Hur vet jag att min snöskoter behöver nya stötar?

Du gjorde till synes allt rätt: få en god natts sömn, äta en mättande och näringsrik frukost och spara energi tills du hoppade på din snöskoter. Ändå känner du dig riktigt sliten nu när dagen är över och du vet inte varför. Det kanske inte har något att göra med din rutin i synnerhet, utan snarare är det att du behöver nya skoterdämpare. Hur vet du annars att dina stötdämpare behöver bytas ut?

Du kan säga att din snöskoter är på väg att få nya stötar på följande sätt:

  • Dålig hantering
  • Brist på kväve eller annan vätska gör att stöten lätt komprimeras (gasladdade stötar)
  • Kolven rör sig mycket friare än den en gång gjorde (vanliga stötar)
  • Vätskeläckage

I den här artikeln får du lära dig allt du behöver veta om din snöskoters fjädring eller stötdämpare. Från typerna av stötar, hur länge du kan ha din och tips för att få dina stötar att hålla längre, du kommer definitivt inte att vilja missa detta!

Vad är skoterstötar?

Alla snöskotrar kommer med ett fjädringssystem med minst fyra stötdämpare. Två av dessa är i din snöskoters spår, och sedan finns det en för var och en av dina skidspindlar.

Din släde kommer att ha en viss last den kan bära, även kallad din åkhöjd. Detta hanteras av stötarna.

Åkhöjden kan ändras under många omständigheter. Till exempel kan instabilitetsproblem påverka det, liksom att överföra övervikt eller ställa in körhöjden felaktigt.

Din snöskoter kommer att vara utrustad med en av tre typer av stötdämpare: luftdämpare, kvävefyllda stötdämpare och spiraldämpare. Låt oss prata om alla tre mer i detalj nu.

Luftchocker

Luftfjädring eller luftstötar använder en luftkompressor eller pump som skickar luften in i en gummibälg. Denna luft är högt trycksatt och fyller bälgen så att chassit lyfts upp från fordonets axel. Fox Floats är ett bra exempel på snöskoterluftstötar.

Kvävefyllda stötar

Vissa fjädringssystem använder vätska, till exempel kvävefyllda stötar. Flytande kväve är ett lämpligt val för din snöskoters fjädringssystem eftersom det minskar kavitation och luftning, som båda kan påverka din dämpningskraft. De mest populära kvävefyllda stötdämparna är från Walker Evans.

Coil Shock

Om du äger en Arctic Cat M8, kan din snöskoter vara utrustad med spiraldämpare. Spiralfjädrar i ditt fordon förhindrar att karossen rullar när du kör din släde i höga hastigheter och tar kurvor och svängar. Spolarna ger också hjulstöd och begränsar chassirörelser.

  3 sätt att göra din gummibåt mer hållbar

Hur länge håller snöskoterchocker?

Om du kommer ihåg vår artikel om hur lång livslängd en snöskoter har, sa vi att det beror på hur mycket du använder släden och hur ofta du servar den. Samma regel gäller för din snöskoters stötar.

Om du cyklar särskilt aggressivt kan du få 1 200 till 1 500 miles av dina stötar som en snävare uppskattning och mellan 2 000 och 2 500 miles som en mer generös förutsägelse. De som åker lite mer avslappnat eller åtminstone lättare kan åka uppemot 4 000 mil innan deras stötdämpare behöver en ombyggnad eller direkt ersättning.

Hur man berättar att du behöver nya snöskoterstötar

Har du någonsin satt dig i din bil eller lastbil och inom några minuter efter att du kört kan du se att något är fel? Din snöskoter kommer att ge bort den lika självklart, men du måste veta vilka tecken du ska titta efter.

Följande indikationer på att dina skoterstötar är på väg ut är något att vara uppmärksam på. Om din släde bara uppvisar ett av dessa symtom kanske det inte är ett problem med dina stötar, men om du märker flera tecken är det dags att undersöka ombyggnad av stötar eller en ersättning.

Dålig hantering

Problem med din snöskoters körhöjd kommer säkert att påverka din hantering. Du kanske märker att din släde nästan känns som att den jobbar emot dig, och att när du rör dig får du lite motstånd.

Dålig hantering, vare sig det beror på dina stötar eller andra problem, kan innebära risk för en olycka varje gång du åker snöskoter. Detta är inte ett problem du vill ignorera då, både för din hälsa och säkerhet och för alla du åker med.

Utmattning och smärta efter en dag av ridning

Detta är vad vi pratade om i introt. Att känna sig särskilt öm, öm och sliten efter en dags snöskoter är ett tecken på att något har gått fel med din slädes stötar. Om du inte har ändrat något i din rutin, var du åker och hur länge du är på din snöskoter, så finns det ingen anledning för dig att känna att detta är utplånat i slutet av dagen.

