Hur smakar zucchini? [Answered]

Om du aldrig har ätit zucchini har du många läckra godsaker. Zucchini i sig är inte smakstjärnan i någon maträtt, men beroende på hur den tillagas ger den ett urval av texturer som matchar en mängd olika örter, kryddor, såser och grönsakskombinationer.

Hur smakar zucchini? Zucchini har en mycket mild smak som är något söt, gräsig eller grön. På grund av zucchinis milda smak kan den tillagas på många sätt, och den dyker upp i en mängd olika recept.

Zucchini är en så mångsidig squash, och nu är det ett bra tillfälle att bekanta dig med dess olika smaker och hur du kan njuta av dem!

Hur smakar zucchini?

För någon som aldrig har provat det förut, här är allt du behöver veta om hur zucchini smakar:

 • Liknar och skiljer sig från: Zucchini har en mild smak oavsett mått. Den kan användas som ersättning för okra i recept. Den är torrare än en gurka och mindre söt än butternutsquash. Dess redan milda smak är ännu mer delikat i mycket ung zucchini (t.ex. mindre än 6 tum lång).
 • Textur är en viktig dimension av smak. Mindre zucchinis har färre och mindre frön. Du kanske föredrar att ösa ur frön från större zucchinis. Det är vanligtvis inte ett problem i snabbköpsprodukter, men alla grönsaksodlare kan berätta att zucchini kommer att spricka från medium till enorm över natten.
 • Utseende är en annan faktor i upplevelsen av att äta vilken mat som helst. Även känd som ”sommar squash” och i Storbritannien som ”courgette”, zucchini squash är rak och växer i både gröna och gula varianter. Gul squash, som har en krökt krok och en lökformig ände, är liknande i smak, konsistens och beredningsmetoder, så den kan blandas med konventionell grön zucchini för att ge mer färg till en maträtt.
 • Blommar: Zucchini är tekniskt sett en frukt eftersom den växer från en blomma. Alla squashblommor är ätbara råa eller stekta. De är ibland tillgängliga på bondemarknader och tenderar att smaka som en antydan till deras squashvariant.
Se även  Hur högt är ett 3-våningshus?

Det är också viktigt att notera att zucchini, liksom annan squash, gurka, meloner och pumpor, innehåller cucurbitacin som sitt eget naturliga insektsmedel. Om en zucchini smakar bittert har den för mycket cucurbitacin, vilket kan orsaka matförgiftning.

Detta är vanligt i vilda växter men sällan ett problem i odlade växter. Det är dock farligt för människor att få i sig så om du smakar någon bitterhet, svälj inte det bettet och kassera det.

En vanlig fråga om zucchini är om det verkligen smakar pasta eller inte. Låt oss dyka in i det ämnet nu.

Smakar zucchini som pasta?

Med ett ord, nej.

Zucchini smakar inte så mycket av någonting. Den smakar inte pasta, även när den rakas till ”lasagnenudlar” eller spiraliseras till något som spagetti, även känd som ”zoodles” (eller ”courgetti” i Storbritannien).

Men vanlig pasta har inte så mycket smak heller. Smakmässigt har de en hel del ingenting gemensamt. Följaktligen har vissa kockar kommit med smarta byten.

Att njuta av zucchini-nudlar handlar om att hantera förväntningar.

Du förväntar dig inte att johannesbröd smakar som choklad även om det ser ut och fungerar som choklad. Du förväntar dig inte att kokosmjölk smakar som mejerimjölk heller.

De har alla sina gåvor men sluter ögonen och förväntar sig en vara den andra kommer definitivt att sluta i besvikelse.

Ur ett perspektiv är traditionell pasta mest en ursäkt för fantastiska såser och pålägg. Zucchininudlar, med sin intetsägande smak som plattform, kan uppfylla många av pastans jobbkrav.

För alla med närings- eller matsmältningsproblem med traditionell pasta är zoodles en välkommen väg till en återförening med Alfredo, Marinara, Pesto, Bolognese och andra fantastiska såser.

Se även  Hur man hittar en tyst lägenhet: 5 steg att inte hoppa över

Smakar zucchini bra rå?

Zucchini är ganska välsmakande rå, men det behöver verkligen lite kryddor, som salt och peppar, hummus eller lökdipp, för att det ska bli riktigt roligt.

Men vissa människor är inte på god fot med rå zucchini.

Utan att brytas ner något av tillagningsprocessen kan zucchinins cellulosa och lösliga fibrer resultera i uppblåsthet och gas.

Människor som drabbas av detta har tarmmikrobiomer som inte är optimerade för rå zucchini, så de kanske inte vill äta den oavsett smak.

Hur vet du om en zucchini har blivit dålig?

