Hur undviker man exploderande bergsstenar? Nya insikter

Jag minns första gången jag såg stenar explodera; det var på en familjeresa när vi slog läger i Camp Liza, Slovenien. Landskapet var fantastiskt och jag rekommenderar alla att göra ett besök. Fast vi gjorde ett stort misstag då. När vi byggde vår lägereld använde vi stenar som låg intill den närliggande floden. Till en början verkade det som ett naturligt beslut; dock är dessa stenar benägna att sprängas – jag ska förklara det specifikt senare i den här artikeln. Låt oss dyka in och ta reda på hur du undviker exploderande lägereldstenar en gång för alla.

För att undvika exploderande stenar i din lägereld, använd hårda stenar som inte innehåller luftfickor eller vattenmolekyler; granit, marmor och skiffer är det bästa valet. Undvik däremot sandsten eller släta stenar som innehåller luft och fukt i de inre delarna.

Senare kommer jag att diskutera logiken bakom det och visa dig exakt hur du hittar rätt stenar som tål den extrema värmen.

Vad är exploderande lägereldstenar?

När du gör upp en lägereld åt dig själv för att laga mat, eller kanske för att värma dig lite, bör du använda några stenar för att förhindra att elden sprider sig.

Även om du i vissa specifika fall hittar flera stenar som har spruckit på grund av de höga temperaturerna, kallas dessa för ”exploderande lägereldarstenar”.

Det finns många anledningar till fenomenet; dock är grundkonceptet när trycket inuti berget blir för högt så att det inte kan hålla sin form.

När en explosion inträffar kan tegelstenarna fortfarande hindra branden från att sprida sig, även om själva processen kan vara farlig om du sitter i närheten.

Senare kommer jag att erbjuda dig några sätt att skydda dig mot det och visa dig några smarta lösningar om du inte är säker på om stenen tål värmen eller inte.

Vad får lägerelden att explodera?

Som jag nämnde har stenar en tendens att explodera om trycket inuti är för högt för att stenen ska kunna hantera. Detta kan hända om stentypen inte är lämplig för höga temperaturer, eller om den innehåller fukt.

Typen av sten

Den första bergarten som kan vara problematisk är den skiktade typen – som sandsten. Om hela strukturen i stenen inte är förenad kan det inbyggda trycket snabbt trycka isär de olika lagren.

En explosion kan också inträffa om berget är för halt – låt mig förklara varför. Processen att platta ut stenar är en lång process och brukar innebära att vatten gradvis skär ut den grova ytan (vilket är vad som ofta händer med stenar intill sjöar och hav).

Den dåliga nyheten är att dessa stenar vanligtvis har små porer som inte kan ses av det mänskliga ögat. När vatten rinner över deras yta hamnar vissa molekyler i dessa porer med tiden.

Senare kommer jag att diskutera orsakerna till varför inomhusfuktighet skulle få stenar att explodera i allmänhet, men här kommer jag att säga att de hala stenarna nästan alltid är blöta inuti, och du bör undvika dem när du gör en lägereld.

Den sista typen av explosionsbenägen bergart är den permeabla typen, som också förenar sig med mjukt och lätt berg. Ett bra exempel av detta slag är kalksten och pimpsten som är gjorda av skelettfragment av marina organismer och följaktligen vulkaniskt material.

  Vad är en snöskoter?
Den klassiska looken av kalksten

Dessa är dåliga för en lägereld eftersom luften i dem och när de värms upp expanderar i volym och det inre trycket får stenen att poppa.

Fukten i berget

Som nämnts innehåller släta stenar vanligtvis vattenmolekyler som avdunstar, expanderar och så småningom exploderar. Men inomhusfukt kan också vara fallet med robusta exemplar som har utsatts för vatten under längre perioder.

Om du råkar campa bredvid vattenkällor som sjöar eller floder (som har ett konstant flöde av vatten), undvik att använda de närliggande stenarna, även om de inte är hala.

Hur undviker man problemet?

För att undvika exploderande eldstenar, när du bygger en lägereld, håll dig till hårda som granit, marmor och skiffer (utöver att hoppa över stenar som är benägna att detta, som sandsten eller kalksten).

Tillåt mig att upplysa dig om de gynnsamma typerna och varför de är så lämpliga för att göra en lägereld.

