Kajakpaddling i Spring State Park – Ocala, FL

THE SILVER RIVER HAR EN SAGA ATT BETALA

Denna 5,4-mil långa utsökta flod, som ligger helt inom gränserna för Silver Spring State Park, ligger i Marion County, Ocala, FL. Det kan anses vara ett kort lopp när paddlar går, men det handlar om historia, fantastisk natur och vilda djur.

Silver Springs, med ett utflöde på 500 miljoner liter per dag av orörda, klart vatten, tillåter Silver River dess skönhet och tilltal för många kanotister och kajakpaddlare som placerar denna flod överst på sin bucket list.

Lite historia

Indianer, Timucuan, bebodde detta område för 10 000 år sedan och jagade colombianska mammuter. Européer började bosätta sig här på 1760-talet. Efter att Seminole-krigen och inbördeskriget tog slut, ordnade det sig lite i Florida. År 1878 byggdes den första båten med glasbotten så att besökare kunde se denna första magnitudskälla som vi kallar Silver Springs. En liten djurpark och Ross Allen Reptile Institute byggdes 1929, vilket gör Florida känd och lockar tusentals besökare årligen.

År 1938 drev en koncessionshavare, kapten Tooey, en djungelkryssning runt den lilla ön i Silver River. Han släppte en trupp Rhesusapor på ön, vilket gjorde det till en sann ”djungel”upplevelse för turister. Utan att kapten Tooey vet om det är Rhesusapor fantastiska simmare. De flydde snabbt sin ögräns och har levt det goda livet längs Silverfloden och delar av Ocklawaha River sedan dess.

Hollywood fångade Silver Springs popularitet och slående skönhet. Parken fungerade som uppsättning för Tarzan-filmer, Creature of the Black Lagoon, The Yearling och andra. Sea Hunt, liksom andra TV-program, filmades också här.

Som tur är, för Silver Springs, förstod delstaten Florida detta nationella landmärkes betydelse för vårt ekosystem och värdet av bevarande. Överraskande nog var det inte förrän 1985 när denna mark förvärvades av staten och officiellt utsågs till en Florida State Park 1987.

Behöver du veta lanseringsinformation

Silver Springs State Park är den idealiska platsen att sjösätta ditt fartyg för detta ultimata äventyr. För att nå kanotposten, håll dig till höger när du parkerar på tomten. Det är sedan en kort promenad på leden till höger. Observera att campingplatsen och de faktiska fjädrarna är, körmässigt, en mil från varandra. Du vill köra till huvudingången till statens park, inte till campingen.

För information och priser på att hyra kajak, kanot, paddleboard eller boka parkbussen, kolla online på https://silversprings.com/paddling/. Du kommer att notera att länken nämner en liten avgift för sjösättning av ditt eget fartyg. Om du paddlar hela Silver River är den typiska avhämtningsplatsen Ray Wayside Park, som ligger utanför East Hwy. 40. Det finns en parkeringsavgift på 5 USD om du gör din egen transfer och lämnar en bil här för att ta slut.

Utforska floden

Om du väljer att ta en kort svepning av floden och inte har tid för hela löpturen, tillåter Fort King Paddling Trail en avslappnad 1,1 mil lång tur- och returslinga precis utanför startområdet för delstatsparken. Denna loop gör det möjligt för besökare att driva runt Ross Allen Island, en gång det korta hemmet för Rhesus-aporna. Du kanske till och med ser en eller två här. Väl runt, fortsätt till höger för att gå tillbaka till State Park eller sväng till vänster för att fortsätta paddla Silver River.

  Att hitta säkert vatten att dricka utomhus: en guide

För att se fjädrarna är dock den 1 mil långa paddeln uppströms väl värt den lilla ansträngningen. Strömmen i floden är i genomsnitt 3 – 5 mph. När du väl har startat, istället för att göra Fort King-slingan först, fortsätt att paddla rakt och under bron som ger dig den där uppströms-paddlingen till fjädrarna. Du vill inte missa detta!