Det finns flera tecken på problem för zucchini. Du vet att en zucchini har blivit dålig när:

 • Du ser rynkor: En zucchini som går över berget börjar bli uttorkad, vilket resulterar i hud som är skrynklig eller rynkig, eller helt enkelt inte lika fast. Rynkor är en indikation på att näringen, konsistensen och smaken har äventyrats, men du kan fortfarande använda zucchinin om detta inte har gått för långt.
 • Det är inte fast: En slapp – men inte squishy – zucchini håller inte sin konsistens för många recept men är fortfarande bra för zucchinibröd.
 • Du ser mörka fläckar: Mörkbruna eller svarta fläckar är ett tecken på problem. Du kan skala zucchinin och bedöma insidan för att se om smaken och konsistensen fortfarande är acceptabel för receptet du använder. Du kan skära ut alla djupare fläckar.
 • Du ser Squishy Soft Spots: En zucchini som ligger kvar i en grönsakslåda för länge kommer att börja bli riktigt dålig genom att utveckla gråaktiga, lätt indragna mjuka fläckar: Det finns ingen förlösning vid denna tidpunkt. Med tiden kommer dessa fläckar att ta över hela zucchinin.
 • Det luktar jäst: Färdigskuren zucchini, antingen från affären eller från dina egna satsberedningar, kan bli dåliga efter bara några dagar. Det är mer sannolikt att det börjar bli surt och surt än att det får färg, så använd ditt luktsinne för att bedöma det.
Se även  Hur du gömmer elektriska sladdar på ditt golv

Hur kan zucchini tillagas?

På grund av zucchinis milda smak kan den hitta ett hem i en mängd olika kök. Den klarar också en hel del presentations- och tillagningsmetoder. Strax innan du använder zucchinin, börja alltid med att klippa av ändarna och tvätta den.

Ett vanligt sätt att skära upp zucchini är att dela den i halvor på längden och sedan skiva de halvorna på längden så att du har långa kvartar. Skär dem sedan i kvartscirklar. Alternativt är det bara att skära dem i cirklar.

Hur som helst, om du går mindre än 1/4 tum riskerar zucchinin att förlora sin form, och mer än 1/2 tum kommer att göra att det tar längre tid att laga mat.

Nu kommer här några idéer för att laga zucchini på olika sätt som jag tror att du kommer att uppskatta:

Olika sätt att laga zucchini

Doppa i hummus, lökdipp eller andra goda såser.
Sauterade eller wokade För asiatiska smaker, prova denna version. För Tex-Mex fajita smaker prova detta recept. För en indisk curry, prova detta recept.
Friterad Väljer du ett hälsosamt fett kan du njuta detta recept utan skuld.
Kokt Lägg skuren zucchini i kokande vatten i 3-5 minuter. Detta gör mjuk zucchini, perfekt till puré eller barnmat. Krydda efter smak.
Sjudad i soppa Zucchini kan tillsättas i soppan och kokas eller puttras i grytan.
Ångkokt Lägg skuren zucchini i en ångkorg. Häll över kokande vatten 10-15 minuter, tills de är mjuka. Blanda med pressad vitlök och olivolja, enligt beskrivning här.
Bakat: Salta För en jämförelsevis lågkolhydratlasagne, prova detta recept. För ratatouille, försök detta recept.
Bakat: ”Båtar” Dela zucchinin på mitten på längden. Håla ut frön. Fyll med förkokt sås. Toppa med ost. Grädda tills osten smält och fyllningen är genomvärmd. Perfekt för den där ”monster” zucchinin som växte sig enorm över natten. Prova denna version.
Bakat: Bröd För en dessert eller frukost godis, prova detta recept.
Rostad: ”Pommes” Kasta skuren zucchini med olivolja, salt och peppar. Tillsätt örter, kryddor och parmesan efter smak. Rosta på hög värme (400-450 grader Fahrenheit) tills det är klart. Fler tips här.
Grillad För att krydda zucchinin innan grillning, prova detta recept. För att smaksätta zucchinin medan den svalnar, omedelbart efter grillning, prova detta recept.
Nudlar: Spiraliserade Precis som pasta kan zucchininudlar hantera en mängd olika såser. För att titta igenom 39 zoodle-recept, försök denna sajt.

Är zucchini hälsosamt?

Lyckligtvis är denna mycket anpassningsbara mat också bra för oss på en mängd olika sätt.

Enligt denna artikel från Healthlineen kopp zucchini innehåller:

 • 17 kalorier
 • 1 gram protein
 • Mindre än 1 gram fett
 • 3 gram kolhydrater
 • 1 gram socker
 • 1 gram fiber
 • En mängd olika vitaminer och mineraler
 • Antioxidanter

Med denna makronäringsprofil visas zucchini på nästan alla viktminsknings- och hälsosamma kostlistor. Det är till och med ketovänligt!

Lämna en kommentar