Hur stoppar man röken från en lägereld? (Instruktioner, tips och tricks)

Ingenting säger att campa precis som en sprakande eld i eldstaden, men du kan glömma att glatt steka marshmallows om ditt största problem blir att undvika rökplymen. Så vad gör du när du röker ut vid din egen lägereld?

Även om det finns några saker du kan göra för att förhindra att din lägereld ryker, är de viktigaste avgörande faktorerna vilken typ av stockar som används och deras tillstånd. Med tanke på om träet är blött eller inte.

Att välja rätt trä

Vissa campare kan välja att ta med egen ved (förutsatt att de följer statliga regler för vedtransport), medan andra kan köpa ved på campingen. I många fall kommer lokalbefolkningen som bor nära din campingdestination eller till och med själva campingen sannolikt att ha ved till salu.

Ändå kan de som campar utanför platsen eller campar på en rustik camping behöva hitta sin egen ved. Vilken typ av ved du använder för din brasa och hur torr den är spelar stor roll för hur mycket rök din brasa kommer att producera.

Kryddat trä kontra grönt trä

Kryddat ved gör ofta de bästa vedeldarna. Kryddad kan beskrivas som död och torr. Grönt trä eller färskt ved brinner inte särskilt bra och kan ge mycket rök. Detta beror på träets vattenhalt.

Ved som kapats, staplats och torkats kryddas vanligtvis. Nyhugget trä kommer att ha en mycket högre vattenhalt än virke som tidigare kapats eller hittats nedfallen.

I vissa fall kan dock nedfallna stockar eller staplade stockar vara vattensjuka. Om ditt trä inte är skyddat från väder och vind kan regn, frost och till och med snö göra det blött. Om det precis har regnat så vill du låta ditt virke torka lite.

Som nämnts tidigare tillåter vissa stater inte att ved fraktas på grund av invasiva insekter och trädsjukdomar. Du vill följa alla lagar. Dessutom vill vissa campingplatser inte att virket tas från stående träd, även om de ser ut att vara döda.

Det är ett säkert kort att köpa din ved lokalt på din camping eller på själva campingen. Som extra är detta trä vanligtvis kryddat. Om du måste tillhandahålla din egen ved, är det en bättre idé att få det från marken i stället för att bryta grenar från träd. De bästa träslagen att välja mellan

  • Hårt träslag
  Hur man håller de där irriterande insekterna borta från ditt tält

Lövträ brinner vanligtvis längre, renare och till och med lite varmare än barrved. Varje träslag brinner, men med olika resultat. Favorit lövträ som campare har använt för bränder inkluderar hickory, ask, ek och till och med cederträ.

Hickory är mycket tät och kan därför inte lagra mycket vatten. Och som vi diskuterade betyder mindre vatten mindre rök. Eftersom det är så tätt brinner det ganska varmt och kommer att brinna ett tag. Detta trä är populärt för matlagning eftersom det kan hjälpa till att smaksätta kött och rätter.

Ek är ett annat populärt ved att elda, till stor del på grund av dess tillgänglighet. Ek brinner inte lika varmt som hickory, men det blir ändå tillräckligt varmt och brinner stadigt. Det är viktigt att se till att din ek är helt torr innan du eldar.

Ask är kanske det bästa virket för att hålla röken på avstånd. Den är lätt men ändå rejäl och tuff. Detta innebär att den startar relativt lätt och sedan brinner stadigt under en anständig tid.

Lönn är ett annat mycket robust träslag, det kan vara svårt att skära och klyva. Men det kommer att brinna varmt och hålla dig hela natten.

Bokträ är inte ett särskilt populärt lägereldsved. Det kommer att brinna väldigt varmt och kan brinna ett tag, men det har sina nackdelar. Eftersom det är så tätt måste det kryddas i god tid, vissa rekommenderar att man låter det stå i minst ett år.

Körsbär är det sista populära träet att elda. Precis som hickory används detta trä ofta i matlagning med öppen eld. Det blir inte för varmt och producerar endast en minimal mängd rök. Men som en bonus doftar den lilla mängden rök doftande och gott.

  • Barrved

Barrträd gör vanligtvis inte bra val av lägerelden. Barrved avser trä som skördats från lövträd eller barrträd, såsom tallar. Dessa träslag innehåller vanligtvis en hel del vatten och mycket flyktig sav.

Ceder är ett barrträd, men förvånansvärt nog kan det användas för att bränna. Cederträ kommer inte att ge dig en stor låga eller en dånande eld eftersom det tenderar att brinna lågt och långsamt. Fördelen med detta är att det brinner väldigt varmt, så din brasa blir varm och rostig. Dessutom ger den, precis som körsbär, en behaglig doft.

