Jigging For Kokanee: Den kompletta guiden för Jigging Spoons

Kokanee är en av mina favoritfiskar att äta och mitt favoritsätt att fiska efter dem är genom att jigga. I det här inlägget kommer jag att prata om hur man jiggar för kokanee använda skedar och vilken utrustning du vill använda.

Genom åren har jag främst trollat ​​efter kokanee och regnbåge och även om det fungerade bra var det inte alltid så kul. Jag gillar inte riktigt att sitta där och inte göra någonting, så jag testade att jigga och jag tyckte att det var så Mer underhållande. Det är också bra eftersom du inte behöver en båt med motor. Du kan pilka i kanot, kajak eller vilken båt du nu har.

Jag ska prata om vilket spö och rulle du bör använda, vilken fiskelina fungerar bäst, hur du hittar rätt platser, Vad djup du bör fiska på, och ett antal andra tips. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om hur man jiggar kokanee lax.

  • Ice Fishing 101: Den nödvändiga utrustningen för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning

Jiggingutrustning för Kokanee

Det första vi ska prata om är Vad spö och rulle att använda. Det är inte så viktigt men du kommer definitivt att ha det bättre med ett lätt spinnspö. Du kan använda en annan typ av spö om du vill men ett spinnspö kommer alltid att vara det enklaste alternativet.

Du vill använda en lättvikt stång eftersom du kommer att kunna känna att fisken biter mycket lättare (de är inte stora fiskar). Vilken rulle som helst i 1000-serien kommer att göra jobbet och du behöver inte gå ut och spendera en förmögenhet. Använd det spö du känner dig mest bekväm med men jag brukar gärna använda något mellan 6 och 6,5 fot långt.

  Fiske med räkor: Vilken fisk kan du faktiskt fånga?

Nästa fråga är vilken fiskelina ska du använda. Alla har olika åsikter men jag gillar att använda en 20 lb flätad lina med en 6 lb monofilamentledare (4 fot lång). Du kan använda rak fluoro eller mono om du vill men detta är vad jag använder på i stort sett alla mina spön.

Jag gillar att använda fläta eftersom den är mycket starkare än vanlig fiskelina när du jämför den med mono eller fluoro av samma tjocklek (20 lb fläta är samma tjocklek som 6 lb mono). Det kommer också att bli mycket känsligare så att du kan slänga det på ett billigare spö och du kommer fortfarande att känna allt. Monofilament är bra eftersom den har stretch och sliter inte ur kroken. Du kan dock använda fluor om du vill.

Jag gillar att koppla ihop mina två linjer direkt men du kan använda en sväng om du vill. Så här kopplar jag ihop de två linjerna:

När det kommer till vilken sked man ska välja kommer överallt att vara lite annorlunda. Rött kanske fungerar bra en dag och sedan blir det helt annorlunda nästa. Storleken jag normalt använder är a 1/16 oz sked. Det verkar fungera bäst men allt i närheten av det borde också fungera.

Färgen jag brukar gå med är främst silver- med lite röd, orange eller gul i det. Här är en bra sked (Jag gillar nickelbrandranden i 1/16 oz). Du kan se lite mer av våra favoriter här.

kokanee jig

Var man kan hitta Kokanee-lax

Att hitta kokanee är inte alltid det lättaste, men när du väl hittar dem kommer du att hitta mycket. Du kommer sannolikt att hitta kokanee i närheten poäng som sticker ut i vattnet (fiska den blåsiga sidan), avlämningspunkteroch där nuvarande är.

  Hur man väljer jiggsläp för att fånga mer bas

Fiske runt punkter är alltid en bra strategi för att fånga fisk eftersom du kommer att få mycket betesfisk i det området. Särskilt när det blåser ute, se till att fiska den sida av punkten som får all vind. Det kommer att vara mindre bekvämt för dig men du kommer att fånga mer fisk. Vinden kommer att blåsa in mat till fiskarna och det är därför de kommer att vara i det området.

Du vill också spendera mycket av din tid på att fiska branta platser hoppar av. Det har alltid varit svårt att hitta dessa platser om du inte har en fishfinder men nya verktyg har kommit ut som gör saker mycket enklare. Jag ska prata om det här om en sekund.

Den sista platsen du vill spendera din tid är nära ström. När det är ström, kommer det att skjuta runt betesfisk och annan mat och det är där kokanee (och andra fiskar) kan få en enkel måltid. Du får ström i sjöar av vind och lite annat men du kan lära dig mer om det här.

Okej, så hur hittar du dessa fläckar? Jag gillar att använda ett verktyg som heter Navionics. Det är ett onlineverktyg som visar dig allt som händer under vattnet. Du kommer att kunna se undervattenspunkter, var alla avlämningspunkter finns och var högarna eller hålen finns. Här är ett inlägg som visar hur du använder Navionics.

Hur man jiggar för Kokanee

Jigging är ett ganska grundläggande koncept som alla kan göra (även barn). Allt du egentligen behöver göra är att gå till rätt ställe (talade nyss om det), släppa ner linan till botten och lyfta spöet upp och ner.

  Styr flätad fiskelina skada?

Djupet du jiggar på kommer att vara olika under hela året men kokanee kommer främst att vara mellan 10 och 60 fot djup. Du måste experimentera med några olika djup men jag gillar att börja djupt och om inget biter, flytta dig 10 fot grundare.

Så vad du vill göra är att ta reda på var poäng och avlämningsplatser är och gå till dessa platser. Du kommer då att vilja släppa din lina ner till botten och rulla in lite av slacket (det kommer att sitta 1-2 fot från botten). Du kan då lyft upp spöet långsamt och långsamt låta Det falla tillbaka till botten (gör det inte för aggressivt, annars kan du få en fisk). Pausa i ett par sekunder längst ner och upprepa.

De flesta av dina bett kommer att hända när din sked flyter ner igen. Kom bara ihåg att kokanee har väldigt mjuka munnar så du vill inte sätta kroken för hårt. Håll spänningen på linan och få fisken i båten!