Hur tänder jag en brasa med blöt ved?

Låt inte lite regn hindra dig från att bygga en lägereld. Med några enkla tips kan du enkelt göra upp eld med blöt ved. Hur gör man upp eld med blöt ved?

Du behöver någon form av accelerator för att hjälpa till att sprida din eld när du försöker tända våt ved. Jag rekommenderar att du använder en propanfackla eller paraffintändare. Att använda bensin är ett annat populärt alternativ, men det är väldigt farligt, så jag rekommenderar det inte.

Om du inte är en pojkscout har du förmodligen haft problem med att starta en eld någon gång i ditt liv. Fortsätt läsa för att upptäcka några enkla sätt att tända eld med blöt ved.

Hur man gör upp en eld när allt är blött

Med blöt ved menar jag helt död ved som har gått igenom kryddningsprocessen (död i ungefär ett år). Jag pratar om trä som har blötts på något sätt, till exempel av regn eller snö. Nyhuggen grön ved bör inte användas för eld (det kommer att skapa mycket rök) om det inte är allt du har.

Grönt trä är mycket svårt att tända, glöder vid låg temperatur, röker överdrivet och slocknar konstant. Dessa tips kommer att fungera för att tända grönt trä, men bränderna kommer att vara fruktansvärda och orsaka problem.

Så vilken typ av bränsle behöver du för att elda med blöt ved? Det finns lite olika saker beroende på dina känslor och om du vill agera som en pojkscout eller inte. Du kan använda en slags tändare gjord av paraffinvax och komprimerade träfibrer.

Eller så kan du göra som jag gör och göra upp en eld med en propanfackla så att du inte behöver bråka. En propanfackla är så mycket säkrare än att använda bensin (jag har sett hemska brännskador). Du tänder facklan och har en användarkontrollerad låga för att långsamt tända din eld under loppet av en minut eller två.

Bry dig inte ens om att göra tända! Facklan är din tändning. Placera den i botten av din vedhög så tänder den stora stockar på mindre än 2 minuter. Torrt och fuktigt trä tar cirka 1-2 minuter. Att blötlägga vått trä kan ta mer än 5 minuter. En full tank propan ger dig 4-5 timmars brinntid. Så din propantank för $20 kan antändas som 100 bränder. Det är så mycket billigare än att köpa tändare.

Jag förstår att de flesta inte har tillgång till en propanfackla, även om du borde köpa en (min favorit). Det finns också bekvämligheten att du sannolikt inte kommer att släpa en fullstor propantank och ficklampa in i skogen (bilcampare, kanske).

  Vad är Coleman-bränsle gjort av?

Så jag börjar med att lära dig hur man tänder våt ved på gammaldags sätt med hjälp av billiga tändare. I den nedre delen kommer du att lära dig hur du använder propanfacklan.

Kan man göra upp en eld efter det regnar?

Du vill inte fastna i ett andra skyfall, men du bör kunna tända en eld direkt efter regnet. Det förutsätter att ditt trä var torrt/kryddat innan det blev blött. Det blir väldigt svårt att få tag i ljusgrönt virke som precis har regnat på. Grönt trä är tillräckligt svårt för att antändas på egen hand utan att lägga till regn.

Regnet borde inte ha blött så långt in i träet, så det borde inte vara för svårt att tända det. Allt du försöker göra är att torka ut en liten del av stocken tills den är tillräckligt varm för att brinna. Med någon slags eldstartare eller gaspedalen som ska vara lätt.

Hur gör man upp en eld efter det regnar?

Förhoppningsvis har du en eldstartare eller ficklampa så att du kan ha en långvarig låga på en enda plats på elden. Att elda med blöt ved blir en allvarlig utmaning utan någon form av eldaccelerator. Jag kommer att gå in i detalj om eldning i följande stycken.

Om du bara har traditionellt tända och ved blir det mycket svårare. Du kommer att behöva använda mycket tinder och en stor hög med tända. Planera att tända 1-2 stockar åt gången och arbeta dig sakta upp till en större eld. Om du lyckas eller inte beror helt på hur mycket torrtändning du kan hitta. Det kommer att drabbas och antagligen ta ett tag.

Bränna en våt vedhög med blöt tändning och pinnar

Gör dig redo att gå tillbaka till dina gamla scoutrötter och skapa en eld på gammaldags sätt. Se till att du har tändstickor eller en tändare behändig och någon form av eldstartare för att påskynda processen. Du kan göra dina egna tändare med vax och träspån eller köpa kommersiella.

En låda med 50 eller så firestarters kostar mindre än $20, så varför göra din egen (kolla in dem på Amazon). Om du inte har tändare till hands kan du blötlägga bomull eller ludd i vaselin eller matolja. Vaselin gör att bomullsbollarna håller längre än olja.

