Hur snabbt flyger pilar från en sammansatt båge?

Som med alla projektiler är hastigheten på en pil avgörande för dess funktion. Du kan inte delta i effektiv målövning om din pil inte går tillräckligt snabbt för att ens sticka hål på målet. När bågar har utvecklats har den maximala hastigheten för en pil ökat kraftigt.

Hastigheten för en pil som skjuts från en sammansatt båge varierar främst beroende på typen av sammansatt båge, dess draglängd, dragvikt och pilens vikt. De flesta samtida sammansatta bågar skjuter med en hastighet mellan 300 och 340 fot per sekund.

Det finns många faktorer som spelar in för att göra en båge snabbt. Den här artikeln kommer att gå på djupet om några av dessa faktorer så att du kan förstå varför föreningar kan skjuta pilar snabbare än någon annan båge.

Beräkna hastigheten för pilar

Låt oss först se till att vi förstår hur bågtekniker och bågskyttefanatiker bestämmer hastigheten på en pil.

En pils hastighet mäts i fot per sekund. Många sammansatta bågar kommer med en annonserad hastighet, men det är inte den hastighet som pilen färdas med när den träffar målet.

Den annonserade hastigheten för en sammansatt båge är den hastighet med vilken pilen färdas direkt efter att den har släppts från bågens sträng.

Med andra ord, hastigheten på din båge är dess hastighet på blankt område. När pilen når sitt mål kommer den förmodligen att gå mycket långsammare än de 340 fps som din båge annonserades med.

Den hastigheten testas också under vissa förhållanden som kan skilja sig från de du fotograferar i.

De flesta, om inte alla, tillverkare av sammansatta bågar följer International Bowhunting Organizations (IBO) standard för bågtestning.

För att säkerställa att hastighetsklassificeringarna för pilbågar från olika företag är konsekventa, kräver IBO-testning att pilbågar ska testas med:

  • 70 lbs dragvikt
  • 30″ draglängd
  • 350-korn pilar

Detta betyder att den snabba nya sammansatta bågen du just köpte kanske inte skjuter sina pilar i 345 fps som du trodde.

Om du valde versionen av bågen som bara väger 50 lbs dragvikt, skjuter du verkligen inte på de annonserade fps.

  Fungerar isfiske på natten?

Om du har en något kortare draglängd eller pilar som är tyngre än 350 grain, kommer du sannolikt att ha en lägre hastighet.

Väderförhållandena måste också beaktas.

De flesta bågar testades troligen i en inomhusmiljö där förhållandena är hårt kontrollerade.

Bågjägare som hanterar allt annat än en helt klar vindstilla dag kommer att uppleva mer motstånd och störningar än teknikerna i labbet.

De flesta sammansatta bågar överensstämmer inte med de exakta specifikationerna för IBO-testerna, och många använder inte 350-kornspilar, så tänk bara på hur sällsynt det är att skjuta med de hastigheter som tillverkande företag annonserar för sina bågar.

Hur vissa faktorer påverkar pilhastighet

Som nämnts är pilhastigheten resultatet av en konglomerat av mekaniska processer som sker vid olika punkter på en sammansatt båge.

Det bästa sättet att själv kunna beräkna eller utvärdera hastighet är att ha en klar förståelse för dessa komponenter.

Ritningslängd

Draglängd, eller avståndet du kan dra ett snöre från dess viloläge till fullt drag, är en viktig faktor för att driva din pil.

IBO-testet utförs vanligtvis med en draglängd på exakt 30 tum, men den mätningen är inte enhällig bland sammansatta bågemodeller.

Det uppskattas att en förkortning av denna längd med en tum kan kosta dig 10 fps i dina bilder.

Dra vikt

IBO-certifierade sammansatta bågar testades alla vid en dragvikt på 70 pund.

Men inte alla bojägare behöver en dragvikt på 70 pund för att ta ner sitt val av spel.

70 pund dragvikter används vanligtvis bara för att ta ner det största viltet, inklusive björnar, älgar och några stora älgar.

För dem som skjuter vitsvanshjortar eller mindre vilt, och speciellt för dem som bara vill skjuta, kanske du bara behöver 50 eller 60 pund dragvikt.

Men lägre dragvikter betyder lägre hastighet.

