Hur täta ska tältlinorna vara?

Ska dina killrep vara lösa, flexibla eller tajta? Det är en mycket viktig fråga när man byter till ett fristående tält. Det verkar inte vara så mycket, men en liten skillnad i vinkel eller tryck i tältlinan kan få dina tältväggar att svaja i vinden. Hur tighta ska man ha linor?

Dina killrep ska kännas ganska tighta. Nyckeln är att dra åt repen tills ditt tält inte längre hänger och långt innan de belastar dina tältväggar. Tält är vanligtvis förstärkta i spetsarna av grenlinorna så att för snäva grenlinor inte skadar tältet, men det kan skeva tältväggarna och orsaka strukturella problem.

Det kan vara svårt att fullända din planlösning när du flyttar från fristående tält. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara hur man bestämmer killlinjespänning, hur man använder killlinjer och hur man perfektionerar din killlinje. Det är inte så svårt! Så du borde kunna få saker rätt efter några försök.

Hur tighta ska man ha linor?

Låt oss börja med att förklara syftet med snurrep. De flesta tror att man använder linorna för att förhindra att ett tält blåser iväg i vinden. Det är en del av anledningen till att vi använder linor, men vinden är sällan stark nog att blåsa bort ett tält.

Huvudsyftet med ett slagrep är att ge strukturell integritet till ett icke-fristående tält. Med ett fristående tält har du tältstänger för att fullt ut stödja konstruktionen. Fristående tält går ner i vikt genom att eliminera onödiga tältstänger och använda grenrep för att ge struktur åt de återstående stängerna. Att förstöra spänningen i repet kan allvarligt äventyra ditt tälts strukturella integritet.

Jag rekommenderar också att du väljer ljusa fyrkanter så att du kan se dem i mörkret och inte snubbla över dem. Detta kommer inte att helt eliminera snubbelrisken, men det borde hjälpa en del. Jag har campat i decennier och lyckas fortfarande snubbla över mina linjer i mörkret.

Varmt att dra åt tältlinorna

Hur man drar åt rep

Uppenbarligen kan man inte ha lösa slaglinor då de inte ger tillräckligt med stöd, men hur tighta ska bandlinorna vara? Det enkla svaret är snävt, men inte för snävt. Om du drar åt dina killrep för mycket kommer du att sätta för mycket press på dina tältsömmar och sidoväggar.

Dra åt repen tills ditt tält inte längre böjer sig och innan formen på sidoväggarna på ditt tält förvrängs. Ett korrekt uppsatt tält har inga böjar i sidoväggarnas tyg. Det ska se ut som ett rakt, platt tygstycke.

  Hur man använder en brandstartslogg

Om du märker krusningar, betyder det att dina snurrrep är lösa eller för snäva, eller att du förstörde vinkeln på snurrrepet. Jag ska förklara hur du lutar dina killrep nedan, så se till att scrolla hela vägen ner om du har problem med killrep. Så här drar du åt dina tältlinor för att förhindra flaxande och förbättra tältets strukturella integritet.

  1. Fäst linan till ditt tält: Notera de förstärkta öglorna på var och en av dina tältsömmar, vanligtvis i hörnen. Det är här du ska fästa dina killrep. Fristående tält har vanligtvis öglor att köra stavar i, men du måste köra riktiga snurrrep från icke-fristående tält. Trä dina killrep genom varje fästögla och bind av dem. Jag rekommenderar ett drag som drar åt med spänning, men vilken knut som helst fungerar.
  2. Följ tältens linjer: Titta på linjerna på ditt tält och spåra sömmarna vid varje fästpunkt. Du vill köra dina killrep i en rak linje 2-3 fot från var och en av dessa fästpunkter.
  3. Säkra dina killrep: Efter att ha listat ut var du ska köra linjerna, är det dags att sätta ut dina killlinjer. Jag rekommenderar att köpa lätta tunga stavar om du backpackar eller har att göra med hård/stenig mark. jag har MSR Groundhog insatser (0,35 oz vardera) i flera år och jag gillar dem verkligen. De är lätta, extremt hållbara och erbjuder god hållkraft i de flesta jordar (förutom sand). Tryck ner stängerna i marken eller slå dem med en sten eller i en vinkel på 45° mot tältet hammare för tältstänger.
  4. Spänn snurrarna: Du kan spänna dina linor med knutar eller använda en linspännare för att göra det lättare. jag gillar den Gear Aid Line Spännare (bilden ovan), men alla fungerar likadant. Dra åt repen tills sidoväggarna på ditt tält jämnas ut till en plan yta. Om väggarna börjar böjas eller skrynklas, betyder det vanligtvis att det är för mycket spänning eller att du behöver justera vinkeln på fyrlinjen eller ta in tältpinnar. Pinnarna ska vara 2 fot från ditt tält och följ linjerna i tältets sömmar.

Byt ut dina tältpinnar för bättre stöd

Nu är det perfekta tillfället att nämna att du förmodligen borde bli av med stolparna som följde med ditt tält. Alla tält kommer med pinnar, men de har vanligtvis 9-tums herdekrokar i stål som väger över ett pund (för ett set). Dyra tält kan komma med lätta herdekrokar i aluminium, men de böjs lätt och har bara 3-4 pund hållkraft.

