Kan allt rostfritt stål gå i diskmaskinen?

Det är viktigt att förstå att inte alla köksartiklar klarar sig bra i diskmaskinens fuktighet och värme. Beroende på deras material kan vissa föremål faktiskt gå sönder din apparat. Det är därför vissa människor är lite ovilliga att maskintvätta sina rostfria köksartiklar.

Men finns det sanning i den rädslan? Och viktigast av allt, finns det någon skillnad mellan särskilda föremål i rostfritt stål, som kokkärl, knivar och liknande redskap?

Vad är rostfritt stål?

Enkelt uttryckt är rostfritt stål en legering av järn och krom som innehåller minst 10,5 % krom. Varför krom? Eftersom det producerar ett tunt lager av oxid, som kallas a passivt lager, på stålets yta, vilket förhindrar korrosion. Och medan 10,5 % är det lägsta, har högkvalitativt rostfritt stål vanligtvis mer av kemikalien, vilket ökar den totala korrosionsbeständigheten.

Förutom krom innehåller rostfria stålprodukter andra kemikalier som kisel, kol och mangan. Dessutom, oftare än inte, har de också varierande nivåer av nickel, vilket ger den slutliga produkten rostbeständighet.

Du kanske redan vet att rostfritt stål är ett av de mest populära och pålitliga materialen för alla typer av hushållsartiklar. Egentligen hittar du rostfritt stål i de flesta köksapparater och tillbehör, som kastruller, stekpannor, knivar och skålar. Här är några faktorer som gör rostfritt stål till ett så tillförlitligt och effektivt material:

  • Varaktighet — Som tidigare nämnt har rostfritt stål krom och järn, vilket gör det extremt hållbart. Dessutom, tack vare närvaron av nickel och krom, kan rostfritt stål motstå fläckar, rost och till och med korrosion. Som ett resultat kan den hålla en hel livstid när den underhålls på rätt sätt.
  • Utseende —Rostfritt stål har ett tidlöst utseende som passar alla köksstilar som du kan tänkas gå efter. Så du behöver inte oroa dig för att behöva renovera ditt kök baserat på din rostfria köksutrustning.
  • Hälsa —En stor fördel med produkter i rostfritt stål är att de kan steriliseras, vilket innebär att de kan återanvändas utan rädsla för bakterier och bakterier.
  • Prisvärdhet — Vid första anblicken kan vissa rostfria produkter verka dyrare än liknande alternativ. Men eftersom rostfritt stål är mer hållbart, behöver du inte oroa dig för att byta dina redskap vartannat år, vilket borde spara dig en avsevärd summa pengar senare.
Se även  Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

Kan jag lägga rostfritt stål i diskmaskinen?

Generellt sett betraktar människor rostfritt stål som ett diskmaskinssäkert material. Ändå är vissa köksartiklar i rostfritt stål mer benägna att missfärgas och skadas än andra under maskintvätt. Så, för att hjälpa dig avgöra om du ska ta risken, har vi tagit en titt på några av de vanligaste föremålen i rostfritt stål och deras interaktion med diskmaskinen.

Kastruller och stekpannor

När det kommer till rostfritt stål kastruller och stekpannor, människor över hela världen är i ständig oenighet. Faktum är att vissa köksutrustningstillverkare varnar för att använda diskmaskiner för att rengöra sina produkter. De säger att vissa maskindiskmedel är för hårda och kan leda till korrosion av det rostfria stålet.

Däremot säger de flesta tillverkare av diskmedel att deras produkter är 100 % säkra att använda med all köksutrustning av rostfritt stål, inklusive kastruller och stekpannor. Trots det har användare rapporterat vattenstämplar och fläckar på nytvättade grytor och kastruller av rostfritt stål, som var ganska svåra att få ut.

Sammantaget är de flesta överens om att diskmaskiner kan matta utseendet på dina kastruller och kastruller med tiden, vilket kan leda till missfärgning och fläckar. Därför rekommenderar de flesta tillverkare att du handtvättar dina rostfria kastruller och kastruller och torkar dem omedelbart. Men om du ändå vill använda din diskmaskin, se till att tillverkaren uttryckligen anger att deras produkter är det kan diskas i diskmaskin.

Bestick

Bestick, som inkluderar knivar, skedar och gafflar, kan slängas in i diskmaskinen utan att tänka efter. Kom bara ihåg att skölja av dem innan du gör det för att undvika att utsätta annan köksutrustning för syror från mat. Men medan bestick vanligtvis tål diskmaskin, rapporterar vissa människor rostfläckar på sina redskap.

Lyckligtvis beror det inte på användningen av en diskmaskin; i stället innehåller vissa produkter en viss typ av stål som rostar lättare. Med andra ord, så småningom skulle redskapet också ha fått rostfläckar av handtvätt. För att det inte ska hända bör du torka din bestick omedelbart. Och om du fortfarande upplever rost kan du använda en rengöringsmedel för rostfritt stål för att åtgärda problemet.