  1. Börja med att placera din tinder (alias eldstartare) i mitten av din eldring. Med blöt ved kanske du vill använda mer än en tändare. Var inte billig!
  2. Bygg en liten tipi-formad hög ovanpå eldstartaren. Använd mindre pinnar i botten och större pinnar upptill. Bryt pinnarna i små bitar eftersom du kommer att behöva plats för det vanliga veden ovanpå.
  3. Bygg den grundläggande strukturen för din eld med stockar i full storlek. Börja med en rad med 2 stockar sida vid sida på båda sidor om tändnings/tinderhögen. Placera dem cirka 6 tum från varandra så att du får anständigt luftflöde. Den första raden ska vara något högre än tändningen i mitten. Stapla ytterligare en rad vinkelrätt mot första raden och gör en låda runt tändningen om den är för kort.
  4. Placera två träbitar, som ett tak, direkt ovanför lågorna i mitten av vedhögen. Lämna ett litet utrymme i mitten för att fungera som en skorsten och släpp in extra tändning om du har problem med belysningen. Det här är veden du försöker rikta lågor mot för att sätta eld på.
  5. När elden växer bör den blöta veden runt omkring långsamt torka ut. Fortsätt mata lågan tills den omgivande veden fortsätter att brinna av sig själv. Det tar inte lång tid för veden att fatta eld.
  6. Fortsätt bygga upp stockarna genom att upprepa trähögen i timmerstugastil. När elden växer, fortsätt att placera nya stockar ovanför mitten så att de fortsätter att mata elden nedanför.
  7. Din struktur kommer så småningom att kollapsa. Oroa dig inte! Du har inte gjort något fel. Det är helt normalt. När elden kollapsar börjar elden ryka, så använd en lång pinne eller poker för att ordna om veden och skapa öppningar för att släppa in luft. Elden bör sluta röka när luftflödet är återställt och elden värms upp igen.
  Kan varmt kaffe gå i en Nalgene?

Denna metod kan ta ett tag att fungera, men det är en beprövad metod som kan sätta eld på våt ved. Jag använde ovanstående metod i flera år, tills jag bytte till den mörka sidan och köpte en propanfackla. Nu är jag för lat för att göra upp eld på gammaldags vis.

Förhoppningsvis har du en propanfackla

Jag har fått höra så många gånger att det är fusk att använda en propanfackla för att tända min eld. Den gamle scouten i mig säger att det är smart och säkert att använda en ficklampa. Jag kan lätt göra upp en brasa med traditionell tinder (eldstartare), tändning och ved, men varför bry sig när en ficklampa är så mycket lättare?

Jag garanterar att du kommer att sitta fler lägereldar om du kan bygga upp en eld på mindre än 5 minuter med minimal ansträngning. Varför slösa bort din tid på att bygga en eld när det kan vara så mycket enklare. Ta den tid du annars skulle använda för att tända brasan och ta en kall öl med dina vänner/familj.

Nuförtiden bygger jag alla mina eldar med någon sorts propanfackla. Utomhusbränderna använder en billig lastflare för 30 dollar, men jag har hållit ett öga på detta Flame kung fackla med en detonator (ingen tändare behövs). Det är i grunden en säker miniflamekastare som kan lysa upp nästan vad som helst på mindre än en minut. Jag använder en liten bensomatisk ficklampa i min eldstad.

Släng bara i veden som du vill. Jag gillar att stapla 2 träbitar parallellt med varandra och sedan två bitar till som löper i sidled vinkelrätt mot första raden. Det ser nästan ut som ett H från toppen med en extra ribba. Se till att det finns ett mellanrum mellan stockarna för att underlätta luftflödet. Tipimetoden är också populär, men det är svårare och onödigt med en ficklampa.

  Hur lång tid tar det för ved att torka efter regn?

Placera propanfacklan i mitten av bottenstockarna och låt den brinna i 2-3 minuter. Jag gillar att ställa in min ficklampa på en låg till medium inställning så att det inte låter som ett jetplan som lyfter. Första gången jag använde facklan kom mina grannar springande och trodde att något var på väg att explodera (elden brann på cirka 15 sekunder). Nu håller jag mig lite tillbaka och tar det långsamma tillvägagångssättet för att inte göra dem förbannade.

Jag lägger alltid ner ficklampan och håller ett öga på den när elden tänds. Det är förmodligen säkrare att hålla facklan på avstånd och bränna vid en högre temperatur. När de nedre stockarna brinner av sig själva kan du ta bort lågan. Du har cirka 5 timmars brinntid i en typisk tank, så lämna den gärna längre än du tror är nödvändig. Vid det här laget bör du ha en dånande brasa och vara på väg till en rolig kväll.

Kan jag använda bensin?

Att använda bensin på en eld är extremt farligt. Jag har personligen sett 2 män allvarligt skadade av gas som blåser tillbaka in i deras kroppar. För flera år sedan fattade mina byxor eld för att någon bestämde sig för att vårdslöst kasta en kopp bensin på en brasa. Som tur var blev jag inte skadad, men det kunde ha slutat illa. Att elda med gas är inte värt risken för en 2 minuters bränning.

Själv har jag aldrig lyckats få blöt ved att tända med bensin. Du får den första kraftiga brinnande lågan och sedan 2 slocknar elden några minuter senare. Kanske skulle det fungera om du använde mer tändning, men då kan du lika gärna starta en vanlig gammal eld.