Hur tjock lina till abborre?

Jag föredrar att fiska med flätlina när jag fiskar abborre för att jag upplever att jag får bäst kontakt med betet då. Jag använder flätlinor från 0,10mm till 0,18mm vid abborrfisket.

Vilket fiskespö ska man välja? Ett spö som är sju fot bör ha mellan sex och nio spöringar. En bra regel är att desto fler spöringar desto bättre. Detta beror på att fler spöringar fördelar friktionen jämnare över linan vilket medför att du kommer kasta bättre. Samtidigt blir spöt dyrare med alltför många spöringar.

Vad kostar ett bra fiskespö? Priset: Fiskespön kan variera i pris från 300 kronor till 3000 kronor eller mer. Välj det spö som passar din budget och dina behov. Ett billigt fiskespö är vanligtvis tillverkat av billigare material och är kanske inte lika hållbart som ett dyrt spö.

Vilket spö till abborre? Ett bra abborrspö skall främst passa dina önskemål, en del vill ha extremt mjuka spön medan andra vill ha lite styvare. Oftast används spön från 6 upp till 8 fot med betesvikter mellan 3 och 30 gram. När du väljer fiskespö för abborrfiske kan du välja mellan ett haspelspö eller spinnspö.

Hur långt spö ska man ha? Haspelspön hittar du i alla möjliga varianter och längder, alltifrån de korta UL-spöna på 5ft till långa 12ft spön för höga kastvikter och stor fisk. Längden på spöt kan verka som en djungel, enkelt förklarat kan man säga att du med ett långt spö kastar längre.

Får spö vid fiskesjö? Även om fiske inte ingår i allemansrätten får du fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusterna och i våra fem största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. För fiske i andra vatten krävs fiskekort eller annat tillstånd.

Hur tjock lina till abborre? – Relaterade frågor

Vad är skillnaden mellan Haspelspö och spinnspö?

Ett spinnspö har till skillnad från ett haspelspö en trigger på undersidan och ett rullfäste på ovansidan av spöt för användning med en multirulle. Spinnspön är det mest populära fiskespöt till gäddfisket just nu och det som används av de flesta för att fiska med gummibeten, spinnerbaits och tail-beten.

Är Abu Garcia bra?

Det är ett fiskespö som passar till flera typer av fiske. Bland annat kan det användas för spinnfiske efter gädda och havsöring så väl som det går att använda för trolling, vertikalfiske och dropshot. Ett bra spö, till bra pris är Abu Garcia Venturi haspelspö. Detta spö är utmärkt för gädda, gös och havsöring.

Vilken fiskerulle kastar man längst med?

Vilken rulltyp som kastar längst i teorin eller på en casting- tävling lämnar vi därhän men vid fiske i praktiken är det oftast haspelrullen som kastar längst. En anledning till detta är att de flesta ställer kastbromsen på multiplikatorrullen lagom hårt för att slippa backslag vilket kraftigt påverkar kastlängden.

  Vilken dimension på flätlina?

Hur långt kastar man med kastspö?

För att kasta med haspelrulle ska du fälla upp bygeln i bygelsystemet, hålla linan med pekfingret och släppa den i kastet. Bygeln fälls ner när du börjar veva så att du enkelt vevar hem linan. Haspelrulle är den mest använda modellen av rulle och gör det lätt att kasta långt, tack vare den öppna spolen.

Varför vill inte abborren hugga?

Ljusförhållandena är ofta rätt olika vid hög respektive lågtryck, också förstås. Det är ju inte bara lufttrycket som påverkar abborrens huggvillighet. Även faktorer som temperaturen i vattnet och syretillgången i vattnet kan avgöra om det ska bli ett lyckat fiske eller inte.

Vad är ett Jiggspö?

Ett jiggspö är framtaget för fiske med jigg. Det finns många olika synpunkter på vad som är bra med ett spö för jiggfiske. Det är framförallt att det skall kännas skönt att fiska jiggar med och kroka vid blixtsnabba mothugg. De egenskaperna får man oftast med ganska snabba klingor med toppaktion.

Vilket spö till gäddfiske?

Du vill ha ett strulfritt kit som kan täcka både abborre och gädda. Vi skulle rekommendera ett haspelspö i längden 7-8 fot. Vanligtvis brukar rekommendationen vara 10-40g kastvikt men om du fiskar mestadels gädda tycker vi det finns en poäng att gå upp till 20-60g kastvikt.

Vilket spö till gös?

Vilket spö till gös?

Vill man ha ett bra universalspö för gös så välj ett haspelspö, 8-9 fot (240-270cm) långt, som är lite styvare i klingan och gärna med topp- eller medelaktion. Till detta en bra, mellanstor (strl 2500-4000) haspelrulle. Rullen förser du med en tunn flätlina, c:a 0,13mm-0,18mm.

Kan man sätta på en multirulle på ett Haspelspö?

Tänk på att ett haspelspö inte kan användas till en multirulle och vise versa. Rullfästena är något annorlunda och haspel-spöt har stora spö-ringar och ett spinnspö har små spö-ringar och ofta fler ringar. Ett haspelspö är designat för att rullen ska sitta under vid fiske och ett spinnspö för att rullen ska sitta över.

Får man fiska från andras brygga?

Det går ofta bra att fiska från privata stränder och bryggor, så länge de är tomma och inte ligger på någons tomt. Tänk på att respektera den som äger platsen.

Får man fiska på privat mark?

Om man känner någon eller själv bor på privat mark som har sjöar eller vattendrag på marken behövs det inget fiskekort för att man ska få fiska så länge man har tillstånd av markägaren. Så länge man följer reglerna för fisket och inte har upp allt för mycket fisk brukar det inte vara något problem.

  Sufix 832 Ghost Braid: En ÄRLIG recension

Vilket spö till havsfiske?

