Hur smakar SPAM? Är det värt att prova?

Ah… SPAM. Det finns så mycket att säga om denna tidlösa produkt. Var börjar vi? Vad sägs om att vi börjar med hur SPAM smakar. Vissa tycker att det smakar himmelriket i en burk, men hur är det med oss ​​som aldrig har provat det?

Hur smakar SPAM? Klassisk SPAM smakar som salt skinka lunchkött, med en fuktig och svampig konsistens som liknar korvbiffar. Nyare versioner av SPAM har en mängd olika kryddor, paprika och ytterligare ingredienser som breddar de tillgängliga smakerna.

SPAM har förevigats på fantastiska sätt genom sin historia, inklusive en låt om det från Monty Python. Om du vill veta mer om SPAM och hur man lagar mat med det, fortsätt läsa för att lära dig mer:

Hur smakar SPAM?

För att utforska detta bör vi först diskutera vad namnet SPAM står för.

Gissningar sträcker sig från en förkortad version av ”kryddad skinka” till ”Specially Processed American Meat”. Oavsett vad det heter eller hur det fick sitt namn, så är SPAM bara SPAM.

Smaken av SPAM är en salt och lätt kryddig skinksmak. Och om det smakar ”gott” eller inte varierar drastiskt beroende på vem du frågar.

Människor som växt upp med det tycker ofta att det är bra, bra eller till och med förtjusande. Andra kanske tycker att det är helt äckligt.

Personligen tycker jag att SPAM smakar bra, men det är lite för salt i sig. Så jag tror att det är bäst när det äts med andra livsmedel som behöver lite extra salt (som ris, ägg, etc.).

SPAM tenderar också att erbjuda lite olika smaker, beroende på hur det tillagas och äts. Och det är inte dyrt, så det bästa är att läsa några recept, köpa en burk och ge den ett smakprov på egen hand.

Vad är SPAM gjord av?

SPAM har en enkel förteckning över ingredienser:

 • Fläsk med skinka
 • Salt
 • Vatten
 • Modifierad potatisstärkelse
 • Socker
 • Natriumnitrat

Enligt den officiella SPAM-webbplatsen innehåller SPAM inte mycket kemiska tillsatser. Det kan förvåna dig med tanke på att det är en bearbetad beredd mat.

Se även  Kan du sätta in glas eller pyrex i ugnen?

En annan intressant sak med SPAM är att det är glutenfritt. Även om du kan förvänta dig att den innehåller många fyllmedelsingredienser, gör den inte det. Det är kött.

Vissa sorter innehåller andra ingredienser, som paprika, ost och andra smakförbättrande föremål, men grundläggande SPAM är bara kött.

Totalt är det 15 stycken sorter av SPAM tillgänglig för tillfället. Original SPAM förblir oförändrad från dess tidiga dagar.

Enkelt uttryckt är SPAM kryddat lunchkött. Den är hyllstabil och säljs i lättåtkomlig förpackning. Burkar har pop-tops och foliepaket har avrivningsförsegling. SPAM är ett bra val för alla måltider, med massor av recept.

Matlagning SPAM

Du köpte din SPAM och nu måste du veta vad du ska göra med den.

Öppna burken. Vänd den med öppen ände ner över en tallrik och kläm försiktigt ihop ändarna för att frigöra vakuumförseglingen. Du kanske måste skaka burken lite. Ibland hjälper det att köra en smörkniv runt kanten på burken. När förseglingen är bruten kommer ditt kött sakta att ploppa upp på din tallrik.

Du kommer att märka ett tunt lager av goo. Detta är bara återvunnet fett från konserverings- och tillagningsprocessen. Den är ätbar, men de flesta skrapar bort den och slänger den. Detta är den del som de flesta tycker är äckligt med SPAM.

Om du steker din SPAM kommer gelén från burken att ge smak om du kastar den i stekpannan.

SPAM skär snyggt med en vanlig smörkniv med tandad eller rak egg. Även om den kan ätas kall direkt ur burken, föredrar de flesta att äta den tillagad. För att hjälpa dig ta reda på hur du förbereder lite gourmet-SPAM, har vi hittat några favoritrecept:

SPAM stekt ris eller SPAM och ägg

För dessa vill du tärna din SPAM i halv-tums eller mindre bitar. Stek dem i en panna tills de fått lite färg, och kanterna börjar bli knapriga.

Lägg till det i ditt favoritrecept för stekt ris, rör om och värm tills det når önskad temperatur. Detta kan serveras som huvudrätt eller som tillbehör. Det är en fantastisk gryträtt som täcks av en sommargrill. Använd din fantasi.

