Hur snabbt kan snöskotrar gå?

Du känner dig äventyrlig idag och vill verkligen höja adrenalinet och den bildliga volymen på din snöskoter. När du är ute på ridstigen med dina vänner hittar du en särskilt fantastisk kulle som du skulle vilja göra ett trick på. Hur snabbt kan din snöskoter gå?

Beroende på vilken typ av snöskoter du har är de högsta möjliga hastigheterna någonstans mellan 95 och 200 miles per hour (MPH). Dragracing snöskotrar kanske kan överstiga 200 MPH, men andra typer av snöskotrar kan troligen inte.

Om du aldrig har hört talas om en dragracing-snöskoter förut, kanske du har några frågor om slädens hastighet. Framöver kommer vi att berätta allt du behöver veta om hastigheten på din snöskoter, inklusive vad som kan begränsa din slädes egen hastighet och hur du kan öka den. Du kommer inte att vilja missa detta!

Hur snabbt kan en snöskoter gå? Varför slädetyp spelar roll

Förra veckan skrev vi ett bra introduktionsinlägg om typerna av snöskotrar. Dessa inkluderar trail, sport trail, berg, crossover, touring, prestanda och nytto slädar. Som vi diskuterade i det inlägget varierar skoterhastigheten beroende på vilka uppgifter släden är utrustad för.

Som ett exempel är en tursnöskoter avsedd för långa turer ute i det vintriga vädret. Den här typen av släde inkluderar därför ofta lastutrymme, plats för extra passagerare och uppvärmda säten. Det kommer dock inte att gå särskilt snabbt eftersom det inte finns någon anledning. Detsamma gäller en nyttoskoter, som är avsedd för att släpa runt på tunga redskap, ibland även snöskotrar. Detta är en mer kraftfull än snabb släde.

Jämför det med en prestanda snöskoter, som är designad för tricks och manövrerbarhet och därmed är ganska snabb. Detsamma gäller fjällsnöskotern. Denna typ av släde måste gå snabbare eftersom hastighetsförlusterna blir snabbare när höjden blir högre.

För dessa typer av snöskotrar kan du förvänta dig typiska hastighetsintervall på 95 till 120 MPH. Genom att skaffa en släde med högre effekt kan du kanske uppnå blåshastigheter på 150 MPH.

Om du någon gång känner att det kliar att dra förbi på din snöskoter i hastigheter som lämnar till och med 150 MPH i dammet, då skulle du behöva en dragracingskoter.

Ja, det stämmer, dragracing körs inte bara i bilar utan nu även i slädar. De flesta dragracing-snöskotrar har tvåtakts- eller fyrtaktsgasmotorer som lätt kan nå och till och med överträffa hastigheter på 200 MPH.

Om du nu undrar varför du aldrig har haft nöjet att bevittna ett snöskoterdragrace nära dig, så beror det på att dessa tävlingar inte förekommer i snön. Istället kommer snöskoterdragracers att tävla på betong- eller asfaltbanor. Här är en video som visar hur ett snöskoterdragrace ser ut.

  Transportcontainerhytt – Är det en bra idé?

Dessa lopp är definitivt inte för den vardagliga pulkaåkaren, eftersom dragracing med snöskoter kräver en specialiserad kompetens med tanke på att du inte är i ditt element (snön). Som sagt, loppen är verkligen fascinerande att se!

Vilken är den snabbaste snöskotern på marknaden?

Om du är en fartdemon som letar efter en ny släde, så letar du förmodligen efter några av de snabbaste snöskotrarna som finns. Vad är dem?

Den snabbaste snöskotern för 2019 var Arctic Cat ZR 9000. Denna släde kan lätt nå över 200 hästkrafter (HP) tack vare sin turboladdade 998cc trippelmotor. Andra egenskaper hos denna snabba släde är dess ultrakraftfulla trecylindriga fyrtakts horisontella radmotor med en dubbel överliggande kamaxel (DOHC).

2019 Arctic Cat ZR 9000 har också en elektrisk startmotor, bränsleinsprutad förgasare och backväxellåda. Denna spårsläde mäter 10,42 fot lång, 47,8 tum bred och 51,1 tum lång med en maximal skidhållning på 43 tum och en lägsta skidhållning på 42 tum. Bränslekapaciteten är 9,9 gallon, och Arctic Cat ZR 9000 väger 603 pund torr.

Enligt Snowmobile.com2019 Arctic Cat ZR 9000 säljs för $17 599.

På senare tid är den senaste släden som tagit över den prestigefyllda titeln snabbast 2021 Yamaha Sidewinder SRX LE. Denna spårskoter har en fyrtakts 998cc ultraprestanda Genesis Turbo Engine. Den inkluderar även Low Profile SRX 137-fjädring för bättre fjädringskalibrering tack vare de bakre torsionsfjädrarna med låg förspänning och de främre fjädrarna med dubbla hastigheter. Båda förbättrar din åkhöjd och innehåller skidans profil så att din prestanda och topphastighet blir bättre.

Den främre ARCS-fjädringen i 2021 Yamaha Sidewinder SRX LE har övre A-armar som väger mindre än någonsin samt smidda legeringsspindlar för stor hållbarhet. Markfrigången har förbättrats med den uppgraderade framfjädringen, liksom fjädringens funktion.

YSRC högpresterande kopplingssystem har primära och sekundära rullkopplingar byggda för bättre drift av din släde, eftersom vridmomentet från din Genesis Turbo-motor går till banan utan att förstöra din drivremmen i processen.

2021 Yamaha Sidewinder SRX LE börjar på $17 999.

Vad hämmar snöskoterns hastighet?

Om du nyligen har köpt en begagnad snöskoter eller din nya snöskoter har firat ett par födelsedagar, kanske du märker ett märkligt fenomen på gång. Din släde går nämligen helt enkelt inte så snabbt som den en gång gjorde.

