Husbilar och hemkontroller: 7 saker du behöver veta

Oavsett om du köper, säljer eller äger en husbil är en hemkontroll en bra idé. Otaliga mekaniska problem kan gå fel, för att inte tala om alla möjliga brandrisker, VVS-problem och andra problem som kan uppstå.

Lyckligtvis kommer du i det här inlägget att lära dig allt om husbilar och hemkontroller, inklusive de 7 saker du behöver veta:

 • Vad är en hemcheck?
 • Behöver du en?
 • Vilka är fördelarna med hemcheckar?
 • Hur mycket pengar kostar de?
 • Hur ofta rekommenderas de?
 • Var kan man få en hemcheck?
 • Vad ska du göra om du får en otillfredsställande rapport från en professionell?

Om du någonsin varit orolig för att få ett hembesiktningsintyg, eller vill veta steg-för-steg-processen, har du kommit till rätt plats. Utan vidare, låt oss gå in på alla detaljer nedan.

Vad är en fastighetskontroll?

En heminspektion är en process som involverar en mekaniker eller en husbilsproffs som har tillstånd att utföra inspektioner. De söker i hela husbilen efter olika tecken på skador, faror och andra säkerhetsproblem som kan uppstå. Målet är att se till att fordonet du kör inte går sönder eller skadar någon inuti.

Trots hemcheckarnas ovärderliga natur är de inte vanliga runt om i världen. Faktum är att bara ett fåtal länder använder dem regelbundet. Som sagt, du kan köra din husbil till en husbilshandlare eller verkstad för att få dem att titta igenom fordonet. Det enda är att du inte får ett certifikat.

Om du är orolig över säkerheten för dig själv och dina nära och kära, eller bara vill ha ett fridsbevis från mig, har hemkontroller mycket att erbjuda. Det är viktigt att komma ihåg det Husbilar är inte som vanliga fordon eftersom de har VVS, gas och elektriska komponenter hittades inte i andra fordon.

Även om du är kunnig i ämnet, tar ett professionellt öga bort personligt ansvar om något går fel. Revisioner är också bra för att förlänga livslängden för garantier och andra avtal om utbyte av delar.

En annan funktion av en husbilskontroll är att upptäcka tidiga varningssignaler som du kanske inte kan upptäcka utan hjälp av en mekaniker. Vissa problem är svåra att lägga märke till om du inte uppmärksammar dem.

Här är några exempel på vad som kan hittas vid en hembesiktning:

 • Läckande rör eller försvagande VVS-slem
 • Felaktiga rökdetektorer och kolmonoxiddetektorer
 • Elbrist och utsatta ledningar
 • Ventilationsproblem
 • Gasröret läcker och är igensatt
 • Problem med vattensystemet och pumpreparationer
 • Försämring av karossen
 • Brandrisk

Det enda sättet att säkerställa fullständig säkerhet för dig och din resebesättning är att låta en professionell RV-inspektör bedöma och certifiera ditt fordon. Vissa människor känner att de kan hoppa över beläggningskontrollerna, vilket faktiskt är okej under många omständigheter. Nedan hittar du när du är och inte är skyldig att få en sådan utförd.

Krävs hembesiktning enligt lag?

Tvärtemot vad många tror krävs inga beläggningskontroller för att äga en husbil. Du kan köpa en och köra den i många år utan att någonsin behöva skaffa ett certifikat. Det finns dock många fördelar som du hittar i nästa avsnitt för att få dig att överväga om du ska köpa en eller inte.

Hemkontroller ger dig sinnesro, men de är också mycket fördelaktiga om du vill sälja fordonet vidare. De fungerar som en garanti för att husbilen inte kommer att slitas sönder, tynas ner eller genomsyras av problem. Om du någon gång planerar att bli av med husbilen kan det vara bra att få den kontrollerad regelbundet.

Ett annat fall där du kanske vill skaffa ett hembesiktningsintyg är om du har en husbil med garanti. Många garantiavtal är ogiltiga om du inte kontrollerar ditt hem så ofta som nödvändigt. Du kan till och med förlora upp till hälften av garantin, vilket tvingar dig att betala ur fickan.

  Behåller husbilar sitt värde?

Det finns ett antal serviceområden som kräver en hembesiktning, inklusive husbilsuthyrningsföretag. Om de ständigt hyr ut till nya kunder kommer dessa inspektioner att verifiera att inget har skadats. Det hjälper inte bara företaget att hålla koll på problemen, utan det håller också kunderna ansvariga för problem de orsakar.

Slutligen måste husbilshandlare som köper och säljer begagnade husbilar ofta genomgå heminspektioner. Observera att inflyttningskontroller utförs på och i byggnader, fordon och andra utrymmen där människor bor och bor. Eftersom husbilar ofta används som bostäder på hjul (för korta eller långa perioder), har återförsäljarna ansvar som måste uppfyllas.

Innan vi listar alla de många fördelarna med att låta besiktiga bostäder är du förmodligen nyfiken på besiktningsfrekvensen och hur länge intygen är giltiga. Hitta svaren på båda frågorna och mer i nästa avsnitt.

