Hur stark är paracord? Paracord viktgränser och viktklasser förklaras

Har du någonsin undrat hur mycket vikt paracord kan hålla? Paracord anses vara en viktig del av överlevnadsutrustning, men folk förstår sällan hur kraften paracord fungerar. Du kommer inte att kunna få ut det mesta av paracord utan att få en bättre förståelse för viktgränserna. Hur stark är paracord? Vad är viktgränsen för paracord?

Den vanligaste typen av paracord kallas paracord 550, men starkare/svagare sladdar finns. Som namnet antyder har paracord 550 en statisk viktkapacitet på 550 pund, men det är mycket högre än dess effektiva arbetsvikt. Den säkra arbetsbelastningen för paracord är 20-30 procent av den totala vikten. Så 550 paracord har en maximal säker arbetsbelastning på cirka 110-165 lbs.

Det finns många olika typer av paracord med olika styrkor. Låt oss dyka in i några av de olika användningsområdena för paracord, se över styrka och förklara skillnaden mellan statisk belastning och arbetsbelastning.

Hur mycket vikt kan Paracord hålla? Hur mycket vikt kan Paracord hålla?

Det finns många olika typer av paracord i olika styrkor och viktklasser. De flesta känner till kommersiell typ III paracord 550 (7 Strand). Det är samma storlek/betyg som den gamla stilen mil spec paracord som användes i fallskärmar under andra världskriget.

Under de senaste decennierna har militären flyttat till Military Type III (aka Type 4) Paracord 750 (11 Strand). Den är tyngre och lite tjockare än standard paracord 550, så den har en starkare 750lb statisk lastkapacitet och en arbetsbelastning på 150-225lb.

Det finns också de nedre och övre extremerna med olika viktklasser. Längst ner har du micro 90 paracord (18-27lb arbetsbelastning), för lätta och mestadels dekorativa ändamål. Den övre änden går upp till kraftiga paracord 1100 (220-330lb arbetsbelastning), 2650lb (530-795lb) och 3000lb (600-900lb) betyg.

Paracord Planets 5/16 tums 3000lb draghållfasthet Paramax sladd är den starkaste paracord jag har stött på, men den är tjock och löjligt tung. Se till att du väljer rätt storlek från rullgardinsmenyn eftersom den finns i olika styrkor/storlekar.

Paracord kraftbord

Olika typer av paracord styrkor

Här är ett snabbt diagram för att bryta ner den statiska belastningen och arbetsbelastningen för olika stilar av paracord. Förstå bara att kraften multipliceras snabbt på ett fallande föremål (jag ska förklara nedan). Så även om vikten ligger inom arbetsbelastningsintervallet kan din lina gå sönder vid ett kort fall.

Allt som krävs är ett fall på 2 till 3 fot för att bryta ett föremål på 200 pund för att bryta en 1100 punds linje. Det finns fortfarande sätt att använda heavy duty paracord 1100 inom viktintervallet, men du måste vara försiktig.

Paracord typ Statisk belastning
(brytvikt)
arbetsbelastning
(konstant vikt)
Microparacord 90 90 lbs 18-27 lbs
Para sladd 275 275 lbs 55-82,5 lbs
Para sladd 325 325 lbs 65-97,5 lbs
Para sladd 425 425 lbs 85-127,5 lbs
Para sladd 550
(Kommersiell eller Mil-Spec typ 3)
550 lbs 110-165 lbs
Paracord 650 650 lbs 130-195 lbs
Paracord 750
(Kommersiell eller Mil-Spec typ 4)
750 lbs 150-225 lbs
Para sladd 1100 1100 lbs 220-330 lbs
Paracord 2650 2650 lbs 530-795 lbs
Paracord 3000 3000 lbs 600-900 lbs


Hur mäts Paracord styrka? Vad betyder minsta styrka för paracord?

Dynamiska kontra statiska belastningar påverkar styrkan hos paracorder

Paracord mäts med två typer av mätningar. Du har den statiska belastningsmätningen (även känd som draghållfasthet eller minimal brotthållfasthet) som anger sladdens brotthållfasthet, och arbetsbelastningsmätningen som ger en rekommendation för säkra arbetsvikter.

