Husbil vs Day Van: Vad är skillnaden?

Van camping har blivit allt mer populärt de senaste åren. Människor kan nu besöka sina favoritplatser och campingplatser utan att behöva navigera på vägarna i en stor husbil. Du måste dock ta reda på vilken skåpbil som är rätt för dig innan du deltar i denna roliga aktivitet.

Så, vad är skillnaden mellan en husbil och en dagbil? En husbil har bekvämligheter som en säng, kök, lampor och vanligtvis även ett litet bad, och de används för resor och camping. En dagbil används för dagsturer som vandring, terrängcykling, fiske eller surfing och kan innehålla ett bord eller en bänksäng.

Båda skåpbilarna har sina för- och nackdelar, och du måste läsa om var och en innan du fattar ett köpbeslut. För att lära dig mer om vilken skåpbil du ska välja måste vi dela upp några skillnader mellan de två.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan husbilar och dagsbilar?

Husbilar har varit ett utmärkt val för campare som vill se världen från bekvämligheten av sitt fordon. Du behöver inte dra runt en släpvagn, och du behöver inte oroa dig för att inte ha allt du behöver med dig.

Å andra sidan använder folk dagbilar för dagsturer, därav namnet. Dagskåpbilar är användbara i ett nafs när du vill tillbringa en natt på din favoritfiskeplats men inte bra för att stanna under en längre period. Du kommer inte att ha samma mängd bekvämligheter, men de har verkligen gott om utrymme för att transportera all utrustning som du behöver för en dag.

När du ska till sjön för att fiska för dagen har en dagbil tillräckligt med utrymme för att förvara alla dina fiskeredskap inuti. Du kommer att kunna ladda upp med en redskapslåda, flera fiskespön, en iskista för luncher och mer. Det är ett gediget val för dem som gillar terrängkörning också.

Om du vill campa över helgen, vill du definitivt stå i kö för en husbil. De har vanligtvis alla bekvämligheter du behöver för en längre vistelse. Dessa enkla tillägg är allt du egentligen behöver för att tillbringa flera dagar i skogen eller nära en strand. Med en dagbil skulle du inte ha det som behövs.

  Täcken kontra sovsäckar: Vilken är BÄST för dig?

En annan skillnad mellan de två är deras vikt. Husbilar innehåller toaletter, handfat, skåp, sängar, bord och andra möbler. Du kommer inte att ha mycket utrymme eller viktkapacitet över när du använder den. Det är alltid en bra plan att kontrollera viktgränsen när du köper och campar i en husbil.

Dagbilar har inte för mycket inuti dem, vilket innebär att du inte har några problem att överskrida kapaciteten för en husbil. Ladda i all nödvändig utrustning och nödvändig utrustning utan att behöva oroa dig för mycket. Det finns alltid en viktkapacitet på alla fordon, men dagbilar har ett mycket bättre förhållande än husbilar.

Dagbilar köps ofta in för att användas som arbetsbilar. Som så många människor som äger sitt eget företag redan vet, låter en dagbil dig bära all din utrustning till arbetsplatsen. Du kan köra helt från baksidan av en dagbil.

När helgen kommer, ta bort arbetsutrustningen och packa ihop leksakerna, och du är redo att gå. Tyvärr har husbilar inte tillräckligt med utrymme för att ge dig den lyxen.

Vi har också ett inlägg ”Camper Van vs. Caravan: Do You Know The Difference?” för en annan jämförelse.

Andra inlägg av intresse

 • Vad är ett pajjärn?
 • Kan du bo i en sprinterbil?
 • När är husbilar en bra investering?

För- och nackdelar med husbilar vs. dagsbilar

Som du redan har läst ovan har både husbilar och dagbilar sina unika egenskaper. Att bestämma vilken som är bättre och vad skillnaderna är mellan dem kan utvärderas genom en pro- och con-lista. Här är de viktigaste fördelarna och nackdelarna med varje fordon:

Fördelar med husbilar

 1. Husbilar kommer vanligtvis med toaletter, handfat, kylskåp och andra förnödenheter som gör livet mycket bekvämare. Du kan campa på ett större antal platser eftersom du inte behöver oroa dig för att se till att det finns ett badrum.
 2. Du kan stå upprätt i nästan alla husbilar. Många av dem är en bra bit över 6′ höga i mitten, vilket gör det lättare att röra på sig när man fixar måltider eller gör sig redo att sova.
 3. Husbilar använder ofta en kombination av säng-bänk, så att du kan konvertera den ena till den andra när du behöver. Den här kombinationen sparar utrymme och är också väldigt bekväm.
  Behöver du ett tillstånd för att campa på BLM-mark?

