Hur tung kan snö bli?

När du böjer dig ner för att skopa ännu en skyffel med snö, känner du ett smärtsamt stick i ryggen. Du har bara skottat halva gården och du har fortfarande mycket mer att göra, men snön verkar bara tyngre den här gången. Hur mycket väger snön och hur tung kan den bli?

Vikten av snö varierar beroende på typ, men den tyngsta snön är slask, som väger 3,75 pund per tum när man mäter djupet per kvadratfot snö. Om du hade 4 tum slaskig snö kunde snön väga 15 pund!

I den här artikeln kommer vi att diskutera vikten av snö per typ, från nyfallen snö till slaskiga våta saker. Vi kommer också att prata om vad som gör att vissa typer av snö väger mer än andra, så se till att fortsätta läsa.

Hur mycket väger snö? Hur tungt kan det bli?

Som vi har diskuterat på bloggen kommer snö i alla former och storlekar beroende på iskristallens konfiguration. I det här avsnittet kommer vi att sammanfatta varje typ av snö och dela dess vikt i pund per tum djup per kvadratfot.

Nysnö – 0,1 pund till 0,3 pund

När ny snö faller består den av igenkännbara iskristaller. Snöns struktur är vanligtvis torr, till och med pudrig, vilket står för dess låga vikt. Denna typ av snö väger inte mer än 0,3 pund.

Förhållandena som tillåter nysnö är låga vindar (helst inga vindar) och mycket kalla temperaturer. Denna snö måste vara okomprimerad för att den ska behålla sin höga luftvolym.

New Firn – 2,47 pund

Läsare av bloggen bör komma ihåg att firn är bunden och rund snö. Det är införandet av mer is i firn som lyfter upp vikten av ny firn till nästan 3 pund!

Kompakt nysnö – 0,37 pund

Virgin snö, hur vacker den än är, förblir inte så för alltid. Plogar kommer igenom och förstör den ursprungliga snöns form, liksom nyfikna barn och vuxna när de trampar över den.

När snön komprimeras frigörs nu luften som var instängd i iskristallerna. Beroende på omfattningen av packningen kan en del luft finnas kvar eller ingen. Det är därför komprimerad snö är tyngre och väger 0,37 pund och uppåt.

Fuktig nysnö – 0,78 pund

Om temperaturen är över minusgrader men inte för mycket, då är det fuktigare än vanligt när ny snö faller. Vindexponeringen bör fortfarande minimeras, och snön kommer att vara okomprimerad i detta skede. Men på grund av den extra fukten är fuktig nysnö mycket tyngre än till och med packad nysnö, 0,78 pund mot 0,37 pund.

  Hur får jag tillgång till internet när jag campar? (husbilar ingår)

Settling Snow – 0,68 pund

När snön väl lagt sig på ytan men fortfarande är ung (inte riktigt en dag gammal än) kommer variationer att uppstå. Temperaturen kan skifta, särskilt mellan solnedgång och soluppgång. Vinden kommer också att påverka snön, vare sig det är periodiska vindar eller de som är mer konsekventa.

Under avvecklingsstadiet kommer snön att väga 0,68 pund. Det är fortfarande inte så tungt som ny fuktig snö.

Fast snö – 1,3 pund

Snö anses vara lagd när den har legat på samma plats i minst 24 timmar men helst längre. Vind- och temperaturvariationer har fortsatt att påverka denna snö, vilket troligen komprimerar den. Det är därför den väger mer än att lägga snö, och räknar in på 1,3 pund i genomsnitt.

Vindpåverkad snö – 1,46 pund till 1,98 pund

Vinden kommer gradvis att pressa ihop och hårdna snö, särskilt hårda vindar. Temperaturerna under fryspunkten kommer bara att påskynda förändringarna som snön går igenom. Denna äldre snö är ganska tung och väger ibland nästan 2 pund.

Sugar Snow – 1,04 pund

Sockersnö kräver vattenånga för att frysa fast på iskristaller som har börjat bildas. Korn i detta snöfall är större än genomsnittet, vilket förklarar varför sockersnö väger mer. Det är fortfarande mycket måttliga 1,04 pund per tum djup per kvadratfot.

Våt snö – 1,75 pund

Fuktig, klibbig och tung, våt snö bildas under förhållanden där vinden är försumbar och temperaturen är varmare. Det här är snöbollsframkallande snö, men den är inte precis lätt på 1,75 pund.

Slask – 3,75 pund

Trots att det mestadels är flytande är slush fortfarande otroligt tungt på nästan 4 pund.

För att vara tydlig är ovanstående vikter pund per tum snödjup per kvadratfot. Det betyder att du måste mäta mängden snö du har i kvadratfot och sedan snödjupet.

Till exempel, om du har 5 tum snö och det är blött, så väger snön runt 8,75 pund. Om det var slask så väger snön 18,75 pund.

Vad påverkar vikten av snö?

Innan du ens tar upp din spade, om du vet lite om snön som har fallit, har du en bättre uppfattning om vad du går för.

