Jag fick slut på mattrengöring: vad kan jag använda istället?

Det säger sig självt att spill är oundvikliga. Oavsett om det är kaffe, matfett eller några tassavtryck — mattor och mattor är magneter för olyckor. Det är där mattvättarna kommer in, alltid redo att rädda dagen! Men vad händer när du får slut på kemiska rengöringsmedel? Slänger du din matta eller gör ditt bästa för att dölja fläcken?

Tack och lov finns det många alternativ som är lika effektiva som vanliga mattrengöringsmedel. Och det bästa av allt är att de flesta är gjorda av vardagliga köksråvaror, vilket innebär att du enkelt kan sätta ihop dem utan att spendera en krona! Så låt oss kontrollera var och en av dessa gör-det-själv-blandningar och se vilken som ger den bästa renare ersättningen.

Gör-det-själv-lösningar du kan använda istället för mattrengöringsmedel

Hemgjorda mattrengöringsmedel är bra för att ta bort fläckar och rengöra områden med hög trafik. Även om det finns många recept du kan prova, är dessa några av de billigaste, mest effektiva och säkraste. Garanterad tillfredsställelse!

1. Ånga

Även om det kan verka osannolikt, kan ånga verkligen hantera de flesta typer av fläckar och spill. Det är perfekt för dem som inte vill ta itu med farliga kemikalier och dyra ingredienser. Allt du behöver är en praktisk ångmopp eller en liknande produkt och lite vatten. Visst, vissa modeller kan vara ganska dyra. Men de är 100% värda det, speciellt om fläckar är vanliga i ditt hem.

Men om du inte vill köpa en ångmopp kan du använda en vanlig strykjärn. Även om den saknar de desinficerande och deodoriserande alternativen som professionell utrustning erbjuder, kommer den fortfarande att kunna ta bort små spill och hjälpa till att rengöra din matta.

2. Salt + Vinäger + Vatten

En annan ganska enkel lösning är att använda tre av de vanligaste köksingredienserna: salt, vinäger och, naturligtvis, vatten. Skaffa dig först en sprayflaska och fyll den med två delar vatten och en del vinäger. Tillsätt sedan en tesked salt per 8 uns vatten för att hjälpa till att binda fläckpartiklarna.

Om du vill ge hopkoket en deodoriserande effekt kan du även tillsätta 10 droppar eterisk olja per varje kopp vatten. Kom dock ihåg att använda klara eteriska oljor istället för färgade för att undvika fläckar på mattan. De flesta rekommenderar lavendel, men du kan också välja lime, enbär, pepparmynta eller pelargon, beroende på din smak.

När du har lagt till alla dina extra ingredienser, skaka flaskan och spraya lösningen på fläcken. Vänta tills det har torkat och dammsug sedan platsen. Om du inte har en sprayflaska i närheten kan du doppa en trasa i blandningen och dutta fläcken med den. Kom ihåg att undvika att gnugga fläcken eftersom det kan skada din mattfiber.

3. Vinäger + Bakpulver + Vatten

Vinäger och bakpulver är en klassisk kombo för att ta bort alla typer av fläckar. Börja med att strö lite bakpulver över fläcken och låt den sitta i minst en timme eller över natten. På samma sätt som den tidigare metoden kan du använda ett par droppar färglös eterisk olja för en extra deodoriserande effekt.

Därefter måste du blanda vatten och vinäger i förhållandet 1:1 och spraya lösningen över bakpulver. Efter brusreaktionen, badda området med en trasa eller trasa för att torka upp blandningen. Tänk på att vissa envisa fläckar kan kräva att du upprepar hela proceduren ett par gånger.

För mer information kolla videon nedan:

4. Borax + Salt + Vinäger

För denna metod måste du kombinera borax, salt och vinäger i en behållare. De flesta proffs rekommenderar att du använder ¼ kopp av varje ingrediens för bästa resultat.

Applicera pastan på mattan och låt den sitta i några timmar eller tills den har torkat helt. Dammsug sedan pastan och inspektera din matta. Om fläcken inte har försvunnit kan du torka av området med en våt trasa och slutligen dammsuga fläcken en sista gång efter att mattan har torkat helt.

Det är viktigt att nämna att borax är en irriterande kemikalie. Det betyder att du bör bära handskar under denna process för att minimera hudkontakt med borax och undvika allergiska reaktioner. Dessutom bör du se till att hålla dina barn och husdjur borta från mattan, eftersom intag av blandningen kan vara farligt.

5. Majsstärkelse + Borax + Majsmjöl + Bakpulver

För att göra en av de bästa naturliga rengöringsblandningarna, kombinera ½ kopp majsstärkelse, ½ kopp majsmjöl, 1 msk borax, 2 dl bakpulver, 3 torkade lagerblad och 1 tsk kanel i en matberedare. Blanda dem tills du har en fin pulverkonsistens och överför sedan blandningen till en lufttät behållare.