Kristallblått vatten så långt ögat når kommer att hålla dig inspirerad när du tar dig igenom flera källbassänger. Trettio källor med 61 ventiler forsar ut 500 miljoner liter vatten/dag som utgör Silverfloden när den rinner nedströms och töms ut i Ocklawaha River, en huvudflod i Florida och en av de få i Nordamerika som rinner söderut till norr.

Att paddla över huvudkällan är ett otroligt fynd. Den mäter 5′ X 135′ med ett djup på 30′. Fyrtiofem procent av vattenflödet släpps ut från denna maffiga källa. Du hittar den precis framför och bortom bryggan som rymmer några båtar med glasbotten, som fortfarande är i drift, vid State Park.

Flytta runt här en stund och njut av denna magnifika underjordiska isblå grotta medan du ser vatten bubbla upp från ventilerna nedanför. Det finns flera andra små källor i detta närområde. Det häpnadsväckande med att göra denna resa är historien du kommer att upptäcka ligger precis under dig! Ta en titt runt den stora källan, du hittar sjunkna skulpturer som heter de grekiska stadgarna. Dessa var rekvisita som användes vid filmning Jag spionerar med Robert Culp och Bill Cosby i huvudrollerna.

Det finns också 6 skeppsvrak, en term som används löst här, belägna längs Silverfloden. Alla utom en hittar du inom den första flodmilen från källan. Det finns en gammal indisk dugout-kanot, några gamla ångbåtar, samt en roddbåt med glasbotten, ett av originalen från 1877. Det är som en asätare på vattnet, och det är underhållande att observera vem i ditt sällskap som kan hitta dessa gömda skatter. Denna länk ger en bra karta för att lokalisera de mindre källorna samt några av dessa artefakter.

När du tar dig nedströms från headspringen kan du välja att paddla den 1,1 mil långa Fort King Loop eller fortsätta nerför Silver River. Om du tar dig tid att fördjupa dig i denna underbara flod, varför inte utforska Loop. Kom ihåg att detta var Rhesusapornas ursprungliga hem och tro mig, de gillar fortfarande att hänga runt ön. Därifrån fortsätter du med din resa nerför floden.

Att paddla Silver River ger dig en sann uppskattning för naturen. Vattnet är vansinnigt klart, landskapet spektakulärt och djurlivet rikt.

På tal om vilda djur. . .

Vi vet alla att alligatorer får respekt, men att stöta på apor på vägen, oh my, kan överraska dig. Ja, de är söta, men de är vilda, otroliga och kan bokstavligen lämna dig i en värld av sårad. De bär också på sjukdomar som du helst inte skulle drabbas av.

  Var man kan fiska efter Kokanee-lax i Idaho (med GPS-koordinater!)

Med apor längs Silverfloden, mellan 200 och 300, kommer du garanterat att se dem. Håll ögonen öppna för att springa, hoppa eller svänga apor upp i träden eller ner bland cypressknäna. Håll dig på avstånd. Ditt nya mantra är, respektera apan. Jag kom för nära stranden en gång, utan att veta att en apa satt bakom ett träd. Den klev ut, väste åt mig och jag har aldrig paddlat baklänges så snabbt i hela mitt liv!

Vilda tjänstemän, statliga miljöpartister och djuraktivister har diskuterat dessa apors svåra situation i 40 år. Deras befolkning växer årligen, och även om de hittills inte har orsakat någon överhängande fara, har de blivit till besvär för närliggande husägare och var kända för att skrämma dagsljuset från vissa besökare i delstatsparken 2016. Tio procent av folk som paddlar kajak i Silver River har visserligen matat aporna vilket är ett recept på farliga möten. Diskussioner fortsätter om vad som kommer att vara ett botemedel för att minska deras befolkning.

Vilket annat vilda djur kan du stöta på? Denna flod har en ganska mångfald. Naturligtvis kommer en och annan gator att ses sola sig längs stranden, uttrar ses leka kurragömma vid vattenbrynet, vattenfåglar, hökar, örnar och ugglor gör sitt hem i denna subtropiska skog, sköldpaddor anstränger sig för att klättra på en flytande stock bara för att sedan dyka av eftersom de ansåg att kanoten kom lite för nära, och med vattnet så klart kommer du att se en mängd fiskar som flyger omkring.

