Jerkbaits för öring: Den kompletta guiden om riggning och fiske

Jerkbaits är några av de mer populära beten där ute eftersom de är så enkla att rigga upp och använda. Man behöver inte bråka med krokar och beten och det är därför jag gillar att fiska dem. I det här inlägget kommer jag att prata om mina favorit jerkbait färger, hur man riggar upp allt och hur man faktiskt fiskar dem efter öring.

Det finns några olika beten där ute som är ganska lika. Det finns några som har långa kroppar, vissa har rundade former, vissa har läppar och andra inte. De är faktiskt inte alla jerkbaits så jag kommer också att förklara skillnaderna och när man ska använda var och en av dem.

  • Öringfiske 101: Locken du behöver för att börja

Jerkbait vs Crankbait

De två vanligaste beten är jerkbaits och crankbaits. De är väldigt lika men du vill använda dem i olika situationer. Båda kan dock användas för att fånga öring.

Den största skillnaden mellan dessa två beten är att en jerkbait har en lång och tunn kropp medan en crankbait har en kort och fet kropp. Jerkbaits tenderar också att ha mindre räkningar.

Jerkbait vs Crankbait

Du kan också hitta dessa två beten utan räkningar. I grund och botten kommer ett bete som har en näbb att hjälpa det att dyka ner medan ett utan näbb kommer att vara ett beten som inte dyker. Sättet du skulle se skillnad på är genom att titta på kroppen.

Läpplöst fiskedrag

Båda har liknande åtgärder som rör sig genom vattnet och är designade för att se ut som en skadad fisk. Den stora skillnaden är vilken typ av vatten du använder dem i.

Du vill använda en jerkbait på grunt vatten och en crankbait på djupare vatten. Eftersom en jerkbait har en mindre läpp på sig, kommer den att dyka någonstans runt 6 fot djupt. Den större läppen på crankbait kommer att hjälpa den att dyka ner djupare.

  Kastar den flätade linan verkligen längre?

För att sammanfatta saker, använd en jerkbait om du fiskar grunt vatten som en bäck, bäck eller grund sjö. Använd en crankbait om du fiskar djupare vatten.

Bästa Jerkbait för öringfiske

När det kommer till jerkbaits har du tre olika typer (sjunkande, hängande, flytande). Jag använder mest a upphängande lockbete (eftersom det är i mitten) men mycket av det kommer att bero på vattnet du fiskar i. Om du fiskar supergrunt vatten eller någonstans med mycket hakar, kanske du vill åka med en flytande. Jag använder crankbaits för djupare vatten men du kan också använda en sjunkande jerkbait.

När jag använder en jerkbait för öring, storleken jag gillar att använda är någonstans runt 2,5 tum. Om du vill fånga så mycket fisk som möjligt och inte bryr dig om storleken kan du gå lite mindre. Om du vet att det finns jättar runt omkring, kanske du vill gå lite större.

Bästa Jerkbait för regnbåge

Min favorit jerkbait färg för öring är regnbåge eller något naturligt utseende. Många människor lägger alldeles för mycket tid på att stöka med färger och jag tror inte att det är så stor grej som vissa tror. Allt som ser ut som det som redan simmar i vattnet borde bli bett. Silver med mörk rygg är i allmänhet min favorit.

När det kommer till vilket märke jag ska använda tycker jag verkligen inte att det spelar så stor roll. Jag har använt några olika och de har alla fångat fisk. Den jag har använt på senare tid är Rapala X-Rap. Priset är ganska rimligt, det har olika färger att välja på och kvaliteten är hög. Kolla in det på Amazon.

Hur man riggar en Jerkbait för öring

Att fiska med jerkbait är en ganska enkel sak att ställa in men många människor vill veta exakt vilka redskap de ska använda. Jag kommer att visa dig exakt det spö, rullen och linan jag använder när jag fiskar öring.

  Hur man hittar bra fiskeplatser i en sjö

Låt oss börja med rulle. Det som är ganska uppenbart är att du behöver en rulle som kan kasta bra. Det begränsar saker till en snurrande eller baitcasting-rulle. Båda har sina för- och nackdelar men jag använder nästan alltid en haspelrulle när jag fiskar öring eller andra mindre fiskar. De är enkla att använda och ger lättare redskap mycket bättre. Se rullen jag använder här.

Nu till stång. Enligt min åsikt kommer du att vilja använda ett så lätt spö som du kan komma undan med. Jag gillar att använda lättare redskap eftersom jag kan kasta långt och jag kan verkligen känna fisken när den biter. Om du fiskar efter mindre öringar som regnbåge, vill du använda en lätt handling fiskespö. Jag gillar något som är runt 7 fot långt. Du skulle vilja flytta till en medel- eller medeltung om du är ute efter öring.

Låt oss prata fiske linje. Återigen, jag tror inte att det här är en stor affär, men det finns en specifik installation jag använder som gör saker lite lättare (i mina tankar). Du kan använda fluorkol eller monofilament, men jag gillar att använda fläta med en fluorkarbonledare. Jag ska slänga på 10 lb fläta och sedan en 6 lb fluorocarbon leader (cirka 4-6 fot). Om du inte vet hur man spolar fläta ordentligt kan du se vår handledning här.

Jag gillar att använda flätlina eftersom jag kan lägga tyngre lina utan att ge avkall på gjutavståndet. Den är också mycket känsligare, så jag kan verkligen känna fiskens bett. Jag använder fluorkol för att det är osynligt i vattnet (eftersom öring har bra syn). Jag ska använda Kirurgens knut för att fästa de två raderna:

  Kan du sätta fluorkarbon på en baitcaster?

Efter det, allt du behöver göra är att fästa jerkbait i slutet av din ledare. Du kan använda vilken knut du vill men min favorit måste vara den Förbättrad Clinch Knot:

Hur man fiskar en Jerkbait efter öring

Innan du funderar på att kasta ut ditt bete, bör du verkligen tänka på var öringen sannolikt kommer att finnas. De flesta av de större öringarna kommer att gömma sig och vänta på något mindre att simma förbi. Leta efter områden med täckning som stockar, buskar, stenblock eller en virvel. 80 % av tiden hittar du öring i dessa områden.

Nu till det roliga. De olika sätten att fiska en jerkbait. Du kan helt enkelt kasta ut den och börja rulla och det kan fungera. Men som namnet antyder, vill du lägga till några ”ryck” för att få den fulla dragrörelsen.

Metod 1: Rörande vatten. Ta reda på var du tror att fisken sitter och kasta in i strömmen nära den. Låt strömmen ta ditt lockbete och vänta på att din linje ska skärpas. Släpp ut lite mer lina så att ditt bete går förbi där du tror att fisken är. Börja sakta rulla in, ge ditt spö två små ryck, pausa en sekund och upprepa. Fortsätt att flytta ditt bete förbi gömstället.

Metod 2: Sjöar & dammar. Ta reda på var du tror att fisken sitter och kastar förbi den punkten. Låt beten sitta där i några sekunder och börja sakta rulla in. Efter det fortsätter du sakta att rulla in men du lägger till två små ryck och pausar sedan i ett par sekunder. Rulla in lite av slacket och upprepa processen. Du kommer att få majoriteten av dina tuggor på pausen.