Inomhus vs. Utomhusklättring för nybörjare

Ung kvinna med klätterutrustning som står framför en stenklippa utanför och förbereder sig för att klättra, bakifrån

Bergsklättring som nybörjare kan ibland vara skrämmande och du kanske inte vet var du ska börja. Medan inomhusklättring är bra för träning och under vintersäsongen, är utomhusklättring där du kan få mest erfarenhet. Det finns fördelar med båda och om du är nybörjare avgör sättet du väljer att träna på om inomhus- eller utomhusklättring är bäst för dig.

Bergsklättring inomhus är bra för nybörjare att lära sig sporten och sätta sina gränser. Utomhus bergsklättring tillåter nybörjare klättrare att få riktig bergsklättring erfarenhet och njuta av naturen. Nybörjare bör dock alltid ha någon med sig vid bergsklättring.

Här kommer jag att prata om inomhus- och utomhusklättring och vilken som passar bäst för just dina behov. Jag kommer att granska för- och nackdelarna med båda och dela unika saker om var och en av de två klättermiljöerna. Jag kommer också att täcka några säkerhetstips som du vill veta som nybörjare var du än klättrar.

Klättring inomhus vs. utomhus

När det kommer till bergsklättring inomhus kontra utomhus är det en betydande skillnad. För en nybörjare kanske du vill börja inomhus och sedan röra dig utomhus. Vad klättrare älskar med båda är hur det hjälper dem att uppnå sina mål både fysiskt och mentalt. Även om dessa två skiljer sig mycket från varandra, bör båda behandlas som fantastiska möjligheter oavsett om du är nybörjare eller en avancerad klättrare.

En av de största skillnaderna mellan bergsklättring inomhus och utomhus är säkerheten. Bergsklättring inomhus är betydligt säkrare än bergsklättring utomhus, speciellt om du är nybörjare. Klättringsgym inomhus har vanligtvis säkerhetsmattor, så om du ramlar, vilket är extremt sällsynt, är dina skador sannolikt mindre.

Den andra saken som klättergym inomhus har är proffs som har klättrat och ibland buldrat i flera år. Dessa proffs kan hjälpa dig med alla dina frågor när du börjar klättra. De flesta inomhusklättringsgym erbjuder till och med privatlektioner eller grupplektioner för att hjälpa dig lära dig att klättra.

Utomhus bergsklättring är där du kan få mest upplevelse. Medan klätterväggar inomhus är speciellt utformade för att leda dig uppför väggen, är bergsklättring utomhus naturligt och inte alltid designat för klättrare. Utomhus bergsklättring lär dig hur du navigerar ett berg, även på den svåraste klippan.

Bergsklättring utomhus lär dig också hur du ställer in din utrustning på rätt sätt, oavsett hur terrängen ser ut. Utomhus bergsklättring är bra om du vill ha mer av en riktig upplevelse och redan har bemästrat grunderna i övergripande bergsklättring.

Även om bergsklättring inomhus och utomhus är olika, har de var och en sina för- och nackdelar. Beroende på vad du letar efter när bergsklättring kommer att avgöra vilken som är bäst för dig eller om du vill göra båda.

inomhusklättring

ett par idrottare klättrar som går upp på en brant klippa, klättrar på en konstgjord vägg inomhus. Extremsport och bouldering koncept.

Bergsklättring inomhus är det bästa valet för nybörjare, speciellt om du inte vet vilken utrustning du behöver, hur den fungerar, övergripande säkerhet och vad du ska göra om du hamnar i en tuff situation.

  Vad är isfiske (Ett enkelt svar med bilder)

Bergsklättring inomhus låter dig ta dig tid att lära känna dig själv, din skicklighetsnivå och utrustningen du använder. Detta är det bästa stället att bekanta dig med allt du behöver lära dig och använda för bergsklättring. Detta är det säkraste stället att testa dig själv medan du lär dig eftersom det finns liten eller ingen risk för skador.

Här är några saker som gör inuti bergsklättring bra för nybörjare:

 • Inomhusklättring är mycket säkert.
 • Inomhusklättring handlar om styrka.
 • Att klättra inomhus kan vara en social aktivitet.
 • Inomhusklättring är lätt att lära sig för alla åldrar.
 • Inomhusklättring har relativt enkel utrustning.
 • Inomhusklättring kan göras året runt.
 • Inomhusklättring kräver styrka och teknik.