För att ta bort fläcken, strö pulvret över mattan och se till att den är torr innan du applicerar rengöringsmedlet. Använd en handborste eller en kvast för att fördela blandningen så jämnt som möjligt för att maximera absorptionen och låt den sedan sitta över natten. Dagen efter, dammsug upp pulvret, och voila, du kommer att belönas med en ren och snygg matta. Men återigen, var extremt försiktig när du använder borax, eftersom det är otroligt farligt att få i sig det.

6. Ammoniak + vatten

Ammoniak är en mycket kraftfull fläckborttagningsmedel känd för sin starka, stickande lukt. Att blanda en kopp ammoniak med ½ gallon varmt vatten kommer att skapa ett starkt hopkok. Applicera den på din matta och låt den stå i 15 minuter, torka sedan av området med en ljus trasa.

Även om ammoniak är mycket effektivt, kräver det också många försiktighetsåtgärder. Till att börja med, öppna fönstren och låt frisk luft cirkulera genom ditt rum. För det andra, om du har en katt, håll den borta från mattan. Det beror på att den kan blanda ihop lukten av ammoniak med sin egen urin och tro att din matta är en helt ny kattlåda. Och slutligen, blanda aldrig ammoniak och blekmedel, annars kommer du att skapa ett giftigt ämne som kan sätta ditt liv i fara.

7. Fönsterputs + vatten

Förutom att göra våra fönster fläckfria är fönsterputsare också användbara för att ta bort envisa fläckar. Genom att blanda rengöringsmedlet med vatten kan du faktiskt skapa en billig och effektiv mattrengöringslösning. För att göra detta hopkok, kombinera lika delar varmt vatten och fönsterputs som Windex. Sedan är det bara att spraya fläcken och låta blandningen sitta i några timmar innan du torkar den med en trasa.

8. Salt + tvättsprit

Du behöver inte oroa dig om du har smutsat ner din matta med olja eller fett! En enkel blandning av salt och tvättsprit är mer än tillräckligt för att enkelt ta bort fett, bläck och andra envisa fläckar. Börja med att kombinera lika delar alkohol och salt och applicera blandningen på mattan. Använd en tandborste för att försiktigt gnugga området, låt sedan lösningen sitta i 15 minuter och dammsug till sist upp den.

9. Diskmedel + vatten

Om du har en hund vet du redan hur irriterande det är att hantera lera och tassavtryck på din matta. Vanligtvis vill du vänta tills fläcken torkat, så att du kan dammsuga den. Men om du har några envisa lerrester kvar på din matta, måste du använda ett rengöringsmedelsbaserat rengöringsmedel.

För denna hemlagade lösning, blanda 2 matskedar diskmedel med en kopp vatten. Doppa en trasa i den och sväll sedan fläcken tills den är borta. Du kan upprepa denna process så ofta som behövs tills du tar bort fläcken.

Mattrengöringstips

Även om det kan låta enkelt att rengöra en matta kräver det specifika verktyg och kunskap. Faktum är att om du inte vet hur du ska hantera proceduren, kan du skada din matta. Därför har vi sammanställt några praktiska tips som bör hjälpa dig att komma igång och spara din matta:

  • Agera snabbt: Ju längre du väntar, desto svårare blir det att ta bort fläcken. Så se till att förbereda din rengöringslösning så snart som möjligt.
  • Undvik att gnugga: Att gnugga din matta kommer bara att sprida fläcken ytterligare och eventuellt skada mattfibern. Istället, sväll och badda med en trasa eller trasa för maximal effektivitet.
  • Inspektera fläcken: Innan du använder ett fläckborttagningsmedel är det bäst att göra ett fläcktest. Var uppmärksam på missfärgning eller fysisk skada, eftersom kommersiella och handgjorda mattrengöringsmedel kan förvärra situationen.
  • Överdriv inte: Att mätta din matta med för mycket rengöringsmedel kan göra det svårare att ta bort fläckar. Egentligen tenderar ett överskott av rengöringsmedel att dra till sig smuts och orsaka mörka fläckar. För att förhindra detta måste du applicera lösningen på en trasa eller svamp istället för själva mattan. Det gör att du bättre kan kontrollera mängden rengöringsmedel du använder.
  • Kontrollera tillverkarens riktlinjer: Vissa mattor är känsliga för borax och ammoniak. Därför bör du kontrollera etiketten för att avgöra det säkraste sättet att rengöra den. Eller så kan du bara söka på tillverkarens webbplats för detaljerade instruktioner.

För att summera

Att rengöra mattor är en viktig del av underhållet av hemmet, men du behöver inte använda starka kemikalier för att få jobbet gjort. Vardagliga föremål i ditt skåp, som bakpulver, vinäger och salt, kan hjälpa till att ta bort fläckar och lukter från din matta på nolltid. Så, ta din trogna sprayflaska, välj din favoritlösning och bli av med alla dessa irriterande fläckar idag!

Lämna en kommentar