Huset luktar som cigaretter, men ingen röker: Tredjehandsrök

Icke-rökare tål inte lukten av cigarettrök eller resterna som stannar kvar. Återstoden är i synnerhet otroligt obehagligt, ganska potent och farligt för någons hälsa.

Nästan varje icke-rökare du kan stöta på är också ganska speciell när det gäller att tända upp; ingen i huset, ingen i korridoren, ingen i byggnaden, och ett fåtal tillåter inte ens rökning på balkongen. Det finns till och med människor som inte tillåter vaping!

Men det kommer att finnas tillfällen då du helt enkelt kommer att lukta på röken. Det kommer inte från någon rökare i din närhet, och det kommer inte från dig heller. Lukten kommer helt enkelt dröja kvar i husetoavsett om du gillar det eller inte.

Så, vad kan du göra när det finns cigarettrök i ditt hem, men du vet att ingen röker omkring dig och det har inga rökare någonsin kommit in i ditt hem? Kan denna cigarettlukt vara lika dålig för din hälsa som själva rökningen? Kommer lukten få dig att börja röka någon gång? Om du behöver svar på dessa frågor och fler har du kommit till rätt ställe.

Olika typer av rök

Generellt sett finns det i början av 2000-talet flera typer av rök som kommer från cigaretter.

Förstahandsrök är väl den första av de tre. Det är röken som går direkt från den tända cigaretten ner i dina lungor när du tar ett drag. Och det är säkert att säga att nästan alla idag vet hur skadligt rökning är, inklusive rökare själva.

Nästa, det är passiv rökning. Låt oss säga att du är i närvaro av någon som gillar att dra då och då. När de tänder en, kommer röken från den tända cigaretten (eller cigarren) att nå din näsa och snart nog dina lungor. Tekniskt sett andas du inte in det från själva cigaretten, utan snarare genom att helt enkelt andas in den rökiga luften.

Passiv rökning kan vara lika farligt som om inte farligare än passiv rökning. När allt kommer omkring, personen med cigaretten tar in röken genom filtret medan du andas in det rått. Hälsoriskerna med passiv rökning har varit väldokumenterade i flera år nu, och det är definitivt inte att ta lätt på.

Och så finns det den sista typen av rök som bara har studerats under det senaste decenniet eller så — den s.k. tredjehandsrökning.

Vad är tredjehandsrök?

Tredjehandsrök hänvisar till tobaksrester på allt i ditt hem. Till exempel, om du någonsin har varit inne i en rökares hem, kan du definitivt känna igen lukten. Allt, från draperier och stolar till prydnadsföremål, luktar som en cigarett. Även dörrar och fönster är inte immuna mot lukten.

Men det är inte bara föremålen som kan behålla denna lukt. Tredjehandsrökning är faktiskt vanligt bland rökarna själva. Deras kläder och skor kommer ofta att ha en stark cigarettlukt, och det kommer även deras hud, fingrar, mun och hår. Det är inte konstigt att så många människor helt enkelt vägrar att dejta rökare – de kan helt enkelt inte hantera lukten.

Varför är tredjehandsrök farlig?

Många olika studier och vetenskapliga artiklar har publicerats om ämnet passiv rökning och dess effekter på din hälsa. Här är en kort lista över alla potentiella hälsoproblem du kan möta om du ständigt utsätts för passiv cigarettrök.

DNA-skada

En studie 2013 hittade det tredjehandsrökning kan orsaka skada på mänskligt DNA. Normalt skulle du utsättas för tredjehandsrökning i månader, till och med år. Under den tiden skulle lukten faktiskt lyckas bryta ner DNA, vilket kan göra dig mottaglig för många olika sjukdomar och hälsotillstånd.

Se även  Kommer byte av matta att ta bort husdjurslukt?

Cancerfall ökar

Lungcancer är ett problem som har kopplats till både förstahandsrökning och passiv rökning. Varje form av direkt exponering för cigarettrök kan direkt leda till detta tillstånd.

Men nyligen har det funnits en ökning av lungcancerfall som inte har något att göra med vare sig förstahands- eller passiv rökning. Forskare är oroliga för att det kan finnas andra faktorer inblandade, och en av de mest troliga bovarna är rester av tredjehandsrök i människors hem.

Carcinogen bildning

Nikotin släpps när du röker, och om den reagerar med salpetersyrlighet i luftenkan det bildas cancerframkallande ämnen. Dessa föreningar är direkt ansvariga för att utveckla cancer.

En aktiv rökare som gör det inomhus kommer att släppa ut stora mängder nikotin, som fastnar på olika ytor, som väggar, mattor etc. ’färsk’ Nikotin kommer nästan säkert att reagera på andra ämnen i luften. Det är dock tobaksrester från passiv rökning inte lika potentså forskarna är fortfarande inte säkra på om det kan leda direkt till cancerframkallande bildning.

