Kan bakterier överleva kokande vatten?

Koka vatten är en av de äldsta vattenreningsmetoderna, men hur effektivt är kokande vatten. Dödar det verkligen alla bakterier, protozoer, virus och någon annan vattenburen sjukdom? Hur länge ska du koka den och kan något överleva den extrema hettan av en jämn koka? Det leder till en mycket viktig fråga: kan bakterier överleva kokande vatten?

Ja, det finns vissa typer av bakterier som kan överleva en kort period av kokande vatten, men långvariga kokar dödar dem. En jämn koka i 2-3 minuter kommer att döda alla bakterier, virus och protozoer som finns i vattnet, men detta är vanligtvis inte nödvändigt. Alla vattenburna patogener dödas vid lägre temperaturer (140°F-185°F), så när du når koktemperaturen kommer vattnet att vara säkert att dricka.

Även om vissa bakterier kan överleva i kokande vatten, oroa dig inte. Kokning är en extremt effektiv metod för vattenrening och dödar de allra flesta vattenburna bakterier, virus och protozoer. Om du verkligen är orolig för att döda allt, bara koka vatten i 2-3 minuter och det kommer att ta hand om allt.

I resten av det här inlägget ska jag ge exempel på bakteriestammar som kan överleva kokande vatten och förklara hur de kan överleva de extrema temperaturerna.

Hur överlever bakterier kokande vatten?

De allra flesta vattenburna patogener kan inte överleva kokande vatten. Alla vattenburna bakterier kommer att börja dö långsamt när du når temperaturer över 140°F (upp till 10 minuter) och dör snabbt vid 185°F (2-3 minuter). När du når tillagningstemperaturer på 212°F dör de på några sekunder. Observera att när du kommer till högre temperaturer kommer bakterierna att dö på kortare tid.

Det finns några undantag (icke-vattenburna bakterier) som tar längre tid att döda, men bakterier kommer alltid att dö i extrem värme. Därför rekommenderar de flesta experter att du använder kokande vatten i 2-3 minuter för att säkerställa att alla bakterier dödas. Detta dödar alla vanliga vattenburna bakterier, protozoer och virus, men tar också hand om de mer härdiga arterna.

Nedan ska jag förklara lite mer om detta, men den vanligaste bakterien som överlever en böld är Clostridium botulinum. Det är bakteriestammen som orsakar botulism. Botulism är en sällsynt, men mycket allvarlig sjukdom, så du måste vara extra försiktig med aktiviteter som kan leda till sjukdomen. Den vanligaste orsaken till botulism är felaktigt konserverad eller fermenterad mat, personer som injicerar droger (heroin) och personer som dricker hemgjord alkohol som inte har steriliserats ordentligt.

Koka vatten för att döda bakterier

kokande vatten för att döda bakterier

Att koka vatten för att döda bakterier är ganska enkelt. Fyll bara en gryta med sedimentfritt vatten, låt det koka upp och låt det svalna för att förtäras. Jag kommer att diskutera varje steg i detalj nedan.

  Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

  1. Fyll burken med vatten: Fyll din burk till cirka 2/3 med vatten. Om pannan blir för full kommer vattnet att skvätta ut och svämma över så fort det kokar upp.
  2. Ställ grytan på spisen: Placera en kastrull med vatten på spisen och höj temperaturen till den högsta inställningen (Hög eller Max)
  3. Täck burken (valfritt): Att täcka pannan med ett lock påskyndar tillagningsprocessen, men det är inte nödvändigt. Jag rekommenderar att du täcker potten om du campar eller backpackar och arbetar med begränsat bränsle.
  4. Låt vattnet koka upp: Låt vattnet koka upp. Det är då bubblorna snabbt bryter ytan. Du kommer att börja se bubblor när vattnet når 160 ° F, men det är inte tillräckligt varmt för att döda bakterier snabbt.
  5. Vänta minst 1 minut: De flesta experter rekommenderar att du väntar minst 1 minut för att ge tillräckligt med tid för att döda bakterier som trivs i höga temperaturer. Du bör vänta 2-3 minuter när du desinficerar burkar, jäsningsutrustning eller annat som kommer att åldras. Detta garanterar att alla bakteriesporer också dödas.
  6. Låt vattnet svalna: Det tar lång tid för vattnet att nå rumstemperatur och vara säkert att dricka. Att hälla kokande vatten i en kall glasbehållare kan göra att den spricker, så se till att vänta 5-10 minuter. Samma sak kan hända om du lägger varmt vatten i kylen.
  7. Lufta vattnet innan du dricker: Att lufta ditt vatten innan du dricker är inte ett säkerhetsproblem, men det kommer att göra att kokt vatten smakar bättre. När du kokar vatten frigörs ånga i luften, vilket ger vattnet en platt smak. Du kan sätta tillbaka luft i vattnet genom att hälla den fram och tillbaka mellan behållarna. Att hälla vattnet fram och tillbaka från burken till din förvaringsbehållare några gånger kommer att återinföra luft i vattnet, vilket gör att det smakar bättre.

Varför koka vatten om patogener i vattnet dödas vid lägre temperaturer?

De allra flesta vattenburna patogener dödas under den optimala koktemperaturen. Vatten kokar vid 212°F, men du kan se bubblor stiga vid 160°F. Över 99,99 % av bakterierna kommer inte att överleva länge över 140°F, så varför behöver du nå den maximala koktemperaturen?

Du kan tekniskt sett döda alla bakterier genom att värma vatten till 140°F i 10 minuter, men det finns ett stort problem med det. Det är svårt att bestämma temperaturen bara genom att titta på vattnet och man skulle behöva vänta länge på att bakterierna skulle dö. Det är mycket säkrare att sikta på en rullande koka, så du kommer garanterat att döda allt och du spelar inte spelet har jag väntat länge nog.

