Isolerar stockar bra? Hur man får en timmerstuga att hålla värme

En rustik timmerstuga kan ha mycket charm och vara en av de roligaste och mest avkopplande platserna att tillbringa din fritid på.

Men hur är det på vintern? Kan timmerstugor hålla dig varm i riktigt kalla klimat och på vinterns höjder? Har timmerstugor ens isolering?

Timmerstugor kan vara riktigt varma året runt om de är välbyggda. Det finns många timmerstugor i kalla klimat som Kanada och Alaska. Men en traditionell timmerstuga har inte isolering—tstockarna är isoleringen. En 6-tums furustock har ett R-värde på cirka 8,4 vilket isolerar mindre än regelramade väggar som har ett r-värde på cirka 14.

Men det finns många sätt som timmerstugor faktiskt gör ett bra jobb med att hålla dig varm, även under en riktigt kall vinter. Isoleringens r-värde är bara en av många faktorer som avgör hur väl en byggnad kan hålla dig varm.

Timmerstuga Väggisolering

Timmerstugor har vanligtvis inte någon form av väggisolering. Med egentliga timmerstugor där strukturen är uppbyggd av massiva stockar, inte bara en inramad vägg med stockliknande beklädnad, kan man inte riktigt sätta isolering i väggen. Den är gjord av massiva stockar…

Men här är grejen med solida stockar. De utgör faktiskt både strukturen och isoleringen för timmerstugor.

Isolatorer är bara material som hindrar värme från att överföras från ena sidan till den andra mycket effektivt. Så en bra isolator håller värmen från insidan av din stuga från att gå utomhus under de kalla månaderna, och den håller värmen från utsidan av din stuga från att komma in under de varma månaderna.

För många typiska moderna konstruktioner bygger vi våra väggar av en ram gjord av träreglar. Utvändigt sätter vi upp träpanel och sedan någon form av finish som sidospår eller stuckatur. Vi fyller sedan luckorna mellan reglarna med isolering. Detta är bara ett material som bromsar flödet eller överföringen av värme. Uppenbarligen finns det all el och VVS som görs innan man isolerar, men det är inte en del av den här diskussionen. Sedan lägger vi något slags finishmaterial på insidan av väggen. Vanligtvis är detta sheetrock, även känd som gipsskivor, som vi tejpar upp och målar för att ge en snygg, ren och färdig vägg.

Men timmerstugor har inte alla dessa lager. De har stockar. Rejäla stockar. Men som jag sa ovan, stockarna är isoleringen.

  Kan timmerstugor överleva en tornado?

Så är stockar lika bra på att isolera som isoleringen i ett inramat hus? Om vi ​​strikt pratar om R-värde, som är ett mått på hur väl isoleringen förhindrar värmeöverföring, så nej. Med vanlig glasfiberisolering i en 2×4 dubbvägg (den vanligaste idag) hamnar R-värdet på ca 14 när man lägger ihop alla lager. Å andra sidan kommer en 6 tum tjock stock av furu att ha ett R-värde på cirka 1,4 per tum. Så en 6 tum tjock tallstock kommer att ha ett R-värde på 8,4. Högre siffror är bättre, så en 6-tums tjock stock kommer inte att bromsa värmeöverföringen liksom dubbade väggkonstruktioner.

Men R-värde är inte det enda som spelar in i timmerstugor. Läs vidare för att lära dig mer om värmesmetseffekten.

Värmebatterieffekten

Ett batteri är bara något som lagrar energi för senare användning. Vi har förmodligen alla använt batterier för att driva olika elektroniska enheter. Tja, dina stockar i din stuga fungerar faktiskt som ett batteri som lagrar värme.

På dagtid skiner solen på din stuga och värmer upp stockarna. Även om det är kallt ute kan det där direkta ljuset från solen faktiskt göra en hel del uppvärmning, speciellt på mörkare ytor. Denna effekt är särskilt utbredd i klimat där dagtid är betydligt varmare än på natten.

Så här är vad som händer. Hela dagen lång värms dina stockar upp från solen. De värms också upp från insidan av vilken värmekälla du än har (ugn, öppen spis, braskamin, etc.). Sedan på natten, när det blir kallt ute, kommer stockarna långsamt att släppa sin värme, och en del av den går tillbaka in i kabinen. Detta uppväger inte helt det lägre R-värdet, eftersom denna effekt lägger till cirka 0,1 per tum tjocklek. Det betyder att en 6 tum tjock tallstock kommer att ha ett R-värde närmare 9. Men om dina stockar är 8 tum tjocka kommer du att få ett R-värde på 12.

Där du tappar värme i en timmerstuga

Så det visar sig att timmerstugor verkligen inte är dåliga för att hålla temperaturen behaglig. Men det finns definitivt några saker ställen du vill se till att är isolerade. Här är några av de platser där timmerstugor tenderar att tappa mest värme och vad man ska göra åt dem.

