Hur stor är en husbil i klass C?

Campers finns i olika storlekar. Standarderna är A, C och B (eller campare). Vilken storlek som passar dig och dina resor bäst beror på ett stort antal faktorer. Några överväganden inkluderar storleken på din familj, din budget och hur många bekvämligheter du vill ha.

Husbilar av klass C ligger ett steg lägre än klass A vad gäller längd, vikt och ibland bekvämligheter. Husbilar av klass C är mellan 6 och 10 meter långa, med en medellängd på cirka 9 meter. De kan väga mellan 11 000 pounds och 21 000 pounds. Som medelstora modeller kan de vara det perfekta alternativet för familjer som älskar att resa.

Deras genomsnittliga storlek gör dem också billigare än husbilar i klass A. Goda nyheter för dem som har en budget!

Specifikationer för en husbil i klass C

Storleksangivelserna på husbilar fungerar inte precis logiskt. Klass C husbilar är, något kontraintuitivt, ett medelstort alternativ mellan klass A och B. Som nämnts kan de vara allt från 6 till 10 meter långa. Men standardintervallet är vanligtvis 30 till 33 fot högt.

På utsidan ser de lite ut som en husbil. Detta gäller särskilt eftersom de är byggda ovanpå en traditionell skåpbil eller lastbilschassi. Insidan av kabinen sträcker sig vanligtvis över förar- och passagerarsätena eller hytten.

Detta loftutrymme ovanför hytten i kombination med den stamliknande siluetten ger dem en mycket igenkännbar form. De kan vara bensin- eller dieseldrivna och en motor ombord betyder att de kan styras och inte behöver bogseras.

Hyttförlängningen ger extra sovutrymme för husbilspassagerare. Sovplatser inkluderar utdragbara soffor, bord och matplatser som båda konverteras till sängar. Dessutom kan vissa mer lyxiga klass C innehålla en master bedroom svit. Klass C husbilar kan ofta sova 4-8 personer.

Andra bekvämligheter inkluderar kök, badrum och underhållning eller vardagsrum. Även om de inte är alltför rymliga, bör alla dessa rum vara större än en husbil av klass B. Vissa av dessa typer av husbilar har utdragbara sektioner för att maximera utrymmet när du väl anländer till din destination.

Klass C husbilar har fler fönster (läs mer ljus) än en klass B eller B+ husbil och har den extra fördelen av något mer förvaringsutrymme. Vissa är dock fortfarande inte tillräckligt stora för att dra ett fordon.

Som nämnts är de oftast byggda på ditt traditionella lastbilschassi. Dessutom kan körområdet på husbilen också likna hytten på en lastbil. Det finns vanligtvis två kaptenssäten och en instrumentbräda med många av de kontroller och rattar du skulle hitta i ett vanligt fordon.

  Hur värmer du husvagnshållningstankar?

Klass C husbilar är verkligen inte lika massiva som klass A husbilar. Därför bör inlärningskurvan vad gäller körning och manövrering inte vara så brant. Men de kommer inte att ha lika många lyxalternativ som en klass A och kommer inte att få lika mycket bensinkörning som en klass B.

En kombination av många funktioner, även om det är standard i stilen, men ändå en något kompakt storlek, gör husbilen Klass C till den perfekta kompromissen mellan en enorm Klass A och en trång Klass B. Det lägre priset är också en bra försäljningsfaktor.

Många populära klass A husbilstillverkare tillverkar även klass C-plattformar. Thor, Coachmen, Jayco och Forest River bara för att nämna några.

Fördelar

  • Innehåller många bekvämligheter av klass A husbilar
  • Inte för dyrt
  • Flera sovplatser
  • Kan förlängas
  • Mindre, så lättare att köra och manövrera än en klass A

nackdelar

  • Inkluderar vanligtvis inte lyxiga bekvämligheter
  • Inte lika bra bensinkörning som en klass B
  • Vissa kan inte bogsera ett fordon

Hur är klass C jämfört med de andra klasserna?

Klass A husbilar

Klass A husbilar är de största på vägen. På grund av sin vidsträckta storlek har de ofta flest bekvämligheter och mest utrymme. Men deras storlek kan också ha en nackdel.

Att köra husbil i klass A är inte detsamma som att köra ditt vardagsfordon. De sträcker sig i längd från 29 fot till 45 fot och väger 33 000-36 000 pund, de är ganska svåra att manövrera.

Med stor storlek kommer stora invändiga utrymmen. De flesta klass A husbilar rymmer enkelt upp till åtta personer, vissa rymmer upp till tolv personer. De har ofta stora sovrum med queen eller king size sängar i master.

Ett stort badkar och ett stort kök fullt av hushållsapparater är inte ovanliga. Underhållningsområdena har storbilds-tv, surroundljud, soffor och stolar.

Klass A husbilar kan vara ett hem hemifrån och innehålla allt du önskar. Men de kräver skicklighet och övning för att köra och parkera. Plus att de har fruktansvärd bränsleekonomi, till skillnad från klass B och C.