  Hur man hittar eller gör ett ultralätt glasögonfodral

Hur länge ska man koka vatten för att döda alla bakterier?

Standardrekommendationen för att rena dricksvatten är att vänta minst 1 minut efter full kokning. Det är tillräckligt med tid för att döda nästan alla typer av bakterier. Förstå bara att dessa rekommendationer enbart är för att rena dricksvatten.

När du rengör konservburkar eller jäsningsutrustning, koka föremålen i 2-3 minuter för att döda allt. Botulism är ditt främsta bekymmer! Botulism kan vara dödlig och frodas i extrem värme. Det tar minuter att stoppa tillagningen vid 212°F, och du kan lämna spår av botulism efter dig om du stoppar tillagningsprocessen tidigt.

Dessa sporer är inte farliga om de intas omedelbart i ditt dricksvatten, men de kan växa till fullstora bakterier med tiden. Din felaktigt sanerade hemkonserveringsutrustning är den perfekta grogrunden för botulism. Intag av botulisminfekterad mat kan leda till allvarlig sjukdom och eventuellt död.

Vilka bakterier kan överleva kokande vatten?

De allra flesta bakterier och patogener dödas i kokande vatten, men det finns stammar som kan överleva extrema temperaturer. Dessa bakteriestammar är kända som hypertermofiler. En hypotermofil är vilken organism som helst som trivs i extremt varma miljöer över 140°F.

De viktigaste bakterietoxinerna dör av vid höga temperaturer, men när de dör kommer bakterierna att frigöra sporer som kan överleva i extrema temperaturer. Dessa sporer tål en rullande koka på 212°F i timmar och kan växa till ett mycket dödligt gift. Det är därför de flesta bestämmer sig för att laga sina hemlagade konserver innan de äter dem.

Botulism är den överlägset vanligaste hypertermofila bakterierna som är kända för att orsaka sjukdomar. Det är mycket vanligt vid konservering i hemmet, fermentering och hos intravenösa droganvändare.

Orsakerna till bakterier och andra patogener i vatten

Bakterier är mycket vanliga i vattentäkter i baklandet, men det kan också förekomma i kommunala vattenförsörjningar. Av största oro är bakterier som har sitt ursprung i tarmen hos varmblodiga djur som vilda djur, husdjur och boskap. Djur odlar bakterierna i sina tarmar, utsöndrar bakterierna genom sin avföring och spolas sedan ut i den omgivande vattenförsörjningen.

Det finns ingen väg runt bakterier i en utomhusvattenkälla. Allt ytvatten innehåller en viss mängd bakterier, men underjordiskt vatten måste vara säkert. Så varje damm, bäck, flod och sjö är förorenad med bakterier.

  Kan man använda en yogamatta som liggunderlag?

Naturligtvis är stående vatten inte säkert att dricka, men i strömmande bäckar och floder stöter man på samma problem. Du måste använda någon form av vattenfiltreringsmetod med vilken inre vattenkälla som helst. Det finns enklare metoder för att hantera bakterier, virus och protozoer, som jag kommer att diskutera nedan.

Filtrera och rena vatten

Rena stillastående vatten

De flesta använder termerna filtrering och rening av vatten omväxlande, men det finns en tydlig skillnad.

  • Vattenrenare: Vattenrenare fungerar genom att döda allt i vattnet, inklusive bakterier, virus och protozoer. Det finns flera sätt att rena vatten, men de vanligaste reningsmetoderna är värme-, kemisk- och UV-rening. Kokande vatten är den äldsta metoden för vattenrening, men andra alternativ är mycket enklare. Kemiska behandlingar använder vanligtvis klor för att behandla vattnet och UV-klarare använder ultraviolett ljus för att döda allt. Alla dessa metoder fungerar extremt bra och dödar allt i vattnet.
  • Vattenfilter: Vattenfilter passerar vatten genom ett poröst filter och fångar bakterier, protozoer, mikroplaster och sediment i filtret. Observera att jag inte nämnde virus! Virus är mycket mindre än bakterieceller, så de passerar genom de flesta vattenfilter. Det finns filter som kan hantera virus, men de är dyra och täpps till snabbt.

Om du campar eller backpackar i USA måste du använda något slags vattenfilter. Du kan koka ditt vatten, använda kemiska behandlingar eller UV-filter, men virus är sällsynta i USA, så de är inte nödvändiga. De flesta gillar fortfarande att köra sitt vatten genom ett filter för att ta bort sediment och alger.

Vattenfilter är lätta att använda och du kan snabbt rengöra mycket vatten. jag gillar den Sawyer mini vattenfilter eftersom det är billigt och kan fästas på din vattenflaska, köras inline med en vätskeblåsa eller användas i ett gravitationsfilter. Pump stil filter som Katadyn Hiker Pro och MSR Miniworks kommer också att fungera, men de är skrymmande, dyra och svårare att använda.

Människor som campar/backpackar utanför USA bör vara oroliga för virus i deras vattenförsörjning. Kokande vatten fungerar, men drar mycket bränsle. Kemiska behandlingar (aqua tabs) och UV-rengöringsmedel (Steripen) är mycket enklare att använda. Aquatabs är billiga och lätta att använda (släpp bara in en) men det tar 30 minuter att rena ditt vatten.

Steripen är en mycket enklare lösning för att hantera virus. Placera den helt enkelt i din vattenflaska, tryck på knappen och vänta 30 sekunder för säkert dricksvatten. Du kommer förmodligen att vilja köra vattnet genom ett filter för att ta bort sediment och alger, men det är inte nödvändigt ur säkerhetssynpunkt.