Hur tänder man blöt ved? Min enda ultimata guide

Det var så många gånger att jag var tvungen att ta itu med denna irriterande blöta ved under mina campingresor. Först försökte jag undvika lägereldar – jag trodde bara att det var omöjligt för en fuktig stock att fatta eld (låt oss inse det, jag gjorde många av dem misstag under mina första promenader). Även om jag efter ett tag bestämde mig för att gräva lite djupare i det – det var då jag hittade svaret på min ständiga fråga – hur tänder jag blöt ved?

För att tända våt ved måste du först rensa upp den underliggande ytan så att den blir så torr som möjligt. Lägg sedan en lagom mängd tänd och tinder, gärna i form av en tipi, mellan de våta stockarna (försök att skära bort det blötare, yttre lagret). Använd även brandfarliga material, såsom vaxad kartong, syntetiska block, fettved och magnesiumstarter.

Om inget av dessa hade fungerat kunde du prova att leta efter spridda torra skogar i närheten.

Rengör ytan

Först och främst, se till att du arbetar på en torr yta. Det skulle vara synd om du ansträngde dig, men din eld slocknade på grund av fuktig mark.

Det första du ska göra är att hitta skydd. Det spelar ingen roll om det inte regnar just nu – om veden är blöt – kan regn fortfarande överraska dig.

Försök att inte vara för exponerad, kanske fyllda trädtoppar skulle göra jobbet. Fast man måste också se till att de inte är för låga, så att de inte tar eld.

När du har hittat ett skydd, kolla in marken under – om den är blöt – prova att göra ett litet hål.

Det vore klokt, för ibland är bara den yttre ytan blöt, speciellt om det inte var för regnigt.

Se till att ta bort eventuella våta stenar eller grenar från din grop – de kan snabbt förstöra elden när den väl har börjat.

Använd en stor mängd tändmedel

Tändning är den kritiska komponenten som skulle bränsle till din eld. För er som inte känner till – det är de tunna, små träbitarna som lätt kan hittas på marken.

Dessa tar eld extremt snabbt på grund av deras sällsynta utseende – faktiskt, ju tjockare materialet är, desto långsammare glöder det.

För att öka risken för att den blöta veden tar eld, använd en lagom mängd tändning. Om du redan har samlat några, försök att dubbla eller tredubbla det genom att dela dem i bitar.

Det skapar inte samma effekt om det bara finns ett fåtal, för om det organiseras i en massa, skulle varje trä antända sin granne och så småningom skapa den önskade lågan.

Bygg en tipi för blixten

När du organiserar tändningen som nämns ovan, se till att placera dem i form av ett kontält.

Tanken bakom denna teknik är att upprätthålla luftflödet. När den är organiserad i en oorganiserad massa kan ingen luft komma in, vilket resulterar i brandkvävning.

En tipistruktur är dock annorlunda – den har en bred bas, vilket möjliggör syreförbrukning och koldioxidutsläpp.

Nästa steg är förmodligen självklart, även om det är väldigt lätt att missa. Du bör absolut inte sätta eld på ditt material förrän du har organiserat dem ordentligt.

När det väl brinner finns det ingen återvändo – omarrangemang kan orsaka brännskador. Så samla in rätt tändning, helst torrt, bilda en tipi och tänd först därefter.

  Torkar du ut att äta snö? Strategier och risker

Förbered Tinder

Ett sätt att göra upp eld snabbt är att använda tinder. Dess tunna struktur gör den imponerande förbrukningsbar, eftersom ytan den har är enorm och utsatt för mycket luftflöde.

Du kan förköpa den; det är dock ganska lätt att göra sin egen.

Det bästa sättet att göra detta är att använda döda trädgrenar som ännu inte har fallit till marken. Det beror på att torkan är avgörande, och de som redan har rört fältet kan vara lite blöta med vatten.

När du har samlat rätt grenar, använd bara en vass spets kniv för att gradvis skapa tunna splitter. Dessutom hittades tinder i förorganiserade kit, för Naturligtvis starta eld.

Ju tunnare du gör dem, desto mer sannolikt är det att de tar eld senare. Sedan är det bara att linda ihop dem i form av en fjäderpinne, så att de kan antändas hela vägen.

När detta är gjort, lägg tindern i tipi du gjorde tidigare och tänd hela packningen.

Behåll luftflödet

En avgörande del av att starta en brand är att upprätthålla luftflödet så mycket som möjligt.

