Hur tjock ska en liggunderlag vara för camping?

Tjockleken på en liggunderlag är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till komfort. Att öka tjockleken på ett liggunderlag kommer nästan alltid att resultera i mer komfort, men det finns en kompromiss. Tjockare kuddar är tyngre och svårare att packa. Så var ska man dra gränsen? Hur tjockt ska ett liggunderlag vara?

De allra flesta självuppblåsbara/uppblåsbara liggunderlag är 2-2,5 tum tjocka. Den är tillräckligt tjock för att få ryggen från marken, samtidigt som den är lätt och lätt att packa. Du kanske vill titta på tunnare eller tjockare liggunderlag om du campar i bilen eller försöker minska vikten på din packning.

Hur tjockt ditt liggunderlag ska vara är en fråga om personlig preferens. De flesta föredrar en tjockare dyna, men det kommer en punkt då den blir för tjock. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara de olika tjocklekarna på liggunderlaget och förklara situationer där det är vettigt att använda ett tunt liggunderlag.

Hur tjock ska en liggunderlag vara för camping?

Liggunderlag har blivit tjockare de senaste åren. De flesta uppblåsbara/självuppblåsande liggmattorna är 2,5″ tjocka, vilket är perfekt för de flesta. Det verkar vara den perfekta storleken! Din rumpa lossnar från golvet vilket gör den bekväm, och den är fortfarande lätt och lätt att packa.

Vissa människor gillar att välja tunnare eller tjockare liggunderlag beroende på deras preferenser. Jag brukar använda en 2″ tjock dyna (den här), eftersom jag ville minska min dragvikt med en X-Large bred/lång sämskskinn. Tjockare kuddar är bekvämare, men extra breda kuddar är ofta löjligt tunga. Min rygg är precis från marken, men min rumpa nuddar lite (det är fortfarande bekvämt).

Du kan välja en tjockare 3-5+ tums dyna om du inte behöver oroa dig för dragvikt. Några av de tjockare kuddarna över fyra tum tjocka är faktiskt som att sova på en riktig luftmadrass. Den enda skillnaden är att du får den extra värmen av ett liggunderlag med högt R-värde.

  Kan man frysa Nalgene vattenflaskor?

Tjocklek liggunderlag för backpacking

Tjocklek på liggunderlaget för backpackers

Backpacking liggunderlag bör vara tunnare än vad du skulle använda på en allmän campingplats eller när du campar med bil. Dynan ska vara lätt och lätt att packa. Jag rekommenderar att gå med ett 2-2,5 tum tjockt liggunderlag om du planerar att backpacka. Här är en lista över de vanligaste liggunderlagens tjocklekar.

  • Mindre än 1 tum tjock: De flesta skumkuddar med slutna celler är mindre än en tum tjocka. Det känns faktiskt som att man sover på golvet så de är inte särskilt bekväma.
  • 1,5 tum tjock: Detta var standardtjockleken på liggunderlaget när jag växte upp. Moderna pads har blivit större, men en 1,5″ pad kommer att göra jobbet. Jag har inte sett ett 1,5 tum tjockt liggunderlag på sistone. Den tunnaste uppblåsbara/självuppblåsande kudden jag kan tänka mig är 1,75 tum.
  • 2-2,5 tum tjock: Detta är den nya standarden för självuppblåsande och uppblåsbara liggunderlag. Det verkar vara den söta platsen för de flesta backpackers. Kuddarna är tillräckligt tjocka för att vara varma och bekväma, men tillräckligt tunna för att minska vikten på ryggsäcken.
  • 3 tum tjock: En 3 tum tjock kudde bör vara den absoluta gränsen för backpacking. Det är fortfarande ganska kompakt, men det är minst 1 pund eller två tyngre än ett typiskt lätt liggunderlag.

Tjocklek camping liggunderlag

Du kan luta dig mot tjockare liggunderlag om du inte behöver oroa dig för att bära med dig saker i ryggsäcken. Jag skulle förmodligen gå med en självuppblåsande kudde för bilcamping. De är lite tyngre, men kommer oftast i tjockare storlekar. Bilcamping liggunderlag kommer vanligtvis i följande tjocklekar.