 • Statisk belastning: Statisk belastning är den maximala vikt paracorden kan bära i ett fast eller stationärt läge. Detta är viktklassificeringen som anges i namnet. Tillverkare tar en längd av sladd fäst vid ett fast föremål och drar i det tills det klickar. Det finns vanligtvis 20-30 % vickningsutrymme i den statiska belastningen för att kompensera för tillverkningsfel.
 • Arbetsbelastning: Detta är den rekommenderade vikten av föremål du bör använda paracord med i en fast position. Att använda arbetsvikten ger ett visst vickningsutrymme för friktion och milda yttre krafter. Tänk till exempel på att knyta fast ett tält, dra en vagn på en plan yta, knyta saker i ryggsäcken, hänga en björnväska (utan plötsliga fall) etc. Varje form av plötsligt fall ökar vikten och kan möjligen leda till en avbruten linje.
  Har Nalgene-flaskor ftalater?

Kom ihåg att tjockare sladd med fler inre trådar nästan alltid är starkare än tunn sladd. Paracord varierar i storlek från 1/14″ till 5/16″, så håll ett öga på tjockleken för att få en bättre uppfattning om sladdens styrka.


Hur stark är Paracord 550?

Hur stark är paracord 550?

Jag kommer inte att gå igenom alla olika styrka eftersom det skulle vara överdrivet, men låt oss prata om paracord 550 eftersom det är den mest populära styrkan. Paracord 550 klarar en statisk belastning på 550 pund och en arbetsbelastning på 110-165 pund, men vad betyder det ens?

Ärligt talat, det säger inte så mycket för den genomsnittliga personen. Dina linjer kan gå sönder även om du försöker arbeta med utrustning som ligger inom den rekommenderade arbetsbelastningen. Det finns så många yttre faktorer som kan påverka arbetsvikten och få dig att bryta dina linjer.

Att dra upp ett föremål inom arbetsviktens intervall och hålla det stadigt är inget problem. Att tappa samma föremål 2-3 fot snabbt kan förstärka belastningen, vilket gör att din paracord-lina går sönder. Så vad betyder egentligen viktbetyget och vad kan jag göra med paracord?

Paracord ska endast användas för att säkra statiska föremål med mycket liten chans att röra sig. Tänk på vanliga campinguppgifter, som att fästa ett föremål i din ryggsäck, binda ner tält, sätta upp klädstreck, fästa utrustning och säkra en skyddsrygg. Du kan använda paracord för alla jobb som ger en stabil belastning på sladden.

Den ska aldrig användas för att fira, klättra, lyfta tunga föremål eller sätta upp en campinghängmatta. För den typen av uppgifter behöver du ett rep som kan sträcka sig och hantera ojämnt tryck. Paracord kan fungera på kort sikt för hängande föremål, men du måste vara extremt försiktig för att undvika plötsliga fall och viktförskjutningar.

  Vad betyder fuktavledande tyg?

Spelar det någon roll om min Paracord är MilSpec?

milspec paracord

Paracord-tillverkare tycker om att märka sin sladd som mil-spec, men det säger inte så mycket. Militären inspekterar statligt köpta sladdar, men det finns inget styrande organ som sysslar med paracord köpt på den civila marknaden.

Alla 550lb paracord kan märkas som Type 3 Mil-Spec och 750lb paracord kan märkas som Type 4 Mil-Spec. Huruvida sladden faktiskt klarar militära inspektioner beror på tillverkaren. Det är därför du bör undersöka tillverkaren bakom sladden och leta efter pålitliga märken som står bakom deras betyg.

Det finns många olika tillverkare som säljer ”mil-spec” paracord i lösvikt, så det kan vara svårt att välja mellan de olika alternativen. Paracord Planet (kolla in deras paracord 550 spolar) verkar vara den bästa leverantören av paracord i bulk och de säljer stora rullar av paracord från 100ft-1000ft rullar till 2/3 av det pris du hittar i de flesta butiker för utomhusbruk.


Det finns många faktorer som påverkar styrkan hos paracord

Faktorer som påverkar styrkan av paracord

Det finns många faktorer som påverkar styrkan hos paracord som du måste tänka på. Vilken typ av knut du använder, vinklar, fuktighet, längd, kemikalier, sladdålder och typ av kraft spelar roll. Här är en kort översikt över de olika faktorerna som påverkar styrkan hos paracord.

