Jet Ski historia (vem uppfann det och när?)

Var kom vattenskotern ifrån? Vem skapade den? Alla dina frågor om vattenskotrars historia kan besvaras nedan!

Den amerikanskfödde Clayton Jacobson II uppfann vattenskotrar 1973. Den första framgångsrika interna pumpjet-vattenskotern var en stand-up Kawasaki som de kallade ”Jet Ski”.

Clayton Jacobsons idé

Clayton Jacobson II föddes på Multnomah County Hospital i Portland, Oregon, den 12 oktober 1933. På 40-talet flyttade hans familj till södra Kalifornien. Förutom sina studier i fysik och ingenjörsvetenskap tillbringade Jacobson sin tid med streetrace, bodybuilding och arbete i ett bilverkstad.

Efter college vid Los Angeles City College gick han med i Marine Corps Reserve för att arbeta nära med jetplan. Några år senare gifte han sig med Dianne och de fick fyra barn. Efter att ha slutat med livsmedelsbranschen han var i började han arbeta med sin svärfar. Han blev sedan involverad i Motorcross-racing.

Detta ledde till hans idé om vattenskoter när han var klar med att krascha på trottoaren under sina motorcykeltävlingar. Efter en krasch började han rita ett diagram över ”motorcykeln för vattnet.” Han slutade sitt jobb och ägnade all sin tid åt att arbeta med sin dröm om motorcykeln på vattnet.

År 1965 skapade han sin första prototyp. Denna specifika vattenskoter var gjord av aluminium och drevs av en tvåtaktsmotor. Nästa år var hans andra prototyp färdig.

Han åkte till Bombardier för att få dem att köpa hans vattenskoter, men de såg ingen framtid med den. Han åkte sedan till Kawasaki, som bara var känt för motorcyklar.

De tog en chans på honom och 1973 släppte de den första produktionen av stand-up Jet Ski. Jacobson licensierade så småningom med de tre bästa kända varumärkena för vattenskoter; Bombardier för Sea-Doo, Kawasaki för jetski och Yamaha Waverunner.

Delar av jetski

Du kanske undrar vad som händer inuti en vattenskoter och hur den fungerar.

 • Det sugs vatten in genom ett intagsgaller på båtens botten
 • Kraften tillhandahålls av en bensinmotor som tänds med elektrisk tändning. Det brukar finnas en 2-taktsmotor eller en 4-taktsmotor i en vattenskoter.
 • I en PWC driver motorn vattenpumpen och pumphjulet (en propeller inuti ett rör så att den kan suga in vatten i ena änden och ut i andra änden). Fläkthjulet har 3 blad av rostfritt stål. Lite av vattnet som sugs in kyler ner motorn så att den inte överhettas.
 • Sättet vattenhastigheten byggs upp är vattnet som kommer ut genom ett styrbart munstycke som är mindre än vattenintaget nära baksidan av vattenskotern.
 • Styret du använder för att vrida vattenskotern drar i en kabel som flyttar vattenstrålen åt ett håll, vilket får hela vattenskotern att svänga.
  Bågskyttesläpp vs. fingrar: Vad är det mest exakta?

Typer av vattenskotrar

 1. Rekreation- Dessa är de mest köpta vattenskotrarna och de är väldigt smidiga på vattnet. Dessa är medelstora, har bra lagringsutrymme och har en topphastighet på 99 km/h (cirka 60 mph)
 2. Tow Sports- Dessa är för familjer som gillar att dra en vattenskidåkare eller wakeboardåkare bakom sig. Det finns begränsade alternativ i denna kategori, inklusive Sea-Doo Wake 155 och Sea-Doo Wake Pro 230. Den goda nyheten om dessa är att deras andrahandsvärde är bra.
 3. Lyx – Bäst för personer som letar efter mer komfort och hästkrafter. De är dyrare men färdas i hastigheter upp till 105 km/h (66 mph).
 4. Prestanda-Jet ski racers brukar titta på dessa. På bara 3 sekunder kan motorn nå 130 km/h (80 mph)!
 5. Rec-Lite- Nyare kategori för dig som letar efter den billigaste typen av vattenskoter. Endast tillgänglig via Sea-Doo och Yamaha. Toppfarten är 80 km/h (50 mph) och rekommenderas för nybörjare.

De första varumärkena för vattenskoter

De tre mest populära jetski-märkena som du säkert har hört är Kawasaki, Sea-Doo och Yamaha. Vilka är skillnaderna mellan dessa märkens vattenskotrar?

