Instruktioner för att tända en eld med blöt ved (med video)

En lägereld är ofta en viktig del av utomhusupplevelsen. Det ger värme, ljus och ett sätt att tillaga din mat. Hur man bygger en lägereld på rätt sätt är ett hett omdebatterat ämne bland friluftsentusiaster, men de är alla överens om en sak: torr ved fungerar bäst.

Så vad gör man om man bara har blöt ved? Att göra upp en brasa med blöt ved kräver mycket glöd och tändning, lägga till och förvärma ved och tålamod. Det är inte idealiskt, men det är möjligt.

Oavsett om din ved är genomdränkt av regnet, eller om du måste söka föda och bara kan hitta fuktiga stockar, så berättar vi allt du behöver veta om att elda med fuktig ved.

Kryddat trä, vått trä och grönt trä

Kryddat ved gör den perfekta veden för lägerelden. Kryddat är termen som används för att beskriva trä som är dött och torrt. Smaksättning sker när veden har kapats, staplats och torkats; en process som vanligtvis tar minst sex månader.

Stockar du hittar på marken kan vara kryddade beroende på klimat och väder. Men i vissa fall kan nedfallna stockar eller staplade stockar som lämnas oskyddade fortfarande vara fuktiga. Om ditt trä inte är täckt för att skydda det från väder och vind kan regn, frost och till och med snö göra det fuktigt.

Chansen är stor att om du läser den här artikeln har du inte tillgång till torrt kryddat trä. Vått trä är dock fortfarande användbart, grönt trä är det inte.

Grönved är nyfällt trä och brinner inte särskilt bra, vilket ofta skapar mycket rök. Detta beror på träets vattenhalt, eftersom det vanligtvis är mättat. Grönt trä har en mycket högre vattenhalt än kryddat trä.

En eld byggd med grönt ved kommer inte att brinna lika hett heller. Det mesta av energin från lågorna används för att bränna vattnet och saften, därav röken och ångan, vilket resulterar i en tråkig lägereld.

Våt ved kan användas för att göra en anständig eld om du följer de rätta procedurerna, grönt trä kommer nästan alltid att resultera i ingenting annat än rök.

Inställning för en våt vedeld

Våt ved kommer att ha mycket svårt att börja brinna av sig själv. Precis som grönt trä kommer det mesta av eldens energi att gå till att bränna av vattnet. Det är därför du måste samla ihop några saker innan du bygger din eld för att säkerställa framgång.

  Kan jag lämna min RV vattenpump på?

Först måste du hitta lite tinder och tända. Dessa är vanligtvis inte svåra att hitta. Om du har fastnat i ett skyfall eller en mycket våt miljö, kan du behöva ta till några konstgjorda typer av tändare.

Du kommer att behöva mer tinder och tändning än vanligt på grund av din våta ved. För att antändas och fortsätta brinna kräver de fuktiga stockarna mer värme än torr ved. Det är därför du behöver ett överskott av tinder och tända för att få dina första lågor tillräckligt stora och heta.

Tinder är små, mindre täta, torra bitar av material som tar eld snabbt och brinner lätt. De håller inte länge, så du behöver mer än bara några bitar av tinder. Det är detta som gör att dina större träbitar eller stockar tar eld.

Torrt gräs är en annan form av tinder som vanligtvis är lättillgänglig i naturen. Detsamma gäller torra löv, även om de kan vara rökiga. Men om du campar under regnigt väder kan dessa föremål vara en bristvara.

Träspån är också utmärkt späd. Om du hittar en stock som går att klyva kan du raka bort den torrare delen på insidan. Björkbark liknar spån till sin sammansättning och kan även användas som tinder.

När naturliga former av tinder inte kan hittas, vänder sig vissa campare till kommersiella produkter. Tidningar, torktumlare eller bomullstussar kan alla användas som tinder.

Det finns massor av andra konstgjorda föremål som kommer att brinna. Du måste dock vara försiktig så att det du än tänder på inte släpper ut skadliga kemikalier när det bränns.

Nästa är tändning. Kindling är något större än tinder, men fortfarande inte lika stor som en stock. Det kommer att hjälpa till att mata lågorna efter att din tinder har startat elden.

Kvistar kan vara en utmärkt form av tändning. Du kommer att vilja hitta kvistar som är små i diameter och torra. De kan vara långa eller korta; längre kvistar kan vara fördelaktigt om du bygger en eld i timmerstuga.

När du väl har tillräckligt med tändning och tinder, vanligtvis en handfull, kan du få dina stockar.

Förbered träet

Om dina våta block är tillräckligt stora för att delas, har du tur. Genom att klyva veden får du tillgång till den torra veden inuti, som tänds lättare och snabbare.

