Hur vandringsleder mäts: Vilket är mest exakt?

Innan du förbinder dig till den vandringsleden som leder dig ner i en dal till ett vattenfall, eller den där leden som är en enkel promenad genom den höstbrända skogen, är det viktigt att veta om du klarar av att slutföra leden. Till och med det historiska dokumentet i Bibeln talar om för oss att ”överväga kostnaden” för att bygga ett torn innan vi bygger det (Luk 14:28), så se till att ”överväga kostnaden” för det spår du är på väg att gå ner för.

Ett spår i Arthur’s Pass, NZ

Spår mäts med flera olika metoder, inklusive att räkna steg, GPS och Surveyor-hjul. Inspektörshjul är faktiskt de mest exakta av alla andra spårmetoder som används för närvarande. Över hela linjen, ju plattare och öppnare området du vandrar genom, desto mer exakt kommer GPS att kunna mäta avstånd.

I den här artikeln kommer vi först att diskutera de olika sätten att mäta vandringsleder på (det finns fler än du tror), vilket som anses vara det mest exakta och det bästa sättet att mäta sträckan du själv har gått på din nästa vandring resa!

Hur de mäts

Vandringsleder mäts på en rad olika sätt. Det finns GPS-mätningar gjorda av satellit, icke-GPS-alternativ som en FitBit och matematiska ekvationer (hitta termen som har att göra med att dra slutsatser baserat på en liten mängd data), och slutligen med något som kallas Surveyor’s wheel. I det här avsnittet kommer vi att diskutera vad vart och ett av dessa alternativ är om de är bra för mätning, och vilket du bör lita mest på.

GPS

Global Positioning System (GPS) består av ett nätverk av cirka 30 satelliter som kretsar runt jorden på cirka 20 000 km. De skickar ut signaler till GPS-spårare på jorden när den lilla antennen på GPS:en skickar ut ett meddelande till satelliterna. GPS:en beräknar sedan hur långt borta olika satelliter är från den enstaka GPS-spåraren baserat på hur lång tid meddelandet tar att komma fram, och kan därifrån ta reda på exakt var i världen GPS:en befinner sig.

Problemet med GPS är att höga strukturer, som träd och byggnader, förstör mätningarna väldigt. Allt som krävs är en titt på bilden ovan för att se hur felaktiga GPS-avläsningar kan vara. Det finns också problemet med branta höjdförändringar, såsom klippor, dalar, berg och kanjoner. Alla dessa saker och mer är tillräckligt för att förstöra giltigheten av de mätningar som görs av strukturerna runt omkring dig.

  Vad kostar en popup-camper? (Nya och begagnade priser)

Icke-GPS

Dessa följande system använder inte GPS för att räkna ut det faktiska avståndet, och även om det verkar vara ålderdomligt och inte lika användbart som satelliter 10 000-tals km i luften, du kanske blir förvånad över att några av dessa alternativ faktiskt är mer exakta än GPS.

Fitbit

En Fitbit är en enhet som mäter avstånd genom steg med hjälp av en tre-axlig accelerometer. De är mycket mindre exakta när det gäller att mäta sträckan du har rest och till och med kalorierna du förbränner, så ta dessa med en nypa salt. Dessa tar inte hänsyn till steglängd, alltså att gå på en trottoar är väldigt annorlunda än att gå upp eller ner för ett berg. Att gå uppför höjden förstör GPS, och det förstör de flesta FitBits också, så förbered dig på att ha en felmarginal när du räknar ut hur mycket du har gått.

Räkna steg

Det finns några olika sätt att gå tillväga för att göra detta. Du kan göra detta genom att mäta flera rutter genom att räkna dina steg och sedan multiplicera den siffran med den genomsnittliga längden på ditt steg. Detta kan vara felaktigt på grund av den enorma marginalen för mänskliga fel såväl som variationen i mätarens steg, som när de går upp eller ner för en backe.

För det andra kan du mäta avståndet för en led genom att mäta hur lång tid det tar för dig att gå 1/10 mil och sedan dividera det med hur lång tid det tar att vandra en viss del av en led. Detta inkluderar också ett visst utrymme för mänskliga fel, men inte lika mycket, så länge han försöker hålla samma takt under hela vandringen; vilket betyder att det är bra att han tog många pauser i delar av leden, så att han inte blir för trött.

