Hur vinterförbereder du en Sprinter Camping Van?

Om dina husbilsäventyr är begränsade till sommarutflykter, måste du vinterförbereda din Sprinter campingbil. Med korrekt vinterförvaring kommer din skåpbil att förbli i perfekt skick och inte uppleva problem som trasiga rör från kalla temperaturer.

Så, hur vinterförbereder du en Sprinter campingbil? Följ dessa steg:

 1. Töm alla vätskor som kan frysa, inklusive varmvattenberedare, vattenledningar och vattentankar.
 2. Förbi varmvattentanken och pumpa RV frostskyddsmedel i varje vattenledning tills kranarna kör med frostskyddsmedel.
 3. Testa motorns kylvätskeblandning.
 4. Håll fordonets batteri laddat.
 5. Lägg till en bränsletillsats till din tank.
 6. Förvara på ett säkert ställe, helst övertäckt.
 7. Kontrollera din husbil då och då för att se efter skador eller skadedjur.

Genom att följa dessa steg kan din Sprinter campingbil enkelt ta sig till nästa säsong. Vinterbehandling gör att du kan ta hand om skåpbilen som ger dig så mycket njutning under campingsäsongen. Det här inlägget kommer att informera dig om allt du behöver göra för att vinterförbereda din Sprinter campingbil korrekt.

Vinterställ en Sprinter Camping Van

När hösten faller börjar campingsäsongen lida mot sitt slut. De svängande löven signalerar ofta att det är dags att övervintra en husbil eller skåpbil, även om många av oss försöker smyga in några sista nätter i naturen.

När du förbereder att vinterställa din Sprinter, se till att ha alla verktyg och föremål du behöver:

 • 2-3 liter RV Frostskyddsmedel (beroende på rörlängden)
 • Handskar & svamp
 • Bypasssats för vattenvärmare (om den inte redan är installerad)
 • Plaströr
 • Verktyg för att koppla bort vattenledningar
 • Tarp eller Van Cover

Att vara förberedd med dessa föremål bör göra vinteriseringsprocessen snabb och smärtfri. Genom att göra jobbet själv kommer du inte bara att spara pengar, utan du kommer också att lära dig att ta hand om din utrustning så mycket bättre.

Vinterbehandling kommer att hålla dig från att behöva kostsamma reparationer från trasiga linjer eller trasiga reservoarer på våren. Detta gör att du kan spendera mer pengar på att förbättra din skåpbil eller ger lite extra bränslepengar för nästa bilresa.

Följande är stegen som hjälper dig att vinterställa din Sprinter skåpbil. Innan du börjar processen, läs din bruksanvisning för instruktioner som är specifika för just din modell.

1. Töm eventuella frysbara vätskor

I en Sprinter campingbil är de delar som är mest känsliga för frysning de som håller vatten. Oavsett om en vattentank, vattenledning eller någon del som håller vatten lätt kan spricka när den fryser. För att säkerställa att inga delar skadas på grund av att vatten fryser, bör du göra följande:

 • Stäng av vattenpumpen och ta bort avtappningspluggen på sötvattentanken och låt den rinna av.
 • Om ditt fordon har behållare för grått och svart vatten, töm och spola dem.
 • Om din skåpbil har en varmvattenberedare måste den tömmas på vatten också. Se till att gasen eller elen är avstängd och att varmvattenberedaren inte är varm. Det finns inget behov av att pumpa frostskyddsmedel genom det, så detta kommer att spara flera liter frostskyddsmedel.
 • Ta bort avtappningspluggen för att tömma varmvattenberedaren, öppna övertrycksventilen för att låta vattnet rinna av helt.
 • Öppna sedan kall- och varmvattenkranarna, glöm inte toaletten, duschen eller något annat föremål som behöver tömmas. Öppna sedan eventuella dräneringsventiler vid den lägsta punkten i ledningarna. Tömning bör ta bort det mesta av vattnet.
 • Stäng alla kranar och avlopp som du öppnat. Nästa, om du inte redan har en bypass-sats installerad på varmvattenberedaren, gör det nu.
  Kan en björn krossa ett bilfönster?

Andra inlägg av intresse

 • Hur värmer du husvagnshållningstankar?
 • Är det säkert att sova i en skåpbil? Den väsentliga guiden
 • Husbilsförsäkring: Hur mycket ska du spendera?

2. Pumpa frostskyddsmedlet

Därefter måste du ersätta ledningarna som hade vatten med frostskyddsmedel för husbilar. Se till att du köper ett giftfritt frostskyddsmedel för husbilar. Detta giftfria frostskyddsmedel är mycket annorlunda än frostskyddsmedel för bilar, vilket är otroligt giftigt. RV frostskyddsmedel är vanligtvis rosa och kan köpas online eller i din lokala bil- eller husbilsbutik.

Du har två alternativ för att pumpa frostskyddsmedlet: direkt från din sötvattentank eller från flaskan.

 1. För att pumpa direkt från din sötvattentank, häll ett par liter frostskyddsmedel i din sötvattentank och följ proceduren nedan.
 2. Om du hellre vill pumpa från flaskan behöver du en kort slang, en Y-anslutning och en ventil eller köpa en pumpomvandlare vinteriseringssats som innehåller alla nödvändiga komponenter.
 • Anslut till vattenpumpen med ena änden av slangen i RV-frostskyddet; detta låter dig använda vattenpumpen för att trycka frostskyddsmedlet genom systemet utan att få det i din sötvattentank.
 • Denna metod lämnar slangen mellan sötvattentanken och pumpen utan frostskyddsmedel. Så se till att ledningen inte innehåller något vatten som kan frysa.