  Går Camp Fuel dåligt?

Dessa tältstänger är bättre än ingenting, men bättre alternativ finns tillgängliga. Jag rekommenderar att du använder en tnet-insats i Y- eller V-stil. De använder lätt aluminium och designen ger extra hållkraft.

MSR Groundhog tältstänger använd en Y-Stake-design och anses vanligtvis vara de bästa tältstänger man kan köpa för pengar. Dessutom är de rimligt prissatta! En uppsättning om 6 väger drygt 2 oz, de har 15-20 lbs hållkraft i de flesta jordar och är nästan omöjliga att bryta eller böja.

Om du drar för hårt i repen kan ditt tält skadas

Att dra åt för hårt påverkar sällan tältets strukturella integritet, men det kan skada tältets sömmar och sömmar. Den enda gången du kan stöta på strukturella problem är om du förstörde hörnen på fyrlinjen. Om du inte följer ditt tälts linjer kan det leda till att dina tältstänger blir böjda eller trasiga.

För snäva linjer drar också i sömmarna och sömmarna på ditt tält. Detta kommer sällan att leda till en katastrofal sömsrivning, men det kommer långsamt att dra isär sömmarna, vilket leder till vattentätningsproblem. Om du ser ett hål i sömmen kan du behöva sy ihop det igen, men läckande tältsömmar kan vanligtvis repareras av Applicering av Gear aid Sea Grip.

Lösa draglinor leder till att tält flaxar i vinden

Tält som flaxar från lösa rep

Du kommer att veta säkert om dina killrep inte är tillräckligt täta. Varje gång det blåser flaxar sidoväggarna i ditt tält. Väggarna kommer förmodligen inte att kollapsa, men det kommer att väcka dig och göra dig galen tills de är spända.

Tältstänger håller vanligtvis i svaga vindar, men väggarna kommer att trycka inåt och ta upp din bostadsyta. Att skjuta in din sovsäck/madrass några meter i tältet är en tillfällig lösning, men det är alltid bättre att ta sig tid att skärpa upp linjerna.

Det krävs en kraftig vindpust för att stöta på strukturella problem med lösa eller dåligt vinklade linor. Dina tältstänger är mer benägna att böjas/böjas, vilket kan orsaka en katastrofal kollaps av ett icke-fristående tält.

De flesta tält är bara klassade för vindhastigheter på 17 mph eller mindre, så även ett perfekt uppsatt tält kan ställa till problem. Det är därför jag alltid har med mig en lätt reparationssats för tältstänger för att tillfälligt laga böjda och skadade tältstänger.

  Har alla tält golv? Du kanske blir förvånad!

Mina Coghlan reparationssats för tältstång väger drygt ett uns och har allt du behöver för att fixa en böjd tältstång eller trasig stötsnöre. Räta helt enkelt ut din böjda sticka för hand, skjut stickreparationshylsan över den böjda delen och fäst den på plats. Du vill byta ut posten med en utbyte av aluminium eller glasfiberstång när du väl kommer hem.

Har alla tält rep!

Fristående tält använder tältstänger för strukturen, så de behöver inte linor för tältets huvudstruktur. De har korta rep (bilden ovan) på varje hörn av tältet och längre linor för att stödja regnflugan och vestibulen.

Med ett fristående tält har du alltid draglinor vid varje hörnsöm i tältet. Fristående tält tar bort alla onödiga stolpar för att minska dragvikten. Detta gör att sätta upp tältet något komplicerat, men du får nästan 50 % mindre spårvikt.

Viktskillnaden kan vara drastisk när man byter till ett fristående tält med aluminiumstänger. Ett billigt fristående tält med glasfiberstänger väger 7-10+ pund och ett icke-fristående tält med aluminiumstänger väger vanligtvis mellan 1 och 3 pund. Det finns några lätta fristående tält, men de är oöverkomligt dyra.

Hur man vinklar tältlinor

Vinklade tältlinor är ett allvarligt problem för nybörjare. En felaktig vinkel har en allvarlig effekt på tältets strukturella integritet. Du kommer inte att kunna få rätt spänning i repet och du kommer att sluta med vridna sidoväggar som flaxar i vinden.

Att följa linjerna på dina tältväggar är nyckeln till att perfekta vinklarna på din tältlinje. Du bör följa linjerna i hörnen på dina tältväggar och sträcka ut repen i en rak linje från varje hörnsöm på ditt tält. Det är ganska enkelt när man väl lärt sig rätt teknik.

Titta på hörnsömmarna på ditt tält och spåra dessa linjer. Dra dina killrep några meter bort från tältet och börja spänna killlinorna. Tältväggarna ska sakta börja plana tills de ser täta och perfekt plana ut.

Då måste du sluta! Om du fortsätter kommer sidoväggarna att vrida sig och belasta tältsömmarna i onödan. Detta kommer inte att vara ett allvarligt problem med ett välbyggt tält, men det kan dra i sömmen och böja tältstänger med billiga tält.