Om du vill ägna dig åt bergsklättring mer för sporten än för professionellt, är bergsklättring inomhus det bästa alternativet för dig. Själv håller jag bara på med bergsklättring inomhus, och jag ser det som något att träna på och lära mig nya tekniker. Det bästa med bergsklättring inomhus är att du kan göra det året runt och klättergym är ganska lätta att ta sig till.

Klättra utanför

Jag har hört att om man inte klättrar utomhus så har man inte riktigt klättrat förut; även om detta kan vara sant för dem som gillar bergsklättring, för en nybörjare säger jag ta det lugnt när det kommer till utomhus. Utomhus bergsklättring kan vara mycket mindre förlåtande än inomhus bergsklättring.

Säkerhet under bergsklättring utomhus är inte garanterad, så gör det på egen risk. Om du inte har någon aning om vad du gör är det bäst att börja inomhus tills du förstår grunderna i bergsklättring.

Som sagt, bergsklättring utomhus har definitivt sina fördelar! Här är några:

 • Utomhusklättring betonar uthållighet.
 • Utomhusklättring är för dig som vill bli mer självständig med sporten.
 • Att klättra utomhus bygger upp förhårdnader, men kan vara grovt för händerna.
 • Utomhusklättring testar färdigheter och förmågor på grund av dess svårighetsgrad.
 • Utomhusklättring kräver mer utrustning, men har bättre gjort redskap.
 • Utomhusklättring är säsongsbetonad.
 • Utomhusklättring kräver mer mentala färdigheter för att lösa problem.

Utomhus bergsklättring är där du kan få mest erfarenhet och är bra för dem som letar efter en utomhusaktivitet. Det finns instruktörer som är villiga att lära ut bergsklättring utomhus, men de kostar ganska mycket pengar på grund av resekostnader. Ändå, om du letar efter en riktig upplevelse som kommer att testa alla dina förmågor, kan utomhusklättring vara bra för dig!

Säkerhet

Far och dotter klättrar på en kalkstensvägg, sten i bakgrunden

Även om bergsklättring inomhus kan vara säkrare än bergsklättring utomhus, har båda en säkerhetsnivå som måste förstås och uppfyllas innan du ens påbörjar din bergsklättringsresa. Det har bara inträffat ett fåtal olyckor med bergsklättring inomhus de senaste åren jämfört med hundratals olyckor med bergsklättring utomhus.

Olyckor med bergsklättring inomhus inträffar vanligtvis på grund av ett missförstånd om korrekt användning av utrustningen eller att någon av misstag missar ett steg vid ankring. Utomhus bergsklättring har en extra risk eftersom utomhus är oförutsägbart. Du kan göra allt rätt, och något kan gå fel som du inte hade kontroll över.

  Georgia Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Även om bergsklättring inomhus och utomhus har samma grundläggande säkerhetsregler, är var och en något annorlunda. Säkerheten för bergsklättring inomhus är standard oavsett vilken klätterskola du går på, medan bergsklättring utomhus kan förändras beroende på var du är och vad du försöker klättra.

Inuti

Inuti säkerhet inkluderar, men är inte begränsat till:

 • Selen måste sitta ordentligt; en hand kan glida framåt, men en knytnäve inte.
 • Gör en knut på åtta siffror för att garantera säkerheten.
 • Säkring och sänkning; att veta hur man gör detta på rätt sätt är viktigt för din och andras säkerhet.
 • Lär känna din omgivning och vem som finns omkring dig.
 • Tryck lätt mot väggen för att sänka ner och undvika att slå andra.
 • Kommunicera med belay.
 • Valfritt: använd krita för att göra händerna mindre hala.

Utomhus

Utomhus säkerhet inkluderar, men är inte begränsat till:

 • Selen måste sitta ordentligt; en hand kan glida framåt, men en knytnäve inte.
 • Gör en knut på åtta siffror för att säkerställa säkerheten (det finns andra knuttekniker).
 • Bär alltid klätterhjälm.
 • Garantera säkerheten för säkring och rep.
 • Använd ett långt rep.
 • Titta på allt; detta inkluderar miljöer, människor, stenar och skräp.
 • Packa alltid utrustning för säkerhets skull.
 • Repet ska stanna över benet medan du klättrar.
 • Använd säkra ankare och testa dem innan du fortsätter.
 • Karbinhakar måste kunna stödja 5 gånger din vikt.
 • Kontrollera alltid allt innan du börjar klättra.

Vanliga utomhusklättringsolyckor

Sportig ung kvinna som bär säkerhetsutrustning klättring utomhus på stenklippa på sommaren, sidovy

Även om du kanske förstår att olyckor kan hända var som helst, har utomhusklättring en något högre andel olyckor än inomhusklättring. Det bästa sättet att lära sig om bergsklättringssäkerhet är att läsa olyckor det kan hända.

