Hur smakar pesto? Det är en ganska unik sås

Pesto är en av de populäraste såserna att kombinera med pasta, och receptet på den är lite enklare än man kan tro. Det finns många olika sätt att göra en pestosås, och var och en kommer att skapa en unik smak.

Hur smakar pesto? Pesto smakar som vitlök och antingen basilika eller persilja, men med en krämig konsistens. Krämigheten kommer från ost, och lite olivolja kan ge rikedom och en jordig smak. I bra pesto ska ingen ingrediens vara för dominerande eller för dämpad; du bör kunna smaka på varje element individuellt.

Medan de flesta pestorecept använder samma få ingredienser, kan mängden ingredienser och metoderna som används skapa olika resultat.

Låt oss få en bättre förståelse för smaken av pesto genom att titta på ingredienserna.

Vad är pesto gjord av?

De primära ingredienserna i pesto är vitlök och örter.

Vitlöken ska tillsättas i små mängder och får inte övermanna pestons andra smaker.

Till örterna kan du använda antingen basilika eller persilja och att blanda båda samtidigt kan också fungera.

Basilika ger peston en sötare och fräschare smak. Persilja kommer att göra peston mildare, men att para ihop den med en annan stark ört kommer att piffa upp den. Några olika örter du kan använda är:

 • Koriander
 • Grönkål
 • Mynta
 • Salvia
 • Dragon

En annan ingrediens som kan förändra smaken på pesto är ost. Vilken ost som helst kan användas, men den måste vara lagrad, hård och salt. Några exempel på ost du kan använda är:

 • Parmesan
 • Asiago
 • Pecorino Romano
 • Grana Padano

Den sista ingrediensen är nötter. Nötter anses vara valfriaoch de är inte ett särskilt vanligt tillägg, men du kanske gillar det om du ger det ett försök.

Cashewnötter är det populäraste valet. Deras höga fetthalt och krämiga konsistens när de blandas gör peston tjockare och mer sammetslen. Några nära sekunder är mandel, valnötter och pinjenötter.

Se även  Hur varm kan en propantank bli innan den exploderar?

Att göra pesto är ganska enkelt, men här är några förslag på hur man gör det lättare och godare.

Varför smakar min pesto som gräs?

Även om det finns många rätta sätt att använda och skapa pesto, finns det också några felaktiga sätt. Det värsta resultatet är att få färsk pesto som smakar som en gräsig bitter röra i munnen.

Den främsta anledningen till att peston blir bitter är extra jungfruolja. Oljan innehåller polyfenoler (bittersmakande molekyler) belagda med fettsyror. Syrorna hindrar polyfenolerna från att spridas ordentligt och naturligt.

När alla pestoingredienser kastas i en matmixer, pressas polyfenolerna ut med kraft. Det är detta som gör att blandningen blir bitter.

Din pesto kan också ha en gräsig smak på grund av variationen och mängden av de olika örterna du har använt. Att använda för många örter kan få peston att smaka som en gräshög som sönderdelas i vitlök.

Ingen gillar en bitter eller gräsig pestosås, men det finns flera sätt att lösa detta problem.

Sätt att fixa din bittra eller gräsiga pesto:

Det finns vissa ingredienser i pesto som kan ge en bitter smak. Smaktesta allt innan du använder det i pestoreceptet. Se också till att du använder färska ingredienser, inte utgångna eller ruttna. Det är en hälsorisk såväl som en smakfara.

Om du vill bli autentisk, blanda peston för hand med mortel och mortelstöt kan hjälpa till att tona ner bitterheten.

Men om du hellre vill använda verktyg från modern tid, blanda alla ingredienser förutom olivoljan kommer att hålla peston från att bli bitter.

Om allt ovanstående misslyckas, den sista utvägen är salt. Salt motverkar bitterhet i de flesta livsmedel, eftersom smaklökar är benägna att reagera på den salta smaken mer än den bittra.

Se även  Hur man hänger en gobeläng i ett tak

När du använder salt, tillsätt små mängder gradvis, smaka av peston efter varje tillsats tills den passar dina önskemål. Detta kan med rätta avgöra att peston inte är för salt heller, eftersom salt pesto inte är mycket bättre än bitter pesto.

För att fixa grässtrukturen, se till att inte använda för många olika örter på en gång. Du bör använda max 3 olika örter i din pesto. Om du använder för många örter kan tillsats av extra ost, vitlök eller andra ingredienser hjälpa till att balansera det.

Vad kan du äta med pesto?

Det vanligaste man äter med pesto är pasta, men det finns många andra saker man kan njuta av med pesto. Här är några intressanta alternativ som du kanske skulle vilja prova:

 • Chips och Dip. Att blanda lite pesto med lite gräddfil, grekisk yoghurt och till och med guacamole kan ge extra smak till alla festdoppar.
 • Frukosttillägg. Att toppa några ägg (vilken stil som helst) med pesto och ett stänk av örter och ost är ett bra sätt att börja din morgon. Våfflor och pannkakor kan också ta en smakrik och nyttigare vändning genom att blanda ner pesto i smeten istället för socker.
 • Pizzakväll. Att ersätta den vanliga marinarasåsen mot pesto är ett välsmakande alternativ till denna italienska favorit. Eftersom pesto är en mycket rikare sås bör den appliceras sparsamt.
 • Salladsdressing. Om du lägger till lite mer olivolja eller vinäger får du en intensiv pestovinägrett till din favoritsallad.
 • Marinad för kött. Pesto är utsökt till alla olika typer av kött, inklusive kyckling, fläsk, fisk och biff. Pesto passar också bra med köttbullar eller köttfärslimpa som en extra inblandad ingrediens.
 • Soppa garnering. Pesto serverad över potatissoppa, musselskoppa eller en grönsaksgryta ger en touch av friskhet och kraft.
Se även  Kan rostfritt stål gå i ugnen?

Detta är bara några av de utmärkande sätten att använda pesto förutom pasta. Det finns många andra läckra alternativ som kan avnjutas till varje måltid.

5 tips för utmärkt pesto

Dessa tips och förslag kan appliceras på vilket pestorecept som helst. Det är många recept för pesto, så var inte rädd för att prova olika kombinationer tills du hittar din favorit.

 • Tvätta örterna: Detta är viktigt för att undvika en kornig eller sandig konsistens i peston. Kör dem under kallt vatten och torka dem med en handduk.
 • Hacka ingredienserna först: Börja med att hacka ingredienserna grovt med en kniv, det hjälper till att förhindra att örterna får blåmärken i din matberedare.
 • Använd sedan en matberedare: detta hjälper till att blanda ihop ingredienserna snyggt och kan göra konsistensen slätare och krämigare
 • Riv ost mycket fint: Riv osten på den finkantade änden av ett rivjärn så att den blandas väl med resten av såsen
 • Täck för att undvika att bryna: När peston är klar, täck den med plastfolie för förvaring för att förhindra oxidation, vilket kan göra din pesto brun.

Slutsats

När det är som bäst är pesto en krämig, vitlöksrik och fräsch sås. Jag personligen älskar det, och tycker särskilt om det i pasta och på bröd.

Om du är ny på pesto kan du köpa den färdigförpackad i mataffären. Det är ett bra sätt att doppa tån i pestovattnet. Köp några i affären och använd den som sås till några nudlar.

Om du verkligen vill ge dig själv den bästa chansen att njuta av pesto, kanske du vill köpa den från en italiensk restaurang istället. Varför inte överlåta matlagningen till experterna för första gången? Det var allt, jag hoppas att du gillar det!

Lämna en kommentar