Surveyor’s Wheel – Uppfinna hjulet på nytt

Detta praktiska verktyg kallas även ett ”klickhjul” och används för att mäta avstånd manuellt. Det är i grunden ett hjul med en urtavla fäst vid ett handtag, och när du går med hjulet snurrar hjulet om och om igen. När du är klar med vad det än är du mäter kan du kolla in ratten (med tanke på att du kom ihåg att ställa den på 0…) och se hur många varv hjulet gjorde under din mätning, och därifrån kan du räkna ut hur långt du har gått.

  Bästa vattentäta tupperware för camping: inklusive gör-det-själv-metoder

Fördelarna med Surveyor-hjulet är att det är mycket exakt när det gäller att mäta avstånd, och du kommer garanterat att få en mycket mer exakt mätning med det här verktyget än med GPS (även om GPS-systemen blir mer komplexa, kanske det inte är sant under de kommande åren).

Nackdelarna med Surveyor-hjulet är att de inte tar hänsyn till höjdförändringar, vilket, om vi ska vara ärliga mot varandra, gör en enorm skillnad. Det är också mycket tidskrävande att använda, så proffsen som använder det här verktyget behöver ge enorma mängder tid att gå på stigarna för att få korrekta mätningar, vilket också innebär att det finns utrymme för mänskliga fel i dessa mätningar. Visserligen låter promenadstigar som ett jobb ganska sött, men tid är pengar ändå.

Det mest exakta är Surveyor-hjulet, eftersom det påverkas mindre av yttre element som satellitblockering, och det är opåverkat av mänskliga misstag, så länge som lantmätaren som använder det undviker att göra loopiga linjer och från att gå över för många gupp som kan öka avståndet till deras mått. Problemet är att det här sättet tar för mycket tid, och många nationalparker vill hellre använda satellit för att ta reda på hur lång en led är. Med tiden tror jag dock att vi kommer att se fler och mer exakta maskiner som hjälper till med mätning.

Lantmätare är också kända för att använda en enhet som kallas a Klinometersom används för att mäta höjdvinkeln för höga saker som du omöjligt skulle kunna nå toppen av, såsom byggnader, kanjoner, till och med berg om besiktningsmannen är skicklig på att använda enheten.

  Varför är campingkylskåp så dyra?

Varför Surveyor Wheels är bäst

Tror du inte på det? Det gjorde jag inte heller förrän jag såg den här bilden från detta hemsida som visar skillnaderna mellan deras GPS (grön linje), data från parktjänsten (orange linje) och informationen som han själv samlat in med ett mätarhjul (svart linje).

Hur man mäter ditt eget avstånd

Det finns olika sätt att mäta ditt avstånd. Vissa av dessa sätt kan du mäta själv och några av dem innebär att du använder en GPS eller icke-GPS. Här är en kort lista:

  • Räkna dina egna steg. Ta reda på hur många steg det tar dig personligen att gå en mil, och när du inte har något annat sätt att räkna prova denna teknik! Det kan bara vara användbart att ha det numret i huvudet för personligt bruk för senare.
  • Ta reda på hur exakt din FitBit är genom att testa den på en plan yta och gå en mil.
  • Som listat ovan, räkna ut hur lång tid det tar att gå 1/10 mil och dividera sedan det med hur lång tid det tar att gå en viss del av leden, eller hela leden själv.
  • Också listat ovan kan du använda ett Surveyor-hjul och låta det dra bakom dig när du går, fäst vid din ryggsäck. Det låter kanske löjligt, men jag HAR hört talas om folk som gör det här.
  • Du kan ta med dig två GPS och jämföra tiderna, ta medelvärdet av de två, samt beräkna vad parken rapporterade att leden var.
  • Kolla onlineforum. Ibland har någon annan tagit sig tid att titta på att mäta leden mest exakt.

Slutsats

Som vi tydligt kan säga finns det en diskrepans mellan vad nationalparker och statliga parker publicerar som korrekta och vad som kan vara det faktiska avståndet. För det mesta är avståndet inte lika dramatiskt, men det är viktigt att konsultera olika källor för att veta det verkliga avståndet om du är mycket orolig över det. Jag hoppas att denna information var till hjälp för dig och att alla dina frågor besvarades. Lyckliga spår!