Skada barn och icke-rökare

Som nämnts tidigare kommer tredjehandsrök att fastna på en yta i ditt hem. Den ytan kan vara en matta, en duk, en vägg, en gardin, en dörrhandtag, en trasa, tallrikar, redskap – kort sagt, allt som utsätts för cigarettrök kan påverkas.

Barn är överlägset mest sårbara för denna typ av rök. Under lektid kan de ta tag i föremål eller luta dig mot väggar som har nikotinrester och rör sedan vid deras ansikten eller munnar. På så sätt utsätter de sig direkt för skadliga kemikalier.

Småbarni synnerhet kan lida mest. Eftersom de fortfarande utvecklar sina sinnen i denna ålder, de kan bokstavligen röra vad som helst med händerna och sedan stoppa in fingrarna i munnen. När de gör det når de skadliga materialen direkt deras blodomlopp, vilket kan orsaka många hälsoproblem.

Men det är inte bara barnen. Om du råkar leva med en äldre person eller icke-rökare, kommer du också att utsätta dem för tobaksrester om de hela tiden andas in det. Dessutom, personer med immunitetsproblem kan lida om de utsätts för det för länge.

Läkare och forskare fokuserar sin tid och ansträngning på att studera just dessa individer med immunitetsproblem. Resultaten kommer att hjälpa dem att lära sig tdet bästa sättet att hantera extern rökexponering och vad dess effekter på människokroppen är.

Ta bort tredjehandsrök

Nu när du vet lite om riskerna och farorna med passiv rökning, måste du lära dig hur man tar bort det ordentligt. Det kan vara extremt svårt att bli av med nikotinlager som har hopat sig i åratal, men det är inte omöjligt. Allt du behöver göra är att tänka på alla ställen där röken kan dröja och börja därifrån.

Rengöring av speglar och glasföremål

Tro det eller ej, speglar och föremål gjorda av glas drar till sig många negativa lukter, och rök är högst upp på listan. När du röker mycket, sotet och tjäran samla på glasen, tallrikarna, skålarna etc. och dröja där länge. Dessa föremål ser inte bara svaga ut tack vare rökexponeringen, utan deras lukt kan hindra dig från att använda dem när som helst snart.

Så när du blir av med passiv rökning, fokusera alltid på glasföremål först. Skrubba ner den med en blandning av vinäger och varmt vatten (hälften vardera) och använd sedan färskt vatten för att skölja.

Se även  Hur många malkulor att använda i ett rum

Tvätta Mjuk Inredning

Gardiner, lakan, filtar och andra mjuka möbler kommer alltid att plocka upp det mesta av lukten från cigaretter. Det är därför det är mycket viktigt att du tvättar dem först innan du täcker någon av de hårda områdena i ditt hus, som sängramarna eller dörrarna.

Torka av innertak

Rök tenderar att flyta uppåt, och mycket av det kan fastna i taket. Faktum är att när experter städade Hathor-templet vid Dendera Temple-komplexet i Egypten fann de att sotet hade bevarat en del fantastiska, färgglada originalkonstverk. Tusentals år av rökexponering och sot gjorde att taket blev helt svart.

Naturligtvis kommer ditt hem inte att vara i närheten av lika rökfyllt som templet, men du bör ändå ta tag i dina tak. Använd samma vatten-vinägerblandning för speglar och glas, skrubba långsamt taket och fokusera på den plats under vilken rökare brukar sitta. Låt vinägern torka och ta bort den senare genom att tvätta bort den.

När du rengör taken, kom alltid ihåg de två gyllene reglerna:

  • Använd aldrig vinägerblandningen på vaxytor, eftersom du kan ta bort det översta lagret av vax.
  • Använd aldrig blekmedel med vinäger-vattenblandningen eftersom det kan skapa giftig klorgas.

Omklädsel av inredning

Att sätta in din inredning i tvätten kommer vanligtvis att bli av med cigarettlukten snabbt. Men ibland, den ständiga tvätten kan skada tyget bortom räddning.

När detta händer, du måste tapetsera om, och det kan bli dyrt. Naturligtvis, med rätt DIY-alternativ kan du göra det ordentligt och samtidigt spara pengar. Ännu viktigare är att omstoppning är ett otroligt enkelt sätt att bli av med lukten helt och hållet.

Använder kol

Använder sig av aktivt kol är en populär metod för att ta bort dålig lukt från alla hem. Kolmolekylerna i träkol tenderar att plocka upp luktens molekyler. Dessa luktmolekyler blir ”instängd” inuti, vilket lämnar området fräscht och luktfritt.

När du är klar med aktivt kol, du kan helt enkelt återvinna den genom att hälla det över din trädgårdsjord för att hjälpa till med växttillväxt. Kort sagt, det är den perfekta naturliga lösningen för att bli av med dålig lukt.

