Hur vet man om ved är kryddad?

Den som värmer sitt hem med ved lägger mycket tid på att förbereda sig inför vintern. Att hugga, klyva, stapla och krydda ved är en kamp året runt. Du måste börja tidigt på våren för att se till att ditt trä är helt torrt för vintern och det kanske inte ens räcker till för att träet ska torka helt. Hur vet man om ved är kryddad?

Ved kan ta 6 månader till 2 år att torka ut och krydda ordentligt. Det enklaste sättet att se om ved är kryddad är att titta på dess färg. Färgen bleknar från grön till gul till grå till mörkbrun när den torkar ut. Om träet ser blekat ut och lätt brinner måste det kryddas ordentligt. Du kommer också att märka att ändarna spricker/spricker, barken faller av och träet blir ljusare.

Det kan vara svårt att avgöra om trä är kryddat med enbart syn. Jag kommer att beröra några andra sätt att se om ditt trä är fullt kryddat.

Hur vet jag om ved är redo att brinna?

Trä som bränts i ditt hem ska vara torrt och torkat i minst 6 månader (ibland 1-2 år). Detta ger träet tillräckligt med tid att torka ut, så att det är lätt att bränna och du inte råkar ut för andra problem. Varför måste trä torkas ordentligt?

Fuktigt ved brinner vid lägre temperatur, vilket inte är ett stort problem utomhus, men kan vara ett allvarligt problem i hemmet. Det resulterar i ofullständig förbränning, extra rök, farlig ansamling av kreosot i din skorsten och minskad luftkvalitet i hemmet. Så undvik att elda okryddat ved!

Det enklaste sättet att avgöra om din ved är färdig att brinna är att använda en fuktmätare. Jag ska testa med en fuktmätare i avsnittet nedan eller scrolla ner för några andra sätt att se om ditt virke är kryddat.

Fukthalten i kryddad ved

Tyvärr kan det vara svårt att enbart av synen avgöra om trä är fullt kryddat. Färgen kommer att blekna, sprickor kommer att bildas i ändarna och barken kommer att falla av, men det är inte en fullständig bevismetod. Jag rekommenderar att skaffa en träfuktighetsmätare så att du kan testa träets exakta vattenhalt. De är verkligen inte så dyrakolla in dem på Amazon).

  Kan man använda en yogamatta som liggunderlag?

Jag tog Tavol fuktmätare för några år sedan när ett rör sprack i min källare, men det fungerar lika bra på ved. Ved kan brännas bra om fukthalten är under 20 %. Den optimala nivån ligger någonstans mellan 10-15% och du vill inte att det ska bli torrare. Ved kan bli för torr och brinna alldeles för snabbt, så du vill inte att den ska bli torrare än 10 %.

En fuktmätare är väldigt enkel att använda. Ta bara tag i stiften på änden av mätaren och tryck in dem i träet. Slå på den och den kommer att berätta för dig fukthalten på cirka 6%-60%.

Andra sätt att bekämpa träogräs

Att köpa en fuktmätare kan vara den enklaste metoden att kontrollera om det finns kryddat virke, men det är inte nödvändigt. Följande tips bör hjälpa dig att lära dig se om trä är kryddat. Efter ett tag vet du instinktivt om din ved är redo att brinna.