  • 2 tum tjock: Det finns några 1,75″ liggunderlag där ute, men 2″ verkar vara där de flesta tillverkare drar gränsen. Dessa kuddar är inte som att sova på en riktig madrass, men de är tillräckligt bekväma. Jag använder en regelbundet 2″ tjock Thermarest Basecamp självuppblåsande kudde och det uppfyller mina behov. Det var en av de få lätta extra breda kuddar jag kunde hitta på 77″x30″.
  • 2,5-3 tum tjock: Det är dit de flesta går. Kuddarna är tillräckligt tjocka för att ge bra komfort men ändå små/lätt nog att ladda i din ryggsäck. En 2,5 tum tjock kudde är billigare, men 3 tum tjock är riktigt bekväm! Din rumpa kommer att vara minst en tum från golvet, så det finns gott om dyna.
  • 3,5-4+ tum tjock: När du väl är i intervallet 3,5-4+ tum har du i princip att göra med en uppblåsbar luftmadrass. Den enda skillnaden är att det finns extra isolering för att öka R-värdet (mer värme).
  Vad ska jag packa för en 3-dagars ryggsäckstur?

Tunna skum liggunderlag kommer inte att vara särskilt bekväma

Liggunderlag av skum är inte särskilt tjocka

Jag förstår inte hur någon kan använda bara en skummadrass. De är vanligtvis mindre än en tum tjocka och löjligt hårda. Du kommer inte att vara så kall, men det är faktiskt som att sova på golvet!

De flesta använder skumkuddar utöver sin uppblåsbara/självuppblåsbara kudde. Det ökar dämpningen lite, skyddar uppblåsbara dynor från punkteringar och dubblar R-värdet på ditt liggunderlag. Du kan kombinera R-värden när du använder två liggunderlag tillsammans.

Tjocka liggunderlag ger mer ryggstöd

En 2-tums tjock uppblåsbar/självuppblåsbar kudde bör vara det absoluta minimum när det kommer till ryggstöd och komfort. Det är tjockare än de allra flesta liggunderlag som kom ut på 90-talet och början av 2000-talet, men tillräckligt tunt för att lätt kunna packas ner.

Min rumpa rör knappt golvet med ett 2-tums liggunderlag, men jag är en ganska stor snubbe. Missförstå mig inte! En 2 tums sämskskinn är tillräckligt bekväm och jag gillar att 2 tums sämskskinn tar lite tyngd ur min packning. Vissa föredrar en tjockare kudde, men det är sällan nödvändigt.

Jag tror att 2,5″+ tjocka liggunderlag är perfekta för de flesta. De får din rygg/rumpa från marken och de är fortfarande lätta och tillräckligt små för att bära stigen. En 3-tumsdyna fungerar också för backpacking, men det tänjer på gränsen.

Blås inte upp för mycket en tjock liggunderlag!

Var försiktig när du använder liggunderlag som är för tjocka. Överuppblåsning av tjocka kuddar leder till en konstig studskänsla. Du känner att du är på en balansstråle och kämpar för att hålla kroppen stilla. Försök att minska mängden luft i ditt sämskskinn så att din rygg kan sjunka ner i sämskskinnet.

  Hur man hittar eller gör ett ultralätt glasögonfodral

Att fylla ett liggunderlag är enkelt. Börja med att blåsa upp liggunderlaget för mycket och släpp sedan långsamt ut luft. Fortsätt att blåsa ut luft tills ryggen är något över marken. Detta ökar stabiliteten i kudden och hjälper till att förhindra att kudden rullar iväg mitt i natten.

Tjocka liggunderlag är varmare

Att öka tjockleken på liggunderlaget ökar nästan alltid R-värdet. Ett liggunderlag mer än 3 tum tjockt är nästan alltid lämpligt för vinterbruk (5+ R-värde). Det finns 2-2,5 tum tjocka liggunderlag som är lämpliga för vinterbruk, men de är inte vanliga.

De Thermarest Basecamp liggunderlag är en prisvärd 6 R-värde sämskskinn som bara är 5 cm tjock. Jag äger faktiskt X-Large 77″x30″-versionen och den är förvånansvärt bekväm. Det skulle vara trevligt om kudden var lite tjockare, men jag köpte den för att den är lättare än någon annan 30-tums bred kudde jag tittade på.