 • Paracord tjocklek: Tjockleken på paracord är den överlägset viktigaste faktorn när det kommer till styrkan på paracord. Tillverkaren spelar en liten roll, men tjockare sladd kommer nästan alltid att vara starkare än tunnare mönster.
 • Buntar i sladden: Extra trådar i sladden förbättrar den totala styrkan. Minsta betyg för att paracord 550 ska betraktas som mil-spec är 7 trådar inom linjen. Varje extra tråd du lägger till sprider belastningen, vilket minskar risken för katastrofala misslyckanden.
 • Knuttyp: Den typ av knut du använder spelar en mycket viktig roll för sladdens styrka. Varje knut du lägger till paracorden minskar dess styrka. Om du inte har en knut får du 100% av draghållfastheten, och en typisk knut sänker betyget i intervallet 60-70%. Knuten med siffran 8 är den bästa knuten för att hålla sladdstyrkan på 80 % av den totala styrkan.
 • Sladdålder: Som det mesta i livet blir paracord svagare när sladden åldras. Att förvara din paracord i en temperaturkontrollerad miljö förlänger dess livslängd, men det finns inga riktlinjer som talar om när paracord kommer att gå sönder. Kontrollera om det finns tecken på torrröta, sprickor, missfärgning och försök att inte belasta sladden genom att arbeta över den rekommenderade arbetsbelastningen.
 • Kemikalier: Håll sladden borta från rengöringsmedel, insektspray, etc. För att ta bort smuts från sladden, skrubba den med mild tvål och vatten. Försök att inte använda en alltför nötande skurborste som kan skada det yttre skalet.
 • Sladdlängd: När man hanterar dynamisk kraft (förklaras nedan), kommer en längre lina att lägga till extra spänning till linan. Tänk på hastigheten på en svängande pendel. Överst på pendeln blir hastigheten nästan noll, vid den lägsta punkten blir hastigheten högst. Så om du ökar längden på paracordlinjen kommer det att bli en högre hastighet, acceleration och kraft på linan.
 • Böjningar i sladden: Var du än böjer en sladd runt ett föremål, tillför det en spänningspunkt till sladden. När du hänger ett snöre över en trädgren utövar du mer kraft på grenen än på undersidan av snöret. Sladden snäpper lättare vid böjningar och vinkelförändringar.
 • Vatten: Vatten sträcker fibrerna i paracord och minskar styrkan avsevärt. De flesta uppskattningar anger styrkan hos våt paracord till 75 % av dess torra draghållfasthet.
 • Strömtyp: Det är skillnad på en stationär last och en rörlig last. Att tjudra ett föremål i en stationär position har inte lika stor kraft som att tappa eller svänga ett föremål. Jag kommer att förklara skillnaden mellan statisk och dynamisk kraft i nästa avsnitt.
  Hur täta ska tältlinorna vara?

Statisk kraft kontra dynamisk kraft

Jag har redan nämnt detta lite ovan, men när du ska försöka lista ut hur stark paracord är måste du ta hänsyn till både dynamisk och statisk styrka. Statisk kraft är varje laddning som inte ändrar position, storlek eller riktning (behållare fäst på din ryggsäck). Dynamisk kraft är en rörlig last som drar i din paracord (hängande björnväska som faller snabbt).

Här är ett enkelt exempel: du hänger din hängmatta från ett träd med hjälp av paracord som väger 550 pund. Kommer du sakta ner i hängmattan och du ligger still ska den vara nära den statiska belastningen så att du inte har några problem.

Att ploppa ner på hängmattan eller svänga skulle skapa ytterligare vertikalt och horisontellt tryck (dynamisk kraft). Det krävs inte mycket press för att orsaka allvarliga problem. En person på 200 pund som tappar 2 fot i en hängmatta kan räcka för att bryta 550 pund paracordlina.

Dynamisk kraft kan orsaka allvarliga problem om du inte tar hänsyn till det. De flesta paracord-användningar kräver dynamisk kraft såvida du inte binder ett stillastående föremål (björnburk fastspänd i ryggsäcken). Vinden som blåser på ett tält, drar en björnpåse mot en trädgren etc., allt använder dynamisk kraft.

Paracord är inte tillräckligt stark eller bred för att klättra eller fira

Din kroppsvikt kan hamna i paracords säkra arbetsbelastning, men den kommer inte att vara tillräckligt stark för att bära upp en persons kroppsvikt. Paracord 750 kan ha en säker arbetsbelastning i intervallet 150-225 lb, men det är med en last som rör sig långsamt.

Mil Spec 750lb paracord bryter med ett kort fall på 2-3 fot. Jag kommer inte att gå in i detalj om fysiken som krävs för att beräkna kraften hos ett fallande föremål (jag studerade fysik i Ohio State), men här är ett snabbt exempel. En person på 180 lb (medelvuxen vikt) som faller 90 cm kommer att lägga 1 806 lb kraft på repet och om de tappade 6 fot skulle det vara 3612 lbs kraft.

Du kan snabbt se var det skulle utgöra ett allvarligt problem. Det krävs 5 paracord 750 sladdar sammanbundna för att stödja ett kort fall på 6 fot från en medelstor person (man och kvinna). Det är därför fallskärmarna som användes under andra världskriget och som använde paracord 550 hade 24 olika linjer kopplade till kapellet för att sprida slagkraften.