Hur väljer du den perfekta skåpbilen att campa i?

Lusten att resa och komma ut i naturen är stark, men du behöver något att campa i när du vandrar över landet, vad ska du välja? Du vill inte gå på bekostnad av en stor husbil så kanske bara en enkel skåpbil skulle passa räkningen.

Men hur väljer du den perfekta skåpbilen att campa i? För att välja en skåpbil för camping gör en lista över de aktiviteter som du vill göra i din skåpbil och vilka bekvämligheter som är ett måste, så kan du begränsa det riktigt snabbt. Beslut dessutom om en budget så att du vet om du ska leta efter en ny eller begagnad skåpbil.

Gör en lista över vad du vill ha i en skåpbil innan du börjar leta efter en. Detta kommer att hjälpa dig att inte få analysförlamning. Här är några av de faktorer som du behöver tänka på när du väljer din perfekta skåpbil för camping:

1. Vill du enkelt kunna använda fordonet från dag till dag när du inte campar?

Om detta kommer att vara det enda fordonet du äger vill du inte att det ska vara ett stort projekt att göra i ordning varje gång du vill campa, detsamma gäller om detta är ett fordon som du använder i affärer.

Du kan bygga en plattform för att ställa din säng på eller skåp, men då måste du sätta in dem och ta ut dem varje gång du vill campa. Utöver det måste du hitta en plats att förvara dem när de inte används.

Den bästa lösningen i det här fallet skulle vara att bara lägga en madrass på baksidan av din skåpbil. Du kan använda en vanlig madrass eller en luftmadrass och med några andra väsentligheter kommer det att fungera utmärkt för vancamping.

2. Vill du sova i skåpbilen eller tältet utanför skåpbilen?

För att kunna sova i skåpbilen och bära förnödenheter måste du räkna ut en plan som gör att du kan ha utrymme för att göra allt detta inne i skåpbilen, så du måste ta hänsyn till detta när du gör ditt köp.

Du har också möjlighet att sova utanför skåpbilen i ett tält för att ge dig lite mer utrymme för att bära dina förnödenheter och ge dig möjligheten att köpa en mindre skåpbil.

Ett annat alternativ är att köpa ett taktält som går direkt på taket på din skåpbil. Dessa tält är supersnabba att sätta upp och sedan kommer du åt det med en stege när du är redo att använda det. Vi har ett inlägg om att sova i skåpbil här, om du vill ha mer information.

  Hur mycket vatten måste jag ta med när jag campar?

3. Hur mycket arbete vill du göra för att göra din skåpbil klar?

För att hålla arbetet till ett minimum, köp en skåpbil med säten som fälls ner i golvet eller som du kan ta bort så kan du sova på skåpbilsgolvet på en madrass utan kostnad för att konvertera en skåpbil. En liten lastbil kommer också att fungera utmärkt för att göra detta.

Om du vet hur man bygger saker och vill göra allt du kan kan du köpa en större lastbil och göra om den till en husbil och inkludera några av de bekvämligheter du skulle vilja ha.

När du har en större budget eller inte har tid att förbereda din skåpbil kan det bästa alternativet för dig vara att köpa en husbil som har alla bekvämligheter inbyggda och allt du behöver göra är att sätta dig i den och åka.

4. Kommer du att stanna i din skåpbil under långa perioder?

Om du ska stanna i din skåpbil under långa perioder utöver utrymme för att sova måste du ha en plats för förvaring, ett sätt att laga mat och kanske du till och med vill ha ett sätt att duscha och gå på toaletten .

För detta ändamål kommer du förmodligen att vilja leta efter en skåpbil på den större sidan för att kunna lägga ut en planlösning och bygga skåpbilen ut för att passa dina behov.

5. Ska du bara stanna i skåpbilen på helgerna eller på en två till tre veckors resa?

När du bara vill campa på helgen då och då eller åka på en resa kan du få genom att lägga en madrass bak i din familjebil eller köpa en liten last-/passagerarbil. Du kan inkludera ett hopfällbart bord, kylare, kamin, ett par stolar och din utrustning och det kommer att fungera riktigt bra.

Att gå den här vägen är ett enkelt och bekvämt sätt att campa och du kan hålla dina utgifter till ett minimum.

Andra inlägg av intresse

  • Van Camping vs Truck Camping: Vad är skillnaden?
  • De 8 bästa skåpbilarna du kan campa i
  • Varför rostar Sprinter Vans – och vad du kan göra

6. Vill du se smygande ut?

Varför skulle du vilja se smyg ut? För att minska risken att någon bryter sig in i din skåpbil för att de uppfattar dig som en turist som bär på massor av utrustning och eventuellt kontanter i ditt fordon. För att se smyg ut vill du ha något som smälter in väl, som en vit arbetsbil, inte en ombyggnadsbil på 75 000 $ som skriker ”Jag är på semester.”

Om din skåpbil ser smyg ut kan du dessutom spara på campingavgifter genom att smygcampa.

  Är det dåligt att pausa under en löprunda?