Många som röker brukar använda aktivt kol. Så, har ditt hem den kvardröjande tredjehandslukten? Om så är fallet, placera helt enkelt en påse kol på strategiska platser (dvs. fläckarna med de värsta dofterna) och låt det göra sin magi.

Rengöring av mattor

Mattor är som klädsel, ett tyg som lätt tar upp cigarettlukt. Men eftersom en matta eller en matta kan vara tyngre och skrymmande än en gardin, den kan inte precis gå in i tvättmaskinen.

Så, om det finns en kvardröjande lukt från tredje hand, ta ut din matta, schamponera den och tvätta den med en ångtvätt. Naturligtvis finns det andra metoder du kan använda också. Och om du känner att du inte kan utföra en DIY mattvätt, ta den helt enkelt till en professionell mattvättare.

Använda luftfräschare

Det finns så många olika luftfräschare på marknaden idag. Naturligtvis kommer alla att hävda att de är den perfekta luktborttagningslösningen. Och ärligt talat, några av dem fungerar faktiskt.

Det överlägset mest populära märket av luftfräschare är Luft veke. Det erbjuder kunderna ett brett utbud av sprayer, doftoljor, rördiffusorer och ljus. Alla dessa är perfekta för att ta bort tredjehandsrök och sprida en behaglig doft istället.

Se även  Hur man organiserar ett skafferiskåp

Använda en luftrenare

Luftrenare är bra för att filtrera bort otäck röklukt. Dessutom, de blir av med dammmögel, bakterier och annat luftburet skräp.

Allt du behöver göra är underhåll dem och byt filtren regelbundet. En smutsig renare kan faktiskt återinföra röklukten du försöker bli av med.

Vissa luftrenare märken hävdar att deras produkter förbättra din hälsa direkt. Men forskare är fortfarande osäkra på om en luftrenare kan göra saker som att lindra allergier och hjälpa dig att hantera andningsproblem.

Vädra ut rummen

Ibland fungerar de mest gammaldags metoderna bäst. Om det finns kvardröjande rök i ditt rum, öppna bara alla fönster och släpp in frisk luft. Du kan påskynda processen om du installerar en fläkt och låt det hjälpa till att cirkulera luften.

Människor som bor i förortshem tenderar att använda denna metod mycket. Dock, Det rekommenderas starkt för folk som bor i stadsområden. Ett typiskt hyreshus idag har förbättrad isolering, vilket kan få luften inne i rummen att stagnera och hjälpa mögel att växa. Genom att vädra ut din lägenhet förhindrar du att alla dofter stannar kvar för länge, inklusive lukten av passiv rökning.

Det finns massor av andra saker du kan göra för att bli av med passiv rökning. Men om du behöver en professionellkan du hitta massor av användbara länkar i ämnet precis här.

Att köpa ett nytt hem av en rökare

Tredjehandsrökning kommer alltid att vara värst i en kedjerökares hem. Som någon som inte röker kanske du undviker att gå in i dessa hem. Men det finns tillfällen då icke-rökare vill köpa en fastighet. Och den egendomen råkar ägas av någon som njuter av en god cigarett då och då.

Så vad gör man då?

Steg 1: Kontrollera om det luktar

En av de första sakerna du behöver göra när du köper ett hem av en rökare är att sniffa bort eventuella dåliga lukter. Om de råkar ligga kvar riskerar du att andas in cancerframkallande ämnen och skada din hälsa.

Steg 2: Kontrollera om det finns fläckar

Rök lämnar en brungul fläck på olika ytor, så var uppmärksam på föremålen i rummet. Om du ser massor av fläckar av tredjehandsrök i ditt nya hem måste du investera mycket tid och ansträngning för att ta bort dem. Och ibland kan fläcken vara så stark att du kanske måste slänga ett föremål helt och hållet (exempel inkluderar persienner, mattor och fönsterskydd).

Steg 3: Kontrollera om det finns skador

Rökare är inte alltid försiktiga. Ibland sover de med cigaretten på. Andra gånger slänger de helt enkelt askan på golvet utan att tänka efter. Alla dessa åtgärder kan allvarligt skada ditt hemspeciellt mattan och klädseln.

Steg 4: Beräkna restaureringskostnaderna

Oavsett om du gör ett gör-det-själv-jobb med att ta bort fläckar och lukter eller ringer in en professionell, det finns en god chans att du måste betala tusentals dollar för en bra städning. Ibland kan kostnaden för städning faktiskt överstiga priset för att köpa en annan icke-rökare lägenhet. I så fall skulle det inte vara någon idé att köpa ett ställe där en rökare brukade bo.

Slutgiltiga tankar

Tredjehandscigarettrök är inget att skratta. Även om det inte är lika kraftfullt som de andra typerna, kan det fortfarande orsaka betydande skada på din hälsa. Förhoppningsvis, genom att följa allt som anges ovan, kommer du att bo i ett fräscht, luktfritt hem på nolltid.

Lämna en kommentar