Sea Doo

Sea-Doo är ett varumärke tillverkat av Bombardier Recreational Products eller BRP. 1968 skapades den första BRP vattenskotern och de kallade den Sea-Doo. Clayton Jacobson II var designern.

Denna drevs av en 320cc-motor med en toppfart på 25 mph. Denna motor överhettades för snabbt och ersattes snart 1969 av en vattenkyld (istället för luftkyld) 367cc motor.

Sea-Doo blev ett eget varumärke 1988 och det blev mer populärt under hela 90-talet. Den största fördelen med Sea-Doos produkter är prissättningen. Basmodellerna av Sea-Doo’s har inga uppgraderingar varför de är så prisvärda. När du väl har uppgraderat blir det ungefär lika dyrt som Yamaha vattenskoter.

  Hur mycket kostar ett Texas fiskekort?

Om du letar efter en specifik funktion på din vattenskoter för saker som att dra, är detta det enda märket du har. Eftersom Sea-Doo är en innovatör gör de specifika vattenskotrar för folkets behov.

Yamaha

1986 släppte Yamaha WaveRunner 500 som var världens första sit-down jetski. Detta kallas även Marine Jet 500T eftersom det gjordes för milisen som reste till sjöss. Detta är den exakta modellen som skapade grunden för dagens PWC-marknad.

Bara fyra år senare uppfanns WaveRunner III 650 eller Marine Jet 650TL. Detta var den första 3-passagerare PWC på jorden och med fantastiska löpprestanda. En annan första på detta var den omvända enheten som ingick.

Yamahas motorer är där deras styrka finns. Dessa motorer håller inte bara för evigt, utan presterar riktigt bra. Om du gillar att byta din egen olja och göra ditt eget underhåll, då är Yamaha något för dig eftersom dessa är enklare att arbeta med än Sea-Doo eller Kawasaki.

Även om de är lite dyrare än Sea-Doo så kommer du genom att kunna jobba på vattenskotern själv spara mycket pengar istället för att behöva ta in den och få den på service. Yamaha är känt för sin otroliga bränsleeffektivitet vilket är väldigt bekvämt när det kommer till pengar och åktid!

Barnfamiljer rekommenderas att skaffa en Yamaha på grund av de extra säkerhetsåtgärder de vidtar. Deras vattenskotrar kan svänga utan att accelerera och de har utmärkta bromsar som stoppar vattenskotern smidigt.

Kawasaki

Kawasaki är ett företag med en rik historia som började i slutet av 1800-talet. Kawasaki började ursprungligen som ett rederi och utvecklades kraftigt efter det till att tillverka flygplan, helikoptrar, maskiner, broar, bilar, motorcyklar och slutligen, 1973, släppte de den första vattenskotern.

  Hur länge håller ett husbilstak? (Tabell över olika takstilar)

Före lanseringen av jetski organiserade företaget ett team för marina produkter 1971 i ett försök att utöka sin konsumentbas. Deras första vattenskotermotor var till och med baserad på en snöskotermotor!

Det var en extremt positiv reaktion på lanseringen av Jet Ski och så började företaget massproduktion. Inom några år var deras produkt världsomspännande.

Det är ganska uppenbart att Kawasaki har gjort sitt namn inom vattenskoterbranschen. Idag är deras varumärke ett av de dyraste, men om du letar efter snabbhet och stil så är Kawasaki rätt väg att gå.

Kawasaki ”Jet Ski” kommer för alltid att vara känd. Även om det faktiskt är en Yamaha eller en Sea-Doo, kommer alla som har begränsad PWC-kunskap att kalla dem en Jet Ski.

Fakta om vattenskotern

 • Vattenskotrar skadar inte sjögräsbäddar. Vattenskotrar skapar inte heller jättestor vattenturbulens.
 • Tillverkare av vattenskotrar har investerat mer än 1 000 000 000 USD i tekniska framsteg för att hjälpa till med att skydda miljön.
 • Dagens vattenskotrar har 75 % mindre utsläpp än 1998 års modeller.
 • Vattenskotrar är 70 % tystare än 1998 års modeller.
 • Direktinsprutning som är den teknik som används idag har minskat utsläppen med 75%.
 • Mer än 280 vattenskotrar donerades i Florida till statliga och lokala brottsbekämpande tjänstemän.
 • Sedan båtutbildningslagen antogs i Florida 1980 har olyckorna minskat med 22 %.