Andra intressanta inlägg

 • Hur man sover i en transitbil: allt du behöver
 • Så här rengör du din campingspis och brännare: 16 tips som fungerar
 • Kan en passagerare sova i en husbil i rörelse?

Hur ofta krävs hemkontroller?

Beroende på syftet med inspektionen varierar tiden mellan varje kontroll lite. Den allmänna tankegången är dock att inflyttningskontrollerna ska göras en gång per år, helst inom en eller två månader efter föregående besiktning.

Om du till exempel har en hemrevision verifierad 1 januari 2020 måste du ha en tidigast 1 januari 2021 och senast 1 mars 2021. Denna tidsperiod säkerställer att du inte spenderar för mycket, men det låter dig också hålla koll på potentiella problem som kan uppstå under året.

Du kan också vara bunden av kontrakt och villkor av garantier eller försäkringar. Om de anger något annat bör du alltid följa deras krav. Vanligtvis kommer nästan alla försäkringar, kontrakt etc. att rekommendera beläggningskontroller en gång om året. Det är inte ofta som något förändras så drastiskt att det är värt att göra det två eller tre gånger om året.

Den enda andra gången du kan välja att avvika från dessa rekommendationer är när du ska sälja fordonet. Om du till exempel redan hade en kontroll för 6 månader sedan skulle det inte skada att ha en till precis innan du släppte ut husbilen på marknaden. Om folk ser att det är säkert och användbart är det mer sannolikt att de köper det.

Fördelarna med heminspektioner

Det råder ingen tvekan om att det alltid är bättre att få en hemcheck än att hoppa över den. Istället för att vänta på försäljningsperioden eller undvika dem helt och hållet, bör dessa inspektioner vara en regelbunden del av den årliga underhållsprocessen. Det finns många fördelar med hemkontroller, som alla understryker dess betydelse.

Här är de fem bästa anledningarna till att få din husbil kontrollerad:

Sinnesro är värt investeringen och tiden det tar för de flesta. Att äga en husbil eller någon annan husbil är faktiskt en helt ny upplevelse jämfört med traditionella fordon. Alla apparater, elektriska ledningar och avlopp är för mycket att hålla reda på utan att få en inspektion.

Om du vill hålla dig till dina garanti- och försäkringsavtal kan du behöva överväga en hembesiktning. Även om de inte krävs skriftligen kommer vissa företag att skapa uppståndelse om något oväntat händer. Det är alltid bra att ha ett certifikat till hands så att du kan försvara dig i händelse av en olycka.

  Fleece vs. ull: Värme, skydd, vård och mer

Att hålla koll på de årliga kontrollerna är ovärderligt. Inte bara kan du komma ihåg vilka problem som var och inte fanns varje år, utan de går också med stormsteg före andra husbilar som inte har certifikat när du försöker sälja din. Släng aldrig certifikatet, även om det har gått ut.

Om du är intresserad av att sälja din husbil och vill få bästa möjliga pris, läs vårt inlägg i ämnet.

Om du är orolig för en specifik del av fordonet, till exempel kylskåpet, kommer en hembesiktning att visa dig vad som är fel med det. Du kan påpeka vikten av enheten för teknikern, som kan fastställa orsaken till ljudet, lukten eller andra signaler.

Slutligen tillåter vissa husbilsparker endast husbilar och andra husbilar som har bostadskontrollklistermärken på fordonets fönster. Även om din husbil är så bra som ny släpper de dig inte genom grindarna. Även om dessa typer av campingplatser är få och långt mellan, varför inte vidga dina campinghorisonter?

Som du kan se är fördelarna mycket avgörande för var du kan ta husbilen, hur du kör den, policyerna på plats och många andra alternativ. Du kanske har förtroende för fordonets prestanda och livslängd, men närvarokontroller kommer att få alla att må bättre av att hantera dem.

Hur mycket pengar kostar en fastighetskontroll?

Nu när du har sett varför du definitivt bör överväga en hembesiktning, är det dags att dela upp prisalternativen. Tyvärr är det svårt att precisera hur mycket pengar man ska spendera eftersom det finns så många variabler. Den genomsnittliga inspektionen och certifikatet kostar mellan $100 och $250, men kostnaden kan påverkas av ett antal faktorer.

Här är sätten du kan spara pengar på din nästa kontroll, samt faktorer som kan driva upp priset:

Fordonets ålder kan påverka kostnaden för besiktningen. Det beror på att äldre fordon är mycket mer benägna att få problem, liksom husbilar med hög körsträcka på dygnet. Det kan finnas några undantag, men i de flesta fall är det säkert att säga att nyare husbilar inte är särskilt dyra att få fastigheten kontrollerad.

Om du är medlem i ett husbilsuthyrningsföretag kan du få rabatt på framtida bostadsbesiktningar. De erbjuder olika erbjudanden som låter dig sprida betalningar över året, sänka en procentandel och sänka priserna något, beroende på var du får certifikatet.

