Justerbar skiftnyckel: typer, storlekar och applikationer

Om du precis har börjat välja viktiga verktyg för att packa din verktygslåda, kanske du undrar vilken typ av justerbar skiftnyckel du behöver. Justerbara skiftnycklar är klassiska verktyg som ett enkelt gör-det-själv-jobb och ett professionellt reparationsprojekt kräver lika mycket. Så du kanske vill veta hur många typer och storlekar av justerbara skiftnycklar som finns tillgängliga.

De vanligaste skiftnycklarna är skiftnycklar eller halvmånenyckel med en rörlig käft och en stationär käft i 15 graders vinkel. Andra inkluderar rörnyckeln, rörmokarens skiftnyckel, apnyckeln och tvättställsnyckeln. Beroende på typ sträcker de sig från 4″ till 48″ (10 till 122 cm).

Läs vidare för att lära dig mer om justerbara skiftnycklar, deras typer och undertyper, storlekar och applikationer.

Vad är en justerbar skiftnyckel?

En justerbar skiftnyckel har en taggig käke med en fast del och en rörlig del. Denna funktion gör att skiftnyckeln passar alla typer av muttrar, bultar och skruvar. De har en skruvskruv på toppen som vrider och drar åt eller lossar skiftnyckelns käftar.

Du kan använda en skiftnyckel, även kallad skiftnyckel eller halvmånenyckel, för en mängd olika ändamål, från VVS och bilreparationer till reparationer och underhåll av hem och möbler.

Beroende på design och funktion finns det olika typer av skiftnycklar.

Justerbara skiftnycklar

Den här typen av skiftnyckel är så vanlig att du kan hitta den i nästan alla hem och i alla verktygslåda.

Halvmånenyckeln ger dig mer vridmoment genom att du kan använda din hands naturliga grepp och rörelse. Denna design ger dig mer kontroll över fästet och kan öppna även de tätaste.

Den har också en 15-graders vinkel mellan käften och handtaget, vilket gör den ännu mer manövrerbar i små och låga utrymmen genom att ge förbättrad hävstång. Du kan använda justerbara skiftnycklar i många situationer om du arbetar på cyklar, bilar, motorcyklar eller andra DIY-projekt som involverar metaller och rörliga delar.

Om du inte är tekniskt benägen eller har budget- eller utrymmesbegränsningar, är en justerbar skiftnyckel ett gör-det-allt-verktyg som kan ersätta många andra verktyg i verktygslådan.

Du kan till exempel byta ut olika storlekar av den fasta skiftnyckeln med en justerbar skiftnyckel. Och eftersom den är justerbar kan du använda den på olika dimensionerade bultar, inklusive tum, metrisk eller Whitworth.

Vissa modeller kommer med en läsbar skala på den stationära käften som hjälper dig att mäta hårdvarans storlek som du vill byta ut eller bestämma storleken på hylshuvudet. På så sätt kan du också använda skiftnyckeln som ett mätverktyg.

Begränsningar för justerbara skiftnycklar

Trots den flexibilitet som justerbara skiftnycklar ger, greppar de inte lika stadigt som fasta skiftnycklar. Det beror på att de tenderar att lossna när du försöker flytta dem och orsaka rundning på mutterns huvud eller rör.

Så du måste ständigt justera dem genom att vrida på skruvskruven för att bibehålla en tät passform.

Du kan undvika avrundning genom att se till att käftarna placeras över muttern så hårt som möjligt. Se dessutom till att placera muttern så djupt in i skiftnyckelns hals som möjligt för att behålla tillräckligt med styrka.

En annan begränsning är att justeringsmekanismen behöver ett relativt större utrymme för att fungera. Så du kan behöva ha olika storlekar för olika utrymmen. Det är ironiskt med tanke på att deras största fördel är att eliminera behovet av att ha flera storlekar på grund av deras justerbarhet.

Justerbara skiftnyckelstorlekar

Justerbara skiftnycklar finns i ett brett utbud av storlekar, inklusive:

 • 4 tum (10,16 cm)
 • 6 tum (15,24 cm)
 • 8 tum (20,32 cm)
 • 10 tum (25,4 cm)
 • 12 tum (30,48 cm)
 • 15 tum (38,1 cm)
 • 18 tum (45,72 cm)
 • 24 tum (60,96 cm)

Grundstorlekarna är 6 tum (15,24 cm), 8 tum (20,32 cm) och 10 tum (25,4 cm), som du behöver för vanliga uppgifter. Det beror på att de passar de flesta vanliga hushållsmaskiner, vilket gör att du kan komma åt svåråtkomliga och trånga hörn.

