Kan ånga släcka en rökdetektor?

Flyttarna har lämnat dig i en ny lägenhet fylld med lådor. Uppackning och organisering kan vänta till imorgon; du har förtjänat en lång, varm och avkopplande dusch. Men när ångan byggs upp i ditt tvåliga paradis och dina muskler börjar slappna av får du panik när du hör rökdetektorn bulta.

Ånga kan sätta igång en rökdetektor. Vattendroppar från ångan fungerar som rökpartiklar och utlöser larmet i både fotoelektriska och joniserande rökdetektorer. Relativ luftfuktighet över 85 procent kan också utlösa vissa rökdetektorer.

För att förstå hur och varför rökdetektorer kan generera panikinducerande falsklarm som de som orsakas av ånga, låt oss ta en stund för att förstå hur de fungerar. När vi gör det kan vi till och med upptäcka några sätt att hjälpa dig att duscha i lugn och ro. Låt oss börja!

Så fungerar rökdetektorer

Fotoelektriska eller optiska sensorer är bäst för att upptäcka pyrande bränder, medan joniseringssensorer utmärker sig för att känna av flammande bränder. Säkerhetsexperter rekommenderar vanligtvis husägare att skydda sina hus med båda typerna av rökdetektorer.

Låt oss ta en titt på varje typ:

Fotoelektriska rökdetektorer

Fotoelektriska rökdetektorer är också kända som optiska rökdetektorer. De innehåller en ljuskälla som avger synligt, infrarött eller ultraviolett ljus. Ljuset är vänt bort från enhetens sensor. När rökpartiklar blockerar detta ljus, studsar det inuti enheten, träffar sensorn och utlöser larmet.

Rökdetektorer för jonisering

Rökdetektorer för jonisering innehåller två elektriskt laddade plattor med en liten mängd radioaktivt material mellan sig. En av de laddade plattorna innehåller en positiv laddning och den andra en negativ laddning.

Det radioaktiva materialet avger partiklar och fotoner, som tar bort elektroner från luftmolekyler. Detta skapar positiva joner. De frigjorda elektronerna fäster sig vid neutralt laddade luftmolekyler och skapar negativa joner. Dessa joner attraheras av de laddade plattorna och skapar en liten, jämn ström.

Se även  Kan du baka kakor i en brödrost? 3 steg till Delicious

När rökpartiklar kommer in i enhetens kammare stör de denna ström och utlöser larmet.

Kombinerade rökdetektorer

Vissa rökdetektortillverkare erbjuder enheter som kombinerar rökdetekteringssensorer och kolmonoxidsensorer. Dessa säljs under en mängd olika namn. Det är bäst att läsa förpackningsinformationen noggrant för att avgöra vilken typ av sensorer varje modell innehåller.

Du kommer också att stöta på andra kombinationsenheter som innehåller både fotoelektriska och joniseringssensorer. Dessa kombinationsrökdetektorer är idealiska när du vill undvika att köpa två rökdetektorer för att täcka dina mest brandutsatta områden.

Köket, vardagsrummet och sovrummen är där bränder vanligtvis startar i de flesta hem. Som sagt, försumma inte andra områden som kan innehålla stora apparater.

Nu när vi förstår typerna av rökdetektorer och hur de gör sitt jobb, kan vi bättre komma till rätta med hur de av misstag kan aktiveras av ånga, damm och spindlar.

Vad orsakar rökdetektorns falska larm?

Rökdetektorer med dubbla sensorer är ett billigt och effektivt sätt att uppmärksammas på förekomsten av glödande eller flammande bränder. I många fall kommer rökdetektorns sensorer att utlösa ett larm innan du ens kan känna lukten av röken.

Rökdetektorns falska larm kan orsakas av olika faktorer. Dessa inkluderar:

  • Ånga eller hög luftfuktighet
  • Smuts och damm
  • Insekter
  • Starka kemikalier
  • Öppna fönster
  • Låg batterinivå

Låt oss ta en stund för att undersöka dessa orsaker närmare.

Ånga eller hög luftfuktighet

Som nämnts tidigare kan vattendropparna i ånga efterlikna beteendet hos rökpartiklar nära nog att sätta igång din rökdetektor. Fotoelektriska sensorer tenderar att upptäcka ånga som rök oftare än joniseringssensorer. Men joniseringssensorer är ofta mer benägna att utlösa ett larm under perioder med hög luftfuktighet.