Se även  Fungerar inte luftfuktaren efter rengöring? | Felsökningsguide

Vattenflaskor

Vattenflaskor i rostfritt stål är vanligtvis inte en bra kandidat för att diska. Till att börja med är dessa flaskor i allmänhet målade eller belagda med en organisk påbakad pulverlack och sedan stämplade med företagets logotyp. Det blir ett problem när du inser att de flesta diskmedel innehåller kemikalier som angriper organiskt material, som mat. Om du diskar din vattenflaska i rostfritt stål kan den en gång hårda beläggningen minska till en flagnande eller gummiaktig substans som inte längre är bunden till flaskans yta.

Dessutom består dessa vattenflaskor vanligtvis av mer än en del. Närmare bestämt byggs de ofta genom att man för in en vakuumflaska av rostfritt stål i ett stålskal innan man svetsar upp dem vid munnen. Sedan placerar tillverkaren ett lock över botten och förseglar den med en silikon- eller gummitätning. Tyvärr kan trycket som uppvärmningen skapar blåsa luft förbi tätningen och utsätta den för kemikalier, och så småningom förstöra den.

Ändå är det viktigt att nämna det några vattenflaskor är speciellt utformade för att diska. Så se alltid till att kontrollera tillverkarens specifikationer innan du försöker diska din favoritvattenflaska av rostfritt stål i en diskmaskin.

Skålar

Till skillnad från kastruller och kastruller är skålar av rostfritt stål helt diskmaskinsäkra, så du bör inte oroa dig för att skada dem. Faktum är att de flesta skålar tål värmen och trycket från diskmaskiner med lätthet.

Det är dock värt att notera att vissa diskmedel kan orsaka missfärgning och fläckar, oavsett hur hållbara dina rostfria skålar är. Som ett resultat bör du alltid kontrollera ditt tvättmedels etikett för att säkerställa att det är rostfritt stålvänligt. Du bör också torka dina skålar direkt efter diskning för att ta bort eventuella spår av diskmedelsrester och förhindra missfärgning.

Varför missfärgas vissa föremål av rostfritt stål i diskmaskinen?

Vid det här laget borde du ha märkt att de flesta rostfria produkter är benägna att missfärgas, särskilt i diskmaskinen. Och även om det kan låta som ett problem med materialet, orsakas missfärgningen vanligtvis av kemiska reaktioner eller själva diskmaskinen.

Se även  Kan du stänga av ett kylskåp under långa perioder?

Diskmaskinsproblem

Vissa diskmaskiner har svårt att skölja diskmedel ordentligt från maskinens innehåll, vilket folk kallar tvättmedelsblomning.Det kan leda till en blå färg på föremål av rostfritt stål, eftersom de är benägna att binda till närliggande kemikalier. Att använda för mycket sköljmedel kan dessutom orsaka att tvättmedel blommar och förstöra din favoritköksutrustning i rostfritt stål.

Kemiska reaktioner

Att blanda hett vatten och tvättmedelskemikalier kan utlösa en kemisk reaktion som orsakar missfärgning på föremål av rostfritt stål. Lyckligtvis finns det många diskmedel som inte interagerar med rostfritt stål och som är helt säkra att använda. Det är också lämpligt att undvika att blanda artiklar av rostfritt stål, silverpläterat och kromat stål i diskmaskinen eftersom de kan orsaka kemiska reaktioner som leder till blå prickar och missfärgning.

Hur man förhindrar missfärgning vid diskning av rostfritt stål

Även om det finns ett par risker med att använda diskmaskiner för att rengöra köksutrustning i rostfritt stål, vill folk fortfarande göra det. Som ett resultat har vi sammanställt ett par tips som ska hjälpa dig att förhindra missfärgning och låta dig tvätta ditt rostfria stål på ett säkert sätt:

  • För att minska risken för en kemisk reaktion, skölj alltid salta och sura matvaror av köksutrustning av rostfritt stål innan du lägger dem i diskmaskinen.
  • Undvik att överpacka diskmaskinen för att lämna tillräckligt med utrymme för att dina redskap ska kunna diskas och sköljas ordentligt.
  • Låt inte diskmedel spilla på rostfritt stål köksutrustning, eftersom det är mycket starkare än traditionell diskmedel.
  • Du kan blötlägga dina föremål av rostfritt stål i vinäger i cirka 10 minuter och sedan skölja dem för att hjälpa till att återställa deras ursprungliga färg.

Slutsats

Allt som allt kan det vara en chansning att placera dina rostfria föremål i diskmaskinen. Å ena sidan tål de flesta köksartiklar, som skålar, diskmaskiner och borde inte orsaka några problem. Å andra sidan kan vissa tvättmedel förstöra dina favoritartiklar i rostfritt stål på några sekunder. Därför bör du alltid kontrollera tillverkarens rekommendationer innan du försöker maskintvätta dem. Och kom ihåg att även om du får missfärgning eller blåa fläckar kan du fortfarande spara din köksutrustning.

Lämna en kommentar