Huskurer för att ta bort färg från trä

Om du gillar DIY-hemförbättringsprojekt är chansen stor att du vill måla något. Men färg kan lätt droppa eller stänka på ditt golv eller dina möbler. Innan du börjar ditt nästa projekt, se till att du känner till de mest tillgängliga huskurerna för att ta bort färg från trä.

För att enkelt ta bort färg från trä kan du använda ett rengöringsmedel för hemmet. Dessa metoder fungerar bäst för att lyfta färg utan att skada träet. Vinäger och bakpulver fungerar utmärkt när det gäller att mjukgöra färg för borttagning. Men innan du applicerar något, testa alltid ditt material på en liten plats först, så att du inte förstör det.

Den här artikeln kommer att beskriva flera olika metoder för att ta bort färg från trä, inklusive att använda vinäger och bakpulver. Jag ska också berätta hur man slipar bort färgen. Läs vidare för att lära dig mer.

Bästa huskurer för att ta bort färg från trä

Att veta vilka hushållsmaterial du ska använda hjälper dig att effektivt ta bort färg utan att skada ditt trä. Du vill inte använda en hård ingrediens eftersom det kan missfärga eller skada träet. Eftersom du går igenom allt detta krångel för att ta bort färgen, vill du förmodligen hålla träet i gott skick.

Här är tre av de bästa huskurerna för att ta bort färg från trä:

 • Vinäger är en av de bästa lösningarna, och du har förmodligen den redan i ditt kök. Dessutom är det förmodligen billigare än de kemiska färgborttagningsmedel som du hittar i butikerna. Du vill använda enkel vit vinäger. Tänk på att den här ingrediensen tar bort färg eftersom den är sur. Så innan du applicerar det, kontrollera att det inte förstör ditt trä genom att testa det på en liten plats.
 • Bakpulver är en annan ingrediens som du förmodligen redan har i ditt kök. När den kokas mjukar bakpulver snabbt färgen, vilket gör det mycket lättare att skrapa bort. Det kan dock ha skadliga effekter på många material. Testa alltid en liten lapp först och undvik att använda den på dina snyggare lövträ och golv.
 • Slutligen fungerar sandpapper bra för att ta bort färg från små ytor. Du vill inte trycka för hårt, eftersom det kan repa upp träet. Du bör arbeta långsamt och bära en mask för att undvika att andas in träpartiklarna. Den här metoden är enkel, och många människor som gillar hemförbättringsprojekt har redan lite sandpapper liggandes.
Se även  Hur du gör dina stolar högre: 9 enkla DIY-metoder

Den bästa ättika botemedlet

Medan vinäger är det bästa sättet att ta bort färg från trä, vill du veta det rätta sättet att använda botemedlet. Här är stegen:

 1. Koka en kopp vit vinäger i en liten kastrull.
 2. Applicera på det målade träet med en ren svamp.
 3. Låt vinägern vila i 15 minuter.
 4. Ta bort den uppmjukade färgen med en skrapa.

Innan du använder den här metoden på en stor färgfläck, se till att du testar den på ett mindre område. Vinäger är ett surt ämne, som lätt kan skada träet när det får stå för länge. Det är bäst att ställa in en timer och vänta inte mycket längre än 15 minuter för att ta bort färgen.

Även om du bör använda ett verktyg för att skrapa färg, kan du också använda ett kreditkort eller en spackel för att ta bort färgen.

Det bästa botemedlet för bakpulver

Bakpulver är också en utmärkt huskur för att ta bort färg från trä. Så här kan du göra det hemma:

 1. Koka upp två koppar vatten och tillsätt en halv kopp bakpulver.
 2. Applicera den kokta blandningen på träet med en svamp och vänta i 15 minuter.
 3. Färgen ska mjukna, vilket gör den lätt att ta bort med ett skrapverktyg.