  8 olika recept på campingbröd du måste prova

Mindre stockar kan klyvas med bladet på en kniv och en annan stock. Du vill placera bladet i mitten av stocken och använda en annan träbit för att hamra ner den tills stocken delar sig.

Större block, vanligtvis de som är över 6 tum i diameter, måste delas med den traditionella metoden. Detta inkluderar en kil, yxa och maul. Du måste börja med att klyva med yxan och sedan slå in en kil i öppningen med maulen tills stocken delas i två delar.

Att klyva stockarna kommer förhoppningsvis att avslöja trä på insidan som är mindre fuktigt än på utsidan. En annan metod är att hugga bort det blöta utsidan, men det är oftast svårare.

När du har fått din tinder, tändning och kluvna ved, kan du bygga din eld.

Bygger elden

Det finns några kända sätt att göra eld, det bästa sättet är hett omtvistat. Alla bränder börjar med en kula av tinder omgiven av tändning. Vedarna läggs sedan ovanpå bit för bit när elden växer sig större.

Du vill försäkra dig om att platsen du eldar på är torr. En torr yta är viktigt när du använder vått trä.

Först finns det en eld i timmerstuga. Placera din tinderkula i mitten av din eldring, följt av din tändning arrangerad i rader över toppen för att bilda en fyrkant. Lägg ytterligare ett lager av tinder och tändning vinkelrätt mot föregående lager.

Du lägger till dina vedtränar på ungefär samma sätt när du har fått din tinder och tända att brinna. Placera blocken med stora mellanrum för att säkerställa luftflödet.

TeePee är en annan stil av lägerelden. Det är på samma sätt med en tinderboll i mitten av din eldring. Linda sedan tänderna runt tinderet så att de står upprätt med ena änden på marken och den andra änden lutad mot de andra. Detta ser ut som en kvistkotte och liknar föga överraskande formen på en TeePee.

När din tinder och tända har brinner kan du lägga till större block i TeePee-formen. Som ovan, se till att du placerar dem tillräckligt breda för att tillåta luftflöde.

Den sista metoden är lean-to. Detta innebär att du lägger ner en stor stock, placerar din tinderkula på marken i mitten av stocken och placerar sedan din tändsticka över tindern för att vila på stocken. Formen ska likna tindern som skyddas av en lutande.

  Är sovsäckskompression dåligt?

När du har bränt kan du lägga stockar ovanpå den ursprungliga byggnaden. Den här metoden föredras av de som inte vill fortsätta lägga till ved på ett visst sätt, utan bara vill kasta några stockar på elden.

Tänd elden

För att din tinder och tända ska brinna måste du tända dem. När det regnar kan detta vara svårt att göra. De flesta traditionella metoder för att elda, som tändstickor, fungerar inte bra när de är blöta.

Vattentäta tändstickor kan komma väl till pass. Några andra vanliga eldstartare är kemiska starter som duraflame firestarter, eldstartare och magnesiumstavar. Naturligtvis kan du också använda en tändare.

Eldändare med bensin och flytande kol rekommenderas inte för öppen låga. Deras användning kan leda till skadliga brännskador.

När du har din ljuskälla, tänd tinderbunten. Det är bäst att tända den på några ställen på olika sidor. Du kan blåsa försiktigt på den för att ge extra syre om det behövs. När det brinner ska det sätta eld på din tändning, som i sin tur ska sätta eld på dina ved.

När dina lågor växer och dina stockar brinner ner, fortsätt att elda med dina kluvna ved.

Särskilda överväganden

  • Vidta åtgärder för att se till att din foundation är helt torr. En blöt jord i kombination med blöta trädstammar kommer inte att resultera i en lägereld.
  • Lägg inte fuktiga stockar i elden för snabbt. Du vill inte att fukten från veden ska kväva lågorna du har byggt och släcka elden.
  • Våta stockar behöver vanligtvis extra tinder och tändning, så förbered mer än du tror är nödvändigt.
  • Våta stockar som du sannolikt kommer att använda senare kan placeras utanför eldstaden, precis tillräckligt nära lågorna för att de ska börja torka.
  • Stockar som är blöta på utsidan kan göra en rejäl eld, speciellt om du klyver dem för att exponera den torra kärnan. Stockar som är ordentligt blötlagda brinner ofta inte eller ger ingen eld alls.

Låt inte vått väder förstöra din campingupplevelse eller din lägereld. Med rätt steg är det möjligt att göra en lägereld med blöt ved!

Fler artiklar du kommer att älska

9 Sure Fire Campfire Tinder Hacks (inklusive torktumlare)

Hur stoppar man röken från en lägereld? (Instruktioner, tips och tricks)

Hur man använder en campingspis (propan, gas, bio och solenergi)