  1. blekande färg: Färgen på ditt trä kommer långsamt att börja blekna med tiden. Den kommer att gå från en grönaktig nyans till gul under den första säsongen (cirka 6 månader). Sedan övergår det till grått och slutligen brunt. Om veden är ordentligt staplad/kapslad och färgerna har bleknat går det nog bra att bränna.
  2. Dela träsäsonger snabbt: Klyvved torkar mycket snabbare än stora stockar och grovhuggen ved. Om du hugger, klyver och staplar ved på våren ska den vara klar på vintern. Trä och stora stockar får aldrig torka innan de ruttnar.
  3. Hårdhet: Trä blir hårdare under kryddningsprocessen. När fukthalten lämnar träet kommer kornen att kompaktera och göra stammen starkare. Du kanske vill kolla in mitt inlägg som förklarar varför det är bättre att klyva blöt ved än torr.
  4. Kryddat trä är lättare: Detta kommer att vara svårt att bedöma utan att göra en jämförelse sida vid sida. När trä torkar förlorar det sin fukthalt vilket gör det mycket lättare. Viktskillnaden kan vara enorm när man jämför grönt barrved med välkryddat ved.
  5. Lös bark och spruckna ändar: Bark börjar lossna och faller av. Du kommer att börja märka kala fläckar på torra stockar och barken bör falla av vid beröring. I slutet av kryddningsprocessen kan blocken till och med spricka när de pressas ihop. Detta är inte det bästa testet eftersom vissa spruckna stockar fortfarande kan vara för blöta för att brännas.
  6. Brandfarlighet: Hur lång tid tar det att göra upp eld? Brinner veden riktigt snabbt? Våt ved är svår att tända och brinner vid låg temperatur. Så allt grönt trä gör är rök och pyr, vilket gör det tydligt att det ännu inte är helt kryddat.
  7. Ljud: Detta är ytterligare en som är svår att säga utan ett tränat öra. Torrt trä gör en ihålig duns när du slår ihop dem. Grönt/vått trä gör en hård dov duns. Nästan som om något smäller mot en bit lera.
  Så gör du: Tältcamping i 40 graders väder utan att bli kall

Hur lång tid tar det för ved att smaka? Vad är det snabbaste sättet att smaksätta ved?

Hela kryddningsprocessen kan ta allt från 6 månader till 2 år, beroende på var du bor och hur du lagrar veden. Att förvara veden i ett täckt skydd med sidorna exponerade påskyndar kryddningsprocessen.

Det finns 3 huvudnycklar för att snabbt krydda ved. Du måste få bort träet från marken för att minska fukt och röta. Täck toppen av träet med en presenning, dukskydd eller någon form av trähölje. Lämna sidorna öppna för tillräckligt luftflöde.

Bygg eller köp ett vedställ

Jag skulle alltid rekommendera att köpa en kommersiell vedhylla eller bygga din egen. Vedställsfästen och överdrag är billiga, så du kommer att spendera mindre än $50 på hela installationen. En vedbod kostar 200-300 dollar, så det är mer ett åtagande.

Det finns många kommersiella vedställ och tyvärr är de flesta skräp. Det är bäst att göra din egen av tryckbehandlade 2×4:or och en uppsättning vedställsfästen (min favorit). Du behöver inte använda fästena, men att göra din egen kommer att vara ungefär samma pris som det höga priset på trä.

Nästan alla dukskydd passar på ett kommersiellt vedställ och de är inte särskilt dyra. jag har REDCAMP vedtäcke på 8 fot genom åren och jag gillar det verkligen. Jag brukar lämna sidorna öppna på sommaren och stänger inte förrän vädret vänder.

Kan jag täcka trä med en presenning?

Du kan alltid använda en presenning för att täcka ditt virke, men jag rekommenderar ändå att du får din ved från marken. Gå till din lokala livsmedelsbutik och ta några träpallar från soporna. De utgör en utmärkt bas för alla vedställ.

  Är det OK att elda obehandlat trä?

Var uppmärksam på hur du täcker träet med din presenning. Du vill ha ett jämnt luftflöde, så lämna sidorna fria (täck endast toppen). Titta på bilden ovan för att få en uppfattning om vad jag pratar om.

Kan ved vara överkryddat?

Ja, ved kan kryddas, men det tar väldigt lång tid. Det tar minst 5+ år för trä att torka tillräckligt för att orsaka problem. Du kan fortfarande bränna den, men stockarna håller inte länge på elden.

Så fort fukthalten sjunker under 10 % börjar träet brinna snabbt och varmt. Det är skönt för en värmesprängning, men du går snabbt igenom stockarna. Jag rekommenderar att du använder det äldsta träet först så att du inte stöter på några kryddproblem.