Hur vet jag om mina vandringskängor är för små?

Om dina vandringskängor inte passar får du en oförglömlig vandring, men inte på ett bra sätt. Det är värt allt du kan göra för att se till att dina vandringskängor sitter ordentligt.

Dina vandringskängor är för små om:

  • Dina tår känner tryck från toppen av stöveln när du går i en skarp, nedåtgående sluttning eller står i neutral position
  • Dina tår överlappar varandra
  • Du kommer att känna ett nyptryck på sidorna och toppen av din fot, även när snören är lösa.

Att se till att passformen är rätt för dig tar lite tid och kräver mer förberedelser än att bara gå in i skoaffären. Men det är bättre att ta några enkla steg för att se till att du får rätt passform än att gå 10 mil och inse att dina stövlar inte passar. Och tro mig, om dina fötter inte är glada är det allt din hjärna kommer att tänka på, även om du ska gå en skön promenad.

Effektiva sätt att se när dina vandringskängor är för små

Varje stöveltillverkare är olika, men det är inte troligt att du bär en stövel som matchar längden på din fot. Du bär med största sannolikhet en stövel i full storlek till en och en halv stövel. Så om fotmätaren i butiken säger att dina fötter är en 8:a, behöver du förmodligen en 9:a eller en 9,5:a.

Så här kontrollerar du din stövellängd

Här är några tips för att se till att du får rätt stövellängd:

Se till att din häl sitter på ett finger

Se till att ett finger passar mellan din häl och baksidan av stöveln. Du kan behöva stampa tårna mot framsidan av din stövel när du gör detta. Om du inte kan göra detta är det ett tecken på att stöveln är för liten.

Gå på ett kraftigt fall

Försök att gå uppför en så skarp sluttning som möjligt. Applicera överdrivet tryck på dina fötter. Kan du känna framsidan av din stövel? Prova att dra åt snören lite. Om du fortfarande kan känna framsidan av din stövel efter att du dragit åt snören ordentligt, är stövlarna för små. (ofta har en seriös utomhusdräkt en ramp bara för detta ändamål. Använd den!)

stå-på-sko-passande-ramp-med-merrell-moab-skor
Jag är på tå på den här skopassformen för dessa Merrell Moab’s – en mycket populär vandringssko

Ta ut innersulan och se till att du har ett mellanrum

Detta tips kan också se till att stövlarna är tillräckligt breda.

Om du tar fram innersulan på den stövel du vill köpa och sätter foten på den ser du tydligt hur kanterna på innersulan ser ut. Om tårna sticker ut över kanten på innersulan vet du direkt att stöveln är alldeles för liten. Du bör ha minst en tum utrymme mellan tårna och änden av innersulan.

borttagen-insula-med-min-foten-på-med-3-kvarts-tums-spel-mellan-kant-och-tårna

Så här kontrollerar du din boots bredd

Stövelbredden är lika viktig som stövellängden. Det är nästan ingen uppmärksamhet i så många monteringsanvisningar.

Två viktiga saker att titta efter:

Se till att du inte känner tryck från sidan av stöveln på tårna

Om du kan göra det, är chansen stor att det verkligen kommer att göra ont senare.

Se till att du inte har en tåöverlappning

Om din sko inte är tillräckligt bred och trycker mot tårna, kommer tårna att trycka mot varandra för att kompensera. Om tårna trycker ihop kan du uppleva detta fenomen. Varning… bilder på fötter framåt:

närbild-av-tårna-överlappning
Tårna kan trycka ihop och överlappa varandra, vilket orsakar friktion och blåsor

Även om denna lilltåöverlappning kan verka ofarlig, kommer det trycket att orsaka blåsor efter en löpning på 10 mil. Se till att tårna kan peka ut.

  10 bästa flugfiskedestinationer för nybörjare

Det går bra att känna på sidorna av skon så länge det inte finns något tryck alls.

Ska vandringskängor vara tighta?

Vandringsstövlar ska inte kännas åtsittande. Skridskor och klätterskor ska kännas tajta, men vandringskängor ska inte. Om vandringskängor känns tajta är dina stövlar för små.

Vandringsskor måste kännas säkra. Du ska inte känna överdrivna rörelser när du går uppför eller nedför sluttningar. Lite glidning är okej, men det bör vara minimalt. Att halka eller friktion när man går leder till blåsor.

Hur man undviker att välja en liten vandringskänga

Det finns några ytterligare tips för att säkerställa att du väljer rätt storlek på stöveln. Om du har rätt storlek och använder rätt strumpor kommer du inte att drabbas av skadade tånaglar, blåsor eller ömma fläckar på fötterna.