För mindre föremål, som cyklar eller barnleksaker, och till och med musikinstrument, passar en 4-tums (10,16 cm) bättre. Men för stora hårdvaror med sexkantsskruvar är 12″ (30,48 cm) eller 15″ (38,1 cm) skiftnycklar ett bättre val.

Se även  9 olika typer av verktygsknivar förklaras

Om du inte har råd att köpa alla storlekar men vill ha ett brett utbud av dem kan du blanda och matcha. Vissa märken är mer hållbara och dyrare, medan andra är mer rimliga och har lägre kvalitet.

Till exempel, skaffa en högkvalitativ 8-tumsnyckel (20,32 cm) för de flesta av dina uppgifter och köp de andra storlekarna från ett billigare märke.

När du får en skiftnyckel av hög kvalitet, kommer det att ge dig bättre alternativ eftersom deras käkstorlek är mer justerbar. På så sätt kan du få fler jobb gjort med ett enda verktyg.

Till exempel denna 8″ (20,32 cm) Bahco justerbar skiftnyckel har en extra bred öppning, avsmalnande käftar och ett kort handtag som möjliggör bättre åtkomst i trånga hörn.

Piprensare

Även känd som Stillson-tången, rörtången finns i olika former, men standardrörnyckeln är perfekt för gängade rör. Den har en L-formad kropp med tandade käftar, perfekt för rundade beslag.

Käftarna är lätt böjda för att ge bättre grepp.

Det långa handtaget gör att den lätt når svåra ställen, som skrymslen och hörn. Du bör dock inte använda rörtången med sexkantsmuttrar eftersom dess tänder kommer att skada sexkantshuvudet.

Liksom de flesta justerbara skiftnycklar kommer rörtången också i många olika storlekar, allt från 10″ (25,4 cm) till 48″ (121,92 cm). Återigen, 10-tums (25,4 cm) eller 14-tums (35,56 cm) rörtång är bättre för hemmabruk, medan större lämpar sig för industriella ändamål.

Till exempel kan 48″ (121,92 cm) rörtång passa rör med 5″ (12,7 cm) i diameter, medan en 8″ (20,32 cm) rörtång kan tvinna rör som är ¼-¾” (0,63-1,90 cm) i diameter.

Om du vill ha en uppsättning robusta rörtycklar, kolla in KOTTO Heavy Duty Rörtångssats. Som nämnts ovan finns rörtången i olika typer och utföranden.

Flervinkel rörnyckel

Namnet är ganska självförklarande: En rörtång med flera vinklar låter dig justera huvudvinkeln.

Denna funktion gör att skiftnyckeln lättare når trånga utrymmen. Förutom den justerbara huvudvinkeln är de andra funktionerna hos denna skiftnyckel desamma som standardrörnyckeln.

Även om det finns olika storlekar av flervinklade rörtångar, är de inte lika varierade som vanliga rörtångar. Eftersom de är designade för mindre utrymmen kommer de oftast i handtagslängder på 8 tum (20,32 cm) till 12 tum (30,48 cm).

Sealey justerbar flervinklad rörnyckel är vårt val för dess kvalitet och användarvänlighet.

Självjusterande rörnyckel

Den självjusterande rörtången har en böjd stationär käft och en vinklad rörlig käft. Det som skiljer den justerbara rörtången från den vanliga rörtången är dess fjäderbelastade käftar.

När du använder en vanlig rörnyckel måste du sätta skiftnyckeln på röret, jämföra storlekarna, ta bort skiftnyckeln, vrida på skruvskruven och upprepa alla dessa steg tills du får den perfekta passformen.

Men med den självjusterande rörtången får du den perfekta passformen snabbt och enkelt. Och medan du behöver båda händerna för att använda den vanliga rörtången, tillåter den självjusterande rörtången en enhandsmanövrering.

Självjusterande rörtångar har begränsade storlekar och finns i handtagslängder på 8 tum (20,32) till 15 tum (38,1 cm). Det betyder att du bara kan använda dem för mindre rör och hushållsändamål. Till exempel kan en 12″ (30,48 cm) skiftnyckel av denna typ hantera ⅝-1½” (1,58 cm-3,81 cm) rör.

Så här fungerar en självjusterande rörtång:

Svensk Rörtång

Svenska rörtångar har 90 graders vinklade käftar som ger ett stadigt grepp och gott om hävstång i trånga utrymmen. Istället för en snäckväxel arbetar de med en räfflad justeringsmutter som hjälper till att öppna och stänga handtagets käke.

De ser ut som skruvtänger som justerar röret snabbt och enkelt genom att vrida på botten av handtaget. De har även långa handtag som gör att de når trånga utrymmen.