Erfarna bågskyttar har påstått att en båge tappar 15 till 20 fps för varje tio pund dragvikt som dras av från riktmärket 70.

  Hur man tränar bågskytte hemma

Så om du köpte versionen av din båge som har en dragvikt på 50 pund, kan du fotografera med 40 fps mindre än versionen på 70 pund.

Pilvikt

Pilar finns i en mängd olika material nuförtiden, och varje material har olika vikt.

De 350-korniga pilarna som IBO-bågtestare använder är otroligt lätta, speciellt för bågjakt.

De flesta ivriga bågjägare behöver en pil med tyngre korn för att ta ner sitt mål, något med närmare 425 grain.

Även om korn är relativt små måttenheter, har de en inverkan på hastigheten på en pil under flygning.

För varje tillsatt 5 korn av pilvikt kan bågskyttar förvänta sig att förlora cirka 1,5 fps.

Det kanske inte verkar så mycket, men med en så stor skillnad mellan IBO-testpilen och den äkta varan kommer de totala förlusterna sannolikt att bli mer än 20 fps.

Strängtillbehör

Nej, det här syftar inte på längder av snöre som knyts runt pilen för att göra flygningen roligare att se.

Dedikerade bågjägare lägger ofta till sin sträng för att hjälpa dem att sikta eller släppa.

Även små, lätta tillbehör som en D-loop och kikarsikte kommer att lägga till vikten på din sammansatta bågesträng, och ju tyngre din sträng är, desto fler fps tappar du i skottet.

Metod för frisättning

Nästan allt med IBO-testet är automatiserat, ända ner till släppmetoden som används för att släppa taget om strängen och skicka pilen i luften.

För att eliminera mänsklig störning använder bågtekniker en maskin för att släppa strängen för att få de mest exakta avläsningarna på pilens hastighet.

Men problemet är att pilbågarna skjuts av människor i verkligheten.

Människor, oavsett hur erfarna, du kan inte vara så effektiv eller konsekvent på att släppa strängen som en maskin kan, så det kommer sannolikt att några fps slås av hastigheten varje gång du skjuter bara för att du är en människa.

Varje bågföretag vill vara först med att säga att de har brutit hastighetsbarriären. De vill också sälja fler rosetter.

  Hur mycket väger mitt husbilstak? Är det säkert att gå på?

Det är bäst att ta varje annonserad IBO-hastighet med en nypa salt och komma ihåg att det är nästan omöjligt att matcha deras orörda standarder för fotografering.

Marknadens snabbaste sammansatta redskap

Med det sagt, låt oss ta en titt på några av marknadens snabbaste sammansatta bågar och pilar.

Bear Archerys 2019 års Escape-modell har rankats som en av de snabbaste bågarna på marknaden med imponerande 350 fps.

Den här bågens draglängd kan justeras till IBO-nivån på 30 tum, men den kan också gå så lågt som 25,5 tum, så kom ihåg att du inte kommer att få de 350 fps om du trunkerar draglängden.

På nära håll kommer Bowtech Prodigy, som påstår sig skjuta pilar i 343 fps.

Denna båge är också justerbar, även om Bowtech bestämde sig för att ge mer variation i dragvikten snarare än draglängden.

Prodigy kan justeras till var som helst mellan 50 och 80 pund.

Naturligtvis betyder detta att du kan tappa fps på hastigheten om du minskar vikten till mindre än 70 pund, men du kan faktiskt få fart genom att få upp vikten till 80 pund.

Detta kan vara ett mer genomförbart alternativ än vad många skulle tro, eftersom Prodigy har en 80% avdrag i slutet av dragningen, vilket lyfter bördan av dessa 80 pund avsevärt.


När det gäller pilar kan det vara svårt att hitta några på 350 grain, men om du är ute efter några IBO-godkända pilar, är detta sexpack med Spel Slayer Carbon Arrows kan hittas på Amazon för bara $39,41.

Du kan fortfarande ha en snabb fotograferingsupplevelse utan att följa varje IBO-standard, och bara för att den nominella fps för en viss båge kanske inte är exakt sann under alla omständigheter, kan du fortfarande skjuta en pil snabbare än de flesta bilar någonsin kommer att köra.

Om du har behov av snabbhet finns det en hel del sammansatta bågar på marknaden för att tillfredsställa ditt behov.