Hur täpper man igen ett Sawyer vattenfilter?

Sawyers vattenfilter kan filtrera över 100 000 liter vatten under sin livstid, men det betyder inte att de inte till slut täpps igen. Tänk på vattnet som du rinner genom filtret. Molnigt, lerigt, algerrivat dammvatten kan snabbt täppa till ett sågverksvattenfilter. Hur täpper man igen ett Sawyer vattenfilter?

Oroa dig inte! Du behöver inte slänga ditt igensatta filter! Du kan använda rengöringskolven som följde med ditt filter eller en billig Sawyer rengöringskoppling fäst på en vattenflaska för att backspola filtret. Backspolning efter varje användning håller ditt filter rent och lätt att använda. Fortsätt läsa för att lära dig hur du backspolar ditt filter.

Hur man täpper igen ett Sawyer vattenfilter

Sawyer Mini- och Squeeze-filtren kan filtrera över 100 000 liter vatten under sin livstid, men det finns några underhållsuppgifter du behöver utföra. Efter några 100 liters användning kommer ditt filter sakta att börja täppas till.

Det är då du behöver backspola filtret med rent destillerat vatten för att trycka tillbaka skräpet på andra sidan. Med sitt 0,1 mikron absoluta hålfibermembran är det mycket mer robust än andra filter på marknaden. Detta gör Sawyer-filter mycket mer hållbara än några av de billigare alternativen.

Du bör rutinmässigt kunna backspola filtret och få över 100 000 liter vatten under filtrets livslängd. Jag kan nästan garantera att du råkar krossa eller förstöra filtret innan du sliter igenom filterelementet.

Med regelbunden användning kommer ditt filter så småningom att bli igensatt. Jag kan vanligtvis få cirka 500 liter vatten genom min Sawyer mini innan den börjar täppa till. Så hur täpper du igen ett Sawyer vattenfilter?

  Kan du ta med dig potatischips när du åker på backpacker?

Personligen gillar jag att använda Sawyer rengöringskoppling fäst på en flaska vatten. Du pressar bara med kraft rent vatten genom flaskan några gånger och du är klar. Om du inte vill spendera några dollar på kopplingen kan du använda kolven som följde med ditt filter.

Backspolar ett Sawyer-filter

  1. Backspolning med filtrerat vatten: Börja med att backspola filtret med destillerat vatten. ange din Sawyer rengöringskolv med rent vatten och skjut det genom filtret i motsatt riktning (mot pilen). Stäng kolven och tvinga det rena vattnet genom de filtrerade fibrerna. Upprepa processen flera gånger tills vattnet kommer ut rent och lätt. Nyckeln till en framgångsrik backwash är att vara stark. En bra backspolning bör kunna återställa mer än 98 % av filtrets ursprungliga flödeshastighet.
  2. Blötlägg den i filtervatten: Om en vanlig backspolning inte får ditt filter att flyta igen, rekommenderar jag att du blötlägger ditt filter i varmt vatten. Låt inte vattnet bli för varmt (140 grader Fahrenheit). Sätt den på elden och låt den stå i 2 timmar. Om det inte fungerar, blötlägg filtret i vinäger i 30 minuter och tvinga sedan igenom rent vatten.
  3. Spola tillbaka: Upprepa backspolningsprocessen och notera vattenfärgen och trycket. Du är bra att gå när vattnet är klart och det är lätt att suga igenom vätskor.
  4. Upprepa om det behövs: Fortsätt att upprepa processen och du bör så småningom ha ett rent filter. Se videohandledningen nedan för mer information.

Hur är det med inline-filter?

Det kan vara svårt att rengöra ditt inline-vattenfilter eftersom det är svårt att ta ut det efter varje användning. jag rekomenderar plocka upp en adapterskruv så att du kan få filtret på och av ryggsäcken. Det gör rengöringen av filtret enklare och du kan använda filtret med vattenflaskor och gravitationsinställningar.

  Vad ska jag göra med en rutten vedhög?

Hur ofta ska jag backspola ett Sawyer-vattenfilter?

Jag rekommenderar att du backspolar ditt vattenfilter efter varje användning. Du vill inte att sedimentet ska sedimentera och härda. Backspolning är så mycket värre efter att allt stelnat.

Försök inte att förvara ett smutsigt filter

Du bör alltid backspola ditt filter innan du lägger undan det igen. Låt inte smutsen och sedimentet i filtret stelna. Det kommer att göra återspolningsprocessen så mycket svårare. Ett smutsigt filter går oftast att rädda, men det blir en rejäl smärta i baken. Det kan vara värt att spendera $20-30 på en ny Sawyer minifilter.

Börja med att blötlägga ditt filter i några timmar och pressa hett vatten genom det. När du är klar, lämna den i några dagar. Upprepa backspolningsprocessen, notera färgen på vattnet och kraften som krävs för att backspolningen. Fortsätt att upprepa rengöringsprocessen tills vattnet ser klart ut och dina filter är användarvänliga.