Hur snabbt ska du trolla för Kokanee?

Kokanee-lax är en ombytlig mat, och allt från djupet du fiskar på, till hastigheten du trollar för dem kan och kommer att påverka din framgång. Föreställ dig att leka kurragömma med ett litet barn, och du kommer att vara i kulisserna av vad vi har att göra med!

Trolling med en medelhastighet på 0,8 miles per timme till 1,8 miles per timme har observerats som den bästa hastigheten att trolla för Kokanee lax. Snabbare än 1,8 kommer att springa över laxen, medan långsammare än 0,8 inte kommer att få önskad effekt från blinkare och dodgers.

Låt oss ta en djupare titt på trolling och varför hastighet är viktig!

Vad är trolling?

Trolling, när det hänvisas till i fiskevärlden, består av att dra dina fiskelinor, vanligtvis bete, genom vattnet, djupare än vad du vanligtvis skulle fiska. I den här artikeln, om inte annat anges, kommer vi att diskutera trolling från en båt. Med detta sagt kan trolling göras från en orörlig position från stranden, helt enkelt genom att kasta ut linan och flytta den från sida till sida när du rullar in den igen.

Beroende på vilken fisk du riktar in dig på, innebär trolling vanligtvis att du drar din lina i olika hastigheter, håller ditt bete på specifika djup, rör sig i mönster och kan involvera specifik utrustning. Till exempel fishfinders. Förutom att tala om för dig var laxen finns, kommer de flesta fishfinders också att berätta temperaturen på vattnet, vilket kan vara praktiskt för att hitta en sådan temperaturspecifik fisk som vår Kokanee-lax.

En säsongsfisk?

Medan Kokanee i allmänhet kan fångas året runt, förändras sättet att fiska efter dem faktiskt ganska drastiskt när temperaturen ändras. Att känna till de bästa sätten att trolla samtidigt som man tar hänsyn till säsongsförändringarna och andra tekniker att vara medveten om, såsom temperamentet i Kokanee, kommer att hjälpa dig att veta hur du fiskar mycket mer effektivt efter denna lax.

Vår

Om du skulle börja forska om ”trolling efter Kokanee-lax på våren”, kommer du snart att upptäcka att det finns blandade känslor om fördelarna med trolling, i motsats till jiggning, just den här säsongen. Låt oss snabbt gå igenom fördelarna med var och en!

Enligt erfarenheterna från en mängd olika fiskare verkar våren vara den där besvärliga ”mellan”-fasen där ett antal saker fungerar bra, och det verkar vara uppe till diskussion vilken av dem som fungerar bäst.

Jiggning eller trolling kan lätt göras i sina enklaste former från stranden, så länge som vattnet är tillräckligt djupt. Kokanee-laxen kommer med all säkerhet att vara närmare vattenytan och mycket närmare stranden än de kommer att vara på sommaren. Jiggning tenderar att hålla beten eller betet som du använder i mer av ett lokalt område, medan trolling kommer att ”täcka mer mark”, så att säga. Om du är medveten om en skola Kokanee-lax under dig, eller till och med en ensam fisk som du försöker reta till att attackera ditt bete, kan jiggning faktiskt ge dig de bästa resultaten.

På våren kommer Kokanee-laxen i allmänhet att simma runt på ett djup mellan 10 fot och 20 fot. Trolling kommer säkert att täcka mer mark, men i slutet av dagen kanske du bara måste prova båda stilarna själv för att se vilken som ger dig bäst resultat.

  Hur man väljer rätt fiskebobber för varje situation

Sommar

Sommaren är den absolut bästa säsongen för att framgångsrikt trolla efter Kokanee-lax. Till sommaren kommer vattnet att ha värmts upp till en punkt som är tillräckligt stor för att driva Kokanee-laxen bort från det mer grunda vattnet på stranden och ytvattnet djupare ner i sjön.

Under sommaren kommer Kokanee-laxar vanligtvis att vila på ett djup mellan 30 fot till 60 fot, även om de tidigare rapporterats ha fångats på djup så långt ner som 90 fot. Medan Kokanee-laxen är ett bytesfisk och jagas av flera arter av fiskar och fåglar, är de nyfikna och aggressiva, trogen sin laxnatur.

