Hur snabbt kan du bränna ved efter sågning?

Så du har precis fällt ett träd eller fått ett lass ved levererad. Visst, att kapa vått grönt trä är inte idealiskt, men måste du verkligen vänta på att det torkar helt? Hur snabbt kan du elda ved efter att du sågat och klyver det?

Generellt bör du vänta minst 6-12 månader på att ditt virke har torkat helt. Du kan bränna den innan den är kryddad, men den blir svår att tända, glöda vid låg temperatur och producera mycket rök. Den totala torktiden kan bli längre beroende på hur veden staplas, stockarnas storlek, träslag, tid på året och en mängd andra faktorer.

Tyvärr får du förmodligen vänta några månader på att din ved verkligen ska brinna. Fortsätt läsa för att upptäcka några sätt att påskynda kryddningsprocessen.

Hur lång tid tar det innan man kan elda ved?

Som jag nämnde ovan tar det minst 6 månader att krydda din ved fullt ut. Det kommer att ta mycket längre tid om ditt virke inte är ordentligt klyvt/staplat, eller om det är blött och kallt. 6-månaders tidslinjen antar att trädet fälldes på senvåren eller försommaren och lämnades att torka i några månader medan sommarsolen sken på det. Om du klyver veden på hösten är den redo att brännas följande sommar om den staplas ordentligt.

Alla dessa tidslinjer förutsätter att ditt virke har delats i små bitar och staplats/täckts ordentligt. Trä som ligger kvar på marken och utsätts för regn kommer med största sannolikhet att ruttna innan det torkar ut. Tänk på att gå förbi när veden klyvdes, inte när trädet fälldes.

  Så här torkar du ditt tält: snabb och enkel guide till hur du torkar ditt tält

Stora block som inte har delats kommer att behålla fukten i flera år. De kan hålla tio år på ett ställ och aldrig sjunka till rätt fuktnivå.

Hur snabbt ditt ved torkar beror nästan helt på hur små bitarna är och hur väl du har staplat/täckt veden. I avsnittet nedan ska jag ge dig några tips om hur du kan stapla ved på rätt sätt.

Vedkrydda

Kryddningsprocessen är ganska enkel när du väl förstår några grundläggande begrepp. Du bör få träet i ett ställ från marken, täcka över det, lämna sidorna exponerade för att underlätta luftflödet och försöka få så mycket solljus som möjligt. Om du arbetar med dessa 4 faktorer kommer ditt trä att torka på nolltid.

  • Få ved från marken: Gör något slags ställ för att få din ved från marken. Detta hjälper till att öka luftflödet och förhindrar att din ved fastnar i snön och pölvattnet. Många använder pallar för att stapla sitt virke, men jag skulle bygga/köpa ett ställ om du har tid och pengar. Jag gillar verkligen den här Vedställsfästen som du använder med 2x4s. Det tar mindre än 5 minuter att skruva ihop ditt ställ och det är mycket robustare än andra kommersiella alternativ.
  • Täck toppen: Det spelar egentligen ingen roll hur du täcker toppen. De flesta använder en billig 6×8 presenning för att täcka en standard 8ft rack. Se till att sidorna förblir exponerade för att öka luftflödet. Jag gillar verkligen REDCAMP vedskydd som jag köpte för några år sedan. Det är så mycket lättare att ta tag i ved när du bara kan dra upp sidorna.
  • Öka luftflödet: Lämna sidorna av din vedhög utsatta för väder och vind så att vinden kan blåsa igenom och påskynda kryddningsprocessen. Den lilla mängd regn som kommer att blåsa ner på sidorna kommer att torka upp om en dag eller två.
  • Ge solljus: Jag förstår att man bara kan ge så mycket solljus som årstiden tillåter, men man kan styra var vedhyllan är placerad. Placera ställningen på den soligaste och mest bekväma platsen inom 20-30 fot från din huvudentré.
  Kan du ta med dig potatischips när du åker på backpacker?

Att följa kryddningsprocessen ordentligt kommer att påskynda kryddningsprocessen avsevärt. Istället för att ta ett år bör din ved vara färdig att brännas på 4-6 månader. Så hur tar du reda på om ved är redo att brinna?

Ta reda på om ved är redo att brinna

Det finns några enkla sätt att se om din ved är redo att brinna. Använda en fuktmätare (kolla in dem på Amazon) är den överlägset mest effektiva metoden. Du bör ha en fin eld när fukten sjunker under 20% (10-15% är optimalt). Nyhuggen ved bör ligga på mellan 40 och 45 %, så det tar ett tag att bli tillräckligt torr för att brinna.

Det finns några andra sätt att kontrollera virket om du inte har en fuktmätare. Att försöka bränna veden är det bästa alternativet. Om träet är lätt att tända och inte ger mycket rök, är det förmodligen kryddat. Om belysning tar evigheter och orsakar en fruktansvärd brand, måste du vänta några månader.

Du kan också titta på träet och se om det har gått igenom nedbrytningsprocessen. Fullt kryddat trä kommer att gå från grönt till ett gråaktigt eller brunt utseende. Du kommer också att märka sprickor längs ändarna, springa ner på sidorna och barken kommer att falla av.

Träet ska inte se ut som att det börjar ruttna. Det är ett tydligt tecken på att något är fel med hur du staplade veden. Trä ruttnar bara om det utsätts för överskott av fukt.

Vad händer när du eldar orättrad ved

Du kan elda orättrad ved, men det är inte trevligt. Det tar en evighet att tända elden oavsett hur du försöker starta den. Eftersom det är så mycket vatten i veden kommer det att brinna vid låg temperatur, glöda och med största sannolikhet slockna. Den ofullständiga förbränningen resulterar i mycket svart rök.

  Hur nära kan du parkera en brandpost?

Jag har provat nästan alla tänkbara metoder för att tända grönt trä och har bara hittat en som fungerar (det är inte gas). Att använda en propanfackla är det absolut enklaste sättet att tända vått ved. Du behöver den ihållande värmen från propanflamman för att bränna bort allt det extra vattnet.

Jag har använt en billig 30 dollar hamnfraktfackla som jag köpte för flera år sedan, men jag har tittat på en Flame King Torch som kommer med en detonator (behöver ingen tändare). Det är i grunden en mini eldkastare, så den tänder nästan vad som helst.