Jigga med flugspö: 5 strategier för att fånga mer fisk

Jiggning har blivit en populär sport för flugfiskare, men kan vara svårt utan rätt strategier. Det finns inget värre än att förlora på fisk på grund av nybörjarmisstag. Jag har gjort en lista med 5 olika strategier för att fånga fler fiskar som jiggar med flugspö.

Vilka jiggstrategier hjälper till att fånga mer fisk? Det finns fem förstklassiga jiggingstrategier:

  1. Lär känna vattnet du fiskar i
  2. Använd ett kortare spö
  3. Släpp din linje när du har rullat förbi målzonen
  4. Använd en flätad linje
  5. Håll alltid koll på din linje

Oavsett om du jiggar i saltvatten, prickar i sötvatten, prickar långsamt eller snabbt kan dessa tekniker och strategier hjälpa dig att fånga mer fisk. De fungerar utmärkt och kan göra stor skillnad när man är ute och jiggar efter fisk.

1. Lär känna vattnet du fiskar i

Det är mycket som ligger till grund för strategin att lära känna vattnet du fiskar i. Jigging kommer att vara liknande var du än fiskar, men dina tekniker kommer att behöva förändras med varje ny vattenmassa och varje ny typ av fisk.

Det finns två huvudsakliga anledningar till att det är en bra strategi att lära känna vattnet du fiskar i när du planerar på jiggfiske, även om det finns många anledningar till att någon fiskare någonsin borde ägna sin tid åt forskning.

När du gör din jiggforskning lär du dig dessa viktiga tips som hjälper dig på din resa.

Vet vilken färg Jig du ska använda

Du kan vara ute på vattnet hela dagen och pilla upp dig och sedan dyker det upp en ny kille som använder samma teknik och inom några timmar har en fin samling fiskar.

Och allt för att de använde rätt färgjigg. Vissa fiskar attraheras av den gamla trogna blå och svarta jiggen medan andra kommer att behöva en mer färgglad jigg för att fånga deras uppmärksamhet.

Det kommer att spara mycket tid och energi ute på vattnet om du gör lite förarbete och letar upp var du ska fiska och vad andra fiskare har sagt fungerar för dem i det området.

  Hur man rapellerar med en ATC Ultimate Guide

Ibland innebär forskningen att vara ute på vattnet och prova ny jigg efter jigg för att se vilka färger och mönster som framkallar flest bett, så att du kan använda den informationen om och om igen.

Det finns vissa människor som kan gå ut och fånga en fem-kilos bas ur samma damm år efter år eftersom de gjorde sin forskning och vet vilken färg på jiggen de ska använda.

Vet vilka typer av fisk som vanligtvis biter med jiggfiske i det området

Olika fiskar lever i olika områden, och fisken som biter när du går och jiggar där du är från kanske inte är samma som den plats du besöker, så gör efterforskningen så att du kan veta vilken typ av fisk du kan förvänta dig och vilka du bör sikta på.

Om du är från Kalifornien och är van vid att jigga efter Yellow Tail-fisk kommer du att hitta mycket mer bas och kungsfisk om du flyttar eller tar en resa till Australien, så du måste lära känna dessa vatten.

Vet vilken typ av jiggningsteknik du ska använda

Vissa områden och vatten beroende på fisken kräver en snabb jigg medan andra behöver en långsam jigg, men det kan du inte veta förrän du gör lite research om var du är och hur fisken beter sig.

Jag skulle hellre ringa några samtal och prata med några sportfiskare som har erfarenhet av just det vattnet och sedan spendera hela dagen med att försöka komma på hur man bäst får fisken att bita.

I slutändan kan att göra efterforskningar i förväg hjälpa dig att lära dig de tekniker och stilar som kommer att gynna dig mest så att du kan få ut det mesta av din tid ute på vattnet.

  Var kan man köpa innerslangar för pulka

2. Använd en kortare stav

Längre spön är bra för öppet vatten och långa kast men med jigging, eftersom det mesta av ditt fiske kommer att vara vertikalt är ett kortare spö bättre så att du har mer kontroll.

De flesta som jiggar fiskar kommer att använda ett 7-fots tungt actionspö eller ett tungt kraftspö för att hjälpa dem att hålla sig stabila och för stöd när de rullar in fisk. Du kan shoppa runt och hitta det märke du gillar bäst.

Också med ett kortare spö kan du stoppa in änden under armen för att spara lite arbete på ryggen när du gör de jiggande rörelserna som kan bli riktigt tröttsamma.

3.Släpp din linje efter att du har rullat förbi målzonen

En av de bästa lärdomarna jag någonsin har haft när det kommer till jiggning är att tillbringa så mycket tid i målzonen som möjligt. om den målzonen är på botten eller mitt i vattnet.

Säg att din målfisk lever cirka 30 till 35 fot över vattnets botten när du har rullat in din lina 65 till 80 fot över marken, låt din jigg tappa igen och när den väl har nått botten, börja om igen.

Du behöver inte ta med din jigg hela vägen till toppen varje gång om du låter din jigg falla några fot efter målzonen, du kommer att spendera mer tid runt din riktade fisk och ha bättre framgång när du försöker rulla in en. .

4. Använd en flätad linje

Så många bra beten har tappats på grund av att fel lina har använts. När du jiggar behöver du en starkare lina än bara en vanlig fluorkarbonlina, men den används mycket eftersom den är starkare än monofilamentlinor.

Med jiggfiske behöver du dock något starkare än till och med fluorkarbon så att dina beten inte går av.

  Betraktas fiske som en sport?

Att använda en flätad lina hjälper till att hålla din lina stark och din jigg skyddad.

5. Titta alltid på din linje

De flesta sportfiskare vet att när de ska fiska måste de hålla koll på sin lina. Det är en grundläggande 101-regel när det kommer till fiske, men med jiggning kan det vara extra specifikt.

Många människor kommer att släppa sin lina ner till botten utan att riktigt titta på den, men vissa fiskar som bas har varit kända för att bita på jiggar som är på väg ner såväl som på väg upp.

Ingen vill gå miste om en fin fisk, så vakande linjeskådning kan vara en bra nyckel som låser upp en dag full av fångster och framgång eller låser bort alla dessa fiskar om det görs dåligt.

Dessa tips har fungerat för många sportfiskare och kommer förhoppningsvis att fungera för dig under dina fiskedagar. Jiggning är ett bra sätt att fiska med flugspö och gör det till en rolig dag.

Relaterade frågor:

Vad är en fiskejigg? En fiskejigg är en typ av bete som används för att jigga. Det är ett blysänke som har en krok ingjuten i sig. När den dras genom vattnet gör den en ryckande rörelse. Jiggar täcks normalt av ett mjukt material för att locka till sig fisk.

Vilken är den bästa basjiggen? Några av de mest populära basjiggen är Arkie-jiggen eller fotbollsjiggen, men simjiggen, finessjiggen och punchjiggen är också populära för basfiskare. Det beror på vilket område du befinner dig i och dina personliga preferenser.

Vad är en gjutjigg? En gjutjigg är en mångsidig jigg som normalt är runt ett halvt uns och har vanligtvis en rund Arkie-stil, även om de kan ha ett platt bottenhuvud så att de står utanför vattnets botten. Du kan använda gjutjiggar med och utan skallra beroende på vad du föredrar.