Tacklet eller betet du kommer att använda kommer i allmänhet inte att imitera någon av de organismer som ingår i deras naturliga kost, så istället för att vädja till deras hunger, vädjar du till deras nyfikenhet att få dem nära, och du gör dem arga för att få dem att bita.

Att använda redskap som reflekterar ljus och gör oväsen, som duckare och blinkers, är ett bra sätt att locka till sig den här nyfikna fisken, och när du väl har fått deras uppmärksamhet behöver du bara göra dem arga nog att bita. De är ganska territoriella, så att bara vara i deras utrymme är en bra början.

Som du kanske har plockat upp från att notera att Kokanee rör sig genom sjön för att stanna i kallare vatten, är de extremt temperaturkänsliga. Även om de kan överleva under korta perioder i varmare vatten, är temperaturer på 60 grader Fahrenheit eller högre dödliga för Kokanee-laxen, så dina bästa chanser att fånga din lax innebär att få ditt bete tillräckligt djupt för dem, inte att försöka dra upp dem närmare ytan.

Vinter

Behövs trolling? Med Kokanee-lax som gillar att det är så kallt, är de faktiskt en av de fiskar du kan du kan prova på isfiske efter, och som du kanske kan föreställa dig kan det vara svårt att trolla om vattenytan är täckt av is. Det är här jigging kommer in! Enklast förklarat är att jigga är som att trolling, men det görs vertikalt, i motsats till horisontellt. Trolling görs genom att dra en betet lina i en horisontell bana genom vattnet.

Jiggning görs genom att kasta eller släppa en lina i vattnet, från en båt eller stranden, och efterlikna en skadad fisk eller annat bete genom att rycka spöet upp och ner, med samma rörelse som du skulle kunna använda om du slog dig själv i huvudet med en hammare. Försiktigt. Ish. Även om detta vanligtvis används för att efterlikna skadade byten, skulle du mer än sannolikt vanligtvis jigga med något större än en Kokanee-lax vanligtvis skulle äta. Ditt mål då, istället för att imitera mat, är att göra Kokanee-laxen galen.

Kokanee lax är väldigt territoriellt och gillar inte irriterande inkräktare i deras utrymme. Jiggning efter Kokanee-lax är vanligtvis mest effektiv på vintern och hösten när vattnet är kallare och fisken vanligtvis är närmare vattenytan eller stranden.

På tal om stranden, enligt Malachi Rhyker, har Kokanee-laxen för vana att simma parallellt med stranden. Efter att ha borrat hål i isen, vardera 5 fot från varandra och alla i rad, ropade en erfaren fiskare ut honom på grund av sin oerfarenhet och sa till honom att han lika gärna bara kunde fiska från ett hål. Han kände sig tukad och började placera sina hål var tionde fot från stranden och började ha mycket mer framgång.

  Var man kan fånga Kokanee-lax i Utah

Motorljud

Låt oss snabbt nämna ljudet från din motor. Kokanee-lax är väldigt ljudkänslig och kommer djupare in i den vattenmassa de lever i om bullernivåerna stör eller skrämmer dem. Genom att hålla din trollinghastighet på en lägre mph, och genom att inte fiska runt båtar eller individer som bullrar för mycket, kommer du inte bara att ge laxen optimal tid att lägga märke till din utrustning, utan du kommer också att hålla dina ljudnivåer lägre , vilket kommer att hålla laxen närmare ytan och inte skrämma bort dem.

Hastighetens inverkan på din utrustning

En annan bonus med att hålla nere hastigheten är den påverkan hastigheten har på din utrustning. Om du går för fort kommer din utrustning att stiga upp närmare din båt, vilket kommer att ändra djupet du har den inställd på. Se till att du justerar vikten, längden på din lina och hastigheten för att hålla din utrustning på det djup där fisken är.

Bästa redskap för trolling

Du kommer att behöva specialutrustning för trolling, speciellt om du vill trolla framgångsrikt. Kokanee kommer att bo i det djupare vattnet i sjöarna du ska fiska i, och om du inte vet att något är där nere kanske du slösar bort mycket tid och energi på en tom vattensträcka när det kan finnas fisk som väntar på dig på andra sidan sjön. Tyvärr innebär detta att spendera pengar.