Använd dessa knep för att hjälpa dig hitta rätt storlek på stövlar för dina fötter.

Tänk på detta innan du handlar:

Lämpliga promenadskor i slutet av en vandring eller kort promenad

Det är allmänt känt att våra fotstorlekar blir något större när våra ben komprimeras och dekomprimeras under dagen.

Det allmänna förslaget är att prova stövlar i slutet av dagen. Däremot om du inte är på fötterna hela dagendå kanske dina fötter inte är så svullna.

Du kommer att vilja shoppa när dina fötter är som störst, så se till att ta en promenad eller kort promenad innan så att dina fötter är redo.

Glöm inte din ortos

Om du bär bågstöd, ta med dem. Se till att ta med eventuella inlägg. Alla dessa påverkar skostorleken, så se till att inkludera allt som påverkar det.

Bär dina promenadstrumpor

Vandringsstrumpor tenderar att vara tjockare än dina genomsnittliga strumpor, och du skulle bli förvånad över hur stor skillnad det kan göra att bära tjockare strumpor jämfört med tunnare strumpor i hur dina skor känns.

Bär strumpor du skulle ha på dig på din promenad. Detta kommer att ge dig den mest exakta mätningen som möjligt.

Vissa människor använder till och med två lager strumpor: en tunnare, slätare strumpa (kallad sockliner) som fungerar som blåsskydd under deras vanliga vandringsstrumpa. Om du inte har innersulor räcker det med att ha tunna strumpor under dina vanliga strumpor.

Exempel på några innersulor

Väl i butiken

När du handlar vandringskängor, här är några saker att kontrollera – en del av detta är en recension, men detta är steg-för-steg-systemet.

Passform för vandringskängor: punkt för punkt

Tår

Utrymmet runt tårna i en vandringskänga är vad du vill maximera. När du kör nerför branta sluttningar glider din fot framåt. Se till att lämna minst en tum eller mer mellan tårna och stöveln.

När tårna knyter sig mot framsidan av din stövel det är vanligt att människor tappar tånaglar. Oavsett om tårna bara sträcker ut och sedan börjar gnugga naglarna – det kommer förmodligen att bli värre om du har en tung ryggsäck på ryggen medan du går ner för ett berg.

  Dag eller natt: 9 tips om hur man jagar prärievargar

Tårna ska kunna röra sig upp och ner och röra sig åt sidorna inom gångkängans utrymme.

Under din båge

Om stövlarna är nya bör du ha en liten glipa under fotvalvet eller endast lätt kontakt.

Det är normalt att vandringskängor utvecklar hål i hälen och fotkulan efter inbrott. Det gör att ditt fotvalv kommer att känna mer stöd i början än vad det gör i längden.

mellanfot

På varje sida, runt mitten av foten, ska du känna en mild komfort. Du vill inte att vandringskängan ska klämma tillräckligt för att klämma din fot.

Du vill inte heller att din fot ska vicka för fritt. För mycket sidofrihet kan göra din fotled instabil och även orsaka skav och blåsor.

Tätheten runt sidorna av din fot styrs av formen på stöveln. Dels genom hur tight du snörar och genom hur du knyter snören kontrollerar du tätheten runt fotens sidor.

Om allt annat verkar sitta bra, men stöveln inte sitter tätt runt mellanfoten, prova att dra åt skosnörena med början vid tån på stöveln hela vägen tillbaka till ankeln.

Häl

Baksidan av din häl ska ha fast men inte obekväm kontakt med baksidan av stövlarna.

Efter att du har fäst dina stövlar ordentligt bör din häl inte röra sig mycket. Halkan på dina strumpor bör avgöra dina fötters friktion. Om du istället försöker kontrollera friktionen genom att ha plats på hälen, kommer dina stövlar inte att vara tillräckligt åtsittande.

Enda

Oavsett hur hög vandringskängan är ska sidorna på dina stövlar komma i kontakt med din fotled och underben. Det ska sitta tätt, men inte supertight. Tanken är att när dina stövlar går upp över ankeln. När din fot vänder sig i sidled bör stöveln absorbera det mesta av trycket snarare än ligamenten och senor i din fotled.

närbild-av-ankel-på-gående-sko
Vristvy av en vandringskänga

Det stödet får du inte om vandringskängan är för lös och mer utsatt för vristvrickningar eller frakturer.