Som det sista avsnittet indikerade kommer fem faktorer att avgöra om snön du ska skotta är lätt eller tung. Dessa faktorer är fritt vatteninnehåll, vind, temperatur, packning och ålder.

  Hur man väljer en bra campingplats: 12 användbara tips

Låt oss prata vidare om varje faktor nu.

Gratis vatteninnehåll

All snö kommer att ha åtminstone lite fritt vatteninnehåll eller fukt, men mängden varierar. Om halten fritt vatten är under åtta procent, så saknar snön fukt och blir mycket torr och pudrig. Den här snön är inte användbar för att bygga snögubbar eller igloos eller för att rulla snöbollar, som vi skrev om i ett nyligen inlägg.

Däremot väger pudrig snö väldigt lite och kan enkelt flyttas runt med din spade, så den har det för sig.

Våt snö är den perfekta typen av snö för att tillverka snögubbar med mera, som vi berörde ovan. Den har cirka åtta procent fritt vatteninnehåll. Eftersom fukten i snö kan fungera som lim är det enklast med blöt snö att packa ihop snöbollar eller snöblock.

Slask är vad du får när den fria vattenhalten är runt 13 procent eller till och med överstiger den markören. Den överflödiga fukten hindrar snön från att vara tillräckligt fast för att verkligen göra något med den. Det är lika frustrerande att försöka göra en snögubbe i slask som det är pudersnö. Båda är ett dåres ärende.

Som det sista avsnittet illustrerar är vatten tungt, så ju högre fritt vatteninnehåll i snö desto mer väger det. Men fruset vatten eller is väger ännu mer. Is med luftbubblor, som också är känd som grumlig is, är 4,5 pund per tum djup per kvadratfot. Ren is utan luft väger 4,77 pund.

Vind

Vinterns bittra piskande vindar kan sätta stopp för snö. Vinden kan packa iskristallerna, tvinga ut luft och göra att den tidigare lätta snön nu väger mycket mer. Starkare, jämna vindar kommer att ha en mer uttalad effekt.

Temperatur

Vinden fungerar dock inte ensam. Det är i ett tag team med utomhustemperaturen. Ju närmare temperaturerna kommer under fryspunkten, desto hårdare blir snön. Eftersom vinden villkorar snön, kan det också öka dess packnings- och härdningshastighet, vilket snabbt ändrar dess struktur. Snön blir tyngre som ett resultat.

Packning

Den lättaste snön, som vi nämnde tidigare, är den som har mest instängd luft. Du vet vid det här laget att vinden kan minska mängden luft mellan iskristallerna, och det kan också gå rakt över den där färska snöhögen. Eftersom kristallerna kompakterar under dina snökängor kommer snöoverallen att väga mer.

  Kan paramotorer flyga på natten?

Ålder

Snöns ålder är också en stor faktor för hur tung den blir. Ju längre snön har legat på marken, desto mer har den varit utsatt för packning, vind och temperaturfluktuationer. Det kommer att bli mycket hårdare och tyngre än nysnö.

Tips för att skotta tung snö

När snö faller spelar det ingen roll vilken sort det är, lätt eller tung, du måste skotta den. Eftersom tung snö kan vara en utmaning även för friska unga vuxna, kommer här några tips för säker skottning.

Börja medan snön fortfarande faller

Vissa människor väntar tills stormen har lagt sig för att komma ut och börja skotta. Problemet med det är att om du fick en 14-tums snöstorm, måste du nu kämpa med alla 14 tum snö på en gång. Snön kommer utan tvekan att bli tyngre!

Om du väntar tills det har fallit några centimeter snö och sedan skottar, arbetar du bara med halva mängden snö, kanske mindre. Du kommer att behöva skotta minst två gånger, men det blir lättare båda gångerna än det skulle vara att skotta all snö en gång.

Använd matlagningsspray

Du trodde att matlagningsspray bara var för dina bakplåtar och muffinsformar, men det visar sig att det inte är det! Genom att generöst spraya din spade innan du börjar ta bort snö kommer inte ens seg, klibbig snö att stanna kvar på spadebladet. Det betyder mindre ansträngning för dig.

Sträck på dig innan du spadar

Shoveling är ett träningspass, så du bör behandla det så. Sträck ut hela kroppen så att dina muskler är fina och smidiga. Sedan kan du börja. Tänk på att dålig teknik fortfarande kan orsaka smärta även om du stretchar.

Lyft inte, tryck

På tal om din teknik, när du skottar, försök inte lyfta snön direkt. Skjut den istället bort från huvudhögen med snö och höj sedan spaden när snön är isolerad. Den mindre mängden snö är mindre tung och kommer att skona din rygg och kropp.

Slutgiltiga tankar

Snö kan bli väldigt tung, speciellt om den har vindhärdats, packats eller om den är blöt. Kom ihåg att klä dig efter vädret och följ våra snöskottningstips ovan så slipper du ryggvärk och annan smärta i vinter!