lukter som har kommit på utsidan av burken under konserveringsprocessen.

Här är vad vi kommer att täcka för att hålla din resa så björnfri som möjligt.

Vilken mat gillar björnar?

Björnar förlitar sig inte enbart på kött för sin försörjning; de är allätare. De är äventyrliga ätare, och vissa saker du kan ha kommer att tilltala dem mer än andra. Vad är dessa livsmedel?

 • Jag menar att det här är uppenbart, eller hur? Allt kött du har, konserverat eller inte, kommer att locka dessa rovdjur.
 • Nej, det här är inte bara ännu en TV-trop. Björnar är verkligen beroende av honung! De river sönder ett träd för att komma till det om det behövs. Det är nog bäst att lämna det här sötningsmedlet hemma.
 • Det är vettigt, eller hur? Nötter innehåller mycket protein och näringsämnen för alla djur. Björnar föredrar att äta dessa direkt efter viloläge, så var försiktig med att ta med dem under de tidiga vårmånaderna.
 • Vilket bakslag! Om du planerar att ta med läckra och krispiga insekter att mumsa på, tänk om din måltidsplan. Björnar äter insekter när de kan, även om de föredrar annan mat.
 • De är en söt njutning för björnar och juicen är extra väldoftande. Du måste också äta dem med händerna, så när du är klar blir det mycket essens kvar.

Du kan inte bara ge upp alla proteinkällor på en campingtur. Även om du inte äter kött vet du att det räcker med bönor och nötter för att hålla dig igång. Utan detta i din dagliga kost kommer du att känna dig svag och trög. Hur kan du njuta av din resa om du inte har energi? Tja, den goda nyheten är att det finns sätt att lagra dessa björnsnacks som kommer att hindra dem från att stjäla din mat.

  Behöver husbilar drivna webbplatser?

Anti Bear Matförvaring

Även om du absolut inte kan lura björnar, kan du göra det lite svårare för dem att komma in i dina godsaker. Folk har gjort behållare för att lagra saker med er modiga campare i åtanke. Låt oss titta på några alternativ och diskutera hur dessa påsar, burkar och lådor effektivt avskräcker björnar från att äta det du har.

 • Björnbussar

Björnburkar eller björnburkar, som de kallas i folkmun, är stora baljor gjorda med alla möjliga mekanismer avsedda att stå emot en hungrig björns attacker. De är robusta nog att använda som ett provisoriskt säte, så det är en stor bonus! Det beror på deras hårda yttre skal av tjock plast som inte spricker vid stötar. Oavsett hur många gånger en björn stampar eller kliar på den, kommer din mat att stanna kvar där den är, säkert undangömd i din björnburk. Många av dem är gjorda med skruvlock. Som du kan föreställa dig kan en björn ha svårt att skruva av ett lock med de klorna.

Det finns några för- och nackdelar med att använda dessa, så överväg dem noga innan du köper en.

Fördelar

 • Stabil och robust, designad för att motstå attacker
 • Låsmekanismer är svåra för björnar att öppna
 • Flera applikationer
 • Du behöver inte hänga dem som en påse

nackdelar

 • Vanligtvis tunga och skrymmande, så de är tåliga att släpa på
 • Styvt material gör att maten kan lagras i bara några dagar
 • björnväska

Det här är björnbussens mer flexibla kusin. Björnpåsar kan vara lika effektiva, men de ger bara lite mindre skydd för din mat. Det finns för- och nackdelar med att köpa en. Vad du väljer beror på vad du behöver för din specifika situation.

Fördelar

 • Väger mindre än björnburkar
 • Den rymmer mer mat och föremål
 • Tyget är robust, det är osannolikt att det går sönder om en björn klorar på det
 • Kan användas i kombination med aluminiumfoder eller vattentäta väskor för extra skydd

nackdelar

 • Vissa campingplatser tillåter inte dessa; de föredrar att du använder ett metallskåp eller jerrycan
 • Påsar skyddar inte mot trubbig kraft; föremål kan krossas
 • Måste hängas i ett träd, vilket kräver mer ansträngning från din sida
 • Metallskåp

Om du bor på en etablerad camping, leta efter skåp för matförvaring. Vissa webbplatser erbjuder dem för din användning. Denna metod är ganska användbar om du försöker spara lite pengar, men den har också sina nackdelar.

