Kajakpaddling när du är gravid? En kajakguide när du bär

Du är en väldigt aktiv kvinna, och det har inte förändrats så mycket sedan du blev gravid. En vän bjuder in dig att paddla kajak i helgen. Vädret ska vara perfekt, och du vill verkligen säga ja, men du är bara inte säker. Är det säkert att paddla kajak när man är gravid?

Ja, du kan vanligtvis paddla kajak när du är gravid, men om du är orolig rekommenderar vi att du pratar med din läkare. Kajakpaddling som gravid kan vara fördelaktigt på många sätt, eftersom du får spendera tid utomhus och du kan hålla vikten nere.

I den här förklarande guiden kommer vi att täcka riskerna och fördelarna med att paddla kajak när du är gravid så att du kan avgöra om det är rätt aktivitet för dig. Vi kommer också att ge massor av säkerhetstips för kajakpaddling så att du kan ha en rolig, bekymmersfri dag på vattnet!

Kan du paddla kajak när du är gravid?

Låt oss börja med en fråga som vi är säkra på tar upp värdefullt utrymme i ditt sinne. Är kajakpaddling en bra idé som gravid?

Enligt MyHealthFinder genom US Department of Health and Human Services, ”om du redan var fysiskt aktiv innan din graviditet, är det hälsosamt att fortsätta med det.”

MyHealthFinder nämner inte några specifika aktiviteter i sitt uttalande, men deras webbsida säger att vara en aktiv kvinna potentiellt kan hjälpa dig att avvärja graviditetskomplikationer.

Vi rekommenderar dock alltid, alltid att du rådgör med din läkare eller vårdgivare om en fysisk aktivitet innan du ägnar dig åt den. Din läkare har behandlat dig under hela din graviditet, oavsett om det är åtta veckor eller 30 veckor. De känner till din hälsobakgrund såväl som din nuvarande hälsa, så de kan ge detaljer om din graviditet.

Om din läkare ger dig klartecken rekommenderar MyHealthFinder att gravida kvinnor får cirka två och en halv timmes träning per vecka. De aktiviteter du gör bör vara ”aerob med måttlig intensitet”, vilket innebär all aktivitet som ökar din puls. Kajakpaddling skulle verkligen räknas som aerob!

Även om du inte var särskilt aktiv innan du blev gravid är det aldrig för sent att börja. MyHealthFinder rekommenderar att du börjar med små perioder av fysisk aktivitet, till exempel fem minuter åt gången. Lägg sedan till det mer och mer tills du kommer igång med ett bra träningspass.

Alla kvinnor kommer inte att vara berättigade att paddla kajak eller göra någon form av ansträngande fysisk aktivitet när de är gravida, och vi vill göra det mycket tydligt. Om du har en svag livmoderhals, redan existerande medicinska tillstånd, en historia av för tidig födsel eller missfall, eller om du har en högriskgraviditet, bör du inte paddla kajak.

Fråga din läkare om vilka typer av fysiska aktiviteter som är mer lämpliga för dig. De kommer förmodligen inte att vara särskilt ansträngande, men det är bättre än ingenting.

Kan du kajak med kajak när du är gravid?

Därefter vill vi prata om kajakpaddling. Den största skillnaden mellan kajakpaddling och den vanliga sorten är vattnets styrka.

  Laglig ålder för att köra vattenskoter i Kalifornien

Regelbunden kajakpaddling görs i alla vattenkroppar, från lugna sjöar och bäckar till havet. Whitewater kajak kräver whitewater, som namnet antyder.

Bakvatten uppstår när gradienten i en vattenförekomst som en flod tillåter luft att fångas i vattnet. Gradienten skapar turbulens i vattnet, vilket ger skummande, oförutsägbara vattenströmmar. Vattnets skummande gör att det ser vitt ut, därav namnet whitewater.

Whitewater-aktiviteter är i sig mer spännande än att åka i tamare vatten, men de är också mycket farligare. Det inkluderar inte bara kajakpaddling utan forsränning också.

Oförutsägbarheten i bakvattenströmmarna kan få dig att krossa din båt i stenar. Du kan då ramla ur din kajak. Du kan överanstränga dig när du paddlar kajak och inte kunna hjälpa dig själv eller en medpassagerare om de är i en riskfylld situation.

Hypotermi är en annan risk förknippad med kajakpaddling eller forsränning. När du har hypotermi, sjunker din kroppstemperatur. Om temperaturfallet är tillräckligt kraftigt kan döden inträffa.