  Ska jag springa på tårna?

Det är troligtvis för att din fjädringskonfiguration fungerar dåligt, så du måste lägga extra kraft på att behålla kontrollen över din släde. Det skulle göra vem som helst trött!

Brist på kväve gör att stötar komprimeras

Detta gäller bara om du har kvävefyllda eller gasfyllda stötar, men när dessa tar slut på vätska händer dåliga saker. Dina stötdämpare kan komprimeras mycket lätt nu när de saknar vätska, men det tar dem mycket längre tid att nå normal längd igen eftersom fjädrarna inte trycker tillbaka stötdämparna.

Kolven rör sig för lätt

Om du har en icke-vätskechock, kontrollera kolvarna. Dessa bör inte röra sig med vilje, så om din kan, är det en ganska tydlig signal om att dina stötar är gamla och utslitna. Du måste få dem utbytta eller ombyggda.

Vätskeläckage

Vissa snöskoterförare har rapporterat vätskeläckage, vanligtvis från kväve eller annan gas, när deras stötar börjar försvinna. Detta kan hända dig och det kanske inte, men hur som helst är ett vätskeläckage ett problem som du vill ska åtgärdas omedelbart.

Ska du byta ut dina skoterstötar själv eller låta proffsen göra det?

När du upptäcker att något har misslyckats med dina skoterdämpare har du två val. Du kan antingen byta ut stötdämparna helt eller bygga om dem.

Om dina stötdämpare är i annars anständigt skick och bara är feljusterade eller läcker, då skulle det vara ett stort slöseri med dina pengar att kasta bort stötdämparna för nya. Ombyggnad är din bästa insats. Att få snöskoterdämpare ombyggda kan få dem att hantera som nya igen.

Nu kommer frågan, kan du byta ut eller bygga om dina skoterdämpare som ett roligt gör-det-själv-projekt, eller är det bättre att gå till proffsen i en snöskoterservicebutik?

Det är bättre att lämna dina chocker till proffsen, men hur mycket du kommer att betala kommer att variera. På Amerikanskt snöskoterforumhar vissa användare nämnt att för varje chock kan du betala $30 för att bygga om dem. Hardcore Sledder affischer har sagt att deras chockombyggnadsjobb var $550 totalt. En annan affisch sa att delarna för att återuppbygga stötdämpare enbart kan kosta 100 $.

Förutom var du bor och vem du anförtror dina skoterdämpare, kan även märket och kvaliteten på stötdämparna driva upp priset. Ändå är det alltid bättre att betala lite mer pengar i förväg och ha högkvalitativa stötdämpare i flera år än att snåla, köpa billiga stötdämpare och behöva byta ut dem om ett eller två år.

  De bästa snurrande hjulen

Hur du får dina skoterstötar att hålla längre

På tal om hur länge du kommer att ha ditt nya eller ombyggda fjädringssystem, ett annat sätt att främja längre livslängd förutom att investera i högkvalitativa delar är att åta sig en underhållsrutin.

När de flesta tänker på de mest integrerade delarna av sin snöskoter, skulle de säga att det är motorn, men stötdämparna är också mycket hårda arbetare. Åtminstone varje år bör du serva stötdämparna för att hålla dem igång på bästa sätt.

Här är några saker du kan göra.

Rengör eventuellt skräp

Du vill verkligen komma in i denna vana mer regelbundet än en eller två gånger om året. Efter en särskilt ansträngande åktur, kontrollera stötdämparna för skräp som du kan ha sparkat upp på din snöskoter. Snö kommer att smälta, men inte pinnar, småsten och smutsklumpar.

Inspektera för skador

Även små repor och nagg på stötdämparens yttre hylsa kan vara problematiska. Du behöver inte nödvändigtvis ringa din favoritskoterservice för att få hela stötdämparen ombyggd, men med tiden kan det lilla hacket tillåta vatten att läcka in i stötdämparen, vilket minskar dess prestanda.

Samma sak kan hända när tätningar och ringar så småningom går sönder, ofta vid användning. Håll utkik efter synliga problem och få dem reparerade när du märker dem.

Fyll på stötvätskan

Varje år behöver din chock en ny tillförsel av olja eller kväve beroende på vilket fjädringssystem som används. Om du åker särskilt hårt på din snöskoter kan du behöva fylla på vätska på en sexmånadersbasis istället för årligen.

Slutgiltiga tankar

Dina snöskoterdämpare eller fjädringssystem ger en smidig, enkel och smärtfri åktur, men det här varar inte för evigt. Tiden kan orsaka svordomar på stötarna som kräver en ombyggnad eller utbyte. Nu när du vet vilka tecken du ska hålla utkik efter kan du se till att dina stötar får den uppmärksamhet de behöver vid första tecken på problem. När du väl får stötdämparna servade regelbundet kan dina hålla ännu längre.