7. Vill du ha fönster i din skåpbil?

Om du ska bo bara lokalt i en park eller camping då och då på helgerna eller om du vill använda skåpbilen som ett familjefordon så kommer du förmodligen att vilja ha fönstren i skåpbilen.

Å andra sidan om du ska använda skåpbilen främst för camping och inte vill att folk går genom att titta i fönstren medan du sover eller ens vet att du sover i ryggen, välj då ett fordon som saknar fönster eller har färre fönster.

8. Hur många människor kommer att campa med dig?

Har du barn eller vänner som följer med dig? Om så är fallet måste du ta reda på hur många som helst som kommer att vara med dig på din resa. Så ju fler människor, desto större skåpbil behöver du, om inte några av dem kommer att tälta bredvid fordonet.

Fundera på vilken typ av layout du kan komma på om alla ska sova i skåpbilen för att rymma alla campare och storleksanpassa skåpbilen därefter.

9. Vill du laga mat i din skåpbil eller utanför din skåpbil?

För att laga mat i din skåpbil behöver du en mer omfattande gör-det-själv-konvertering, först måste du bestämma om du är händig nog att göra omvandlingen, om du vill gå till bekostnad och den tid det tar att göra omvandlingen.

Du kanske inte har expertis för att gå den här vägen, i så fall kan du alltid köpa en husbil som är klar att gå med ett minikök, även om de blir dyrare om du försöker hålla dig till en budget .

Du kan enkelt laga mat utanför din skåpbil med en kamin eller till och med över en lägereld. Allt du behöver är ett bord att ställa din spis på och ett par hopfällbara stolar att sitta i. Vissa parker och vägkanter har till och med picknickbord som fungerar för detta så att du kanske inte ens behöver bordet.

10. Behöver du plats för att kunna stå upp i skåpbilen?

Ett högre tak i skåpbilen kan vara fördelaktigt på många sätt, den extra höjden gör att du kan stå rakare och röra dig bättre.

Kanske ska du lägga i ett handfat, ett sätt att laga mat eller göra en inomhusdusch, för dessa tillägg behöver du höjden i skåpbilen för att kunna stå upp och göra dessa saker, så tänk på höjden när du väljer rätt skåpbil för dig.

11. Vill du duscha och kunna gå på toaletten i din skåpbil?

Om du vill duscha och gå på toaletten måste du tänka på utrymmet som detta kommer att ta, så utöver utrymmet för dina sovplatser måste du inkludera detta extra utrymme i din planlösning. Ta också återigen hänsyn till höjden på skåpbilen, så det kommer att ge dig det takhöjd du behöver för att slutföra detta.

  Hur väljer du rätt campingplats för Van Camping?

Att ha ett ställe att gå på toaletten är inte nödvändigt i en skåpbil om du är okej med att använda offentliga badrum i närbutiker, snabbmatsrestauranger, rastplatser vid vägarna eller om du ska bo på en camping. Det finns också ställen att duscha på vägen eller så kan du använda en bärbar campingdusch.

12. Hur mycket förvaring kommer du att behöva för det du tar med dig?

Du behöver inte bara tänka på vilket utrymme du behöver för att sova, laga mat, gå på toaletten och duscha utan också tänka på vad du tar med dig och var du ska lägga det.

Behöver eller vill du ha allt inne i skåpbilen? Du kan komma med lite extra förvaringsutrymme om du lägger en del av din utrustning på takräcken ovanpå din skåpbil, men det är inte särskilt gynnsamt för smygcamping.

13. Tänk om du inte är händig, är dålig på att designa, inte har tid att konvertera en skåpbil eller bara inte vill göra det?

Du har möjlighet att köpa en skåpbil som redan är ombyggd för att möta de behov du letar efter. Så fort du köper skåpbilen kan du vara redo att börja campa, packa bara ihop dina kläder och du är i princip redo att åka.

Att välja den perfekta skåpbilen att campa i kan verka skrämmande men med några enkla frågor kan du komma med viktig information som hjälper dig i din strävan att hitta den perfekta husbilen för dina behov.

Du kommer att upptäcka att även om du har begränsat vad du letar efter i en skåpbil finns det fortfarande massor av alternativ att välja mellan.

Uteslut inte den ikoniska VW eller den gamla Chevy skåpbilen som Sammy Johns sjöng om på 70-talet för en van-camper. Välj bara den skåpbil som uppfyller dina behov som du har bestämt från listan ovan och alla andra krav som du kan komma med på egen hand.

Relaterade frågor

Vilka skåpbilar gör de bästa husbilsomvandlingarna? Några av de mest populära skåpbilarna för ombyggnader är: Ram Promaster, Ford Transit, Mercedes Sprinter och Chevy Express.

Hur mycket kostar det att hyra en husbil? Den dagliga kostnaden för att hyra en husbil kommer i genomsnitt $115 till $250 per dag. Kostnaden kommer att variera beroende på storlek, tid på året, område i landet du hyr i och år för skåpbilen.