En vandringskänga med fotledsstöd är särskilt viktig om du bär en tung ryggsäck. Om den vrids kan den extra vikten förvandla en mindre stukning till en allvarlig stukning eller till och med en fraktur.

Mycket av detta ankelstöd kommer till stånd sättet du drar åt snören. Vandringsstövelsnören är avsedda att knytas tillräckligt hårt så att sidorna av fotleden på kängan stödjer dig.

Toppen av foten

När dina stövlar bryter in skapar dina klackar, tår och fotboll små fördjupningar i sulan. Detta kommer att ge din fot lite vertikalt utrymme, vilket gör att toppen känns lite tightare än du skulle vilja. Använd ditt omdöme när du avgör hur mycket som är för mycket.

Om det finns en fläck på toppen av din fot som sticker ut lite, tänk på tungan på vandringskängan. Du kan justera skosnörena på din promenadsko att bilda ett fönster (istället för kors och tvärs som skosnören normalt gör) på heta ställen i din känga. Därför kan du dra åt kängorna där du behöver dem utan att klämma över foten för mycket.

Efter att du fått dina vandringskängor

Ta i vandringskängorna

Om du hittar ett par vandringskängor som sitter bra, varför måste de brytas in? Studier visar att vandrare som inte gick sönder i sina stövlar var mer benägna att få blåsor. Detta beror på att nya vandringskängor ännu inte har haft en chans att bilda den unika strukturen på dina fötter.

  Vilken tid på dygnet är rådjur mest aktiva

Att använda dem på stigen utan att anpassa dem efter dina fötter kan resultera i blåsor, varma fläckar och till och med skärsår. Detta är vanligare med läderstövlar. Men även vandringskängor av syntetmaterial måste fortfarande brytas in för att anpassa sig.

Bästa egenskapen för vandringskängor: Tålådans bredd

Små vandringskängor kan vara obekväma. Ändå spelar tåhättans bredd stor roll för att betrakta en vandringskänga som ”liten”. Tålådans bredd är mycket viktig. Att trycka ihop tårna kan leda till blåsor, särskilt om tårna är placerade så att kanterna på tånaglarna kan vidröra andra tår.

Fyra specifika fördelar uppstår med att använda stövlar med breda tå för promenader:

Förbättrad komfort

Skor med bred tå ger dina fötter mer stöd och komfort under en lång dag av promenader. De hjälper också till att minska slitaget på dina fötter.

Korrekt tåjustering

Dina tår kommer att spridas i skor med breda tå. Att bära stövlar med breda tå när du vandrar justerar dina tår till den position som är i linje med deras ben. Det är också ett bra sätt att rehabilitera dina tår och fötter. Dessutom återgår tårna till sin anatomiska inriktning och form.

Minskad risk för skador

De flesta vandrare har upplevt minst en muskelvärk i underkroppen, benproblem, fotsmärtor eller stukade fotled under en vandring.

Många vandrare tror att problemet beror på deras tillstånd. Eller att smärtan är resultatet av ett olöst problem från det förflutna. Detta kan vara sant i vissa fall. Men det är också sant att inte alla vandringskängor är källan till mycket smärta och obehag.

Hur som helst, genom att tillåta den naturliga inriktningen av dina tår med en bred tå framför dina vandringskängor kommer att förhindra att underbenet försvagas. Det förebygger även problem som knäsmärtor, inåtväxande tånaglar, smalbensskenor och neurom.

Förbättrad balans

Du kommer förmodligen att känna en bättre balans när du bär vandringskängor med breda tå. Detta beror på att deras bredare stödplattform är associerad med den spridda tåkonfigurationen.

Traditionella vandringskängor med en smal fotlåda tvingar ihop tårna i en kilkonfiguration. De minskar framfotens yta och får kontakt med marken vid varje steg. Detta har en direkt effekt på frekvensen av fotledsskador, särskilt fotleds stukningar.

Vad händer om jag är ute med stövlar som är för små?

Så… det är svårt att få allt perfekt på första försöket – tänk om du är ute och går och dina stövlar är för små? Tyvärr finns det inte mycket du kan göra, men här är några saker du kan prova:

  • Om du har tunnare strumpor, prova dem
  • Lossa snören så mycket som möjligt utan att stövlarna glider. Det här kan vara lite fanatiskt.
  • Om du har molskinn, placera den på de heta ställena eller blåspunkterna för att minimera friktionen på smärtområdena

Slutsats

Du kan göra stor skillnad för din vandringsupplevelse om dina stövlar sitter som de ska. Oavsett märke eller kvalitet på stöveln, ta dig tid att få det rätt.