Gå med granit

Det speciella med granitiska bergarter är att de anses vara ”magmatiska bergarter”, vilket betyder att de är bildade av smält magma. Under bildningsprocessen svalnar den brinnande magman och förvandlas långsamt till fast berg.

Även om de är gjorda av olika mineraler, är granitstenar ganska täta och resistenta mot vatten; det är därför vi eliminerar fuktproblemet på insidan.

Färgen på dessa stenar bestäms främst av kristallen de innehåller, i vårt fall oftast kvarts. Därför skulle de vanligaste färgerna vara för dem vita, ljusgrå, gulaktiga eller rosa toner. Dessutom är ytan på stenen vanligtvis grov och hård – det skulle vara nästan omöjligt att repa den med din fickkniv.

Du kan också använda marmor och skiffer

Marmor och skiffer anses vara metamorfa bergarter, vilket betyder att de är bildade av en befintlig sten som har genomgått strukturella förändringar. När de genomgår metamorfos förändras kalksten och skiffer till marmor och skiffer i enlighet därmed.

Det kan vara så att den tidigare formen var inledande, lätt och hade många luftfickor som inte skulle göra någon nytta om du satte dem i din lägereld. Ändå, med tillräcklig värme (högre än 150 till 200 °C) och tryck, det nya fasta materialet klarar sig alldeles utmärkt.

I allmänhet har marmor vanligtvis vita toner och subtila färger om det finns brister. Ofta är ytan på marmorstenen slät, även om de till skillnad från småsten inte innehåller vatten från insidan.

För att identifiera marmorstenar måste du leta efter deras ådror som i många fall presenteras och indikerar andra material blandade med den ursprungliga bergarten.

Liksom marmor bestäms även skifferfärgerna av de mineraler som bergarten innehåller och varierar vanligtvis kring flera gråtoner. Skiffer är gjorda av gjorda av parallella skiktade plattor och bryts därför jämnt längs dekolletaget.

Vad händer om jag inte är säker på The Rock?

Det är lätt att avgöra vilka stenar som är idealiska för lägereldar och vad man bör undvika, men ofta är de svåra att urskilja och vi är inte säkra på om de kommer att få jobbet gjort. Det klassiska scenariot är när du anländer till din camping runt solnedgången och knappt kan se din omgivning.

Om du inte är säker på om stenen du har valt kommer att explodera eller inte, placera den på marken och placera din ved så att den täcker den uppifrån.

På så sätt, om du gjorde ett fel val och stenen exploderar, kan du vara säker på att tyngden av stocken kommer att hindra den från att hoppa ut. Du bör inte underskatta just det fenomenet, eftersom en het sten kan nå över den 1 100 grader Celsius.

  Hur man säkert kör en basbåt i grovt vatten

Ett annat förslag är att sitta långt från din brasa – kanske några meter bort. Om du tältar på plana ytor med liten risk för spridning av brand kan du bygga det så att det inte finns några stenar framför dig alls; lägg dem bara på baksidan istället.

Finns det alternativ till stenar när man bygger en lägereld?

Faktum är att när man gör en lägereld behöver man i vissa fall inte använda några stenar alls. Om du till exempel slår läger på mineraljord är chansen liten att elden slocknar.

Ändå måste du se till att det inte finns några brandfarliga material runt omkring och att vinden är till din fördel. Du kan också bygga en cirkulär markvägg för att blockera elden – så länge den är tillräckligt hög bör du klara dig.

Du kan också prova att göra Dakota Fire Hole; det kräver att du gräver en grop och lägger din ved i den. Hålet minskar även luftförbrukningen och gör att din eld håller under en längre tid.

Ska jag vara försiktig med att bara använda torra stenar på lägereldar?

Uppriktigt sagt har permeabla stenar som innehåller små luftfickor en högre risk att explodera än våta. Detta beror på att luft expanderar snabbare än vattenmolekyler och vanligtvis upptar en större volym i bergarterna.

Tveka dock inte att använda stenar som blivit blöta av hällregnet – processen med vatteninträngning tar mycket längre tid.

Så är det även för stenar som ligger i fuktiga områden – vattnet brukar avdunsta från dem innan det har en chans att komma in. Om du fortfarande känner dig osäker – använd gärna själva marken som en vägg beskriven ovan).