Den överlägset största risken för fortvattenaktiviteter är drunkning. Även om du är en bra simmare, kan den hårda, starka strömmen och dess oförutsägbara mönster dra dig genom vattnet snabbt, vilket gör det mycket svårt att ta dig ut.

Kajakpaddling och forsränning är inte de säkraste aktiviteterna för vanliga friska människor, så de är inte tillrådliga för gravida kvinnor. MyHealthFinder varnar gravida kvinnor att ”hålla sig borta från aktiviteter som ökar din risk att falla”, och kajakpaddling är verkligen en av dem.

Är kajakpaddling fördelaktigt för gravida kvinnor?

Som nämnts i det första avsnittet, om din läkare ger klartecken, kan kajakpaddling vara en bra aktivitet för en gravid kvinna. Det är sant även om du var aktiv innan du blev gravid eller om du bara vill börja nu.

Här är några fördelar som gravida kvinnor kan njuta av när de sitter i en kajak för en eftermiddag med paddling!

Ökar din uthållighet

Att vara i förlossning kommer att kräva all din uthållighet, kanske mer än något annat du någonsin kommer att göra i ditt liv. Du kan inte ge upp och du kan inte heller ta pauser för långa tills du föder ditt barn.

Alla fysiska aktiviteter du kan göra som kommer att öka din uthållighet innan du börjar förlossningen är värda besväret, och det inkluderar kajakpaddling. När du doppar din paddel i floden om och om igen för att korsa vattnet, börjar du förbättra din uthållighet.

Du kommer att märka att din uthållighet kommer att öka mer om du paddlar kajak ofta. Medan det en gång skulle ha tagit dig 40 minuter eller längre att korsa en mil på vattnet, nu kan du gå lika långt på 20 minuter. Det känns också så mycket lättare nu än det gjorde när du först började paddla kajak eftersom du har byggt upp din uthållighet.

Bränner kalorier

Som gravid är det viktigt att du håller din vikt. Att vara överviktig är inte hälsosamt för barnet. Din risk för graviditetsdiabetes ökar när du lägger på dig. Om du är diabetiker är det mer troligt att du utvecklar graviditetshypertoni, en annan hälsokomplikation.

Du förväntas gå upp i vikt under hela graviditeten eftersom din kropp håller på att växa som människa, men denna vikt bör inte vara för överdriven.

  11 perfekta slädeplatser nära Provo, Utah

Enligt Centers for Disease Control and Prevention eller CDChär är hur mycket du bör gå upp i vikt om du har ett barn:

  • 28 till 40 pund för kvinnor med ett BMI på 18,5 eller mindre (anses som underviktiga)
  • 25 till 35 pund för kvinnor med ett BMI på 18,5 till 24,9 (anses som normalvikt)
  • 15 till 25 pund för kvinnor med ett BMI på 25,0 till 29,9 (anses som överviktiga)
  • 11 till 20 pund för kvinnor med ett BMI på 30,0 eller över (anses som fetma)

Om du bär tvillingar är mängden förväntad viktökning:

  • 50 till 62 pund för kvinnor med ett BMI på 18,5 eller lägre
  • 37 till 54 pund för kvinnor med ett BMI på 18,5 till 24,9
  • 31 till 50 pund för kvinnor med ett BMI på 25,0 till 29,9
  • 25 till 42 pund för kvinnor med ett BMI på 30,0 eller över

För att bara gå upp den rekommenderade mängden vikt när du är gravid, kan fysisk aktivitet hjälpa, inklusive kajakpaddling. En kvinna som väger 125 pund kan bränna 283 kalorier i timmen vid kajakpaddling, och en kvinna på 150 pund bränner 340 pund.

Bra för ditt humör

Även om de flesta människor pratar om förlossningsdepression, kan kvinnor under graviditeten genomgå många fysiologiska och känslomässiga förändringar när hennes kropp växer som kan få henne att känna sig deprimerad också. Kvinnor är inte mer benägna att bli deprimerade under graviditeten än de är när de inte är gravida, men vissa faktorer kan öka risken.

Dessa faktorer inkluderar att inte vilja vara gravid, ha problem med äktenskap eller relationer kopplade till graviditeten, bristande socialt stöd, att bo själv och att ha en historia av premenstruell dysforisk störning och/eller depression.