Vilken metod du än använder, gå till närmaste vattenarmatur och slå på den tills den flyter rosa med frostskyddsmedel. Vanligtvis kommer detta att vara diskbänken. Se till att göra både den varma och kalla sidan. Gå sedan vidare till din dusch, toalett och andra vattenanvändande föremål, från närmast till längst bort från pumpen. När allt flyter rosa är det klart för vinterförvaring.

Det är lämpligt att använda frostskyddsmedel istället för att bara tömma vattnet och låta det sitta. Även om du tror att du tagit bort allt vatten, kan det finnas kvarvarande vatten som kan samlas vid den lägsta punkten i rörläggningen med tiden; om det finns tillräckligt med vatten för att samlas och frysa, kan det spränga ledningen. Att välja att använda RV frostskyddsmedel är det säkraste sättet att säkerställa en skadefri vinter.

  Hur du förhindrar att ditt hår blir fett när du campar (tips och tricks)

3. Testa motorns kylvätskeblandning

Använd en testremsa eller en hydrometer och testa ett prov av motorns kylvätskeblandning från kylvätskebehållaren. Se till att kylvätskan är tillräcklig för de lägsta förväntade vintertemperaturerna. Utan rätt mängd frostskyddsmedel till vattenblandning kan kylvätskan frysa och orsaka betydande skada.

Fyll också vindrutespolarvätskebehållaren med en vinterformel med lämplig frysklassning för ditt område. Finns i gallonkannor med en frysklassning på -20 ända ner till -50 Fahrenheit.

4. Förbered batterierna för förvaring

Om ditt fordons batteri lämnas utan uppsikt under en längre tid, kommer det långsamt att laddas ur. Du kanske vill överväga att använda en ömt batteri för att förhindra att batteriet laddas ur. Den här enheten ansluts till ett vanligt nätuttag och levererar tillräckligt med el för att förhindra att batteriet laddas ur med tiden.

Om din husbil har ett eller flera husbatterier och du tar bort dem, förvara dem någonstans svalt och torrt, som i garaget, där temperaturen är över fryspunkten och under 80 grader Fahrenheit. Förvara aldrig dessa batterier under längre tid utan rätt laddning.

För vinterförvaring, håll (FLA) Flooded Lead-Acid och (AGM) Absorbent Glass Mat-batterier laddade nära 100 procent kapacitet och litiumjonbatterier laddade till cirka 40-50 procent av sin kapacitet.

Håll batterierna laddade genom att kontrollera dem varje månad och ladda om det behövs. Du kan åstadkomma detta genom att med jämna mellanrum koppla upp dem till en vanlig batteriladdare eller genom att använda ett batteritender som det som nämns ovan. Att hålla batterierna tillräckligt laddade kommer att maximera deras livslängd och säkerställa högsta prestanda när du behöver det.

5. Lägga till en bränsletillsats

Dieselbränsle kan börja bilda tandkött och sediment med tiden, vilket åtminstone kan försämra bränsleekonomin och prestanda och kan täppa till bränslefilter, bränsleledningar, insprutare och orsaka motorstopp. Så du kommer att vilja sätta en dieselbränsletillsats i din tank innan du lägger undan den för vintern.

Det är samma scenario för bensinmotorer. Bränslet, beroende på blandningen, börjar försämras efter några månader. Att lägga till en bränslestabilisator till den nästan fulla tanken hjälper till att skydda gasen mot oxidation och kemiskt sönderfall. Kom bara ihåg att köra motorn för att cirkulera den genom bränslesystemet.

  Är fårullsisolering säker?

De tre viktigaste faktorerna som gör att bränsle (gas eller diesel) går dåligt är vatten, luft och värme. Även om vintern vanligtvis är kall och torr, är det fortfarande bra att vara försiktig och lägga till en tillsats till ditt fordons tank.

6. Förvaring av din Sprinter Camping Van

Att hålla din Sprinter campingbil borta från väder och vind hjälper till att hålla däcken från att ruttna och skåpbilen säker från hagelskador eller träd som faller under en isstorm. Överväg att parkera den i garage eller carport om du kan. Om inte, försök att rigga upp en presenning. Ett annat alternativ är att köpa en skåpbilsskydd för att hålla den säker.

Ännu viktigare är att du måste ta ut all mat ur skåpbilen. Töm kylen och skafferiet på allt ätbart. Att ta bort all mat minskar sannolikheten för att djur som ekorrar och möss vill göra din skåpbil till sitt hem för vintern. Om några apparater är stängda, som kylskåpet, låt dem stå öppna så att luften kan cirkulera. När den är öppen kommer den att hålla dem från att växa mögel eller bli unken.

7. Kontrollera din Sprinter Van

Medan din skåpbil är undangömd för vintern, är det väl värt det att ibland ta en promenad runt och titta inuti om du kan. Titta under skåpbilen efter tecken på möss, gnagare eller ekorrar som försöker ta sig in. De älskar alla små öppningar eller vajer som de kan klättra upp och komma in i.

Kontrollera sedan lufttrycket i alla däck och se till att kylen fortfarande är öppen. Sådana små saker kan göra stor skillnad i längden. Genom att ta fem minuter för att se till att allt du gjorde för att hålla din skåpbil i toppform till våren fortfarande fungerar, slipper du överraskningar och reparationer under våren när du hellre vill campa.

Slutgiltiga tankar

Från vattenledningarna till torkarvätskan, det finns en hel del saker som måste utföras innan din skåpbil är redo för förvaring under lågsäsong. Men på bara en eftermiddag kan du få din Sprinter skåpbil redo för vintern.

Var särskilt noga med att få ut allt vatten ur varje tank och slang, så kommer du inte ha några problem med att tömma frostskyddsmedlet och ta dig ut på vägen igen till våren.