Penn Squadron II Boat spinnspö är ett utmärkt första val för havsfiskaren. Klingan i kolfiberblandning tillsammans med ett rullfäste i metall och högklassiga spöringar kommer det här spöet ge dig precis allt det du behöver för din första tur på havet!

Hur snabbt ska man veva när man fiskar?

1. Fiska längs botten, där står många fiskar och lurar. Kasta ut och låt jiggen sjunka till botten. Försök sedan få jiggen att hoppa fram längs botten genom att smårycka med spötoppen och sedan snabbt veva in lina, låt jiggen sjunka till botten, ryck och veva igen, osv.

När ska man använda spinnare?

Spinnare används främst vid spinnfiske för att fånga rovfisk som t. ex. abborre , gädda och bas .

Kan man fiska lax med haspelrulle?

För att meta från Laxbron använder du din vanliga spinnfiskeutrustning. Ett spö på ca 8,5–10 fot, en medelstor haspel eller multiplikatorrulle och en 0,40 millimeters nylonlina eller motsvarande flätlina. Du binder sedan ett tackel. Tacklet kan göras i lite olika varianter, men ser för det mesta ut enl.

Finns det bra Teleskopspön?

Fladen Universal Tele haspelspö Fladen Universal Tele är ett väldigt grundläggande fiskespö. Det kommer utan specialfunktioner, men det är ett bra teleskopspö så det är ett otroligt bra val om du vill ha ett billigt fiskespö att ta med dig på resan. Det är också en av listans minsta modeller när det är ihoptryckt.

Vilket spö till havsöring?

Havsöring fiskas oftast med 9-fots flugspö klass 6-7 eller haspelspö runt 9-10 fot. Kastvikt bör ligga någonstans mellan 10-40 gram och spöt bör ha hyfsad ryggrad för att kunna göra ordentliga mothugg. En haspelrulle laddad med 0.15-0.20mm flätlina för långa kast och bra kontakt med betet.

Vilken haspelrulle ska jag välja?

En haspelrulle i storlek 10 (eller 1000) är mindre och lättare än en rulle i storlek 40/4000. 40/4000 passar till det lite tyngre fisket där du vill få plats med mycket eller tjock lina, upp till runt 0,30mm. Spön till en rulle i den storlek kan vara 8-11ft.

Varför ska man ha multirulle?

Varför ska man ha multirulle?

Multirullen klarar av den grövre linan som används vid denna typ av fiske bra, och är en perfekt rulle om du tänker fiska med flätlina. Det är även enklare att landa större fiskar med en multirulle eftersom den ofta är starkare i vev-mekaniken.

Vilken lina kastar längst?

Vilken flätlina kastar längst? En flätlina som är mycket hal och lättviktig kastar längst. Leta efter en som sägs vara hal och som smidigt rullas ut från spolen.

Hur kastar man med Haspelspö?

Ta tag i linan med höger pekfinger, håll linan vilandes mot fingret eller fastklämd mot spöet. Öppna bygeln. För spöet bakåt till höger om höger axel. När spöet befinner sig mellan 180 och 135 grader bakåt, för snabbt tillbaka spöet i en accelererande rörelse.

  Hur tung Jiggskalle?

Hur man fixar fiskespö?

1) Montera rullen på spöt och låt linan löpa genom spöts linringar. Öppna bygeln och fäst linan på spolen med hjälp av en spolaxelknut. Linan skall läggas hårt om spolaxeln. 2) Linan skall fyllas på rullen i samma riktning den är fylld på linspolen, dvs.

Hur långt kan man kasta med flugspö?

Det där med att den mesta fisken fångas på 8-12 meter, kanske stämmer i strömmande vatten, men definitivt inte i mina sjöar. Vad jag däremot vill kunna göra är att kasta 20-25 meter med bra presentation med ett fåtal bakkast och inte stå och gnugga lina i luften halva dagen.

Hur kast fiskar man?

Utrustning – Kastspö Ett kastspö består av själva spöet, en lång lina, en rulle och ett bete. Det är betets tyngd och motståndet på rullen som avgör hur långt ut du kastar, och även din teknik. När du kastar ut bromsar du själv linan med fingret, så när du släpper och låter betet och kroken dra iväg bestämmer du själv.

Vilket spö till gäddfiske?

Du vill ha ett strulfritt kit som kan täcka både abborre och gädda. Vi skulle rekommendera ett haspelspö i längden 7-8 fot. Vanligtvis brukar rekommendationen vara 10-40g kastvikt men om du fiskar mestadels gädda tycker vi det finns en poäng att gå upp till 20-60g kastvikt.

Är Abu Garcia bra?

Är Abu Garcia bra?

Det är ett fiskespö som passar till flera typer av fiske. Bland annat kan det användas för spinnfiske efter gädda och havsöring så väl som det går att använda för trolling, vertikalfiske och dropshot. Ett bra spö, till bra pris är Abu Garcia Venturi haspelspö. Detta spö är utmärkt för gädda, gös och havsöring.

Hur ska ett Jiggspö vara?

I traditionell jiggning är det bra med ett relativt stabilt spö som ändå ger bra känsla för jiggen. Ett spö med bra känsla underlättar också krokandet av fisken. En längd på 180 – 210 cm är bra för ett traditionellt jiggspö. I traditionell bottenjiggning indelas spöna ofta i abborr- och gösspön.

Finns det bra Teleskopspön?

Fladen Universal Tele haspelspö Fladen Universal Tele är ett väldigt grundläggande fiskespö. Det kommer utan specialfunktioner, men det är ett bra teleskopspö så det är ett otroligt bra val om du vill ha ett billigt fiskespö att ta med dig på resan. Det är också en av listans minsta modeller när det är ihoptryckt.