Vissa husbilshandlare erbjuder en gratis hemcheck vid köp. Det kan tyckas konstigt att få en besiktning på ett helt nytt fordon, men certifikatet är värt fripriset. Du kommer till de tidigare nämnda strikta husbilsplatserna, men du har också garanterat arbetsro i ett år.

Innan du får en check, shoppa runt. Olika företag erbjuder olika priser, vilket inte borde komma som någon överraskning för dig. Om du kan matcha försäkringar med inspektioner från samma företag, kanske du kan få en paketaffär för att spara hundratals dollar.

Storleken på husbilen du kör, samt interiörapparater och andra komponenter, påverkar direkt priset på en hemcheck. Till exempel skulle en 45 fots klass A husbil kosta mycket mer än en 5 fots klass B husbil. Fler kvadratmeter ger mer utrymme för inspektören att titta igenom.

Var kan man få en hemcheck?

Tillgången på hemcheckar beror på i vilket land du bor.

Beläggningskontroller är vanliga i hela Storbritannien. Du kan hitta en licensierad professionell i de flesta större städer och i en handfull små städer. De är dock inte särskilt vanliga i USA och några andra länder. Att få ett certifikat ut ur landet kommer inte att göra någonting för dig eller fordonet.

  Vad är klass A, AA, AAA, B campingplatser

Om du bor i ett område där de är vanliga bör du kunna hitta en husbilshandlare eller en mekaniker som jobbar på husbilar som kan ge dig ett intyg och en besiktning. Det är inte många företag som fokuserar enbart på hembesiktningar då de endast rekommenderas årligen.

Om du har problem med att hitta en plats att göra inspektionen på kan du ringa lokala återförsäljare eller försäkringsbolag. Människor i branschen är vanligtvis bekanta med företagen som gör hemkontroller, så du behöver inte oroa dig för att lägga timmar på att leta. Det enda problemet kan vara att boka ett möte inom ditt föredragna fönster.

Tack vare tillströmningen av små mobilföretag kan du till och med ha turen att hitta någon som kommer hem till dig för att göra inspektionen. Boka tid, låt dem komma och hämta ditt certifikat utan att någonsin behöva köra fordonet någonstans. De gör allt arbete åt dig.

Obs: Mobilföretag tar vanligtvis mer betalt för inspektioner och certifikat eftersom de erbjuder bekvämligheten att komma till dig. Detta kan komma i form av en extra avgift, eller så kan de bara ha högre priser totalt sett.

Vad gör du om du får dåliga resultat av en hembesiktning?

Folk tänker alltid på hemcheckar som en nödvändig process som ger dem ett certifikat, men de är mycket mer än så. Om ett problem upptäcks kommer du inte att få något för att verifiera din husbils säkerhet. Tyvärr kommer du förmodligen behöva köpa en ny besiktning vid ett senare tillfälle.

Det enda du kan göra om din kontroll ger otillfredsställande resultat är att åtgärda problemet. Lyckligtvis kan det vara så lite som att byta ut en liten kylskåpskomponent eller reparera gasledningen bakom ugnen. Reparatorer kan åtgärda problemet åt dig, men du måste fortfarande få en ny inspektion om du vill ha certifikatet.

Det finns dock sällsynta omständigheter som leder till mycket större problem. Till exempel, om den yttre karossen på din husbil bedöms vara osäker har du ett stort problem. Slitna väderlister, krossade rutor och spruckna markisstolpar är alla irriterande, men de kostar inte för mycket pengar.

Å andra sidan kan läckor genom taket leda till skadad isolering, vilket gör att träet inuti fordonet ruttnar. Denna process kan innebära att man tar bort skåp, skåp och lådor utöver takets delar. Kombinera det med att koppla om och byta ut takventiler, antenner, solpaneler och andra verktyg, så kommer du snart att se priset skjuta i höjden.

I slutändan bör du alltid ta itu med problemen innan de blir mycket värre. Om du har några funderingar, låt en mekaniker ta en noggrann titt på husbilen innan du köper den. Den lilla avgiften är värd mycket mer än de tusentals dollar du måste spendera när det går överstyr.

Slutsats

Hembesiktningar är förebyggande besiktningar, men ger också otaliga möjligheter. Du har sett alla anledningarna till att du bör överväga att göra dem årligen, inklusive inbytesvärde, försäkringar, garantiavtal, acceptans för husbilsparker och mer.

Här är en snabb sammanfattning av allt det här inlägget lärde dig:

 • Beläggningskontroller krävs inte i de flesta fall, men de rekommenderas verkligen.
 • Leta efter erbjudanden och reducerade priser genom medlemskap och nya företag.
 • Inspektioner är mycket vanligare i Storbritannien, men amerikanska förare kan också besöka mekaniker.
 • Ditt fordon måste vara fritt från säkerhetsrisker, försämrade anordningar och så vidare för att få ett certifikat.
 • Beläggningscheckar varierar i pris från $100 till $250, ibland mer.