  Är KastKing fiskerullar bra?

Tall och gran är två andra exempel på barrträd. Dessa träslag är inte gynnsamma för att elda en lägereld och producerar vanligtvis stora mängder rök.

Att hitta den perfekta veden

Hur hittar man optimala vedbitar? Här är några riktlinjer:
● Titta. Träet ska se torrt ut. Ändarna ska vara kluvna eller spruckna och barken ska lätt falla av. Mögel, mögel och kondens är alla saker att se upp för eftersom de indikerar vått trä. ● Ljud. Träet ska låta ganska torrt och poröst. Om den ramlar eller stöter på något ska du höra en sprakande stad istället för en djup duns. ● Känn. Helt enkelt, känns träet vått eller torrt? ● Doft. Blöt trä doftar unket och jordigt. Torrt trä tenderar att vara ganska luktfritt.

Bygger en lägereld med lite rök

En pågående debatt bland friluftsentusiaster är hur man gör den bästa lägerelden. En bra lägereld börjar med en bra grund.

I de flesta fall har du en eldstad, en eldstad, eller till och med bara ett utrymme som tidigare användes för att elda. Ändå vill du se till att jorden är fri från döda löv, skräp eller annat torrt som lätt kan antändas.

Du vill ha ditt virke samlat och redo att gå. Korta men tjocka, torra lövvedsstockar är bra som bränsle när din brasa är tänd. Små pinnar är en utmärkt förrätt. För att få igång elden behöver du några torra löv, en borste eller till och med tidning.

Att tända din brasa blir förhoppningsvis den rökigaste delen, efter det borde plymen försvinna. Placera din tinder eller nugget av torr eldstartare löst i mitten av det brinnande området. Platta inte till eller komprimera den för att bibehålla luftflödet.

Lägg sedan dina mindre pinnar och kvistar, även känd som tändning, ovanpå.

Slutligen, bygg det mesta av din eld. Vissa gillar att börja med bara en eller två stockar och lägga till tjockare vedbitar när elden blir större. Andra föredrar att bygga en struktur med flera träbitar. Denna struktur kan vara i form av en kon med träet staplat på sin ände eller en lådliknande struktur med träet på sidan (lincoln stock-stil om du vill).

  Vad är en kompressionssäck? (Sovsäckar)

Nyckeln är att upprätthålla ett bra luftflöde i hela din struktur så att du inte kväver lågorna. När du har byggt din eldbas kan du tända tindern. Många tycker om att hjälpa lågan genom att fläkta eller blåsa försiktigt.

Lågorna från tindern ska först antända tändningen och sedan de större stockarna. När din torra tinder har brunnit av och du bränner mestadels stockar, bör röken börja avta. Lägg till fler stockar efter eget gottfinnande, men gör det strategiskt och var noga med att inte släcka elden.

Varm eld producerar mindre rök, så försök att låta den ryta. Dessutom brinner lövträ renare, så du vill använda dem som dina tjocka bränslestockar.

Ändå kan du få lite rök eftersom det är naturligt. Försök att sitta i vinden mot elden om det blåser en jämn bris. Om vinden alltid verkar skifta kan det hjälpa att sitta lägre mot marken.

De bästa tipsen för att hålla en lägereld från att röka

Prova följande för att torka och bygg en lägereld som avger så lite rök som möjligt.

● Använd torkat trä. Vått trä ger mycket rök. ● Använd lövträ. Barrträd blir ofta rökiga. ● Prova alternativ tinder. Även om de är utmärkta för att bränna torra löv, kan de vara rökiga (även om det inte borde hålla länge). Birchbark gör en ren eldstartare. Alternativt kan kommersiella tändare köpas. ● Ge bra luftflöde. När du släcker din eld slocknar den inte bara, utan rök frigörs också. ● Varmare bränder bränner renare. Försök att hålla din eld dånande för att förhindra rökplymer. ● Överväg att göra ett eldbete. När vinden blåser kan vinden som blåser förbi din kropp skapa ett slags vakuum. Du kan prova att placera en stor sten eller trädstubbe mellan dig och elden för att dra rökplymen mot den, varefter den ska dras upp i luften.

Eldsrök är en del av camping och i många fall oundviklig. Det finns dock specifika sätt att bygga och underhålla din eld för att göra dig redo för framgång.

Fler artiklar du kommer att älska

Är lägereldar dåligt för miljön? (Miljövänliga och säkerhetstips)

Är alla tält brandhämmande? (Ta reda på det och var säker)

9 Sure Fire Campfire Tinder Hacks (inklusive torktumlare)

4 sätt att laga mat över en lägereld utan grill