Varför händer det här? Här är några anledningar till att du bör hålla utkik efter.

Brist på underhåll

Underhåller du alla de komplicerade komponenterna i din snöskoter så ofta som krävs? Detta inkluderar att inspektera delar, fylla på vätskenivåer, byta ut slitna komponenter som remmar och rengöra och/eller smörja delar vid behov.

  Kan en husbil dra en hästsläp? Genomsnittlig dragkapacitet för husbilar av olika klass

Att misslyckas med att underhålla din snöskoter eller bara gör det sällan kommer att orsaka accelererat slitage på delarna samt eventuella delarfel.

Dålig bensinkörning

En hälsosam snöskoter kommer att ha en gassträcka på 10 till 20 miles per gallon med en standardtankstorlek på 10,5 gallon. Detta bör låta dig åka i ungefär 200 miles innan din snöskoter börjar ta slut på juice.

Gaskörningen på din snöskoter kommer inte nödvändigtvis att förbli densamma för alltid. Gasläckor kan göra att gassträckan förvärras, liksom att åka på en äldre släde för länge samt allmänt slitage som kan förvärras. Om du aldrig har bytt tändstiften på din snöskoter kan dessa orsaka chokestickning som förstör bensinkörning. Du kommer att märka att pluggarna är svarta och ser sotade ut, vilket är tecken på att det är länge sedan dags för en ersättning.

Kopplingsproblem

Att ha problem med din koppling kan också påverka skoterhastigheten negativt. Om det tar flera sekunder för kopplingen att koppla in, är det dags att stanna din släde och ta en titt på kopplingen. Den kan behöva repareras eller bytas ut direkt, så ha din skoterreparatörs nummer till hands!

Finns det något sätt att få din snöskoter att gå snabbare?

Du kanske inte brydde dig så mycket om hastigheten när du köpte din snöskoter för ett eller två år sedan. Släden är i perfekt löpform, men den når helt enkelt inte de höga hastigheter du önskar att den kunde. Finns det något sätt att få din snöskoter att gå snabbare eller är det bättre att spara ihop till en ny släde?

Du kan prova att modifiera din snöskoter för högre hastighet. Som en varning, om din snöskoter omfattas av en aktiv garanti, kan du ogiltigförklara den garantin genom att mixtra med din släde med hjälp av följande metoder. Om det är en risk du är villig att ta, så här kan du förbättra skoterhastigheten med mods.

Använd en turbo

Skoterturbosatser som t.ex dessa kan på ett tillförlitligt sätt förbättra din slädes hastighet. Många är datordrivna så att du kan justera din snöskoters boost precis efter din smak.

Skaffa en Supercharger

Om din släde inte kom med överladdade funktioner när du köpte den, fejka den genom att skaffa en nu. Även kallad fläkt, en kompressor är en extern centrifugalenhet som förlitar sig på luft som kommer från din vevaxel och transporteras via ett bälte. Om du vill ha mer fläktförstärkning kan du justera dina remskivor för att få det.

  Vad är den längsta luftballongflygningen?

Som en nackdel tenderar du att förlora lite motorkraft på grund av hur kompressorer fungerar. Som sagt, du får tillförlitligt bra boost och kraft för bristen på effektivitet.

Lustgassatser

Du kan också starta din snöskoter med lustgas, kemikalien som ibland kallas skrattgas. Nitrosflaskan måste förbli full för att dessa kit ska fungera, och du kommer att spendera mellan $400 och $1 100 för denna mod. Som sagt, du kan ibland öka hästkrafterna med så mycket som 80 hk, så risken kan vara värd belöningen.

Prova Fuel Controllers

Bränsleinsprutade snöskotrar kan dra nytta av en bränslekontroll, som är ett verktyg som låter dig koppla om datorn som avgör hur bra dina förgasare presterar. Du kan antingen använda programvara eller en extern box för detta. Boxen kommer att ta emot din dators signaler som ska köras till motorn, avleda signalen och sedan skicka den vidare så att din släde fungerar som du vill.

Återigen, detta är en dyr modifiering, eftersom bränslekontroller kan ställa tillbaka mellan $300 och $1 000.

Köp ett Bolt-on Kit

Bolt-on kit, ibland kallade big bore kits, kan justera kalibreringen av dina kolvar och cylindrar för att ändra hur bränsle skickas genom släden. Du kan till exempel välja ett bränsleinsprutningssystem eller en förgasarjet genom att välja lämplig sats. Du kan betala $600 eller till och med fyra siffror för ett kit, och de kan gå fel med oerfarenhet. Gå försiktigt.

Slutgiltiga tankar

Den genomsnittliga snöskotern når hastigheter på nära 100 MPH, men dragracing-snöskotrar och andra mer kraftfulla modeller kan enkelt köra i hastigheter på 200 MPH och snabbare. Om din snöskoter inte riktigt håller till kan du alltid försöka modifiera den så att den går snabbare, men kom ihåg att du kan upphäva garantin om du gör det.

Relaterat innehåll

Dagen för ditt första skoteräventyr har kommit! Du räknar med att det kommer att bli många fler sådana här dagar i framtiden, det vill säga om du kan navigera dig igenom idag. Hur kan du vara säker på din snöskoter? Vi rekommenderar dessa säkerhetstips före och när du kör en snöskoter.

Vad du har på dig när du åker snöskoter kommer att spela en stor roll för hur bra din dag blir. Om dina kläder svettas eller inte är vattentäta, kommer du att bli kall snabbt. Skrymmande klädesplagg kan begränsa din manövrerbarhet, vilket påverkar din förmåga att åka. Vilken kallvädersutrustning vill du inte vara utan när du åker pulka?