Ett annat problem är fuktig ved, som till skillnad från tegel kan göra elden svår. Om du står inför det problemet rekommenderar jag starkt att du läser min artikel som förklarar hur man tänder blöt ved.

iSkrev även en helt annan som visar hur man håller en eld igång i regnet – Missa inte den här om du campar under våta förhållanden.

Vad ska man göra om marken är frusen?

Av vad jag sa tidigare är det lätt att anta att att bygga en lägereld på frusen mark är ett dåligt val eftersom när vatten avdunstar tenderar det att expandera och kanske orsaka en stenexplosion.

Ändå, ur mitt perspektiv, bör du inte oroa dig för mycket om det. Om du tänker efter så finns den riktiga isen i marken inte i stenar.

Istället bildas det vanligtvis av fruset vatten som sipprat ner i marken och förvandlats till is på grund av de låga temperaturerna.

När elden är påslagen och värmen stiger kan detta vatten lätt avdunsta – det sitter inte fast på sidorna och ökar trycket.

Det exploderande fenomenet beror på kraft och om det inte finns där kommer det inte att hända. Å andra sidan, om du slår läger bredvid en frusen sjö och använder de närliggande stenarna, kan en del is fastna i dem och explodera när du tänder din ved.

  Är landhockeyutrustning dyr? En titt på kostnaderna

Är bränder i naturliga grottor säkra?

Låt oss säga att du bestämde dig för att släppa idén om ”lägereld med stenar” och hittade en fantastisk möjlighet att bygga upp en eld i en naturlig grotta.

Den uppenbara fördelen med detta är att grottor inte tillåter lågan att spridas – själva marken är gjord av sten. Å andra sidan är det förenat med vissa faror att bygga en lägereld i dem.

För det första finns det ingen ventilation i grottor och det finns ingenstans för röken att avdunsta. Förutom kvävning och obehag kan den röken väcka varelser inuti, som fladdermöss och spindlar.

Flygande fladdermöss är ingen stor sak och skulle förmodligen bara skrämma dig, även om de har en liten chans att överleva när de lämnar grottan. Spindlar å andra sidan kan skada dig om du har otur och stöter på farliga arter.

Om du campar i grottor föreslår jag att du gör upp en eld utanför öppningen och sätter en reflektor bakom den – på så sätt kan du njuta av värmen samtidigt som röken inte orsakar några problem.

Faktum är att användningen av en reflektor gör att din lägereld brinner längre eftersom den blockerar vinden, vilket påskyndar förbrukningen av ved.

I den frågan skrev jag en utmärkt artikel som förklarade det hur man håller en lägereld brinnande hela natten – Jag har lagt ner timmar på att förse dig med de mest exakta och användbara teknikerna.

Hur hanterar man en Hot Rock Burn?

Som jag nämnde kan exploderande lägereldarstenar vara farliga om de landar på utsatt hud. Om det händer är det första steget att ta att kyla det smärtsamma området så snart som möjligt.

Det kan du till exempel göra genom att hälla lite kallt vatten på dem – se till att de inte är för kalla – det kan orsaka hypotermi.

Det andra steget jag föreslår är att släcka elden; om en sten hade exploderat är chansen stor att en andra är på väg.

Å andra sidan, om du vill hålla elden igång, se till att ta några steg bakåt och hålla lite avstånd från den. Om du råkar ha en första hjälpen-kit med dig, använd den och se till att desinficera området ordentligt.

I alla fall, om en brännskada uppstår, föreslår jag att du uppsöker läkare så snart som möjligt och ser till att hålla såret rent tills dess.

Slutsatser

Exploderande stenar är en vanlig företeelse när man campar, speciellt när man använder fel typ av stenar.

För att undvika detta problem, bli av med de mjuka, som sandsten – de innehåller oftast luftfickor som expanderar och ökar det inre trycket.

Undvik också att använda hala stenar som finns bredvid vattenkällor – de innehåller vanligtvis vattenmolekyler som kommer att avdunsta och orsaka samma problem igen.

När du plockar upp stenarna till din lägereldscirkel, håll dig till granit, marmor och skiffer – dessa är robusta och tål höga temperaturer.

Om du är osäker på berget – du kan alltid undvika det – kom ihåg att en bra jord kan vara ett utmärkt alternativ.

Hoppas min vara levererade varorna och svarade på några av dina frågor. Om du har några tvekan eller nya insikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!