Du kommer att behöva en ”fishfinder” eller en ekolodsenhet avsedd för att upptäcka fiskar när du passerar över dem med din båt. Utöver detta har vi dock en annan lite olycklig nyhet; den billigare delen av världen för att hitta fisk kommer inte att tjäna dig lika bra när du fiskar efter Kokanee. Speciellt eftersom det mest framgångsrika Kokanee-fisket involverar konstant rörelse, behöver du en fishfinder som kan ge dig exakta avläsningar samtidigt som du anpassar dig till fiskens hastigheter, såväl som båtens rörelse.

Enligt Phillip Johnson, en laxforskare från Kokanee, behöver du mer kraft och pixlar än vad din genomsnittliga fishfinder kan ge dig. När det gäller fishfinders, enligt Phil, är det du betalar för kraft och pixlar. Du behöver kraften för att skjuta en större kotte, så dina chanser att plocka upp en skola eller en unik Kokanee-lax är större. Du behöver pixlarna för att kunna se vilken typ av fisk du tittar på.

Billiga fishfinders går från $40 till $300, men deras lägre effekt och förmåga att läsa djupare ekolodsblips kommer att hindra din förmåga att bli en framgångsrik Kokanee laxfiskare, varnar Phillip. Han rekommenderar att du spenderar cirka 1 000 USD på en bra fishfinder, och säger att det kommer att göra dig mycket mer effektiv när du fiskar efter Kokanee.

  Kan jag ta med mig käppar på planet?

Dodgers och blinkers är också bra, och nästan nödvändig utrustning för att fånga din Kokanee. Dodgers och blinkers vibrerar båda när de rör sig genom vattnet, vilket skapar ett upprepande dunkande ljud som kommer att fånga uppmärksamheten hos andra fiskar. Medan de båda kan reflektera ljus, beroende på vilket material de är gjorda av, svajar dodgers sida till sida, medan blinkers snurrar i en komplett 360 graders cirkel.

Att ha flera linjer ute, med en blandning av dodgers och blinkers är ett bra sätt att få ut lite variation, som kommer att få laxens uppmärksamhet och förhoppningsvis göra dem galna nog att attackera din krok. Vissa fiskare hävdar att den här metoden lurar Kokanee att tro att det finns ett mindre fiskstim som invaderar deras territorium, vilket gör att de känner ett behov av att attackera och försvara.

Dina vikter är också viktiga, eftersom de i allmänhet är den avgörande faktorn för hur du får ditt bete eller lockar tillräckligt djupt för att Kokanee ska hitta det, särskilt på sommaren, när Kokanee samlas på mycket djupare vatten. Det finns flera sätt att få din utrustning tillräckligt djup för att vara effektiv.

  1. En downrigger. Vanligtvis med en blykula hålls din lina på ett visst djup, medan linan ditt bete eller bete är fäst vid den, på det önskade djupet där du förväntar dig att fisken ska vara.
  2. En paravan. Även om detta kommer att tynga din linje ner, kommer den också att dyka djupare när farten på din båt ökar.
  3. En hyvel. Hyvlar är större än paravaner, men kommer mer än troligt att vara fler än du behöver om du bara fiskar efter Kokanee.

De allra flesta fiskare använder en downrigger när de fiskar efter Kokanee lax. Det är lättare att justera, och det finns en mängd olika märken, stilar och till och med mini-downriggers som du kan använda, vilket gör dem perfekta för en mängd olika fiskare och en mängd olika budgetar.

Trolling tips och tricks

Din utrustning kommer mer än troligt att vara spännande för Kokanee-laxen, men en bytesfisk biter i allmänhet inte något som gör den nyfiken. Du kommer att behöva ta det från nyfiken till galen. Alternera ditt trollingmönster och hastighet för att få din spinner, dodger och bete att bete sig oberäkneligt. Gör Kokanee arg över att ditt bete finns på dess territorium.

Använd bete som lämnar doftspår! Shoepeg corn rekommenderas specifikt mycket starkt för att försöka fånga Kokanee. Oavsett om du använder den naturliga lukten, eller blötlägger den innan hand i en specifik doft, har skopinnemajs visat sig ha en hög framgångsgrad när det kommer till fiske efter vår lax.

Kokanee kommer att följa bete som gör den nyfiken i flera kilometer, så om du ser fisken som följer dig, men du inte får några träffar på din lina, är det dags att skaka om saken, men var försiktig. Kokanee lax är känslig för ljus, temperatur, ljud, lukt, färg och elektrisk ström, så gör inte något för drastiskt. Det är inte vad du fiskar med, det är hur du fiskar med det.