Men om du har tur, verkligen tur, kan du stöta på en mild jätte. Kom igen, du vet vad det är – ja, den långsamma, luddiga, luftandande, utrotningshotade sjökåkan. De är magnifika att stöta på när man paddlar kajak. Återigen, respekt är namnet på spelet. De är milda, men utrotningshotade. Floridas lagar förbjuder att trakassera eller röra en sjöko. Om du har turen att se en, för all del, sluta för att njuta och observera denna underbara varelse. Du kommer att uppleva spänningen av att se den stiga upp till ytan, ta en andedräkt, backa ner den, bara för att vända upp svansen mot dig som för att säga ”hej, trevligt att träffa dig.” Njut av det där National Geographic-ögonblicket och fortsätt på din väg.

Slutet ligger framför oss

Din resa längs denna unika flod är nästan över. Det är lätt att se Ray Wayside Park till vänster när du slingrar dig runt en sista krök i floden. Ray Wayside har ett område för handstart/uttagning för kanoter och kajaker separat från båtrampen. Att ta sig ur kajaken för att sträcka på benen borde vara lätt.

  Är sammansatta bågar lagliga i Storbritannien?

Härifrån möter du parkens skyttel eller beger dig till ditt eget fordon. Kanske du campar på delstatsparkens campingplats eller har precis kommit för dagen. Ta dig tid att stanna tillbaka till State Park och ta en titt runt huvudparken och dess campingplats. Du kommer att upptäcka att det finns fler berättelser att lära dig om detta imponerande område.

Silver Springs State Park och Campground

En av Floridas första turistmål någonsin, parken fokuserar nu på att bevara sina 4 000 tunnland och stora källor. Båtarna med glasbotten är fortfarande ett populärt drag för turister och floridianer. Även om du har paddlat kajak i fjädrarna, kan du boka en tur på en båt med glasbotten, vilket ger dig ett annat perspektiv, plus fördelen av att lyssna på dess kapten förse dig med alla typer av cool historia och berättelser. Planera att åka båt en solig dag, och på så sätt ge den bästa utsikten genom båtens glasbotten.

Efter din åktur kan du se trädgårdarna och vad som finns kvar av inhägnaderna som en gång höll många av djurparkens djur som bodde här. Det finns också några butiker, en avslappnad restaurang och ett litet museum.

Florida State Parks är kända för sina fantastiska campingplatser. Den här, som ligger en mil söderut på SR 35, innehåller 60 campingplatser och 9 stugor. Bokningar kan göras 11 månader i förväg hos ReserveAmerica. Vandringsleder sträcker sig från 1 till 5 miles, varav en tar dig ner till Silver River.

På campingegendomen ligger också Cracker Village, en kopia av en 19:ath århundradespionjärbosättning som är tillgänglig att utforska (förutsatt att skolbarn inte är där på studiebesök). Turer ges den 2nd och 4th Lördagar i månaden kl 10.00. Byns byggnader är öppna för dessa rundturer.

Silver River Museum, intill Cracker Village, är ganska anmärkningsvärt. Det drivs i samband med Marion County Public Schools eftersom eleverna utbildas i Floridas historia under 4th kvalitet. Barnen gör flera besök på museet och Cracker Village under hela läsåret.

Museet (öppet för allmänheten på lördagar och söndagar) har omfattande utställningar som går tillbaka till förhistorisk tid, fossiler som upptäckts i området, indiska artefakter, såväl som dess gigantiska Columbian Mammoth som tornar upp sig över alla som kommer in. En annan del av museet koncentrerar sig på Marion Countys historia såväl som de dagar då Silver Springs levde med film- och tv-legender. Du hittar massor av gamla minnen utställda.

Slutgiltiga tankar

Så du ser att Silver River inte bara är en annan flod att paddla kajak på. Det är en delstatspark, en mastodontkälla, en historielektion, en spännande livsmiljö för vilda djur och en av de vackraste löpningarna du någonsin kommer att bevittna. Vår kärlek till naturen påminner oss om att vara respektfulla för vår omgivning, packa in den och alltid hålla ett säkert avstånd från vilda djur. Mest av allt, njut av denna otroliga flod och allt den har att erbjuda.