Klass B husbilar

Klass B husbilar kallas även husbilar. Deras namn syftar på det faktum att de vanligtvis är de minsta och billigaste. Det finns faktiskt två kategorier av klass B, standardklass B och klass B+. Klass B husbilar är vanligtvis någonstans mellan 5,5 och 7,5 meter (B+ är något större).

  Promenader och viktökning: varför är de kopplade? Enkäten säger...

Dessa husbilar är relativt prisvärda och något okomplicerade att köra, men kan sakna den förvaring och det utrymme du förväntar dig av en husbil. Klass B+ innehåller vanligtvis fler bekvämligheter och mindre ”RV-ish”. Klass B+ husbilar är en hybrid av en klass B-standard och en klass C.

Det kanske bara finns en riktig sovplats i husbilen. Andra områden kan sova ytterligare gäster men kommer att likna en smal bäddsoffa. Det kanske inte finns en riktig toalett i badrummet eller så kan det vara ett vått bad. Köket blir blygsamt och innehåller endast små vitvaror.

Förvaring kan också vara svårt att få tag på, men inte alltid tack vare lite uppfinningsrikedom. Men dessa små boenden ger ett mindre och lättare fordon som kan åka nästan var som helst med lätthet. Klass B-husbilar är även budgetvänliga vad gäller inköpspris och bränsle.

Några exempel på husbilar i klass C:

Som tidigare nämnts sträcker sig klass C husbilar från 20 till 33 fot. Det här är ett större utbud och därför finns det en mängd olika funktioner och alternativ tillgängliga inom klassen.

2015 FOREST RIVER FOREST VIEWER 2251S, 24 fot lång. Detta är en medelstor klass C. Den har plats för sex personer och har en utdragbar låda. Inuti den har en queen size-säng och ett kylskåp med enkel dörr.

FOREST RIVER FORESTER 2014 3011DS är lite större. Den är 32 fot 3 tum hög. Den har två utgångar och sover åtta. Den innehåller också en stor matplats, en trelågig spis och ett sidogångsbadkar med dusch.

EN THOR FREEDOM ELITE 2020 27FE är 29 fot lång och har sex platser. Den har en utdragbar men insidan är ganska rymlig och lyxig. Den har till och med en king size-säng utöver sovrummen med utdragbara våningssängar och våningssängar.

THOR CHATEAU 2019 31Y är 31 fot 3 tum lång, vilket närmar sig den maximala längden för typiska klass C husbilar. Den har en rutschkana och rymmer 6 personer. Förutom en queen size-säng har sovrummet även två garderober. Badrummet har en ordentlig dusch. Köket har spis, ugn, kylskåp och även ett utdragbart skafferi.

  Skulle du kunna springa utan din stortå?

En 2014 JAYCO REDHAWK 23XM är 26 fot och 3 tum lång med två utdragbara sektioner och tillräckligt med plats för sex personer. Inuti den har en queen size-säng, badrum med delad dusch, tre brännare spis och varmluftsugn. Exteriören har en elektrisk uteplatsmarkis och en utomhusdusch.

JAYCO GRAYHAWK 2013 29KS är något högre på 31 fot 3 tum. Den har också två utskjutbara utgångar och plats för sju. Denna modell är utrustad med några lyxalternativ som takfönster ovanför badkaret, dubbeldörrskylskåp och spegelskåp.

EN TRÄNARE FRILANDARE från 2013 28QB-LTD är 31 fot lång och har sex platser. Den har en trelågig spis och ett kök i mitten, men det här utrymmet innehåller även en bäddsoffa som utdragen kan göra det ganska trångt.

The Four WINDS CHATEAU 2009 31P är också 31 fot lång. Däremot kan den ta emot åtta personer. Inuti den har en matplats, kök med dubbeldörrs kylskåp och ett sovrum fyllt med en queen size-säng och två garderober.

Är en klass C rätt för mig?

Som du kan se av exemplen ovan är många husbilar av klass C på marknaden cirka tio fot långa. Även om detta är bra för körning och manövrerbarhet, kan det bli lite trångt att sova.

Även om dessa husbilar vanligtvis rymmer sex till åtta personer, gör de det med våningssängar över hytten och utdragbara sektioner. När sovplatserna är undangömda finns det utrymme att röra sig i inredningen (även om det inte är mycket). Men när sovplatserna används blir insidan ganska labyrintisk.

Ändå är klass C husbilar utmärkta alternativ för familjer som inte vill spendera mycket pengar på en husbil, vill ha en husbil med bra bensinkörning och vill ha ett alternativ som erbjuder utrymme men inte är för skrymmande. Klass C husbilar är den perfekta kompromissen mellan en husbil och en enorm Klass A.

Fler artiklar du kommer att älska

Behöver du körkort för att köra husbil? (Vi har svaret)

Hur mycket hyr du en husbil? (Dags-, vecko- och månadspriser)

Vad är en RV Pull Thru Campground? (Vi förklarar fördelar och nackdelar)

Vad är snittpriset för att campa med husbil?