Smuts och damm

Smuts och damm kan störa ljuset i en fotoelektrisk sensor och störa strömmen i en joniseringssensor. Som vi har lärt oss kommer någon av dessa att få din rökdetektors larm att utlösas. Att torka av utsidan av rökdetektorn två gånger om året bör minimera risken för att falsklarm uppstår. Om du märker några spindelnät nära din rökdetektor, kanske du vill ta hand om dem också.

Se även  Kan du lägga gjutjärn i ugnen?

Insekter

Spindelnät indikerar närvaron av spindlar. De är vanligtvis övergivna spindelnät. Små spindlar och andra små insekter är en vanlig orsak till mystiska rökdetektorers falsklarm. När de kryper eller flyger in i enheten stör de fotoelektriska och joniseringssensorer.

Du kanske måste skruva loss detektorn och skaka den försiktigt några gånger för att uppmuntra den ovälkomna besökaren att gå.

Starka kemikalier

Kanske är du den typen av person vars rökdetektorer aldrig kommer att stöta på betydande damm och smuts. Dessutom skulle spindelväv inte våga dyka upp i taket eftersom du städar så ofta och så bra att spindlar berättar skräckhistorier för sina barn om dig när de vill skrämma dem. Så, är du säker från rökdetektorns falska larm?

Tyvärr inte.

Djuprengöring innebär ofta att man använder starka kemikalier och flyktiga oljor, som kan störa rökdetektors sensorer om de används för nära enheten. Lyckligtvis kan du lösa detta problem genom att öppna dina fönster ofta.

Öppna Windows

Att öppna fönstren på en varm vårdag kan fräscha upp ditt vardagsrum och stärka ditt humör. Men om en av dina rökdetektorer är placerad för nära fönstret, kan den förväxla pollen och andra partiklar som finns i de milda vindarna för rök.

Att stänga fönstret närmast den känsliga rökdetektorn och öppna ett lite längre bort är den enklaste lösningen på denna situation som utlöser falsklarm.

Låg batterinivå

En rökdetektor som ständigt kvittrar försöker få din uppmärksamhet. Detta är vanligtvis inte ett falskt larm utan en indikation på att batteriet behöver bytas. Om inte din rökdetektor har ett livslångt batteri som är bra i tio år, behöver batterierna bytas ungefär en gång om året.

Se även  Kan propantankar frysa och explodera?

Om du har installerat ett nytt batteri och enheten fortsätter att kvittra, kan din rökdetektor behöva bytas ut. Alla rökdetektorer över tio år bör bytas ut.

Det värsta sättet att hantera falska rökdetektorlarm

Det kan vara irriterande när en rökdetektor börjar skrälla utan uppenbarligen någon bra anledning. Efter att ha läst listan ovan över vad som kan få dina rökdetektorer att ge ett falsklarm, kan du bli frestad att skruva loss dem alla för att garantera dig obegränsad lugn och ro. Det vore en överreaktion.

Till skillnad från tidigare modeller är moderna rökdetektorer utformade för att begränsa falsklarm, men de händer ibland fortfarande. I frustration och ilska kommer vissa människor att skruva loss den kränkande enheten och låta den hänga som en icke-fungerande men tyst dekoration. Detta är absolut det värsta sättet att hantera en felaktig rökdetektor. Att byta ut detektorn är ett mycket bättre alternativ.

Enligt Nationella brandskyddsföreningen, inträffar cirka 60 % av dödsfallen i brand i hem utan rökdetektorer eller icke-fungerande. Din säkerhet och säkerheten för din familj och dina vänner är säkert värd mycket mer än kostnaden för att byta ut den felande rökdetektorn.

Slutgiltiga tankar

Även om de första rökdetektorerna uppfanns på 1930-talet, blev de inte vanliga i de flesta hem förrän på 1970-talet. Det är omöjligt att avgöra hur många liv dessa små enheter har räddat sedan dess.

Som sagt, vi vet att dödstalen i husbränder med icke-fungerande eller obefintliga brandvarnare är ungefär dubbelt så hög som i hem med fungerande brandvarnare. Utan tvekan är få falsklarm ett litet pris att betala för denna typ av skydd.

Lämna en kommentar