Denna metod är mycket lik vinägermedlet. Värmen mjukar upp färgen; sedan hjälper bakpulver till att bryta ner det ytterligare. Du kommer att vilja testa en liten lapp först för att se hur träet reagerar. Sedan kan du använda denna metod på hela området du vill lyfta färgen från.

Se även  Tekanna eller tekanna: skillnad och när du ska använda var och en

Återigen, bakpulver kan vara mycket skadligt för ditt trä. Du vill vara säker på att du inte lämnar den längre än 15 minuter.

Verktyg för att ta bort färg från trä

När det gäller att ta bort färg från trä effektivt, vill du vara säker på att du använder rätt verktyg. Dessa inkluderar en skrapa och eventuellt sandpapper. Även om du kanske vill använda en elektrisk slipmaskin, vet att den kan skada dina träbitar.

Om du inte har en skrapa hemma rekommenderar jag den MSKEI spackel från Amazon. Den kommer i en uppsättning med tre olika storlekar, vilket gör att du kan använda en som gör att jobbet går snabbare.

För sandpapper skulle jag säga att prova Fandeli Assorted Grits Sandpappersark. Förpackningen kommer med tre ark — jag rekommenderar att börja med 80 grit på färgen. När du har gjort det, gå upp till de högre grynen. Rengör området från damm varje gång du byter till en annan kornnivå.

Hur man tar bort färg med slipning

Sandpapper är ett av de enklaste verktygen att använda för att ta bort färg. Det skulle vara bäst om du hade en lätt beröring, men det är ingen kokning inblandad. Vissa husägare föredrar denna metod eftersom det är ett mer ”praktiskt” tillvägagångssätt.

Börja med 40 till 60 sandpapper och arbeta långsamt och försiktigt. När du har tagit bort en bra mängd av färgen, använd 80 till 120 grit. När du är klar med det kan du gå vidare till 220 grit. Du måste se till att du bär en dammmask när du arbetar.

Jag rekommenderar att du håller en handdammsugare i närheten för att rensa upp dammet mellan grynen. Detta verktyg gör rengöringen enklare och hindrar dig från att andas in kvarlämnat damm och färgpartiklar. En vanlig dammsugare fungerar också bra, men den är något mindre bekväm att använda.

Se även  Använda plaströr för centralvärme: Vad du behöver veta

Andra huskurer för att ta bort färg från trä

Det finns många andra huskurer som du kan prova för att ta bort färg från ditt trä. De inkluderar följande:

 • Prova att använda en fuktig trasa. Om fläcken är tillräckligt liten kan du kanske komma undan med att bara använda en lite blöt trasa. Lägg handduken på träet och låt det dra en stund. Använd sedan ett verktyg för att skrapa eller skrapa bort färgen. Om det inte fungerar måste du använda något mer substantiellt – som vinäger.
 • På små stänk kan du använda en värmepistol eller hårtork. Den varma luften mjukar upp färgen så att du kan skrapa bort den med ett verktyg. Du vill dock inte använda det här alternativet vid större spill.
 • Slutligen fungerar stålull i ett nafs. Om du inte har något sandpapper hemma kan du ersätta det med lite stålull. Se till att vara försiktig när du skrapar bort lacken. Du kan också behöva mjuka upp fläcken med en fuktig trasa innan du använder den här metoden.

Du kan också prova en av dessa färgborttagningsmedel som köpts i butik som inkluderar olika kemikalier och verktyg.

Slutgiltiga tankar

Nästa gång du spiller färg på ditt trägolv eller möbler, få inte panik! Du kan använda vinäger eller till och med bakpulver för att ta bort stänket. Du kommer att vilja ha sandpapper eller en spackel till hands också, så att du enkelt kan lyfta upp uppmjukad färg. Ibland fungerar även hörnet på ett kreditkort för denna uppgift.

Oavsett vilken metod du väljer att använda, se alltid till att du testar området först. Du vill inte förstöra ditt golv eller möbler av misstag!

Lämna en kommentar