Det är en vanlig missuppfattning att luft kan skada vår blixt eftersom en stark vind kan släcka den helt.

Jo, det stämmer delvis – för stark vind kan avbryta i början – när elden fortfarande är liten.

Men även då behövs luft för förbränningsprocessen. Senare, när elden redan har kommit ikapp, skulle en stark vind bara vara till din fördel.

För det bör du hålla dig till öppna ytor, som är utsatta för vindströmmar. Starta inte eld bakom en kulle, en byggnad eller i ett område omgivet av träd – de blockerar bara luftflödet.

Försök också undvika att göra upp en lägereld vid sjöar eller vattendrag. Det är viktigt att ha vatten i närheten om något skulle börja gå fel. Dessa platser är dock ofta fuktiga och kan skada din eld.

Agera snabbt

När du eldar, särskilt i våta förhållanden, är det viktigt att agera snabbt. Anledningen till att fuktig ved inte tar eld beror tydligen på att det finns vatten på den.

Av den anledningen, ju tidigare du kan torka ut den, desto snabbare kommer elden att hostas upp.

När värmen gradvis byggs upp kommer vattnet att börja avdunsta snabbare – även om veden bara brinner delvis.

Följaktligen skulle avdunstningen få mer ved att fatta eld och värmen att bli större och större.

Den typen av cykel är till din fördel, och den skulle bara starta om en brand startar snabbt.

Klipp ut det våta lagret

Det är mycket vanligt att man stöter på blöt ved och grenar när man campar. Även om det inte har regnat på ankomstdagen, kommer det troligen fortfarande finnas fukt i några dagar.

Om det regnade några dagar skulle träet förmodligen vara helt blött och att använda det kan vara en utmaning.

Ändå, om det regnade nyligen, är chansen stor att de inre lagren fortfarande är torra.

Det finns flera sätt att veta hur vått trä är. Om det är en gren vi pratar om kan du prova att böja den och se hur elastisk den är.

I ett fall kan du böja den helt – den är förmodligen helt genomblöt med vatten. Även om den lätt går sönder i förväg kan den inre delen fortfarande vara torr och kan användas.

  Är parasailing säkert? (Med säkerhetsstatistik)

Det bästa sättet att dra fördel av detta är att skala det yttre lagret med en vass kniv.

Du bör dock inte överdriva det, eftersom det mest problematiska lagret vanligtvis är det mest ytliga.

Leta efter torrt trä

Enligt min erfarenhet, även i slutet av en regnig natt, kan torr ved fortfarande hittas.

Om du planerar att campa på samma plats i flera dagar och plötsligt fastnar i regnet, ge inte upp värmen än.

Det finns flera ställen där det kan vara klokt att leta efter torr ved. På mina campingplatser letade jag alltid efter den längst ner i moder naturs högar.

Det kan vara under löv, smuts, stenar eller till och med reliker täckta från ovan. Så länge träet har något slags skydd ovanför sig finns det en chans att hitta det när det fortfarande är torrt.

Men om du kunde hitta några som kändes lite blöta – prova att skala av det yttre lagret enligt beskrivningen ovan.

Använd brandfarliga material

Ibland räcker det inte med konventionella tekniker. Jag ska nu erkänna att det fanns flera tillfällen där ingen av ovanstående metoder faktiskt fungerade.

Det brukade fungera för mig när förhållandena inte var så dåliga och veden fortfarande var torr i vissa delar.

Om vädret är dåligt, det fortsätter att regna och marken är genomblöt kan du behöva vidta tuffare åtgärder.

Det är den punkt där jag kommer att ge dig råd om användningen av brännbara material, som ger den extra push som är så välbehövlig.

Vaxad kartong

En fantastisk teknik som jag personligen använde för att tända vått trä med vaxad kartong.

Det jag gillade med dessa är att de i sig är vattentäta, vilket gör dem idealiska när de har att göra med våt ved.

Vaxad kartong är faktiskt flerskiktiga, brandfarliga produkter, belagda med vax för att säkerställa exakt vattenbeständighet.

Syntetiska vedträn

Vad jag tycker om konstgjorda stockar är att de är så enkla att använda.

De är gjorda av syntetiska material, såsom postindustriellt sågspån, cellulosa och vax, vilket gör dem miljövänliga.