Du kan använda dem för bilreparationer och för att öppna dragstångsändar. Det går även att använda dem som en vanlig rörtång, men den finns inte i många storlekar. Den svenska rörtången finns i 10″ till 16″ (25,4 till 40,64 cm) handtagslängder, lämpliga för rör mindre än 2” (5,08 cm).

Se även  Kommer Washi Tape att fästa på väggar, plast, trä och 12 till

Andra varianter av rörtångar inkluderar:

 • Sammansatt hävstång: Dessa skiftnycklar har en unik design som dramatiskt ökar vridkraften på röret. Så de är idealiska för att lossa supertäta, gamla eller skadade leder. Käftarna är utbytbara och tillverkade av härdat legerat stål.
 • Kedjerörnyckel: Dessa skiftnycklar har en robust kedja istället för en rörlig käke. Så du får mer flexibilitet att passa kedjan runt röret samtidigt som du har ett säkert och tätt grepp och kraftfullt vridmoment.
 • Spännrörsnyckel: Som namnet antyder har denna skiftnyckel ett band istället för de två käftarna, vilket gör den supersmidig och idealisk för olika rördiametrar. Så här gör du Använd den.
 • Ändrörsnyckel: Den ser ungefär ut som den vanliga rörtången, men den har en vinkel på huvudet, vilket gör den idealisk för avloppsrör och de som är nära väggen utan mycket vickningsutrymme. Kolla in Ridgid 31065 Ändrörsnyckel med en högkvalitativ, värmebehandlad utbytbar käke.
 • Kedje- och remnycklar: Kommer i olika former, och du kan också hitta versioner av dem utan rörnyckel på marknaden.

Rörmokarnyckel

Även kallad justerbar slip-mutter skiftnyckel, en rörmokares skiftnyckel är en typ av justerbar skiftnyckel som liknar den justerbara skiftnyckeln. Medan båda skiftnycklarna har en rörlig och en fast käft, har rörmokarens skiftnyckel inte vinklade käftar.

En rörmokares justerbara skiftnyckel kommer med korta handtag och ger mycket mer justerbarhet. Och den har en smart lösning för att lösa problemet med att lossa greppet. Den har en låsmutter som låser käften och inte släpper den när du vrider på skiftnyckeln.

Denna funktion gör den perfekt för slipmuttrar, låsmuttrar, spudmuttrar och korgsilmuttrar.

Eftersom rörmokarnycklar endast är avsedda för VVS-ändamål, finns de inte i många storlekar. Deras käkkapacitet sträcker sig från 1″ till 3″ (2,54 till 7,62 cm).

Skiftnyckel

Monkey skiftnycklar är en annan typ av justerbar skiftnyckel som lämpar sig för storskaliga projekt som bilreparationer eller professionell VVS. Namnet kan felaktigt leda till att du tror att det har något med djuret att göra, men det har sina rötter i 1800-talet då människor använde namnet apa för att referera till små verktyg.

Monkey-nyckeln ser ut som bokstaven F, vilket betyder att till skillnad från halvmånenyckeln som justeras horisontellt, justeras den vertikalt. Käftarna är släta och osantade, perfekta för plana ytor och justeras av en snäckväxel.

Det långa handtaget mäter vanligtvis 24 tum (60,96 cm) medan det kan variera från 8 tum till 18 tum (20,32 till 45,72 cm). De släta käftarna gör att de inte är ett lämpligt verktyg för runda föremål eftersom de är mer benägna att glida.

Monkey skiftnycklar har vanligtvis långa handtag, vilket gör dem till ett perfekt verktyg för att gå djupt in i maskinskålarna och komma åt svåråtkomliga ställen. Det utmärkta greppet gör dem till ett perfekt verktyg för sexkantsmuttrar, muttrar och rör, även om du bör undvika dem i rör gjorda av mjuka material.

Dess robusta konstruktion kommer från dess stålkropp gjord genom en process som kallas varmsmidning. Så även om du använder hela din kroppsvikt mot det, kan apnyckeln tolerera det.

Även om det kan se ut som en rörtång, är en apnyckel en annan sak. Till skillnad från en rörtång med vinklade käftar har apnyckeln raka käftar och en mer strömlinjeformad design, vilket gör den perfekt för trånga områden.

Monkey skiftnycklar finns i ett brett utbud av storlekar, från 8″ till 48″ (20,32 till 121,92 cm), används främst i industriella miljöer. Området 8″ till 18″ (20,32 till 45,72 cm) är tillräckligt för vanliga hushållsändamål och kommer att få de flesta av dina jobb gjorda.

Stanley Proto Facom Monkey Wrench är ett perfekt komplement till din verktygslåda för sin eleganta och robusta design.