Fallande stenar är vanliga i bergsklättring. Du kan aldrig garantera att en stenyta inte är vittrad och inte kommer att ha fallande skräp. Detta kan vara ett problem om du inte bär hjälm. Hjälmar skyddar dig inte från ett fall, men de skyddar dig från fallande stenar och skräp.

Att sätta ner någon är en oerhört viktig sak som måste göras rätt. Detta är inte enbart en utomhusolycka utan inträffar oftare utomhus än inomhus. Att sänka någon för snabbt kan resultera i stukade lemmar och möjligen till och med brutna ben.

Att få stryk under bergsklättring utomhus är normalt, speciellt om du inte gör det ofta. Vissa stenar kan vara mycket vassare än andra och orsaka mycket skavsår på huden. Blåmärken är också ganska vanligt, speciellt om du trampar fel och slår armen, benet eller foten mot en sten. Ha alltid tejp, bandage, desinfektionsmedel och andra första hjälpen-förnödenheter med dig. Om du får ett skärsår som kräver stygn, se till att trycka på, tvätta såret, linda in såret och ta dig till ett sjukhus så snart som möjligt.

  Transportcontainerhytt – Är det en bra idé?

När du utforskar områden att klättra, se till att dessa är områden där du fortfarande kan få mobiltelefontjänst och där, om en räddningshelikopter behövs, den lätt kan nå dig. Det har förekommit många fall där klättrare har valt ett klätterområde utan celltjänst eller ett område där ett medicinskt team inte kunde nå dem. Detta är viktigt, särskilt om du är nybörjare och kan bli skadad.

Titta på vädret! Professionella bergsklättrare har varit kända för att klättra i nästan alla väderförhållanden, men varje gång de gör det riskerar de sina liv. Du kan lätt få värmeslag varma dagar, du kan få köldskador på kalla dagar och du kan bli träffad av blixten eller halka och falla på våta stenar under regniga dagar. Bär alltid kläder som lämpar sig för väder och förstå de säkerhetsåtgärder du måste vidta för att klättra i den typen av väder.

Användarfelsolyckor inträffar hela tiden och är förmodligen den vanligaste bland både inomhus- och utomhusolyckor. Det är en rädsla för många att utrustning ska försvagas eller gå sönder, men detta är faktiskt extremt sällsynt. Det som vanligtvis händer är att någon inte använder sin utrustning på rätt sätt och det orsakar en olycka där han eller hon skadas och ibland andra. Kontrollera alltid din utrustning och se till att du har allt rätt innan du börjar klättra.

Oigenkännlig klättrare ung kvinna som bär säkerhetssele med klätterutrustning utomhus

Redskap

Om du är nybörjare kanske du inte vet vilken utrustning du behöver för både inomhus- och utomhusklättring. Utrustningen är densamma, men också olika för bergsklättring inomhus och utomhus. Utomhusklättring kräver mycket mer utrustning än inomhusklättring. De flesta klättergym har faktiskt utrustning som du kan använda eller hyra om du betalar för ett medlemskap.

Utrustning för inomhusklättring:

 • Klätterskor
 • rustning
 • Karbinhake (kan tillhandahållas av gymmet)
 • Säkerhetsanordning (kan tillhandahållas av gymmet)
 • Dynamiskt rep (kan tillhandahållas av gymmet)

Om du har några frågor om vad ditt lokala klättergym kan och inte kan erbjuda av utrustning, ring dem.

Utrustning för bergsbestigning utomhus:

 • Klätterskor
 • rustning
 • Karbinhake
 • Säkerhetsanordning
 • Dynamiskt rep (se till att det är långt)
 • Hjälm
 • Snabba dragningar
 • Ankarsystem

Tillvalsutrustning för båda:

 • Kritpåse
 • Krita
 • Säkerhetsglasögon
 • Borsta
 • Säkerhetsanordning
 • Repväska

Var noga med att göra din forskning om de bästa märkena innan du köper din klätterutrustning. Om du har frågor om utrustning, kontakta ditt lokala klättergym, sportbutik eller någon du känner som håller på med bergsklättring.

Överlag är bergsklättring en fantastisk sport och kan verkligen testa dig både mentalt och fysiskt. Om du är nybörjare är det säkrast att börja inomhus och flytta ut, men om du är en adrenalinjunkie är det bra att börja utomhus också. Se alltid till att du vet vad du gör, klättra alltid med någon och dubbelkolla all din utrustning innan du börjar klättra.