De brinner vanligtvis stadigt i två till tre timmar och när de väl är klara lämnar de bara en liten hög med aska efter sig.

Enligt min mening är de det bästa svaret när det kommer till camping med ett fordon eftersom du bara kan köpa dem i förväg och ta dem direkt till campingen.

På så sätt är du inte beroende av ved som redan finns och förmodligen är blöt. Duraflame är den jag personligen har använt och jag kunde bara inte få nog av den för mina campingar när det behövdes trä.

Fatwood

Fatwood är inget jag har använt personligen, men när jag läser om det på internet önskar jag att jag hade det.

Dessa små pinnar är gjorda av att klyva stubbarna från tallar. Dessa innehåller i sin tur en hel del naturligt harts som är imponerande brandfarligt.

Det enda jag gillade med dem är att de är 100% naturliga utan några kemikalier inblandade.

Tydligen påverkas de inte av fukt och kan startas med en tävling även under våta förhållanden. Det råder ingen tvekan om att jag är villig att prova dessa på mina nästa äventyr.

magnesiumstartare

Det här är en av mina favorit saker att ha i min ryggsäck för nödsituationer.

  Kan paramotorer flyga på natten?

Jag gillar dessa eftersom de är billiga, vattentäta, pålitliga och idealiska för det vanliga våta vedtillståndet.

Magnesiumet fungerar som bränsle för din eld – skrapa bara några spån från den medföljande stocken.

Om du har tändstickor packade – tänd bara på det hela och se magin hända.

Om du har ont om tändstickor kan du också skapa gnistor genom att slå på ferroceriummetallen med din kniv – det skulle tjäna samma syfte.

Det som är så speciellt med magnesium är att det kan nå 5 600 grader vid förbränning – med så mycket värme kan du tända en tjock stock och till och med blöt ved.

Hur lagrar man ved utan att bli blöt?

Anta att du planerar att campa och du vill använda lite ved som du redan har lagrat hemma.

Ärligt talat, du bör inte göra något speciellt med dess lagring, även om dess användning är borta på månader. Det vanliga och lämpliga sättet är att stapla upp det så att det inte samlas så mycket vatten.

Det är okej om stockarna blir fuktiga på toppen och botten, du kan använda de i mitten istället.

När elden äntligen börjar kan du lägga till lite blötare – vattnet kommer att avdunsta tillräckligt snabbt.

Är brandfarliga material dåliga för min hälsa?

Låt oss erkänna det – camping erbjuder tillräckligt med faror redan; naturligtvis vill vi inte lägga till några egna.

Tja, svaret på det beror på det specifika materialet som antänds. De som är gjorda av naturliga material anses vara säkrare.

Men det kanske inte är fallet för syntetiska material. Listan fortsätter och fortsätter, så jag fokuserar på de jag redan har nämnt ovan.

Till exempel undersöktes inte magnesiumångor ordentligt. Jag sökte mycket på internet och hittade bara begränsad information.

Ändå några källor indikerade att ångorna kan orsaka metallröksfeber, vilket kan visa sig i feber, frossa, illamående, kräkningar och muskelvärk.

Syntetisk stock och vaxad kartongdata var också begränsade, utan några märkbara varningar.

Om jag fick välja ett material skulle jag nog välja Fatwood som är 100% naturligt.

Slutsatser

Våt ved är ett vanligt men hanterbart problem de flesta av oss kommer att stöta på någon gång.

När du stöter på en blöt trädstam är det första du behöver veta hur genomblöt den är. Kanske är det bara blött på utsidan – bara klipp av en bit och titta på insidan.

I ett fall är insidan fortfarande torr – du bör alltid överväga att använda den.

Om du bygger en lägereld under våta förhållanden, se till att du rengör grunden först, eller kanske till och med hitta lämpligt skydd.

Det kan också vara klokt att göra en liten veke för att skydda din eld. Jag skulle också rekommendera att du använder mycket tändning och tinder eftersom det är dessa material som skulle få igång din eld.

Se till att du har ett väl ventilerat område så att det finns tillräckligt med luftflöde för att hålla elden igång.

Tänk på att ju snabbare du tänder din brasa desto snabbare kommer vattnet att avdunsta från de blöta stockarna, vilket kan skapa extra ljus.

Jag hoppas att du hittade ditt svar genom att läsa den här artikeln. Om du inte gjorde det, låt mig veta om dina tvekan genom att lämna en kommentar nedan!