  Var är Power Converter i min husbil

Fördelar

 • Spara utrymme när du packar
 • Billigare än andra alternativ
 • Metall är mer motståndskraftig mot björnar än tyg eller plast

nackdelar

 • Kan vara gemensamt, så att dina grannar kan använda allt utrymme och lämna dig med ingenting
 • Utrymmet är inte garanterat, så du kan få slut på skydd
 • En annan persons misstag kan kosta dig dina egna föremål om de glömmer att låsa om lådan efter middagen

Väg dina alternativ och kom fram till en lösning som bäst passar dina behov. Allt är bättre än ingenting! Men eftersom björnar fortfarande kan lukta vad du har, bör du vidta åtgärder för att säkerställa att du minimerar risken för att en björn attackerar din mat eller är på väg rakt mot dig.

Minimera risken

Att campa är roligt, men det finns alltid regler att följa om du vill ha en trygg och rolig tid. Att minimera risken för en björnattack eller matstöld är lättare än du kanske tror; allt du behöver göra är att använda lite sunt förnuft.

 • Tvätta händerna innan du rör vid din burk, väska eller skåp. Tvätta dem med tvål, om du är den typ av person som vanligtvis inte gör det. Även saker du inte längre luktar kommer att lämna märken på dina behållare, vilket drar björnar direkt till dem. Efter att ha ätit, tvätta händerna igen innan du lägger tillbaka dina saker.
 • Lägg ditt skydd i lager. Konserver i en björnburk i ett metallskåp är alltid ett säkert kort. Även om en björn kan komma till en sak kan den absolut inte skala av alla lager. Chansen är stor att varelsen blir för trött innan den når priset.
 • Håll alltid din mat borta från ditt basläger. 100 fot Mellan dig och dina snacks kommer du att vara säker i händelse av en björnattack.
 • Förvara aldrig mat i ditt tält. Du vill att björnen ska gå efter det som finns där ute istället för ditt gömställe om det behövs. Detsamma gäller för ditt fordon. Du vill inte riskera den skadan.
 • Dubbelkolla att dina behållare är ordentligt förseglade innan du drar dig tillbaka till din sovsäck. Om inte, kan du slå vad om att du inte kommer att få frukost på morgonen.
 • Häng den i ett träd. Björnar kan klättra, det stämmer. De är dock alldeles för tunga för en gren som är långt från stammen. Det är bara ungar som klarar av det, och de är inte lika starka som björnmamma.
  Kan du använda en övermadrass för camping?

Ingen av dessa saker kräver en raketforskare att ta reda på. Jag är säker på att du redan har tänkt på det, men alla behöver en påminnelse då och då.

Vad ska man göra om en björn attackerar

I den olyckliga händelsen att en björn hittar ditt läger och vill ha lite av det du har, måste du hålla huvudet kallt och komma på en strategi för att komma undan oskadd. Om en björn bara ska äta din mat och du är säker i ditt tält, var tyst, var uppmärksam och släck lamporna. Dra det inte till din närvaro. Det är alltid bättre att låta den äta din ryckig istället för dig. Om du fastnar utanför med det måste du ändra lite på vad du gör.

 • Backa sakta undan. Spring inte. Vänd dig inte om. Predators ser båda åtgärderna som ett grönt ljus för att spåra dig. Håll istället ögonen på det och dra dig tillbaka i lugn takt.
 • Gör dig större och gör ljud. Vifta med armarna och skrik om du behöver. Björnen kanske bestämmer att du bara är för mycket krångel att bråka med. Var inte aggressiv, men krymp inte från rädsla. Skicka ett tydligt budskap till björnen att du inte är ett byte.
 • Använd björnspray. Björnspray är som en klubba på steroider. Det är ett effektivt verktyg mot en direkt attack, men använd det bara som en sista utväg. Det kommer att uppröra björnen ganska mycket, även om han kommer att bli skrämd av smärtan. Det är inte klokt att använda sprayen när du står mot vinden; som du kan föreställa dig kommer din plan omedelbart att slå tillbaka. Det sista du vill är att bli handikappad.

Använd dessa tekniker och du bör vara säker.

Kort sagt, björnar kan säkert känna lukten av din mat, men du vet hur du ska överlista dem. Gå ut och ha kul! Njut av din tid och veta att du är beredd på vad som helst.

Här är några relaterade artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Förvara mat i björnland (hur och vad i)

Typ av giftiga växter vid camping (hur man identifierar och behandlar)