Du har många behandlingsalternativ för din depression, och ett är gratis: att spendera tid utomhus. Solljus innehåller vitamin D, ett viktigt vitamin som är en naturlig humörreglerare. Vitamin D har visat sig förbättra humöret hos personer med depression.

Även om du inte är deprimerad, vem gillar inte en humörhöjning? Det tar bara 10 till 30 minuter utomhus för att dra nytta av D-vitamin från solljus. Det är bara tillräckligt med tid för att du inte ska bränna dig av solen, men vi råder dig att alltid använda solskyddskräm när du är utomhus ändå.

D-vitamintillskott fungerar också, säger en studie från 2008 från Journal of Internal Medicine.

Kan minska obehag vid graviditet

När din kropp växer och förändras kommer saker att göra ont, det finns ingen väg runt det. Även om när du känner dig uppsvälld och svullen är det sista du kanske vill göra att gå upp och vara aktiv, det är för ditt bästa och därmed barnets också.

Träning kan hålla dig tonad och stark, minska din värk och smärta för en mer bekväm graviditet.

Säkerhetstips för kajakpaddling för gravida kvinnor

Låt oss avsluta med att dela med oss ​​av några av våra bästa säkerhetstips för kajakpaddling. Dessa tips är tillämpliga inte bara för gravida kvinnor utan alla som vill utforska sina närliggande vatten i en kajak.

  Hur man lagrar Dodgers för Kokanee-fiske

Bär alltid flytväst

En flytväst eller personlig flytanordning är ett måste oavsett ålder. Din flytväst ska sitta tätt men inte så hårt att du inte kan röra på kroppen. Som gravid vill du särskilt inte att din flytväst klämmer din midsektion, eftersom det kan vara dåligt för barnet.

Passformen på din flytväst bör inte vara för lös heller, även om du är gravid. Då kan jackan glida av direkt när du behöver den som mest, som när du störtar i vattnet.

Och en hjälm gör inte ont heller

Ju mer säkerhetsutrustning du bär som gravid kajakpaddlare, desto bättre. En hjälm kan skydda ditt huvud om du ramlar ur båten eller kraschar in i en annan kajakpaddlare (eller någon sten). Även om det inte gör något för din bebis, är en hjälm fortfarande en smart utrustning för din säkerhet.

Bit inte av mer än du kan tugga

Även om du var en särskilt ivrig friluftskvinna tidigare, kan graviditeten sakta ner dig lite. Känn dina begränsningar och respektera dem. Det betyder att du inte planerar en hel eftermiddag med kajakpaddling när du är trött efter 40 minuter. Tröttheten kan öka risken för en olycka. Om du spiller ut i vattnet kanske du inte kan rädda dig själv, vilket kan leda till drunkning.

Kolla vädret

Datumet för ditt kajakpaddlingsäventyr bör alltid ändras. Om du planerar din resa en vecka innan kan du inte anta att vädret den dagen kommer att vara klart. Istället måste du varje dag fram till kajakpaddlingen, och särskilt två dagar innan, börja titta på väderprognosen som en hök.

Titta inte bara på dagens temperatur utan kolla timtemperaturerna och granska radarn för att se om något regn kommer in.

Du vill inte paddla kajak i dåligt väder. Vattnet kommer att bete sig ännu mer oregelbundet, vilket kan göra ridning farlig. Även om dagen förutspåddes bli klar och det börjar regna, var inte envis. Gå till torra land omedelbart.

Aldrig kajak ensam

Det räcker inte att berätta för dina vänner och/eller familj vart du ska åka. Du måste alltid ha med dig en kajakkompis. De kan hålla utkik efter faror som du kanske inte ser från din utsiktspunkt (och vice versa). Om någon ramlar ur sin kajak kommer du att vara glad att du inte åker ensam!

Ta med säkerhetsutrustning

Även om du inte vill resa med mycket extra vikt med tanke på att du redan bär på en bebis, måste du ha vissa nödvändigheter för kajakpaddling. De inkluderar ett första hjälpen-kit, en pannlampa för synlighet i mörka förhållanden, en draglina för räddningar och en visselpipa.

Slutgiltiga tankar

Många kvinnor kan säkert paddla kajak när de är gravida, särskilt om de var regelbundet aktiva innan de blev gravida. För de kvinnor med redan existerande medicinska tillstånd eller graviditetskomplikationer är det bättre att hålla sig till mildare fysiska aktiviteter.

När du paddlar kajak, kom ihåg att ta med en kompis, bär alltid din flytväst och kolla väderprognosen innan du åker. Var säker där ute!