Tvättställsnyckel

En tvättställsnyckel är ett perfekt VVS-verktyg för kranmuttrar och avlopp på grund av dess långa handtag.

Se även  Spraymålning av ett källartak: Vad du behöver veta

Så om du har en VVS-installation i köket eller badrummet under skåpet, kan du använda det här verktyget för att nå rören utan att krypa in i skåpet.

Tvättställsnyckeln har ett klohuvud som greppar hårt om muttrarna på diskbänkens kranar. Det flexibla huvudet är enkelt justerbart och roterar medurs och moturs för att lossa och dra åt muttrarna.

Den här skiftnyckeln kräver dock att du vänjer dig vid om det är första gången du använder den. Men om du får kläm på det verkar ingenting ge dig denna flexibilitet.

Även om de oftast finns i 12 tum (30,48 cm) storlekar, kan du hitta tvättställsnycklar på upp till 17 tum (43,18 cm) långa. Vissa av dem kommer med teleskophandtag som gör att du kan förkorta eller förlänga handtaget.

Hur man väljer den mest lämpliga justerbara skiftnyckeln

Som ett verktyg du använder i tunga projekt utsätts justerbara skiftnycklar för mycket slitage. Så det första du bör tänka på när du väljer rätt verktyg är kvalitet och robust konstruktion.

Förutom att de slits snabbt, skapar inte nycklar av låg kvalitet en perfekt passform med muttrarna, bultarna eller rören och skadar de rörliga delarna också. Industriell stållegering är det bästa materialet som du kan hitta i en skiftnyckel.

Förutom kvalitet, överväg följande funktioner.

Syftet med skiftnyckeln

Syftet med att använda den justerbara skiftnyckeln avgör vilken som är bäst för dig. Om du vill ha en skiftnyckel för de flesta grundläggande reparationer och gör-det-själv-jobb, är en justerbar skiftnyckel en väg att gå. Men för VVS-ändamål eller bilreparationsjobb kanske du vill välja en mer specifikt utformad skiftnyckel för att se till att du inte skadar de rörliga delarna.

Storleken du behöver för ditt projekt

När du äntligen bestämmer dig för vilken typ av justerbar skiftnyckel du vill ha, kommer du sannolikt att bli förvirrad av det överväldigande breda utbudet av storlekar som finns tillgängliga.

Medan storleken på vanliga skiftnycklar indikerar föremålet de passar på, är justerbara skiftnycklar något annorlunda. Till exempel, när du hittar ⅝” (1,58 cm) på en vanlig skiftnyckel betyder det att skiftnyckeln fungerar på ⅝” (1,58 cm) tjocka muttrar och bultar.

Men eftersom du kan använda justerbara skiftnycklar på ett brett utbud av föremål, visar dessa mått inte exakt var du kan använda dem.

Så de flesta justerbara skiftnycklar klassificeras baserat på deras handtagslängder.

Längre handtag betyder i allmänhet att de har en bredare käkkapacitet. Dessutom, ju längre skiftnyckeln är, desto mer vridmoment kan du applicera på föremålet. Det betyder att du kan använda dem på mer envisa muttrar och bultar.

Å andra sidan passar kortare justerbara skiftnycklar bättre in i trånga utrymmen och förvaras mer bekvämt.

Men eftersom handtagets längd inte ger dig exakt information om skiftnyckeln, ger tillverkare dig den maximala kapaciteten på skiftnyckeln med angivande av den maximala käftöppningens storlek.

Minsta och maximala käftkapacitet för justerbara skiftnycklar sträcker sig från ¼” till ⅞” (0,635 till 2,22 cm). Allt utanför detta intervall är antingen för litet för en skiftnyckel eller tillhör tunga maskiner.

En skiftnyckel med större käkkapacitet kommer att ha mer flexibilitet. Men den blir tjockare och längre, vilket gör den svår att använda i alla scenarier.

Så försök att få några olika justerbara skiftnycklar för olika situationer.

Slutgiltiga tankar

Justerbara skiftnycklar finns i ett brett utbud av former och storlekar, var och en lämplig för ett visst jobb och utrymme. Om du har knappt med budgeten, skaffa en 8″ (20,32 cm) eller 10″ (25,4 cm) klassisk skiftnyckel för att få de flesta av de grundläggande reparationsjobben gjorda.

En rörtång är ett bättre alternativ för VVS-ändamål eftersom den är mer flexibel och når trånga och svåråtkomliga utrymmen.

Vad du än väljer, försök hitta något av högsta kvalitet för långvarig användning och minska skador på muttrar och bultar.

Lämna en kommentar