Se även  Typer och storlekar för diskbänkssilar

SPAM och ägg är ett bra sätt att börja dagen. Lägg bara dina tärnade, stekta bitar till äggröra eller en omelett, släng i lite riven ost och njut. En speciell favorit för mig är att kombinera äggröra, SPAM, tater tots, ost och lök i en skål och toppa den med en slev vit sås. Inte hälsosamt, men det smakar riktigt gott.

SPAMburgare

En SPAMburgare är just det – en biff gjord genom att skiva köttet lite tjockare längs den fyrkantiga sidan. För att förbereda en SPAMburgare kan du steka den i en panna, grilla på grillen, steka den eller till och med ställa den i mikrovågsugn.

Lägg till en skiva ost, släng den på en bulle (eller mellan två brödskivor) och lägg sedan till dina favoritsmaktillsatser.

Att förbereda SPAM är intressant, men ärligt talat, en av de mest fascinerande sakerna med SPAM är dess historia. Läs lite om det nedan. Det kan till och med ge dig en extra uppskattning för SPAM när du provar det.

En kort historia om skräppost

SPAM utvecklades under andra världskriget. Den fick sitt officiella namn 1937 när Ken Daigneau vann $100 med sin förslag på tävlingsbidrag. Köttprodukten blev snabbt en stapelvara för den amerikanska militären. Soldater konsumerade mer än 100 miljoner pund mellan 1941 och 1945.

För att främja goodwill och varumärkesmedvetenhet sponsrade Hormel en prestationsgrupp känd som ”The Hormel Girls.” De reste landet för att stödja krigets slut och för att marknadsföra Hormels produkter.

Sedan, efter andra världskriget, är här några andra stora milstolpar för SPAM:

 • 1959 – En miljard burkar passerade genom produktionen
 • 1962 – En mindre burk på 7 ounce började tillverkas
 • 1970 – Tillverkning av två miljarder burkar firas
 • 1971 — Första smaksatta varianter av SPAM: Hickory Smoked and Cheese.

Tre miljarder-gränsen passerades 1980. 1986 introducerade Hormel versionen av SPAM med låg natriumhalt. Som ett alternativ för hälsomedvetna konsumenter erbjöd denna version en (något) nyttigare variant av det populära lunchköttet.

Se även  Hur man hittar en tyst lägenhet: 5 steg att inte hoppa över

Sedan medförde 1990-talet flera stora milstolpar för SPAM:

 • 1991 – First SPAM Museum öppnade i Austin, MN
 • 1992 – SPAM Lite debuterade med 25 procent mindre fett och natrium
 • 1994 – Fem miljarder burkar sålda
 • 1995 – SPAM sponsrade en bil i Winston Cup-serien
 • 1998 – SPAM kom till Smithsonian

SPAM fortsätter in i det nya århundradet med nya varianter och nya förpackningar. Här är några av de senaste utvecklingarna inom SPAM-världen:

SPAM lägger till nya vändningar

2017 firade SPAM sitt 80:e år födelsedag. Det var nog oundvikligt; i en tid präglad av pumpa krydda allt, SPAM introducerade en begränsad upplaga av pumpa krydda version 2019.

Låt ingen smakkombination vara oprövad verkar vara det rådande mottot på Hormel. Det finns för närvarande 15 varianter av SPAM tillgängliga. Produkter i begränsad upplaga innebär att det ibland finns 22 alternativ på hyllorna.

Hur SPAM skapas

Det enda som aldrig har förändrats är processen att skapa SPAM:

 • Fläsket och skinkan mals
 • Kryddor och övriga ingredienser tillsätts
 • Blandningen värms upp och skickas sedan till konserveringsområdet
 • Den varma blandningen placeras sedan i de rektangulära 12-ounce burkarna, vakuumförsluts och kokas helt (ja, i burkarna)
 • Efter kylning märks burkarna och förbereds för frakt.

Ett par extra roliga fakta

Världen, mätt med SPAM, är 415 549 599 burkar runt omkretsen. Big Ben (klocktornet i England) är 1 163 burkar högt.

SPAM anses vara en lyxgåva i Sydostasien. I Amerika är SPAM fortfarande populärt, men det styr östaten Hawaii. Hawaiianer konsumerar 7 miljoner burkar SPAM per år.

Nu vet du lite historia, skapelseprocessen och hur SPAM ställs runt om i världen, men vi har fortfarande inte svarat på den sista frågan.

Är SPAM värt att försöka?

Vi tror det, men om du provar det för första gången, koka lite ägg och/eller ris till det. Det finns många recept tillgängliga på den officiella SPAM-webbplatsen. Köp en burk, hitta ett recept som lockar dina smaklökar och prova det.

Lämna en kommentar