Hur vet du när du ska använda Microspikes?

Att vandra i snön kan vara väldigt roligt, men bara om du har rätt utrustning. När du läser om vandring hör du folk nämna olika draganordningar: snöskor, stegjärn, mikrospikar, flip flops, you name it. I många situationer är stegjärn och snöskor bara lite för mycket, för att inte tala om lite för dyrt. Så, hur vet du när du ska använda mikrospikar?

Vad är Micro Spikes?

Mikrospikar är en typ av draganordning som vandrare använder för att förhindra halka på snö och is. De lindar runt botten av dina stövlar och är gjorda av små metallpiggar. De är särskilt användbara när snön/isen börjar smälta, de gräver sig in i de mjukare delarna av isen och ger massor av dragkraft som dina vandringskängor eller trail-löparskor helt enkelt inte har. De mikrospikar jag använder är YakTrax Diamond grepp:

Yaktrax Diamond Grips på en resa nyligen till Rocky Mountain National Park i maj 2021

Om du är intresserad kan du kolla in min fullständiga (men korta) recension av Yaktrax här!

Typer av draganordningar för snö och is

Mikrospikar

Detta är den minst intensiva typen av draganordning. Lite gummi sträcker sig runt din sko och håller de tunna spikarna på plats, vilket gör det mycket lättare att gå på genomsnittliga stigar täckta av snö och is. Om du ska till en lutning på 35 grader eller mindre är mikrospikar (vanligtvis) det absoluta minimum av vad du behöver.

stegjärn

I situationer där halka inte är det irriterande besväret, utan det dödliga slaget, är stegjärn oftast rätt väg att gå. Istället för små metallspikar har du vad som motsvarar blad för fötter. De låter dig trampa in i snö och is på mycket hög höjd, vilket gör det mycket säkrare att ta itu med branta stigar och svindlande backar. Stegjärn används av bergsklättrare för att gräva in i sidan av frusna toppar och fortsätta utan att riskera ett dödligt fall.

  Backpacking vs bergsbestigning: Vad är skillnaden?
Klättrare fast i sidan av en isvägg med stegjärn!

Snöskor

Om du vill undvika ”post-holing” – när snön är så djup och löst packad att foten faller rakt igenom – är snöskor rätt väg att gå. De fördelar din vikt över en mycket större yta, så att du inte ramlar genom lös snö. Både bergsbestigare och vintervandrare använder snöskor för att göra det mycket, mycket lättare att gå genom snön. Alla som trampat på lössnö och kommit upp på låren vet fördelen med snöskor som förhindrar det!

Snöskor och lös, drivande snö: en match made in hiker heaven!

När ska du använda Microspikes?

Mikrospikar är en bra lösning när man går över is och snö på lätt-medelbranta stigar. De hindrar dig från att halka och halka. Jag har tyckt att de fungerar exceptionellt bra på lite slaskig is/snö som precis har börjat smälta. Piggarna greppar snön som en fästing greppar insidan av ditt lår.

De bästa situationerna att använda mikrospikar är när stegjärn och snöskor inte är till någon nytta, men snön fortfarande är halt. Om du inte gör så mycket efterhål, om snön/isen inte är otroligt tät och tjock, och om du inte vandrar på mycket höga höjder, är mikrospikar ett bra val. De är billigare, mindre skrymmande och lättare att fästa på dina stövlar än snöskor eller stegjärn. Jag har använt dem med stor framgång (minus en hel del efter hål, men jag skyller på det på 280 pund) på denna vandring:

Det är den sista pushen till Lake of Glass i Rocky Mountain National Park. Det var cirka två tiondelar av en mil, med en lutning på cirka 29 %. det var inte det mest intensiva i världen, men jag tvivlar på att jag skulle ha klarat det om jag inte hade haft mikrospetsarna på fötterna!

  Ryggsäcksfärdigheter: vad du behöver veta för en ryggsäcksresa

Stänga av:

Så, vad är mikrospikar och vad är de bra för? De är draganordningar som fästs på botten av dina fötter, och de är bra för alla snöiga situationer där snöskor och stegjärn inte är nödvändiga!