Husqvarna FX 350 Dirt Bike: En ägares recension

Den andra smutscykeln jag någonsin ägt var en Husqvarna FX 350 som jag köpte helt ny för ett par år sedan. I det här inlägget kommer jag att prata om min erfarenhet av cykeln och göra en fullständig recension av FX 350.

Jag har ägt den här cykeln i några år nu och använder den främst för att åka spår runt mitt område. Jag äger också en TTR 125 (som jag använder för jakt) men jag ville få ut lite mer fart ur cykeln och det var därför jag tog upp den här. Den är mycket större, mycket kraftfullare och mycket dyrare.

Med det sagt undrar du förmodligen om den här cykeln är värd den rejäla prislappen som följer med den och i det här inlägget kommer jag att dela för- och nackdelar med FX 350.

Varaktighet

Jag har lagt ett hyfsat antal timmar på cykeln sedan jag hade den, men som jag sa tidigare, jag har bara haft den i några år och det är ganska svårt att hitta hållbarhetsproblem på så kort tid.

Det har verkligen inte varit några allvarliga problem med cykeln och det går ganska smidigt. Här är allt som har hänt med cykeln och vad jag har behövt göra:

  • Tredje eller fjärde gången jag cyklade fick det punktering. Det var inte cyklarnas fel eller något liknande och jag är säker på att samma sak skulle ha hänt på vilken annan smutscykel som helst. Jag kunde pumpa däcket tillräckligt länge för att komma tillbaka till lastbilen men däcket behövde lappas.
  • När jag skulle bestiga en backe var det lite för sandigt för att komma upp så jag fick stanna och vända tillbaka och cykeln föll på sidan och bröt handskyddet. Det var inte en särskilt hård höst så det var ganska olyckligt. Inte en stor affär men igen, det är förmodligen något som skulle ha hänt vilken cykel som helst.
  • Några månader efter att handskyddet bröts av hade jag ett nytt anständigt spill och spetsen på den främre bromsspaken gick av. Vissa människor gillar att ha spakens ände av och jag antar att de är designade för att vara ganska svaga vid den tidpunkten.
  Kokanee fisketips: Hur dodgers hjälper dig att fånga mer fisk

husqvarna fx 350 problem

Det är ganska mycket det. Några mindre problem med cykeln men definitivt inget större. Jag har hittills varit imponerad av cykelns hållbarhet och den har definitivt klarat testet.

Vikt höjd

Sitthöjden på FX 350 är strax under 37 tum (tum) och är den perfekta storleken för mig. Jag är 6 fot lång och kan röra marken men inte tillräckligt för att vara plattfotad. Det kommer förmodligen att bli för högt för nybörjare och även lite högt för alla under 5′ 10″ (fortfarande ridbar men kommer bara inte att kunna röra marken).

husqvarna fx 350 höjd

Vikten på FX 350 är 240 lbs (med full tank med gas) vilket faktiskt inte är så illa med tanke på storleken (min TTR är runt 200 lbs). Den är ganska tung om du inte har varit på en cykel förut, men när du väl fått kläm på det är det verkligen inte så illa och är lättare att kontrollera än några av de andra större cyklarna.

Hästkraft

FX 350 kommer laddad med cirka 53 hästkrafter och är inte helt säker på toppfarten på den helt enkelt för att jag inte har haft chansen att toppa den ännu (minst 60 MPH). Det finns dock inget sätt att jag skulle behöva mer fart ur det eftersom jag kör mer trail där det är ganska snävt och med många svängar.

Några av mina kompisar har 450 cyklar och jag har kunnat hänga med dem utan problem. Visst, de kan vara snabbare på en rak linje men FX 350 är lättare och lättare att kontrollera (vilket har varit mycket bättre för mig). Det var superstabilt i backar och jag kunde ta mig upp enklare och snabbare än många av mina kompisar.

  Hur snabbt och djupt ska du trolla efter Kokanee Lax

Motor

FX 350 använder en 349,70cc motor som är lika solid och pålitlig som någon annan. FX är en 4-taktscykel som kommer med en 6-växlad manuell växellåda. Jag märkte att cykeln växlade mycket mjukare än många av de andra jag har varit på men den slog inte lika hårt heller (vilket jag var helt okej med).

Motorn är också vätskekyld så du måste se till att du lägger till det i din lista över saker att kontrollera. Min TTR var luftkyld så det tog lite tid för mig att ta för vana att göra det.

Pris

Det här är ingen billig cykel. FX 350 är för närvarande prissatt till cirka $9000 (olika platser verkar ha olika priser). Det priset är dock för en helt ny och det ser ut som att du kan få en anständigt prissatt som har använts.

Om du kan hitta en till salu för lite mindre än så, köp den!

Är Husqvarna FX 350 Street laglig?

Om FX 350 är helt lager så NEJ det är inte tillåtet på gatorna. Du kan dock göra några snabba justeringar och det kommer att bli gatulagligt (vilket jag planerar att göra snart). Allt beror på var du är eftersom olika länder och olika områden har olika regler så se till att kolla.

Det första du behöver göra är att fästa ett bakljus och bromsljus. Du kan använda samma bakljusenhet som FE-modellerna har (som är Husqvarnas gatulagliga cyklar).

Nästa sak du måste göra är att få en strålkastare på din cykel. Du kan göra samma sak med FE-modellerna pannlampa eller så kan du hitta en annan lampa från ett företag som Baja Designs (här är deras butik på Amazon).

Husqvarna FX 350 Underhållsschema

Underhållsschemat på en smutscykel är ganska viktigt. Många människor tar inte hand om sina cyklar och det är anledningen till att de alltid går sönder eller inte presterar upp till par.

Först till kvarn, tvätta alltid din cykel efter att du har använt den. Att lämna smuts och skräp över hela din cykel kan faktiskt börja fräta på lederna och kedjan. Det är en enkel sak att göra så det är bara att göra det.

  Kan du använda WD-40 på en fiskerulle?

Efter att jag tvättat min cykel tar jag alltid tag i någon form av styv borste och skrubbar bort smutsen från kedjan. Efter det ska jag slänga på lite glidmedel för att se till att det är bra att gå till nästa gång.

Nästa sak är oljan. Det rekommenderas att du byter olja var 10:e drifttimme. Det är lite jobbigt att göra det här efter varannan dag, men det är en dyr maskin och är väl värt ansträngningen.

Varje gång du byter olja vill du rengöra luftfiltret också. Det rekommenderas att du gör detta var tionde drifttimme och det är ganska enkelt att göra. Det blir en piece of cake efter första gången du gör det.

Kommer du ihåg när jag sa att cykeln var vätskekyld? Tja, det betyder att du måste lägga till det i ditt underhållsschema också och kontrollera kylvätskenivåerna var 10:e drifttimme.

Det är typ det viktigaste du bör göra regelbundet. Det finns några fler saker också så jag har inkluderat en bild nedan som kommer att berätta mer om detaljerna (titta även på din egen manual).

Husqvarna FX 350 Underhållsschema

Husqvarna FX 350 vs FC 350

  • FX 350 kommer att vara bättre för terrängcykling.
  • FC kommer att vara bättre för racing på banan.

Husqvarna FX 350 vs FE 350

  • FX 350 kommer att bli bättre om du använder cykeln för trail- och bancykling.
  • FE 350 kommer att bli bättre om du använder cykeln för stig- och landsvägscykling.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att hämta dem.