Ut taket

Du har säkert hört frasen ”värmen stiger”. Det är i allmänhet sant. Speciellt när det kommer till luft. Varmluft är lättare än kall luft och därför fungerar varmluftsballonger. Så varm luft i din stuga kommer att tendera att stiga till taket. Och om inte ditt tak faktiskt är isolerat kommer det att ha ett lägre R-värde än dina stockväggar. Hytttak är vanligtvis inte byggda av massiva stockar.

  Vart ska man gå på isfiske i delstaten New York

Folk brukar gilla deras välvda tak i stugor. I hus har vi ofta vindsutrymmen ovanför de flesta rum och vi kan bara blåsa in isolering på vinden för att värmen inte ska gå upp och ut ur taket. Men när tak är välvda kan man inte göra det. Istället har du takstolar och någon form av träbeklädnad eller panel ovanpå. De lägger sedan sitt takmaterial (som bältros) ovanpå det. I vissa fall kommer människor att använda plåttak och ha det öppet till stugan. I vart och ett av dessa fall kommer takets R-värde att vara riktigt lågt och du förlorar mycket värme.

Så om du vill hålla din kupétemperatur behaglig bör du definitivt se till att isolera ditt kabintak. Det finns flera alternativ för detta. Du kan sätta din träbeklädnad på undersidan av takstolarna och använda glasfiberisolering mellan takstolarna, precis som vi gör med dubbväggar. Eller så kan du sätta dina träpaneler på toppen av takstolarna, lägga till ett lager isolering och sedan ytterligare en uppsättning träpaneler följt av takmaterialen. Vissa människor gillar verkligen att gå den här vägen eftersom de vill ha sina vackra trästolpar öppna och synliga på insidan av stugan.

Det bästa är att prata med en takentreprenör i området som har arbetat med stugor för att få deras synpunkter på vilka alternativ som skulle vara bäst för din stuga.

Genom Golvet

Medan värmen stiger, förlorar människor ofta fortfarande mycket värme genom golvet. Detta gäller särskilt om du har trägolv utan något under. För många hytter bygger folk ett block eller betongfot som går runt basen på hyttens ytterväggar. Sedan lägger de golvfackverk över sidfoten och bygger sitt golv ovanpå det. Problemet med det är att ett enda, tunt lager trä är allt som står mellan ditt foder och marken.

Marken fungerar som kylfläns. Vad det betyder är att värme överförs bra genom marken, och marken är så stor att den i princip kan absorbera värme kontinuerligt. Eftersom den kan överföra värme snabbt, värmer du aldrig riktigt upp marken. Oavsett hur mycket värme den suger ut ur din kabin, kommer marken under din kabin att förbli kall och fortsätta att absorbera värme. På grund av det kommer den att dra värme hela dagen och hela natten när det är kallt

  Varför ska jag använda vadare för att flyga fisk?

Därför rekommenderar jag att du isolerar ditt golv. Om du har en betongplatta får du lite men inte mycket isolering. Om du inte har en betongplatta är det en riktigt bra idé att lägga till isolering mellan golvbjälklaget under dina golvskivor. Återigen, jag rekommenderar att du pratar med din entreprenör om det bästa sättet att isolera ditt kabingolv för att se till att du inte förlorar mycket värme på det sättet.

Via Air Gaps in the Walls

En välbyggd timmerstuga kan faktiskt vara mer lufttät än de flesta hus med reglar. De solida stockarna tillåter mycket lite luftflöde in och ut ur kabinen. Men det finns vissa ställen där timmerstugor kan släppa in drag om du inte är försiktig.

En av de platser som kan utveckla läckor om du inte är försiktig är mellan stockarna. Varje fog, oavsett om det är mellan stockar på en vägg eller i hörnen, är ett potentiellt luftläckage som väntar på att inträffa. När du bygger hytten måste du se till att gnisslet (fyllmedlet mellan stockarna) gör ett bra jobb med att täta eventuellt mellanrum mellan träet. Du bör inspektera sprickan minst ett par gånger om året för att leta efter sprickor.

Du får även luftspalter var som helst där stockarna möts med annat material. Detta händer vid varje öppning, som dörrar och fönster. Se till att tätningen runt dörrkarmar och fönster åtminstone synligt tätar eventuella luckor. Efter att din fogning och gnissling är klar kan du tända ett ljus på ena sidan av väggen och om ljuset inte lyser genom väggen bör du ha en bra tätning.

Det är inte så att hytter behöver vara lufttäta. Du vill bara inte ha tillräckligt stora luckor för att du ska få drag i din stuga. Och bra tätning och gnissling kommer att göra jobbet för att se till att dina kabinväggar håller värmen där du vill ha den.