Nackdelar med husbilar

 1. Husbilar väger mer än dagbilar, vilket kan vara en utmaning om du inte är van vid att köra tunga motorfordon.
 2. Det är alltid trevligt att ha ett badrum och ett handfat, men att hantera avloppsvattnet kan vara grovt och frustrerande.
 3. Tyngre fordon kräver kraftiga däck. Husbilar behöver vanligtvis däck som kostar $20 till $30 mer än för en dagsbil.

Fördelar med Day Vans

 1. Dagbilar brukar inte kosta lika mycket att köpa i förväg eftersom de inte har en massa bekvämligheter och möbler inuti.
 2. Dagbilar är vanligtvis mycket billigare att reparera, och de har färre problem i första hand. Utan alla de extra livsnödvändigheterna är reparationskostnaderna vanligtvis inte lika dyra.
 3. Om du inte har kört ett stort motorfordon kommer du att känna dig mycket bekvämare med den lätta känslan av att köra en dagsbil.

Nackdelar med Day Vans

 1. Den största och mest uppenbara nackdelen med att äga en dagbil är att du inte har de flesta bekvämligheter som en husbil har. Ingen toalett, kylskåp och handfat begränsar alla din campingförmåga.
 2. Dagbilar har inte lika bra återförsäljningsvärde som husbilar. Folk köper alltid begagnade husbilar, men dagsbilar är inte lika populära.
 3. Husbilsparker som tillåter husbilar kommer sannolikt inte att tillåta de flesta dagbilar. Den här frågan är ännu en begränsning av campingplatsen.

Prisskillnad mellan de två

Husbilar är inte kända för att vara billiga. Om du har en begränsad budget kan du överväga att köpa en begagnad. De kan kosta uppemot $100 000 eller mer för en helt ny. Även om du köper något som är i den låga delen av nytt, kommer det fortfarande att kosta runt $45 000 till $60,000.

  Hur man jämnar ut en tältsäng: En enkel guide

Begagnade husbilar är mycket billigare, men de är fortfarande inte så låga som en dagsbil. Du kan hitta en husbil med tio eller fler år på den som skulle kosta runt $20 000 om den har låga mil. Men det finns säkert några pärlor med 100 000+ miles som bara kostar dig cirka 9 000 USD.

Å andra sidan kostar en dagsbil ca $50 000 toppar. Du kan köpa en vanlig tom skåpbil och förvandla den till en dagsbil genom att lägga till en bänk, ett bord och andra möbler. Den billigare av nya dagsbilar kan kosta cirka $25 000 till $30 000 beroende på märke och fordonspaket du köper.

Begagnade dagbilar är en toss-up. Vissa människor säljer sina skåpbilar för så lite som $5 000 om de har 150 000+ miles på dem. Du kan också hitta högkvalitativa som nya dagsbilar som säljs för cirka 20 000 $. Återigen, allt beror på egenskaperna, åldern, körsträckan och märket på fordonet i fråga.

Oavsett om du väljer en husbil eller en dagbil erbjuder de båda många fördelar. Husbilar är vanligtvis bättre för camping och långa vägresor, men dagsbilar fungerar om du behöver en mobil arbetsplats eller bara en skåpbil för att tillbringa dagen med att fiska eller cykla med smuts.

För att sammanfatta, här är den viktigaste informationen du borde ha lärt dig genom det här inlägget:

 • Husbilar kostar vanligtvis mer än dagbilar, nya eller begagnade.
 • Dagbilar erbjuder gott om utrymme, medan husbilar ger ett litet hem på hjul.
 • Husbilar är mycket dyrare att reparera eftersom du måste ta itu med fler möbler och andra delar.
 • Du kan vara begränsad i dina campingäventyr om du väljer en dagbil, men du kan konvertera den för mycket mindre pengar.