Hur snabbt går en 125cc Dirt Bike?

Dirtbiking är en fantastisk aktivitet för alla som gillar hastighet och en 125cc dirtbike är ett perfekt alternativ för tonårsryttaren. En 125cc dirtbike kommer inte att vara den snabbaste cykeln i världen men den kan definitivt komma upp i hastighet och i det här inlägget kommer jag att prata om maxhastigheten för en 125cc dirtbike.

Maxhastigheten för en 125cc 4-takts crossmotorcykel kommer att vara cirka 50 miles per timme medan maxhastigheten för en 125cc 2-takts crossbike kommer att vara cirka 70 miles per timme.

Allt kommer att bero på märket och modellen på smutscykeln och även personen som cyklar. Om du har någon liten och lätt som cyklar, kommer de att kunna köra mycket snabbare än någon som väger dubbelt så mycket. Det kommer också att bero på cykeltillverkaren själv eftersom Honda 125cc-cykeln tenderar att gå lite snabbare än Yamaha 125cc-cykeln.

Den genomsnittliga hastigheten som jag nämnde ovan togs från ett brett utbud av cykelmodeller som fanns i lager från tillverkaren. Det är ganska enkelt att lägga till enkla moddar till cykeln för att få den att gå ganska mycket snabbare men i det här inlägget kommer vi att prata om en stockcykel.

2-takt vs 4-takt

Alla fyrtaktsmotorcyklar är inte skapade lika. Det finns ett brett utbud av topphastigheter för de olika märkena av cyklar så det är viktigt att du gör din forskning i förväg för att veta säkert. Vissa 125cc 4-taktscyklar kommer att toppa i cirka 35 miles per timme medan andra kan nå hastigheter på upp till 55 miles per timme.

Ta Honda CRF 125 och Yamaha TTR 125 som exempel. CRF har faktiskt ett mer känsligt gasreglage och kan även gå snabbare än TTR. Som sagt, TTR har andra funktioner som är bättre som mer vridmoment genom alla växlar och en bekvämare fjädring. Det är därför det är viktigt att göra din forskning i förväg och ta reda på vad du verkligen letar efter i en smutscykel.

  Vilken typ av fisk kan du fånga med mjölmask?

2-taktare å andra sidan är mycket snabbare än 4-taktare när man jämför samma storlekscykel. En 125cc 2-taktscykel kommer att köra varv runt en 4-takt. 2-taktscyklar är mycket snabbare från linjen och har även högre topphastigheter och det är därför de är bäst lämpade för banracing.

Yamaha 125 Max hastighet

TTR 125: Detta är Yamahas 4-takts smutscykel och den har en topphastighet på cirka 50 miles per timme. Detta är en av de cyklar som jag har och är runt vad jag har upplevt (och andra på internet har också). Tillverkaren underskattar ibland toppfarten på sina cyklar så den kan ibland vara avstängd.

YZ 125: Detta är Yamahas 2-takts smutscykel och den har en toppfart på cirka 70 miles per timme. Den är mycket snabbare och snabbare än TTR och det är därför den lämpar sig bäst för banracing.

https://www.youtube.com/watch?v=UDx4qgN5PRo

Honda 125 Max hastighet

CRF 125: Detta är Hondas 4-takts smutscykel och den har en topphastighet på cirka 55 miles per timme. Jag har inte den här cykeln själv men detta verkar vara konsensus på internet. Den är snabbare än TTR men TTR har mer vridmoment och är bekvämare att köra.

https://www.youtube.com/watch?v=HWrYoMEWbCE

CR 125: Det här är Hondas 2-takts smutscykel och den har en toppfart på cirka 70 miles per timme. Återigen, jag har inte den här cykeln men det här verkar vara genomsnittet av vad folk säger. CR är i stort sett samma som YZ när det kommer till toppfart.

KTM 125 Max hastighet

125 SX: KTM producerar bara en 2-takts 125cc dirtbike och den har en topphastighet på cirka 73 miles per timme. Den är något snabbare än YZ- och CR-cyklarna och den är också dyrare. Om ditt barn kommer att tävla mycket och du vill ha den bästa möjliga cykeln, är det förmodligen det här.

  Hur man riggar och fiskar en dödlig Dudley Bay Chovey

Suzuki 125 Max hastighet

DRZ 125: Suzuki producerar bara en 4-takts 125cc dirtbike och den har en topphastighet på cirka 50 miles per timme. Den har samma topphastighet som TTR och är något lägre än CRF. Om jag skulle välja mellan dem skulle jag välja en Yamaha (1) eller Honda (2).

Det finns andra cyklar där ute från olika märken som kan vara snabbare eller långsammare men det här är de mest kända cykelmodellerna. Kawasaki gör inte en 125cc dirtbike men de har en 100cc 2-taktare och en 140cc 4-taktare.

Hur lång tid tar det att nå topphastigheter?

Dirtbikes når normalt inte topphastigheter eftersom de alltid svänger i kurvor på banan eller så kommer du att åka på steniga vägar på stigarna. Accelerationen är normalt viktigare än själva toppfarten och tiden det tar att ta sig dit beror på om du är på en 2-taktare eller en 4-taktare.

2-taktare är mycket snabbare att accelerera jämfört med 4-taktare och det är därför de normalt används på banan. En 125cc 2-taktare kunde lätt nå sin toppfart på under 5 sekunder medan en 4-taktare skulle ta lite längre tid. Det kommer också att bero på cyklistens skicklighetsnivå och även deras vikt.

Om du har en nybörjare på en 2-takts smutscykel kommer de förmodligen inte att kunna hantera kraften och kommer att sluta snurra ut (och ta mycket längre tid att nå toppfart). Dessutom, om du är mycket tyngre än den andra personen kommer det att ta dig mycket längre tid att fylla på. Men i genomsnitt verkar siffrorna jag nämnde om vara konsensus.

  Den kompletta 10-stegschecklistan för att köpa en begagnad Dirt Bike

Farorna med hastighet

Det spelar egentligen ingen roll vad du är på, allt som rullar kan vara farligt om du inte har erfarenheten. En 125cc dirtbike är främst för äldre barn (som i allmänhet inte har så mycket erfarenhet av en cykel). Om du ska skaffa ditt barn en smutscykel måste du bara acceptera det faktum att de kommer att falla.

Även en 50cc-cykel kan komma igång och det finns alltid en chans att du kommer att krascha. Jag har haft min beskärda del av fall under åren (på alla storlekar av cyklar) och varje gång har jag lärt mig vad jag gjorde fel. Skaffa ditt barn lite skyddsutrustning, visa dem hur man arbetar med cykeln på rätt sätt och låt dem lära sig av sina erfarenheter.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.